Výmena bytu za starší dom - skúsenosti

30. okt 2022

Ahojte, chcela by som Vás požiadať o názor, hlavne tie, čo s takým niečím máte skúsenosti. Bývame v byte, 3-izbový, dosť priestranný. Máme možnosť ho predať a kúpiť dom, ale ten dom je starší 4-izbový, podkrovie by sa dalo prerobiť. Chceme stavať, no musíme počkať, kým sa vysporiadajú pozemky, čo je minimálne dva roky. Preto sme premýšľali, že zatiaľ kúpime dom stojí okolo 110 000,- . Čiže by sme sa zbavili aj hypo aj by niečo ostalo. No ako píšem je starší. Išli by ste do toho? S tým, že by sme museli počkať 5 rokov, aby sme neplatili daň a až potom stavali nový domček.

lenuska9999
30. okt 2022

Tak musíš ty vedieť, či chceš žiť v starom neprerobenom dome. Prerábať tiež niečo stojí. A ci by ste rovno nezačali stavať váš dom kým by ste prerobili tento.. ja by som neriešila predaj, kúpu atď keď máte o 2 roky začať stavať váš dom. Potom môžeš byt tak isto predať a ostať bez hypo. Ale je to tvoja vec. Ja by som nešla sa sťahovať a prerábať starý dom, v ktorom by som aj tak ostala len tak krátko

andrejka1974
30. okt 2022

My sme kúpili starší dom a postupne si ho prerabame a chodíme tam na víkendy alebo prázdniny a vermi mám aj byt ale bývam v byte cez týždeň ,pretože máme tu prácu a dom nás stál len 14000 a mám ho od bytu len 95 km a na dôchodok sa tam prestahujem a keď môžete čakať tak počkajte alebo skúste pohľadať lacnejší

beata_k
30. okt 2022

Ceny materialov raketovo stupaju. Akykolvek rozpocet mate, urcite sa dramaticky navysi. Do stareho by som nesla. Ak tak, mozno novy.

sissy27
30. okt 2022

Nešla. Starší dom je čierna diera na peniaze a za dva roky sa môže kadečo zmeniť, zo stavby zíde a vy ostanete v dome, ktorý ste vlastne ani nechceli. Čo také vás tlačí preč z bytu, že tam už tie dva roky nevydržíte?

luccija
30. okt 2022

Nie, to pokym prerobite bude to vela casu a penazi a to mozete rovno pockat a postavit si svoj podla predstav.
Zalezi ako je stary, co vsetko treba prerobit...zase mozno by to bola dobra investicia pekne prerobit a casom predat.Pokym by sa neprisiel pozriet nejaky stavbar a nepovedal mi v akom stave je elektrika, ci nie je mokry,...zalezi co vsetko idete robit okna, fasadu, cely vnutrajsok?aby sa nestalo, ze vela miniete a stale to nebude dobre.

doriiis
30. okt 2022

Zbaviť sa v tejto dobe hypo? Jednoznačne by som brala ten dom.A vieš ako je to s vysporiadaním pozemkov...z dvoch rokov môže byť kľudne 5,10...

mpg
30. okt 2022

Starší dom sa oplatí kúpiť len vtedy, ak je manžel zručný a vedel by si veľa veci urobiť sám, príp. máte v rodine takých ľudí, ktorí by vám pri tom pomáhali. Ak by na staršom dome mali všetko opravovať stav.firmy, tak to môže stáť veľa, záleží aj ako bol udržiavany a tiež v akom je meste, či by sa z tadiaľ dalo dobre dochádzať do práce, školy. Ceny bytov idú dole, takéto výmeny bolo dobre už urobiť alebo urobiť čím skôr.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
joesvk
30. okt 2022

Zbavíte sa hypotéky a potom, keď budete potrebovať na stavbu nového domu, zoberiete novú?
Nešla by som do toho, len ak by to malo pre mňa ešte nejakú pridanú hodnotu-napr.dielňa ,sklad- ak som podnikateľ a pod.
Inak starší dom-to znamená chladnejšie - oproti bytu,
dochádzanie,neočakávané opravy.

marca12
30. okt 2022

Urcite by som do toho nesla. Starsi dom sa oplati prerabat iba ak ho kupis za nizku sumu. 110tis€ je vela. To chcete zit v tom dome? A potom ho predat a stavat svoj?

olivierko229
30. okt 2022

My sme byvali v starsom, vedla neho sme zacali stavat novy. Este pred Koronou, takze za relativne ok ceny. Ale kym sa postavil, museli sme nemalo investovat do stareho, aby sa v nom dalo zit. Ten stary uz len zburat a postavit novy. Furt daco vyskoci. Neviem, ako velmi stary je ten vas, ale bud alebo. Nie aj aj. Stoji to vela penazi a hlavne casu a energie.

autor
30. okt 2022

@sissy27 Hluční susedia, vlastne aj to že sa tu cítim ako na internáte, všetko počuť, už som na to háklivá a dosť sa to odzrkadľuje na psychike, pracujem z domu a potrebujem kľud.

