15-ročná dcéra zabúda, že som jej matka
Samozrejme som vďačná, že mi dôveruje a vie, že sa so mnou môže poradiť s čímkoľvek čo ju trápi. Ale mám pocit, že začína pozabúdať na fakt, že som jej mama. Keď su u nás jej kamaráti a počúvam ich konverzácie, mám pocit, že so mnou komunikuje rovnakým spôsobom. Má 15. Nerobí problémy, ani nie je drzá. S rešpektom problém nemá. Ale napríklad, keď ideme autom, zvykne celú jazdu prerozprávať. Už viem všetky drby medzi jej spolužiakmi, kto komu prebral frajerku/frajera. Kto ju pozval von. Opakujem, fakt som rada, že mi verí, ale niekedy je to príliš. Je medzi nami 30 ročný rozdiel, mám úplne pohľad na svet a trápia ma iné veci. Neviem tak veľmi poradiť a tak väčšinou len sedím a vyvaľujem oči nad dnešnou generáciou. Navyše používa brutálne veľa slangu, niekedy mám pocit, že na mňa hovorí v inom jazyky. To isté aj vulgarizmy. Napr. „Ty kokos tá pi** ma tak vytočila, urobila toto a toto... “
Vtedy ju samozrejme upozorním, ale už tínedžerka, takže jej slovník až tak neovplyvním. Neviem teda... Mužovi som to vravela, ten taký problém nemá. Jemu také veci nehovorí. Ja neviem, či jej povedať, že ma po dlhom dni v práci fakt nezaujímajú podrobné detaily o konfliktoch medzi jej kamarátkami, alebo to trpieť ďalej. Bojím sa, že sa potom uzavrie.
Ja Ti rozumiem, tiež som mama ... tiež ma mnoho vecí nezaujíma, no nerob to, vypočuj ju ... je úžasné, že sa Ti takto otvorí ...
@anonym_autor ja sa napríklad ešte teraz decka pytam na všetky drby,jooj pridem k vám a budem pocuvat a pytat sa
@anonym_autor Bože, keď som si prečítala Tvoj príspevok, dokonale si v ňom opísala moju dcéru a náš vzťah, dcéra má tiež 15. Je prváčka a ja dennodenne počúvam hodiny všetko, čo jej prejde hlavou. Na jednej strane som rada,.na druhej strane to chvíľami bezvladam. Mám pocit, akoby som počúvala nekonečnú hlasovku... A presne zdieľam Tvoje pocity, nechcem ju stopnúť, aby sa nauzavrela, ale mám toľko svojich veci, ktoré potrebujem riešiť.... no naozaj som si to prečítala dvakrát, či je možné, akoby niekto takto popísal moju dcéru...
nechapem.. a ty nijako nereagujes na to, co hovori? lebo keby si uprimne reagovala ako matka, tak by asi na to, ze si matka, nemohla zabudnut.. preco jej nepovies, co si ozaj myslis a ako sa citis?
z tvojho opisu to totiz vypada, ze nielen nereagujes ako matka, ale ani ako kamaratka.. ale ako daky kontajner, do ktoreho sa dcera 'vysype'.. vsak to ani pre nu asi nema velky zmysel.. nemyslim, ze keby si bola autenticka, tak sa uzavrie.. skor by fakt zacala aj premyslat nad tym, co hovori a nielen automaticky 'mliet pantom'
Čo by tá to aby mali taký dobrý vzťah dali iný matky. Ja som mala presne taký istý vzťah s svojou mamou. Kamarátky ma vždy zradili. Vždy mi ostala mama. Nemám problém s ňou preberať sexuálne záležitosti, veci čo sa mi deju v živote. Vždy viem že je tu pre mňa že sa jej môžem vyžalovať ako najlepšej kamarátke. Vždy vedela úžasne poradiť aj keď medzi nami je 30 ročný rozdiel. A myslím si že ona ma v živote tiež toho dosť. Buď rada že ti dcéra dôveruje na toľko že sa zdôveruje mala som kamarátku ktorá sa zasnúbila a odmietla o tom povedať máme. Vždy jej klamala. Aj asi klame. Nič jej o svojom súkromí nehovorila a aj tak dopadla.
