icon

Ako riešiť obťažovanie dcéry starším mužom?

12. sep 2024

Dcera prisla domov v hysterickom placi a ked som sla za nou co sa stalo, po dlhom cakani sa mi zdoverila, ze ju na praxi obtazoval starsi muz. Isla potom do skoly kde to povedala aj ucitelke co ju mala mat na starosti a, ze ta ju vysmala a este jej povedala, aby si prestala vymyslat. Baby ja vobec netusim co robit? Dcera je na svoj vek uz vyvinuta ako zena ale co sa tyka chovanim atd. je to este dieta. Miluje rozpravky, vsetko detske. Vobec som necakala, ze toto sa moze mojej stat. Je pekna, stihla.
Ako mam podla Vas postupovat dalej? Nespala som kvolj tomu celu noc

klip0
12. sep 2024

Och 🥺

autor
12. sep 2024

Babulky ja viem, ze mate pravdu lenze v tomto dost zauradoval aj muz aj svokra. Ze chccem dceru nalepkovat diagnozami. Svokra ta ani nevie ze co je autizmus a moj muz je rad, ze ma aspon nejake dieta a priznat si, ze splodil chore dieta je pod jeho uroven

simca06022011
12. sep 2024

A co dáš dcére takymto prístupom do života? Ze ostane doma? Ze ju ofukovať? Bude bez školy doma sedieť na zadku a čakať na zazrak. Nechala by som ju pekne sa skludnit a do skoly by potom pekne isla... a zaroven nech spolupracuje s lekárkou, je to pre jej dobro. Odmietne? Kto sa jej pýta? Dám ju hospitalizovať na psychiatrii - áno možno som hnusná mater ale ide v prvom rade o dobro dietata. A s jej vekom to musi pochopiť už. Raz dva by skončili rozprávky. Dieťa potrebuje pomoc , dostane ju. Aj na silu. Ak lekárka zhodnotí objektívne stav, zariadite sa. S pubertu je to ťažké... moja nemá poruchu žiadnu a za učenie bude vyrevovat, aj hudbu si púšťať a do blbá pozerať, rovnako s určitým vekom skončilo tulenie = je to podla mňa normálne. Ak je niečo cez, musí to riadne lekár zdiagnostikovat. A nie nepýtala by som sa nikoho ci môžem.

A s takymito problémami ja by som sa nečudoval keby si vymyslela niečo, lebo ak dostane amok ak chce robiť lekárka testy s nou, tak prečo nedostala amok keď ju obchytkaval chlap? Zvláštne... alebo možno nie, neviem. Kľudne jej kadečo moze behať po rozume. Možno len to ze sa jej nechce chodiť do školy.

autor
12. sep 2024

@simca06022011 neviem do skoly chodila stale nikdy nevynechala a na prax chodila rada. Rozmyslam aj nad tou psychiatrou pretoze sme sa s doktorkou o tom bavili, ze bude to lepsie kim este nema 18.

autor
12. sep 2024

@simca06022011 zachvaty nedostava kedze si odburava stres tym hojdanim chvalabohu plus berie lieky takze tam je kompenzovana spravne

januska12323
12. sep 2024

Ty si dospela žena a matka nepotrebuješ žiadne povolenie od rodiny aby si mohla pomôcť dcére. Hneď zajtra začni riešiť. Držím palce nech sa s ňou ešte dá popracovať.

minimie
12. sep 2024

Otázka pre autorku, máš tu vcelkom veľkú debatu, 10 strán, slušlné. Tak odhadujem že dosť ľudí tu strávilo dosť času. Našla si tu niečo čo ti pomohlo vyriešiť problém? Ľudia nie sme dokonalí, ale to že sa po nás niekto vozí a odbavuje sa na tom, to pomáha len agresorom. Aj verbálnym. Nič v zlom. Pomohlo ti tu niečo ? Ľudia nie sú dokonalí a určite si nezaslúžia, aby sa na nich verbálne odbavovali anonymní ľudia ktorí si MYSLIA, že dokonalí sú.

