16-ročná dcéra čelí šikane v škole
Dobrý deň, hľadám radu pre moju 16-ročnú dcéru. Je v prvom ročníku na gymnáziu. Vždy bola tichšie dievča, skôr umelecky zameraná. Posledný mesiac vidím, že sa niečo deje. Nechce jesť, v kuse sedí v izbe a včera som ju našla plakať. Nakoniec zo seba dostala, že spolužiačky si založili skupinu na Telegrame, kde zdieľajú jej fotky z telesnej a robia si z nej posmech kvôli postave. Dokonca jej niekto schoval tenisky a musela ísť domov v prezuvkách. Dcéra ma prosí, aby som to neriešila so školou, lebo že to bude ešte horšie a budú ju volať bonzáčka. Ja ale nemôžem len tak sedieť a pozerať sa, ako mi dieťa chradne pred očami. Máte skúsenosť so kyberšikanou? Mám ísť za triednou aj proti jej vôli?
Máš aj nejaké konkrétne dôkazy? Lebo u nás sa v škole riešila šikana a dôkazy poriadne neboli, decká sa vyhovárali, rodičia si ich zastali a nakoniec dopadli najhoršie rodičia obete a samotná obeť. Tým nevravím, že to bez dôkazov nesmieš riešiť, len ak ich viete zohnať, tak ich najprv zožeň, aby sa z toho decká nevedeli vykrútiť. Môžu skupinu vymazať a vtedy sa im ťažko niečo dokáže. Má dcéra spolužiakov, ktorí vedia usvedčiť šikanátorov? Čiže radím si dobre premyslieť s čím a ako pôjdeš za kým (či triedna alebo riaditeľ). Je to vážna vec, pokojne na trestné oznámenie. Preto nekonaj len v návale hnevu (i keď úplne pochopiteľného) ale zozbieraj všetky dôkazy, nájdite niekoho, kto potvrdí, že dcéra hovorí pravdu a vtedy to rieš. Ale rieš to. Na 100%. Aj keby trestným oznámením. Na šikanu mám nulovú toleranciu.
@anonym_autor chúďatko moje 😭 prešla som si podobným a moja rada je iba zmeniť školu, ak dcérka súhlasí.
Co popisuje je kybersikana, na našej škole to riešili aj policajti cca 2 roky dozadu. Teraz dievčina obišla s 2 zo správania. Zacala by som podnetom v skole samozrejme písomne,ak sa nič nezmení polícia. Nepodceňujte to.
@zuzika87 presne tak. Keby je ohrozene dobre meno skoly veci by sa pohli...ziadna skola nechce mat policajtov v budove. Na toto treba ist tvrdo. Aj ked ja by som najskor riesila teda dohovor a ked nic velmi razne by som pritvrdila.
@anonym_61ca98 u nás dohovor nepomáhal,a to len učiteľky túlali lebo jedna spolužiačka mala otca policajta a druhá právnika,ale ja som sa nedala a som šťastná že to tak dopadlo moja dcéra má zaraz 16 a už sama vie že si takéto veci nenechá a ak by niečo som tu ja veď koho sa máme zastať ak nie vlastných deti
Určite treba riešiť! Neriešená akákoľvek forma šikany má celoživotné dôsledky. Aj pre tvoju dcéru aj pre tých čo šikanujú. Treba to stopnúť. Držím palce!
Za mňa? Zajtra ráno by dievčence ľutovali čo činia. Skríny...a hneď ráno polícia, žiadna škola, rukavičky .... Kyberšikana je trestným činom podľa § 360b Trestného zákona ako „Nebezpečné elektronické obťažovanie“. Páchateľovi, ktorý úmyselne dlhodobo ponižuje, zastrašuje alebo zverejňuje intímne záznamy inej osoby s cieľom vážne jej ublížiť, hrozí trest odňatia slobody na 3 až 6 rokov, v závislosti od závažnosti. Nakoľko ide o 15/16 ročné štence...sadzba 1/2 ... Plus TO na školu, pretože jej psou povinnosťou je zabezpečiť ochranu...a mobil na TV nie je ochrana.
