Ako pomôcť dcére prekonať zlomené srdce?
Moja 17 ročná dcéra sa po asi 8 mesiacoch vzťahu rozišla s priateľom. Nebol to rozchod v zlom ale veľmi ju to vzalo. Vidím na nej, že ho veľmi ľúbila. Stále su trochu v kontakte. Posledné dni len leží na posteli a scrolluje alebo sa chodí prechádzať sama von. Nechutí jej moc jesť a nebavia ju jej koníčky. Ako jej pomôcť?
Buď jej len oporou, povedz jej, že sa môže vyplakať, vyrozprávať, vykričať, ak potrebuje spoločnosť, si tam, ak chce byť sama, nechaj ju samú, uvar jej obľúbené jedlo. Neskôr ju ťahaj trocha von, na zmrzlinu, nákupy a pod. Neviem si inak predstaviť, ako by mi mohla mama pomôcť prejsť cez prvé sklamania v láske v tom veku.
Ja by som jej povedala, ze ak sa chce porozpravat alebo vyplakat, som tu pre nu. Neviem, aku ma dcera povahu, ci skor samotarsku a chce si vsetko sama odplakat alebo by bola rada spolocnosti. Viem si predstavit si spravit taky babsky letny vecer mama s dcerou, tak nenutene, mozno by sa pocas toho aj sama rozrozpravala. Ale hovorim, to zavisi od jej povahy. Ak by to nechcela s tebou riesit, nechala by som ju, nech si to odplace sama teda. Nebude prva ani posledna.
@anonym98262974 ja by som to neriesila. V 17 su zlomene srdiecka kazdych par mesiacov😀 proste nechat ju tak, ona to prezije
@anonym98262974 ja by som to neriesila. V 17 su zlomene srdiecka kazdych par mesiacov😀 proste nechat ju tak, ona to prezije
@anonym_0f35cc tak možno ty si mala ale nie každý mení ako ponožky .
Nevravela by som, že zlomené srdiečka sú každých pár mesiacov. Samozrejme nevravím, že to bola láska čo by vydržala navždy, ale nikto nevie. Dcéra bola naozaj hlboko zaľúbená, bol to jej prvý vzťah, trávili spolu veľa času a myslím, že to bolo na ich vek pomerne hlboké. Najviac sa bojím toho, že sú stále kamaráti, nevravím, že by to nemohlo fungovať, ale bojim sa, že jej to ešte viacej blíži
Nevravela by som, že zlomené srdiečka sú každých pár mesiacov. Samozrejme nevravím, že to bola láska čo by vydržala navždy, ale nikto nevie. Dcéra bola naozaj hlboko zaľúbená, bol to jej prvý vzťah, trávili spolu veľa času a myslím, že to bolo na ich vek pomerne hlboké. Najviac sa bojím toho, že sú stále kamaráti, nevravím, že by to nemohlo fungovať, ale bojim sa, že jej to ešte viacej blíži
@anonym98262974 musi si to podla seba ako sa citi prezit, to nepomoze ssi nic, len ze si pre nu…a v tomto pripade clovek nema byt teraz kamarat s ex aj ked su mladi a v “dobrom” sa rozisli, to len ta nadej potom zije, ze sa znova daju dokopy…predpokladam asi to chlapec ukoncil…on tak bude s tvojou dcerou za dobre a zrazu sa dozvie, ze ma inu sak je kamoska, to ju horsie zlomi, nech prerusia kontakt kym sa to neda dokopy, dospele zeny nezvladaju so svojim ex kontakty, nie mlada baba
@anonym98262974 tak ked sa s nim rozisla? No co by tam bolo treba riesit?
Takto to chce, tak to ma... on ju mozno este skusa nalomit spat. Skor jemu treba povedat nech sa na to vykasle ked ho nechala
Dolezite je si uvedomit dovod rozchodu.
Skusit to napravit. Ak uz nie pre tento vztah tak pre dalsi. Mozno sa ich cesty este spoja. Mozno on isiel aby do jej zivota prisiel niekto lepsi. Csetko chce cas. Aj toto.
Nepomôžeš jej absolútne nijak. Môžeš urobiť len jedno - byť tu pre ňu, vypočuť ju, stáť pri nej, ale to je tak všetko. Čas zahojí všetky rany, bude to ok.
Toto si musí odžiť, odplakať, odsmútiť, Buď tu pri nej, nepýtaj sa jej, nechaj ju teraz, nech to spracuje. Toto si musí odžiť každá z nás samostatne. Takýchto rozchodov ešte pár zažije a na tento bude spomínať. Mne to trvalo asi 3 mesiace. Ale mega depky som mala, dostal ma z toho iný chlapec, tiež som mala 17.
@anonym98262974 to že by jej to mohlo ublížiť ešte viac to je jasné. Nech mi nikto nehovorí bohužiaľ kamarátstvo po rozchode nebude fungovať. Jeden už neľúbi a druhý sa vo väčšine nevie preniesť. A potom to drží človeka stále v minulosti.