klip0
12. sep 2024

Podľa mňa to hojdacie je nejaká forma záchvatu

huxy
12. sep 2024

Čím ďalej, tým divnejšie výmysly 🙈

nevenka
12. sep 2024

@matullienka mne je inak strasne zvlastne, ze zeny tu sleduju kazdu inakost dietata a uz v roku sa boja, ci ich dieta nie je autista a tu, hla, do dospelosti pride dievca a ocividne ma diagnozu...😔 Netusila som, kam az tato tema zajde, ale fuuuu...
Ja sa niekedy zamyslam, cj nas najstarsi syn nie je niekde na hranici aut.spektra, ale po tomto prispevku asi teda nie, ale ma taku jednu svoju crtu. A stale nad tym dumam. A tuto xy priznakov a nepride to rodicom prinajmensom zvlastne, no chuda dieta...😪

fido69
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
12. sep 2024

Určite. Pohovor s dcérou. Dobrovoľne si dá pomôcť ambulantne alebo to pôjde inak. Lebo je to dôležité. Možno jej nič nie je. Alebo potrebuje terapiu, možno nejaké lieky... možno nie.. A zlepší sa jej život ak bude vedieť na com je. A áno, čím skôr. Aby si vedela život zariadiť, školu atď...
Samozrejme treba dobrého lekára.

enmery
12. sep 2024

Autorka, ty sa tu už neobhajuj pred čatou inkvizítorov. Je mi to ľúto. Nič zlé si neurobila. Teraz jej pomôžeš a pôjdete ďakej. Na to povestné, kto je bez viny, nech hodí prvý kameňom, sa permanentne zabúda. Všetky majú deti bez chýb, deti spia bez chýb, správajú sa bez chýb, jedia bez chýb, učia sa samé na 1, majú 200 krúžkov, ony zarábajú 5000 a ich partneri sú krížením Pitta a vedca s IQ 160 a vernosťou labradora. Všetko bezchybné. Držím vám prsty vo všetkom.❤️✊️Si dobrá mama.

autor
12. sep 2024

@klip0 vidis to ma nenapadlo. Doktorka sa vsak vyjadrila aby som jej to nezakazovala.

@minimie dievcata mi dali vela podnetov aj rad. Dceru necham este nejaky cas doma ale urcite budem apelovat aby mala diagnozu potvrdenu a ak nebude spolupracovat kludne ju dam aj hospitalizovat. A co sa tyka skoly, skusim sa este porozpravat s vedenim a pokial nic neurobia prerusim jej studium a budeme hladat nieco vhodnejsie

autor
12. sep 2024

Ja som nechcela pisat o tom vsetkom lebo by ju zaskatulkovali ale bohuzial aj tak sa stalo

rebellefleur
12. sep 2024

@enmery a ja Ti budem ako matka specialneho dietata, kt bol na diagnostike este v skolke, odporovat. Veru spravili zle obaja rodicia. Dlhodobe ignorovanie do oci jasnych faktov, neriesenim, prehadzovanim dietata stale na inu skolu, zvolenim absolutne nevhodneho oboru, mu do zivota tak pritazili, ze konecna. Toto je absolutna lahostajnost a davno ma tu nic tak nenasralo s prepacenim, ako tato diskusia

luccija
12. sep 2024

Ten rituál jej nezakazuj, ale spravili ste veľa chýb.Mohla si to hneď napísať, že je podozrenie na aspergera, autizmus...ona musí prejsť diagnostikou a ty musíš vedieť ako sa k nej správať.Z akého si kraja, mesta?Tu nejde o skatulkovanie bola to prvá vec čo ma napadla, že prečo je aká je.

enmery
12. sep 2024

@rebellefleur Autorka tu vyjadrila prečo! Odkedy sa vyhadrila k obťažovaniu, každá kope len do nej a dcéry. A predstav si, že o znevýhodnených deťoch čo to viem. Aj o ich rodičoch. Dokonca poznám aj rodičov, ktorí od malička vedeli, že niečo nie je ok a polietali všetko a diagnóza sa im dostala až v 14stke. A jedno je isté, nikdy by nepranierovali inú matku práve preto, že vedia, aké je to ťažké a krehké. Tak už tej žene dajte pokoj. Na úchyla ste zabudli všetky. Hlavne si treba kopnúť, lebo ona vie vrátiť čas, však?Takže si určite tiež bezchybná žena, už ďalšia. Gratulujem🥳

autor
12. sep 2024

@luccija vies po tych skusenostiach co mam sa uz bojim niekomu povedat ze je zrejme asperger s autistickymi crtami. Ved by mi to nikto neveril vzhladom aj na dcerin vek.
Davnejsie som si myslela, ze je jednoducho taka tvrdohlava a, ze si vymisla, lenze nakoniec sa ukazalo, ze nic nebolo tak ako sa v skole prezentovalo. Istym sposobom ani ona nechcela ukazat ludom ze je ina preto sa snazila prisposobit lenze v konecnom dosledku na to vzdy doplatila.
Je to dobre, slusne vychovane dievca. V susedctve ju maju ludia velmi radi.
Stve ma, ze som to nechala zajst tak daleko a dcera tym teraz trpi. Psychologicka mi povedala, ze traumu s toho mat zjavne nebude ale urcity pohlad na sexualnu stranku bude znacne naruseny ale na tom popracuju.