autor
30. okt 2022

Ono hlavne mám obavy z toho, že byty pôjdu s cenou dole. Kvôli vysokým úrokom.

janne318
31. okt 2022

Čo znamená "starší"? 20-ročný? 50-ročný? 100-ročný? Kategorizovať an bloc staré domy ako "odpad" je nezmysel. Treba si uvedomiť, že stavebné techniky a materiály, ktoré sa používali kedysi, boli robené tak, aby vydržali slúžiť ešte aj ďalším generáciám, teda mnoho rokov. Na rozdiel od tých súčasných, ktoré rozhodne nemajú takú životnosť. Na Vašom mieste by som si zobrala so sebou na obhliadku nejakého odborníka, ktorý dokáže posúdiť stav domu objektívne. To, že je dom starý, nemusí zákonite znamenať, že je zlý a že bude vyžadovať vysoké investície.

janne318
31. okt 2022

Ešte doplním - pri rekonštrukcii starého domu je potrebné brať do úvahy isté špecifiká, ktoré keď sa nezohľadnia, viac sa rekonštrukciou pokazí, ako získa.

erika237
31. okt 2022

Autorka: Nie nesla by som do toho.
Rozumiem, ze uz mas asi nervy v tahu, ale asi by to chcelo trosku viac premysliet.

Ak by ste kupili ten stary dom, je v stave, ze sa iba nasthujete alebo chcete prerabat? Ak chcete prerabat, bude vsetko robit muz s tvojou pomocou alebo s kamosmi alebo firma? Kde budete pokial budete prerabat? Lebo byvat na intraku je o nervy, ale byvat na stavenisku/polostavenisku tiez nie je Eden s jednorozcami.
Prerabat starsi dom sa da, len otazka je vzdy, co vsetko chcete alebo musite prerabat. Nebolo by treba mozno podrezat dom, kvoli vlhnutiu? Nebudete chciet menit dispoziciu? Alebo sa chcete len prestahovat ani velmi neprerabat a ked zacnete stavat vlastny tak potom predate tento stary?
Otazka aj je aky velky ma ten stary dom pozemok, ale aj tak z toho ako si to popisala, nesla by som do toho,hlavne z dovodu lebo realne viem, co obnasa svojpomocne prerabanie stareho domu a hladala by som ine alternativy ak chces z bytu prec z dovodov, co si napisala.

pragmaticka
31. okt 2022

Nie. Nikdy by som do toho nešla.

vler
31. okt 2022

Autorka ak Ti vadi hluk od susedov, neviem ako budes tolerovat pripadny prerabkovy hluk u Teba vo vlastnom

sissy27
31. okt 2022

Vadí ti hluk, pracuješ z domu - a prerábka staršieho domu bude nehlučná, bezprašná, hotová za dva víkendy a úplne mimo teba, hej?

mpg
31. okt 2022

Ten dom si treba pozrieť s odborníkom, čo je tam na opravu, aj čo by ste vy chceli prispôsobiť, potom si približne vypočítať, koľko by to stálo. Ak nebude príliš veľa opráv, tak sa to dá zvládnuť. Ale keby som si opravila starší dom, tak by som už nový nestavala, lebo s tými opravami a aj s novostavbou je dosť problémov. Tiež by si bolo treba pozrieť, akých by ste tam mali susedov.

sandrasstini
4. nov 2022

Dom je obrovsky zrac penazi, najma prerobit stary dom s dnesnymi cenami je masaker. Kamoska tak predali byt kupili stary dom a uz terza su oboja na orasky lebo sa dost preratali. Hypoteku do vysin maju a dom ani nestoji. Treba si to velmi ale naozaj velmi premysliet a preratat.
Ja by som do toto nesla osobne.

mimikarol
5. nov 2022

My sme kúpili dom pred 5timi rokmi. Už máme prerobené viac menej všetko. Mať dom je super, predali sme 62m2 byt a máme 175m2 dom. Paráda. Ale keď si predstavím tie peniaze čo sem išli mám chuť plakať. Pravdupovediac niekedy ľutujem. Toto si treba uvedomiť a hlavne teraz keď cena materiálu išla tak hnusne hore

cezia
5. nov 2022

Toto je náš pripad. My sme kúpili starší, niečo zrekonštruovali ale stále chceme stavať. Pre nás motiváciou na takéto riešenie boli deti, keďže sa tiež nedalo hneď stavať kvôli sietam...aby čím skôr bývali tam kde je plánovaná stavba. Byt sa ale prenajal.
Plusy sú že už štyri roky si užívame dom, deti si tu našli zázemie a zároveň máme investovane v nehnuteľnostiach. Pozor na tie dva roky....aby z toho neboli 4,5,6...nám bolo povedané že za dva roky môžte stavať, už prešli štyri a ľudia čo tam postavili stále nebývajú.