@anonym_autor informacie z dotycnej skupiny zhromazdit, vytlacit dôkazove fotografie a nahrat videa na SD kartu a sup s tym na policiu, uviest meno skoly a oznacenie triedy plus pripad popisat, ani sa o tomto nebav s vedenim skoly, potom len cakat kedy sa ti ozvu zo skoly a policie a tvrdo jednat, nepopustit.
Je velka chyba ze stat dovoluje mat mobilny telefon na zakladnej a strednej skole, dovolil by som iba na vysokej, tam sa uz prave predpoklada urcity vek dozretia, ale rovnako by som za snimkovanie a nahravanie aplikoval tvrde tresty, nema ta kto co fotit, nahravat a ponizovat!
@anonym_autor musíš ísť okamžite za triednou a riaditeľom. To neskončí. Spoluziacky uz prekrocili hranice. Aby to neskončilo fatálne ako ten chlapec z Parchovan...
Treba to riešiť hneď, aby dcéra videla, že všetko má svoje riešenie. Že vždy je niekto, kto sa za ňu postaví. Aby nebola bezvýchodisková situácia. Aby sa naučila bojovať za svoje práva a nie utekať . A potom kľudne môžete zmeniť školu.
@anonym_autor toto, čo popisujes je na začatie trestného stíhania.
Autorka, urcite nabehni co najskor za triednou ucitelkou a ak nepomoze, tak riaditel. nevynechavaj z toho triednu, nepatri sa, aby zakladny clen o tom nevedel a bol vynechany. Ak to bude ignorovat aj riaditel, tak za zriadovatelom. nenechaj to tak.
@magdalienka11 netrep. Aky zakon by pouzili? Vladna garnitura urobila zo zakonika trhaci kalendar, oslobidzuje mafianov, nasich ludi a zlodejov a ty si myslis, ze sa bude policia zaoberat pubertakmi? Ani nahodou. Nezaoberaju sa ani trestnymi cinmi. Cela vlada by uz sedela v base.
@anonym_autor informacie z dotycnej skupiny zhromazdit, vytlacit dôkazove fotografie a nahrat videa na SD kartu a sup s tym na policiu, uviest meno skoly a oznacenie triedy plus pripad popisat, ani sa o tomto nebav s vedenim skoly, potom len cakat kedy sa ti ozvu zo skoly a policie a tvrdo jednat, nepopustit.
Je velka chyba ze stat dovoluje mat mobilny telefon na zakladnej a strednej skole, dovolil by som iba na vysokej, tam sa uz prave predpoklada urcity vek dozretia, ale rovnako by som za snimkovanie a nahravanie aplikoval tvrde tresty, nema ta kto co fotit, nahravat a ponizovat!
@wiliam3royal aky stat dovoluje mat detom mobil? Mas v tom hokej. Kto im tie mobily kupuje? Hadam rodiacia, nie? Kto ich ma vychovavat? Rodicia. Ty si asi dalsi zaseknuty v dobe, ked nam stat urcovat, co mozme robit a kde ist.
@anonym_autor dcéra ešte nevie vyhodnotiť situáciu a dôsledky. Ale ty ako matka to okamžite rieš. Dohodni si stretnutie s triednou aj riaditeľom (kyberšikana nie je v kompetencii triednej), ideál ak by si mala aj dôkazy. Každá škola má prideleného "svojho policajta" práve na šikanu. A nástoj na okamžitom riešení v škole, oni to musia obratom hlásiť. Poistiť sa aj mailom, tvoj dôkaz pre prípad, že by sa na škole nič okamžite neriešilo. Ak sa nič nepohne do pár dní, hlás na PZ.