nevenka
12. sep 2024

Ja naopak sucitim s nou aj s Tebou, @autorka, len prosim Ta, chod s nou na tu diagnostiku.
Pozri sa, moj muz ma astmu, alergie, nase deti zatial nie, ale je vysoko pravdepodobne, ze ich mat budu, to, co ma Vase dieta, nie je fyzicka choroba, ale choroba, za ktoru takisto nikto nemoze. Ani Ty, ani Tvoj muz. Niekde sa stala chyba, ale podla mna, pod uroven je nedat dietatu, co potrebuje, kvalitnu diagnostiku, liecbu, spravny pristup, mozno mala byt na specialnej skole a bola by spokojnejsia, ked by sa k nej od zaciatku pristupovalo inak. Takto sa trapite Vy a hlavne dcera, lebo ona je v tomto svete stratena a je to na nu moc. Ona moze byt v istych aspektoch mudra, sikovna, ale tie ostatne veci ju stresuju, lebo su na nu kladene poziadavky ako na zdravych ludi a to ona bohuzial nie je. To ako keby si astmatikovi povedala, ze vsak to rozdychaj, zapri sa a bez. Co na tom, ze sa dusi. Chapes? Tvoja dcera sa topi v tomto svete. Je to choroba ako kazda ina. Pre muza je to tazke prijat, ale to je od neho hrozne, lebo jej to velmi ublizuje. Nie je pod uroven splodit chore dieta, pod uroven je nedat dietatu to, co potrebuje a popierat jeho osobitost.

enmery
12. sep 2024

@rebellefleur A v jedno s Tebou súhlasím, ani mňa už dávno nič nenasralo, ako táto diskusia. Od mínusových vedomostí o sex. Obťažovaní a reakciách obetí, až po kopanie do matky. Lebo všetky ste všetko po prvej vete hneď vedeli a každý lekár spolupracoval, nemali ste v rodine nikoho, kto to popieral. S prepáčením chujov vo vzťahu sa tu zastávate a a určite to autorka po 1000 red flagoch nevedela, ale naložiť obeti obťažovania a utrápenej matke zvláštneho dievčatka je fakt top riešenie. Hádam sa uľavilo.

ullala
12. sep 2024

Uz niekde na piatej strane som rozmyslala, ci dievca nema aspergera alebo autizmus. A nakoniec na cca 10tej strane autorka napise, ze psychiater ma podozrenie na aspergera.
Ak sa jej tato diagnoza potvrdi, tak zdravotna skola je jej uplne zbytocna. Co bude potom dcera v zivote robit?
Ona mozno ani nie je hlupa, ako ty o nej pises, ale cely zivot nedostala pristup aky potrebuje a hlavne jej klasicke vzdelavanie vobec nesedi.
No nehnevaj sa, ale tu ste vy rodicia naozaj zlyhali na celej ciare. Uz davno ste mali byt s nou u psychologa a nech sa svokra aj na hlavu postavi.
A asperger nie je ziadna choroba - povedz muzovi. Je to iba ine vnimanie sveta, nepochopene ludmi, ktori si myslia o sebe, ze su normalni.
Ja nemam slov na vas.

bbshop
12. sep 2024

Neviem preco je pre niekoho ešte stále nepochopiteľné na tom, že tu vôbec o obťažovanie nemuselo ísť a nikto nekope do obete sexuálneho obťažovania. Sú tu ďaleko väčšie problémy a oblasti v ktorých je to dievča obeť, ale ten incident v nemocnici to s najväčšou pravdepodobnosťou nebude.