Aj moja všetko hovorí, od rána do večera, poznám každé znamienko jej spolužiačok (ironický), viem asi o všetkom, aj o chlapcovi mi povie a dokonca aj môjmu manželovi, s ním sa vie tiež porozprávať. Ale nás to aj zaujíma, niekedy sa zasmejeme, niekedy ju usmernim, niekedy poradím a niekedy aj stopnem, že teraz nie, mám iné veci v hlave, tak o hodinu dve sa jej môžem venovať. Ale ona sa aj pýta nás, aký sme mali deň, chce počuť naše drby z práce, atď. My sme taká ukecana rodina 🤐
Autorka, ja síce nemám dieťa v takom veku, ale myslím si, že kľudne môžeš byť k nej úprimná a povedať jej napr: zlatko, mala som ťažký deň v práci, som unavená, neviem sa sústrediť na teba, potrebujem ticho, zresetovat hlavu, môžeme sa o tom porozprávať inokedy?
Alebo sa jej môžeš opýtať, prečo ti to vlastne hovorí? Ci sa chce vyrozprávať, či caka radu alebo chce vedieť tvoj názor?
Kľudne jej môžeš povedať aj to, čo cítiš, tak ako si nám to opisala: som veľmi rada, že toľko veci mi porozprávaš, som vďačná za tvoju dôveru. Zároveň môžeš dodať, že niekedy je to na teba priveľa a tak keď budeš mať pocit, že dnes je taky deň, tak jej musíš sama povedať, že dnes ju nechceš počúvať. Môžeš jej povedať aj to, že ty máš na tieto ich triedne konflikty a kadečo velakrat iný názor ako ona, čo neznamená, že tvoj názor je ten správnejši, len ty to vidíš z iného pohľadu. Práveže môžeš ju vďaka tým rozhovorom učiť, že keď niekto ma iný názor na vec, ešte nezmenená, že sa nemôžete o tom porozprávať... Ze je v poriadku, keď nemáte rovnaký názor na veci, napriek tomu sa môžete mať radi a môžete vypočuť toho druhého a rešpektovať jeho názor, môžeš ju viesť, ako komunikovať so vzájomným rešpektom, aj jed v niečom nesúhlasíte. Keď budeš empatická a budeš mat pochopenie pre všetko čo počuješ (aj keď s tým nemusíš súhlasiť) a bude mať pocit, že ju prijímaš so všetkým, tak si myslím, že sa neuzavrie len preto, lebo budeš autentická a povieš jej svoj názor úprimne, ale s rešpektom k nej.
@anonym_autor Tak občas aj môj syn (17.r.) mi rozpráva kadečo aj veľa, ale nie také veci. No a o dievčatách ,len keď bol mladší.Mozno na základnej.Nerozpráva mi už detaily ani o kamarátoch,kde boli úplne každý pohyb ,čo robili o čom sa bavili. Skôr o tom čo zaujíma jeho a do čoho sa prd ruzmiem 😁 O škole takmer vôbec len to nevyhnutné. Máme super vzťah, ale nepotrebujem vedieť žiadne detaily ani prvé lásky. Ja som mame nikdy nehovorila nič súkromné ani mladšia ani ako teenegar ani neskôr a úplne intímne veci nikdy ani v dospelosti. Vždy som bola typ čo má rešpekt pred rodičom a mala som vždy nato kamošov a kamošky.
Pri tom máme pekný vzťah, ale iný ako dnes mladý..mám 50+ a nikdy by som pred mamou ani otcom nepila ani si nezapálila ani nerozprávala o sexe 😁
@anonym_autor tiez mam 15.rocnu a neviem si predstaviť,ze by som jej niečo take povedala..to by bol iny uder pod pas pre ňu.Ja som práveže rada,ked mi rozpráva..
Úprimne? Čo by iné za to dali!!! Váž si
jej dôveru... Nič jej nehovor! Nemusí ťa vždy zaujímať čo ti hovorí, rovnako ako u manžela ( autá, počítače atď atď) tieto veci odfiltruj. Vnímaj len to, čo je naozaj dôležité, jej pocity, starosti, trápenia, radosti. Mám dcéru v podobnom veku, niečo prepočujem ( hlavne o K-pop skupinách), na niečom sa pousmejem, lebo je ako ja v jej veku, ale hlavne vypočujem a pomôžem...
@anonym_autor mna celkom zarazilo, ze ta to nezaujima… ako ta moze nezaujimat co sa deje u pubertalnej dcery? Lebo aj tie drby o kamoskach ti casto napovedia - ako a s kym travi cas, kam smeruje, co moze byt riziko, atd.