@anonym_autor určite by som to riešila všetkými dostupnými prostriedkami - veľmi otvoreným rozhovorom s dcérou o tom že túto situáciu treba riešiť hlavne pre ňu, či už sa jej do toho chce, alebo nie, rozhovorom s tr. učiteľkou a ak by tam nebol žiaden efekt tak s riaditeľom školy s dôkazovými materiálmi, lebo toto nie je záležitosť, do ktorej sa škola rada púšťa, tak nech sa z toho nemôže vyzuť a dcéru by som aj tak pravdepodobne preložila na inú školu. Prečo? Pretože ak aj budú šikanátori potrestaní, tak kto im v tom zabráni pokračovať inými spôsobmi? Napríklad je veľa prípadov, keď dohnali spolužiaka/spolužiačku na okraj psychického zrútenia "len" otvorenou ignoráciou. A tam už dosah trestu nie je žiaden. Ale preklad by určite nasledoval až po tom ako by dcéra zažila a videla že sa situácia rieši, že to nebude nepotrestané, že takéto správanie musí mať následky. Pretože inak by sa jej tento vzorec mohol opakovať kdekoľvek. A ak by som zhodnotila že efekt na jej sebadôveru a asertivitu nie je dostatočný, tak by som to riešila aj cez psychológa. Možno by s ňou stačil jediný rozhovor. Musíš myslieť na to, že ty si tá, ktorá má brániť svoje dieťa, ale v tomto veku musí ovládať určité kompetencie, ktoré už v tejto oblasti musí ovládať aj sama. Minimálne vedieť správne vyhodnotiť ohrozenie voči nej. Lebo toto je vec, ktorá ju môže sprevádzať celý život. Viem o čom hovorím. Tiež som bola silno šikanovaná, vtedy sa to cez školu neriešilo nijak, mama si to vyjasnila priamo so šikanátormi, ale pokračovalo to naďalej až do konca školy, no v skrytejšej, netransparentnej, ale pre mňa rovnako deštrukčnej forme.
@anonym_autor určite to rieš. Keď tak tak ju skúsiš preložiť na inú školu. Moja neter to tak mala tiež ale na základke. Nik sa s ňou nebavil a všetci sa jej smiali, lebo prišla ako posledná a nikoho nepoznala. Došlo to až do stavu že musela ísť k psychologičke a tá rodičom povedala, nech ju ihneď preložia lebo že to dievča je len krok od seba poškodzovania.
@wiliam3royal aky stat dovoluje mat detom mobil? Mas v tom hokej. Kto im tie mobily kupuje? Hadam rodiacia, nie? Kto ich ma vychovavat? Rodicia. Ty si asi dalsi zaseknuty v dobe, ked nam stat urcovat, co mozme robit a kde ist.
@anonym_4cc04a skola je vychovne zariadenie, tam mobil nepatri, zakazuju ich aj vo vyspelom svete a rovako socialne siete.
Normalne by som tie dievcata tak vyfliaskala,ze by boli fialove.Ked to nedokazu rodicia,a vychovali spratkov hnusnych.Skola ti bohuzial nepomoze,nechcu to riesit.Vidime to dost casto.
Nauc svoju dceru sa branit.Take fuchtli sama musi poslat do pi,aby si na nu nedovolovali.
Ach,ja teda mam 1 dceru,a tiez ma taku blbu spoluziacku,no dcera si nenecha skakat po hlave a vie ju sama dat dole.
Toto bude najlepsie riesenie,ako to riesit zo skolou,co vecsinou len hubou tiez mlatia na prazdno.
Normalne by som tie dievcata tak vyfliaskala,ze by boli fialove.Ked to nedokazu rodicia,a vychovali spratkov hnusnych.Skola ti bohuzial nepomoze,nechcu to riesit.Vidime to dost casto.
Nauc svoju dceru sa branit.Take fuchtli sama musi poslat do pi,aby si na nu nedovolovali.
Ach,ja teda mam 1 dceru,a tiez ma taku blbu spoluziacku,no dcera si nenecha skakat po hlave a vie ju sama dat dole.
Toto bude najlepsie riesenie,ako to riesit zo skolou,co vecsinou len hubou tiez mlatia na prazdno.
