icon

Ako riešiť obťažovanie dcéry starším mužom?

12. sep 2024

Dcera prisla domov v hysterickom placi a ked som sla za nou co sa stalo, po dlhom cakani sa mi zdoverila, ze ju na praxi obtazoval starsi muz. Isla potom do skoly kde to povedala aj ucitelke co ju mala mat na starosti a, ze ta ju vysmala a este jej povedala, aby si prestala vymyslat. Baby ja vobec netusim co robit? Dcera je na svoj vek uz vyvinuta ako zena ale co sa tyka chovanim atd. je to este dieta. Miluje rozpravky, vsetko detske. Vobec som necakala, ze toto sa moze mojej stat. Je pekna, stihla.
Ako mam podla Vas postupovat dalej? Nespala som kvolj tomu celu noc

marse
12. sep 2024

na zdravotke sa chodi na prax do nemocnice v 3.ročníku ciže 17ročne a viac.. na svoj vek je asi normalne vyvinutá a ked je v tomto veku detská tak je problem asi inde...
a ked jej nepomohla ucitelka tak mala ist za vrchnou sestrou..

janage
12. sep 2024

@vso10 ale ona ju zanedbala. Áno môžeš zmrznut atď, ale aby dievča 15+ vôbec nevedelo, matka nepredpokladala a otec teraz bezal riešiť. No či sa jej páči či nie traumu z toho dievča nie že bude mať, ale má.
To je presne o tom vedieť povedať nie. Nepáči sa mi to a odísť.
Mne je jasne, ze aj ženy, čo majú sebaobranu môžu zamrznúť, ale nepoučiť dieťa, ohľadom intimity sa mi zdá rovnako nesprávne ako ho nenaučil základy bezpečného prechadzania cez cestu.
Nezaručí to nikomu, že ho neprejde auto a nestane sa nehoda, ale zníži sa riziko nehody a to významne

marse
12. sep 2024

,, Ona chudatko vobec nevedela, ze to co robi nie je ok. ,, ako vážne? chlap ma chyta za prsia a zadok a ja neviem ci je to ok?

mamina7070
12. sep 2024

och je mi velmi luto co dcera zazila
nabehni do skoly tam by som riesila reakciu ucitelky bola absolutne nevhodna a ziadala by som zapis formalny a rieisla by som to rovno s riaditelom
a muz nech to riesi v nemocnici je to nonsens vy ste rodicia musite jej ukazat ze stojite za nou a toto sa nerobi
a porozpravaj sa s dcerou vysvetli jej ze ma pravo na hranice a toto je nepripustne

betulinka1
12. sep 2024

Podľa mňa si nič nezanedbala!!! Dcéra to riešila správne a povedala to učiteľke. Potom to povedala tebe doma. Učitelka reagovala nesprávne a ihned mala riešiť, nakoľko sa dozvedela o sexuálnom obťažovaní. Ty reaguješ správne, že ideš do školy a tvoj muž do nemocnice. Škola by mala mať prideleného policajta a keď nevedia čo majú robiť, mali by sa na neho obrátiť a poradiť sa o správnom postupe. Každopádne je tvoja a mužova reakcia znakom pre tvoju dcéru, že stojíte za ňou ani nevieš aké je to dôležité, že to nezlahčujete.

janage
12. sep 2024

A vy všetky rozhorcene, čo posielate muža do nemocnice. A čo on tam? Nateraz je to totiž len tvrdenie proti tvrdeniu.
Pan môže tvrdiť, že sa nič nestalo a dievča si to zle vysvetlilo alebo, že si vymýšľa si. Má dcéra nejaký dôkaz? Privolala dospelého, iného? Bol niekto iný v izbe? Nechodia dievčatá vo dvojici? Či otec to z dotyčného proste vytrieska?
Preto takéto veci treba riešiť hneď. Aby bol záznam a mohlo sa to hneď riešiť na mieste, kedy si ešte obchytavac nestihol pripraviť a premyslieť čo povie.
A tiež ma zarazilo, že SŠ a nevedela, že sa deje niečo nesprávne? Uverila by som, že zmrzla, ale že nevedela, že to nie je OK? To vážne tomu baby veríte? To v akom prostredí, to dievča potom žije, že ono nevie, že niečo také nie je v poriadku?
A to som aj mala na mysli tou sexuálnou výchovou a že ju matka zanedbala.
Každé dieťa má vedieť primerane veku, čo je a nie je v poriadku. Dotyky, fotenie atď.