janinamojka
12. sep 2024

@autorka Čudujem sa ze tu ešte si..a obdivujem ta ze ešte niekomu tu niečo vysvetlujes...
Držím palce nech si dáte veci do poriadku..❤️

rebellefleur
12. sep 2024

@enmery tak ti odpoviem takto: ja som tiez velmi skoro vycitila, ze syn nie je klasicke dieta. Tiez ma vsetci presviedcali, ze mu nic nie je, dokonca aj pedagogovia v skolke. Ked dostal odporucania do specialnej zs, odvsadial vratane rodiny sa mi dostavalo, co to robim svojmu dietatu, takze ano, viem,ake je to tazke, lebo som si tym presla. Ale narozdiel od autorky, slo mi o moje dieta a o to ako mu pomoct!! A vies aky je vysledok vsetkych tych nelahkych rokov? Chodi do normalnej zs...
A o tom, ze dievca nevedelo, co si v danej situacii pocnut je takisto dosledok neriesenia nicoho zo strany rodicov (spravanie dotycneho komentovat nebudem,myslim, ze je jasne, ze to je nepripustne). Ale nebudem tu po vsetkom,co som citala, chlacholit niekoho, kto sa na to proste zvysoka vy.ral. Nerobit nic je totizto jednoduchsie ako postavit sa k situacii celom a pre dobro svojho dietata, situaciu riesit.

autor
12. sep 2024

@ullala psychologicka jej robila diagnostiku a vysla z dobrym iq a presne ako si povedala. Nie nieje hlupa. Ona sama povedala, ze ona tu skolu by dostudovala bez problemov vyraznych ale, ze ked budu s nou pracovat spravny odbornici...ma sancu sa zaradit do normalnej prace. Urcite nie do nemocnice ale ako opatrovatelka by pracovat mohla. Vraj hlupa nie je a v urcitych fazach ju dokonca prekvapila a povedala, ze ona ma zrejme este aj inu diagnozu ale nevie to specifikovat pretoze sa to pri pracu objavuje minimalne. Ked s nou pracovala vsimla si, ze dcera pracuje podla nejakych svojich urcenych vzorcov. Na kazdu situaciu mala vytvoreny vzorec podla ktoreho sa drzala aby splnila danu temu. Lenze ak jej ten vzorec niekto narusi zostane bezradne stat a stupnuje to jej frustraciu lebo nedokaze na to naviazat spat. Z toho vznikali aj tie jej zachvaty.
Aj ked upratuje izbu ide systematicky, vie presne kde co ma ulozene ale ked prides a nieco jej prelozis alebo odlozis inde cely den je z toho rozhodena a vtedy sa dokaze hojdat skoro cely den.

matullienka
12. sep 2024

Určite nepočítaj, že by mohla robiť opatrovateľku ak sú jej nepríjemné dotyky. Pri opatrovani ide často o imobilnych ľudí alebo ľudí so zníženou hybnosťou a tam by tých dotykov bolo veľmi veľa. Navyše by sa musela starať aj o intímnu hygienu a to si myslím, že by bolo pre ňu úplne nepredstaviteľné a nemožné.

enmery
12. sep 2024

@rebellefleur A čo rodičia, ktorí chodia po lekároch?A roky sa im nedostáva vysvetlenia a potom v pubertu búúúm, diagnóza, tam zvalíme vinu na koho? Veď doteraz mnohí ani nevedeli a neriešili autistické diagnózy! A k reakcii dievčatka Ti iba poviem, že si vyhľadaj niečo o obetiach oťažovania. Ako reagujú a prečo. Práveže tým, že išla s tou vecou za učiteľkou, predbehla dospelé ženy bez porúch, ktoré neurobili nič a nikomu nepovedali nič. Už to fakt vzdávam v tejto diskusii. Pranierujete ženu a nechodili ste v jej topánkach a samé ani netušíte, ako funguje ľudský mozog, keď je vystavený sex. Obťažovaniu. Smutné, že čo na jednej strane vyžadujete pre svoje dieťa, nie ste schopné dať cudziemu, len si kopnúť.

ullala
12. sep 2024

Presne som si myslela, ze tvoja dcera nie je hlupa, ale je vzdelavana zlym systemom, ktory jej nic nedava, preto ma zle znamky. Odporucam ti vybavit jej terapie u psychologa. Dcera zial potrebovala cely zivot iny pristup, aby bola uspesna a vyuzil sa jej potencial - teda takyto je aspon moj pohlad. Ale teda nie je prva ani posledna. Pozri si na facebooku stranku aspergerov syndrom, aj ked uz tam mozno si. Drzim vam palce 🙂