@anonym_c84949 je dost mozne, ze rodicia ani nevedia co ich deti robia
Slečny by som si od chytila a dostali by riadne po papuliach
@simca06022011 je to dost mozne,ale ani to nepomoze.Mali ich viest k tomu,ze 2hemu sa netreba vysmievat.Asi ich neviedli,a toto uz su neni male deticky,toto su uz velke baby,co maju vediet ake nasledky to moze mat pre druhu stranu.Ako ublizuju.
@simca06022011 ti poviem,ze ani vlastny rodicia si nevedia rady s tou spoluziackou,ale to preto ze mladej skacu okolo riti a vsetko jej kupuju.Dcera neni plachej povahy,vyrasta medzi 4 chalanmi takze s 1 fiflenou si poradi raz dva.
Treba deti ucit sa branit,toto pomoze viac ako to riesit,ked 2ha strana to riesit nechce,alebo nevie ako to riesit.
@simca06022011 je to dost mozne,ale ani to nepomoze.Mali ich viest k tomu,ze 2hemu sa netreba vysmievat.Asi ich neviedli,a toto uz su neni male deticky,toto su uz velke baby,co maju vediet ake nasledky to moze mat pre druhu stranu.Ako ublizuju.
@anonym_c84949 pozri, mam doma pubertacku, pozanm jej spoluziacky a poznam ich mamy a viem co za roky dorobili tie dievcata a rodicia ich vedu spravne a dobre... proste niekdedy tie deti robia za chrbtom uplne ine veci ako rodicia si myslia...
nehovorim ze to riesit netreba, ale kopa deti sa mimo rodicov, sprava uplne inak ako si ti rodicia myslia... a duplom pri velkych detoch... CIze reci ako "rodicia si ich nevychovali" su odveci. Mame tu rodiny kde xdeti vychovali slusnyhc a jeden droguje, kradne atd... tak co tam akoze spravili zle? no nic.. len debilna povaha/pripadne nahoda/nerozvaznost/puberta.. podla toho co vyvedu.
to ze vedia nasledky, neznamena ze to robit nebudu... a vidis, jedna robi zle, ale tu je cela partia dievcat, cize niektora to mozno taha za sebou a z nejakeho dovodu sa tam nenajde nik kto by si dievca zastal. Moja dcera je tiez papula a posle kazdeho do ***, ale to nezanmena ze ju nejaka sikana netrapi vnutorne, tiez som bola rada ked som sa co to dozvedela.. a zhodou nahod, dotycny chalan mal tak slusnu rodinu, taku vychovu, ze toto vobec nemalo co nastat.. a nastalo. Ja sa napr tiez sem tam obavam, ze kto vie co ta moja papula komu vyvadza v skole.. tak dufam, ze nic :DD ale urcite by som nebola rada, keby ju niekto preplieskal pred skolou a ja som nevedela, a uz vobec nie ze preco za co.. ak by si zasluzila preplesnem ju aj ja :D
@anonym_c84949 pozri, mam doma pubertacku, pozanm jej spoluziacky a poznam ich mamy a viem co za roky dorobili tie dievcata a rodicia ich vedu spravne a dobre... proste niekdedy tie deti robia za chrbtom uplne ine veci ako rodicia si myslia...
nehovorim ze to riesit netreba, ale kopa deti sa mimo rodicov, sprava uplne inak ako si ti rodicia myslia... a duplom pri velkych detoch... CIze reci ako "rodicia si ich nevychovali" su odveci. Mame tu rodiny kde xdeti vychovali slusnyhc a jeden droguje, kradne atd... tak co tam akoze spravili zle? no nic.. len debilna povaha/pripadne nahoda/nerozvaznost/puberta.. podla toho co vyvedu.