Ja na tvojom mieste keď nemá kamarátky by som ju zobrala von, na koláčik na nákupy, do kina. Nech príde na iné myšlienky.
Ja som si tiez svoju prvú veľkú lásku oplakala, pár týždňov nejedla ale prešlo to. Trávila som čas s mamou a snažila sa prísť na iné myšlienky a užívať si ďalej život. Parádiť sa atd. A hľa našla som si chlapa s ktorým som zasnúbená. Proste to len chce čas. A musí si tým len prejsť.
Nemyslím si, že je dobré, keď je s exom v kontakte.
Toto sa dá len po veľmi dlhej dobe, keď je minulosť zahojená a pohľad na toho druhého v nás už nevyvoláva silné pocity, ale je to iba ako taká letmá spomienka.
Nemá kamošky? Ak nie buď ňou ty, zober ju na výlet, nákupy, do kina a rozprávaj sa s ňou. Musí si to odsmútiť a život pôjde ďalej.
Vyplakava mi, že ako jej chýba, že aj keď nebol dokonalý úplne vo všetkom tak jej chýba na ňom každý detail a podobne. Rozišli sa, lebo z jeho strany to už nebolo to, čo predtým. Myslíte, že sa môžu dať dokopy? Mám jej dávať nejaké nádeje že si nájdu k sebe cestu? Bolí ma, keď vidím ako sa trápi, premýšľam aj nad psychológom, lebo mi nepríde okej aby bola takto bez duše
Prisiel za mnou tato a povedal, ze to bol namiesto Princ omotany alobalom namiesto brnenia a taky si ma nezasluzi. Mal tatko velku pravdu 😃
Vyplakava mi, že ako jej chýba, že aj keď nebol dokonalý úplne vo všetkom tak jej chýba na ňom každý detail a podobne. Rozišli sa, lebo z jeho strany to už nebolo to, čo predtým. Myslíte, že sa môžu dať dokopy? Mám jej dávať nejaké nádeje že si nájdu k sebe cestu? Bolí ma, keď vidím ako sa trápi, premýšľam aj nad psychológom, lebo mi nepríde okej aby bola takto bez duše
@anonym98262974 Nie, vobec vobec by som nesla tym smerom, ze mozno mozno sa este daju dokopy. Do tej istej rieky vstupit...eeee, to nerobi vacsinou dobrotu. On by ju mozno nechal potom zas keby stretol nejaku inu, ked z jeho strany to teraz uz nie je ono. Na to su vztahy, chodenia, randenia, spoznavania. Jednoducho, nebol pre nu ten pravy. Skor keby sa zamestnala nejakou brigadou alebo daco take.
Alebo keby mala moznost ist na 2 tyzdne niekde k babke, k tete, rodine na vidiek, do zahranicia. Proste zmenit prostredie, uplne ine podnety, to pomaha.
Určite jej nehovor, ze to dajú dokopy, lebo sa na to uplne a bude opäť a opäť sklamaná a nepohne sa dalej.
Preco sa rozisli? Neviem ci je dobre, ze su stale v kontakte. Tak ona môže dufat stale, ze co ak? A nezatvori v sebe tie dvere a nezacne naplno znova..
Preco sa rozisli? Neviem ci je dobre, ze su stale v kontakte. Tak ona môže dufat stale, ze co ak? A nezatvori v sebe tie dvere a nezacne naplno znova..
@anonym_c73ca9 aha teraz som si všimla koment preco. No stale si myslim, ze by mala utat kontakt. On to skončil, ona v sebe nie :(
@anonym98262974 nijako. Však to prejde. Preboha ty si nemala detskú lásku a sklamanie?
Ja som svojej zaplatila osobneho trenera vo fitku. Vzdy to bol jej sen, tak som jej ho splnila. Zamestnala si hlavu niecim novym, po com este aj tuzila.
Urcite jej nedavaj plane nadeje, nebalamut ju niecim, co nemas sancu ovplyvnit.
@anonym98262974 Urcite by som jej nerobila nadeje. Lebo ano, su mladi, budu si chybat, nerozmyslaju, mozno sa daju este dokopy a nie raz, ale vydrzat to nevydrzi. Kolko je takych vztahov, ze sa dali dokopy v 17-tich a vyhdrzali spolu az do smrti? Mozno menej, nez 1%. Toto je proste prva laska, skonci, nieco nas nauci, nieco nam da, nieco vezme. Ja si takto tiez pamatam svoj prvy rozchod, tiez v 17-tich. Zijeme dnes kazdy v inej krajine mimo Slovenska, on ma vybornu karieru, ktora ho naplna, ja tiez. Nie sme v kontakte, ale spominam nanho v dobrom a prajem mu len to najlepsie. Skus jej to takto nejako podat.

Vôbec nijako. Čím skôr si to odskáče - tým lepšie. Naučí sa že nie vždy v živote ide podľa našich predstáv.