Slang - ty si v jej veku rozpravala spisovnou slovencinou?
Vulgarizmy - mozno sme u nas doma divni, vsetci vieme, ze existuju a aj ich aktivne pouzivame, ale voci dcere je tam vzdy respekt a jednoducho nie. To iste plati opacne - viem, ze ich pozna, aj ze ich pouziva medzi svojimi kamosmi, ale nikdy nie doma pred nami. Neviem, toto je take nepisane pravidlo u nas doma. A u 15r by mi to vadilo, takze by som ju usmernila a nie ze “toto velmi neovplyvnim”.
Byt tebou sa nerozhodujem medzi moznostami “povedat dcere, ze ma to nezaujima” alebo “trpiet dalej”, ale asi radsej polavim v praci, aby som nechodila domov v stave, ze mi je vlastne decko na obtiaz, alebo si najdem nejaku psychohygienu, cokolvek, proste popracovala by som tymto smerom. Lebo neviem ci chces v starobe spominat na pracovne uspechy alebo na cas straveny s rodinou.
Tvoja dcera sa len snazi mat s tebou vztah . A tak melie piate cez 9 len aby bolo o čom . Ty si asi taka chladnejsia osoba ked ta jej reci nezaujimaju . Mala by si pre zmenu najst denne aspon 20 minut ked ju vypocujes o comkolvek s uprimnym zaujmom . O jej osobu. Klebety o kamoskach ta nemusia zaujimat ale mozes popri tom spoznavat jej nazor , co sa jej paci a co nie . A mozes si zaspominat na casi ked si mala 15 aka si bola ty . Ja mam 10.5r dceru a casto teraz pocujem ze toto je najhorsi den zivota 😂pre take prkotiny ked nieco nevie najst Ked Neni wifi atd . A beriem to s usmevom lebo som si v tom veku pisala dennik a kazdy novy zapis zacinal “ Mily dennicek toto je najhorsi den mojho zivota .” Takze ano tiez som
Bola drama queen v tom veku. Tak si predstav ze by ti mama povedala ze ju tvoje reci nebavia a nezaujimaju . Z tvojho prispevku mam pocit Akoby to bola nejaka otravna suseda od ktorej chces mat pokoj co ta obtazuje recami . Je to tvoja dcera . Bud rada ze stebou chce rozpravat . Ked nebudes ten vztah pestovat o par rokov vyleti z hniezda a ozve sa akurat na sviatky . A tie vulgarizmi vies stopnut . Jednoducho das Jasne na javo ze si ich nezelas pocut . Ja som s mojou mamou naj kamoska a vulgarizmi som pred nou nepouzivala v 15ke ani dnes . A celkovo minimum pouzivam , pridu mi pod uroven . Aj ked ma 15 ty stale nastavujes hranice je to na tebe nie na nej . 30r zas nie je taky generacny rozdiel v dnesnej dobe nemas 99 stale si pamatas ake to je byt teenager . Clovek sa uci cely zivot kazdy den nieco nove . Dcera ti dava update drzi ta s dobou . Asi potrebujes poriesit psychohygienu ked sa nevies tesit z normalneho zdraveho dietata a vidis problem kde nie je . Si sko meh 😑 emoji .Bez nalady nemastna neslana len pocuvas bez zaujmu a usi ti ticho krvacaju . Pritom by stacilo zmenit pohlad na vec .
Moj tiez vela rozprava a ja som rada. Na nieco tiez nereagujem, lebo nerozumiem. To vacsinou o lietadlach. Ale ja som rada, ze pride, pokeca.
to je ešte dobré. mne syn rozpráva ešte ďaleko väčšie pre mńa nepríjemnosti.
vy ste ženy, ale ja počúvam aj o mužských veciach.
máme super vzťah ale nie všetko ako matka potrebujem vedieť.
@anonym_04c896 A čo tie špecifický nízke ti rozpráva syn?