to ze vedia nasledky, neznamena ze to robit nebudu... a vidis, jedna robi zle, ale tu je cela partia dievcat, cize niektora to mozno taha za sebou a z nejakeho dovodu sa tam nenajde nik kto by si dievca zastal. Moja dcera je tiez papula a posle kazdeho do ***, ale to nezanmena ze ju nejaka sikana netrapi vnutorne, tiez som bola rada ked som sa co to dozvedela.. a zhodou nahod, dotycny chalan mal tak slusnu rodinu, taku vychovu, ze toto vobec nemalo co nastat.. a nastalo. Ja sa napr tiez sem tam obavam, ze kto vie co ta moja papula komu vyvadza v skole.. tak dufam, ze nic :DD ale urcite by som nebola rada, keby ju niekto preplieskal pred skolou a ja som nevedela, a uz vobec nie ze preco za co.. ak by si zasluzila preplesnem ju aj ja :D
@simca06022011 ano presne,vsetcia dosrani s vodcu,teda toho hlavneho agresora,vzdy toto vedie 1 a dalsi pre pokoj sa pridaju ako ovce.Ano aj u nas to tak plati,ked sa dcera rozpravala s 2hou spoluziackou tak jej povedala,ze mala z nej strach,ani mame to nepovedala.
@simca06022011 ano presne,vsetcia dosrani s vodcu,teda toho hlavneho agresora,vzdy toto vedie 1 a dalsi pre pokoj sa pridaju ako ovce.Ano aj u nas to tak plati,ked sa dcera rozpravala s 2hou spoluziackou tak jej povedala,ze mala z nej strach,ani mame to nepovedala.
@anonym_c84949 no ja som sa takto dozvedela, jedno dieta to povedalo mame a ta mama to riesila potom v skole a skola mi nic nepovedala:DDD ako mala som dost, vraj lebo gdpr :D nahodou na rodicku, leb nedalo mi to.. nechceli menovat a tak, ona sa postavila, ze mame sa s detmi pobavit doma (ja sa mozem bavit kolko chcem, moje dieta nepovei nic co sa jej tyka)... tak potom som za nou isla osobne ze teda koho sa to tykalo, mala som davno taky tusak..
narobia sa skupinky a potom sa dotahuju, a ak je niekto "osamoteny" tak si to casto zlizne.. nema si ho kto zastat
A popravde, ja som sa stretavala s rodicmi deti atd, a urcite vedeli za chrbtom viaceri z nich, deti medzi sebou riesili, aj s nimi atd urcite niektori... kamosi sme = ale nepoveieme nic, za chrbtom poohovarame max.. pride mi to max. divne...
Ja by som okrem iného odporučila pre dcéru vybaviť psychoterapiu..môže jej ro pomôcť spracovať co sa dialo ale zároveň do budúcna jej to môže pomôcť sa za seba postaviť, správne reagovať, ohradiť sa..so šikanou sa môže stretnúť aj na pracovisku ako dospela..
Ak ma skola priamo psychologicku, co by bol ten lepsi pripad, riesila by som postup s nou, vie nasmerovat dceru, ale rovnako aj zvolit spravny sposob komunikacie,ako stopnut taketo spravanie. Je smutne, ze sa to deje na gymnaziu...
Toto som riesila s mojou dcerou na ZS a doteraz lutujem, ze som ju hned neprelozila na inu skolu… aj moja ma prosila, aby som to neriesila, ze ona aj napriek tomu chce zostat na skole a podobne… samozrejme, ze sme to riesili, samozrejme nic sa nevyriesilo, akurat iba co mi dceru viac zdeptali. Nechce sa mi to tu ani rozpisovat, lebo kto toto nezazil, tak neuveri, a bohuzial sikana sa vobec neriesi, resp. sikana nie je vobec riesitelna… u nas to vyeskalovalo az do uplneho psych. zrutenia a aktualne je uz dcera konecne na inej skole a konecne opat nadobuda posramotene sebavedomie. Takze nevahaj nad nicim, oznam to triednej, riaditelovi a hlavne dceru tam nenechavaj, drzim prsty!

@ariannazara Ste si tým istá? Dnešné šťandy vedia byť pekne drzé, arogantné; ak sa neboja učiteľov, báli by sa vás? Rozhodne to ale treba riešiť...rozumne, zákonne.