Co ja by som za to dala 🙂 Nasa 15 rocna ma takuto zdielnu naladu raz za dva mesiace, preto si to nesmierne cenim. Sme doma vsetci introverti, mnohe veci povie az s odstupom. Ked bola mensia, ja som rebars na nej videla, ked ju nieco trapilo, vzdy som sa pytala, ci sa nieco deje, ale nie vzdy povedala. Tiez uz ma frajera a to som bola velmi potesena, ze nam o nom povedala, aj ze ho ku nam vodi. Vtedy praveze zacala byt taka otvorenejsia. Ona ma v povahe sa velmi porovnavat, a v ich triede baby mali frajerov, len jej sa nik nepacil, az na strednej si nasla takeho k jej zaujmom roven, lebo stredna je predne o tom - ze ked si ju podla zaujmov vyberies, budu tam taki ludia, s ktorymi si viac rozumies. Ked aj sa snazim, casto mi povie, ze ja som jej mama, ze sa so mnou nebude rozpravat ako s kamoskami, ze na to ma rovesnikov. Cize naozaj viem o nej menej ako by som chcela. Moj muz je takyto vyhybavejsi, aj jeho otec a ta otcova linia boli vsetci takyto. Cize beriem, ze teraz prevazuju tieo povahove crty. Mne to obcas chyba, ze ju ani vystiskat nemozem, povedat jej nieco uznanlive, to by sa na mna zamracila ako Dunco 🙂 Proste este taka dohasinajuca puberta stale, ten vzdor a odpor voci nam rodicom tam este je. Inak je to ale zlate decko, ja sa tesim, aka je nazorovo silna, aj jej to vzdy poviem, a obcas poviem, ze by som ju najradsej vystiskala, ale respektujem, ze to nechce... 🙂
@anonym_autor Určite jej nič nevycitaj a nič jej nevrav. To je dobre,že sa vyrozprava Tebe. Viem, máš to ťažké, vôbec Ťa to nezaujima, ale vydrz. Je to len obdobie. 😅 Teraz je najzraniteľnejšia.
Moja tiež prerozpráva celú cestu autom, kto s kým kde čo, ale...nepoužíva vulgarizmy (a čo som počula ani v komunikácii s kamarátmi ale ani kamaráti ich nepoužívajú)a vie že musí rozprávať jazykom môjho kmeňa a nie rečou pubertiakov...a tiež vie že slovo "diga" v mojej prítomnosti používať nesmie,lebo na to vytáča do vyvrtky
Super že dcéra má mamu s ktorou môže kecať. Ja som mojej nemohla povedať nič, pretože to pri prvej príležitosti vykecala svojim kamoškám. Už na ZŠ som vedela že mame sa neoplatí hovoriť nič, a držím sa toho doteraz.
Máte super vzťah, dúfam, že aj ja taký s mojou dcérkou budem mať 😄 radšej počúvať nezmyselné klebety, akoby sa mala predo mnou zatvárať do izby. Ja som napríklad mojej mame nemohla povedať nič, pretože ju to v prvom rade absolútne ani nezaujímalo a do dnes tá komunikácia viazne. Moju malú videla 3x a to má 2.5 rok...
@anonym_autor hmm.. ja ti poviem nazor z opacnej strany.. ja som bola vzdy dcera co mojej mame povedala vsetko, vzdy to bola moja najlepsia kamaratka a osoba na ktoru som sa mohla najviac spolahnut, vzdy tu bola pre mna, vzdy ma vypocula, vzdy mi pomohla a tak je to aj dodnes, hovorim jej vsetko.. neviem si predstavit ze by mi raz povedala ze jej nemusim hovorit vsetko, ze ju nieco z toho co hovorim nezaujima, take nieco by ma od nej velmi ranilo, koplo by to do mojej dovery voci nej.. ona je moj pristav kam viem ze vzdy mozem ist a vsetko slobodne povedat bez odsudzovania.. ja neviem podla mna bud vdacna a vypocuj ju ak ti doveruje.. vidim svoje kamaratky, ktore nikdy taky vztah s mamou nemali a vidim ake je to vzacne.. a velmi by som si priala ze raz aj moj syn mi bude takto doverovat
Super vzťah ale myslím si že je normálne povedať svoj názor tak ako hocikto iný povie svoj názor
Takže by som nezakrývala pred ňou čo si myslíš iba jej to jemne povedala
To sú medziľudské vzťahy a tiež musí sa naučiť, že nie vždy jej myšlienky padnú na úrodnú pôdu ale to neznamená, že sa ma zatvárať
Moja tiež prerozpráva celú cestu autom, kto s kým kde čo, ale...nepoužíva vulgarizmy (a čo som počula ani v komunikácii s kamarátmi ale ani kamaráti ich nepoužívajú)a vie že musí rozprávať jazykom môjho kmeňa a nie rečou pubertiakov...a tiež vie že slovo "diga" v mojej prítomnosti používať nesmie,lebo na to vytáča do vyvrtky
@sense a co to znamená "diga"?
@anonym_autor mám skoro 17 ročnú. A viem aj to, čo nechcem. Absolútne neriešim. Ja som mala rovnaký vzťah s mamou. A ako čerešnička, ona to porozpráva aj tatovi. A mimochodom, veď je super, že ťa tak berie. Je tu mnoho diskusii, kde ženy vyplakavaju, že ich deti s nimi nekomunikujú. Užívaj si. A ešte jedno, aj medzi mnou a dcérou je rozdiel 30 rokov.
Vzdy som ich vypocula a cenim si to, vela som sa dozvedela aj o nich, aj o tom, akopremyslaju, co si vazia, korigujem iba vulgarizmy.
@anonym_autor ako sa sprava doma, je slusna, pomaha? Ak nie je leniva a sprava sa slusne poprosi podakuje, tak to ze ti rozprava veci zo svojho zivota je super. Moja dcera to rpbi tiez, usta sa jej nezatvoria ale ja to mam rada, mam to ako serial na pocuvanie. A popravde niekedy sa na tom nehorazne bavim.
@anonym_autor hmm.. ja ti poviem nazor z opacnej strany.. ja som bola vzdy dcera co mojej mame povedala vsetko, vzdy to bola moja najlepsia kamaratka a osoba na ktoru som sa mohla najviac spolahnut, vzdy tu bola pre mna, vzdy ma vypocula, vzdy mi pomohla a tak je to aj dodnes, hovorim jej vsetko.. neviem si predstavit ze by mi raz povedala ze jej nemusim hovorit vsetko, ze ju nieco z toho co hovorim nezaujima, take nieco by ma od nej velmi ranilo, koplo by to do mojej dovery voci nej.. ona je moj pristav kam viem ze vzdy mozem ist a vsetko slobodne povedat bez odsudzovania.. ja neviem podla mna bud vdacna a vypocuj ju ak ti doveruje.. vidim svoje kamaratky, ktore nikdy taky vztah s mamou nemali a vidim ake je to vzacne.. a velmi by som si priala ze raz aj moj syn mi bude takto doverovat
@anonym_233bc7 ja to mam opacne - ja som mojej mame nemohla / nechcela povedat nic, lebo vzdy bola a aj je taky studeny “psi cumak”. Lubim ju, je to moja mama, ale toto mi vzdy chybalo :( dodnes sa nevieme uplne otvorene porozpravat, lebo vzdy je z jej strany len nepochopenie, vnucovanie jej nazoru, bagatelizovanie situacie atd. A to sa jej potrebujem opytat na nieco z minulosti, co uz mi moze zodpovedat len ona a zbieram na to odvahu uz roky :(
Na druhej strane s detmi sa mi podarilo (ani neviem ako) dosiahnut presny opak a som za to rada, nechcem, aby mali niekedy voci mne podobne pocity ako mam ja k vlastnej mame.
Moja bude mať 19, čaká nás stužková a maturita. Veľa času trávi zavretá v izbe, ale veľakrát príde a rozpráva, čo sa dialo v škole. Máme dohodu, že doma sú vulgarizmy zakázané. Ak sa s nimi potrebuje vyjadrovať v partii, prosím. Ale doma to počúvať nechcem. Nedávno sme mali rodičovské ohľadom stužkovej. Bola tam hŕstka rodičov a triedna často používala vetu " možno vám deti doma povedali" a pokračovala nejakým oznamom. Rodičia na všetko krútili hlavou, že o ničom nevedia. Ja som vedela všetko a bolo to pre mňa veľmi zvláštne. Oni sa doma nerozprávajú? netušia, čo robia ich deti? čo ich čaká? neriešia spolu rôzne situácie? neradia im?
Buď rada. JA mojej mame také veci neviem povedať, nie je ani dôvera už

to je ešte dobré. mne syn rozpráva ešte ďaleko väčšie pre mńa nepríjemnosti.
vy ste ženy, ale ja počúvam aj o mužských veciach.
máme super vzťah ale nie všetko ako matka potrebujem vedieť.