lily246
12. sep 2024

@marse dobrá poznámka, ak sa chodí na prax do nemocnice až v 3.ročníku a dcéra má 17-18 rokov, o to neuveriteľnejšie je vyjadrenie, ako pozerá rozprávky, že je detská, "na svoj vek vyvinutá". Toto je úplný fake táto téma.

autor
12. sep 2024

Takze bola som s dcerou v skole kde som si dala zavolat ucitelku a vsetko sa jej na to popytala. Najvacsi gol je, ze nechala moju dceru uplne samu na oddeleni a ona odisla spat do skoly. Ako haloo je to este dieta! Povedala, ze dcera je problemova, a ze ma bujnu fantaziu. Dokelu ja poznam svoje dieta! Ano je ina to nepopieram, ale nikto nema pravo ju takto obvinovat! Riaditela som sa opytala ako to, ze taketo veci skola neriesi! Takze moja dcera vysla z tohoto vsetkeho ako problemova, neprisposobiva studentka ktora je sice 3, 4karka a ma bujnu fantaziu a oni nic riesit nebudu lebo to je len jej tvrdenie.
Sestra robi v nemocnici a povedala, ze na praxi ju chvalia, ze je sikovna len velmi uzavreta a drzi sa bokom od ostatnych, lenze ona taka je. Zije si vo svojom svete a ja jej to nezakazujem. Preco by mala menit sa len preto, ze ju niekto neakceptuju.
Dcera odmietla dnes ist do triedy tak som ustupila. Zobrala som si dovolenku a pojdeme si niekam vyrazit nech pride na ine myslienky. Celu cestu mi plakala, ze je podla nich klamarka. Rozmyslam uz aj nad tym, ze ju zo skoly odhlasim a pojde inde

1ryba
Odpoveď bola odstránená
minenkak
12. sep 2024

Smer polícia,ak to nechce škola riešiť podajde oznámenie ,aj keď sa nič nedokáže,bude to pre budúcnosť odkaz pre školu,že treba dávať na tie deti pozor

janage
12. sep 2024

@1ryba ale jasne, ze áno, ale vedela som, že to čo sa deje nie je OK a ak nič iné mam odísť preč.
Ja som žila v ére preplnených mhd a stávalo sa už pred rokmi, že niekto si dovoloval využijúc stisk v dave. A zažila som aj par faciek v tom mhd, hlasnych ohradení a aj okolostojaci sa potom na stranu baby postavili.

Ja poukazuje na to, že dieťa, nie len dievča v puberte má vedieť kde sú hranice a že toto správanie nie je normálne.
Autorka píše, že dcéra to nevedela. To zas normálne nepríde mne.

paulina291
12. sep 2024

Mne došlo napr až v 19-tich, že som zažila sexuálne obťažovanie ako 13-ročná. Lebo v tom čase mi každý povedal že som si to isto vymyslela, no a nejak som to v hlave uzavrela. Neskôr ako dospelá som sa už vedela obrániť. Takže za mňa naozaj normálne že 15 alebo koľko ročné dievča, ktoré to zažilo prvý krát nebude vedieť čo robiť a nevie sa obrániť.
Veľmi dobre si urobila, že si si zobrala dovolenku a dcéra nešla do školy. Užite si deň, podporuj ju (čo vidím že robíš) a uisti ju, že neurobila nič zle. Si super mama.
A je mi totalne nechutne zo stanoviska školy. Normalne sa mi tak tlak zvýšil. Ako načo by si toto dieťa vymýšlalo?
Rada by som mala raz dćerku ale toto ma tak velmi desí.
Daj vedieť ako dopadol muž s tým chlapom.

janage
12. sep 2024

@1ryba a došlo na moje slová, už to berú ako tvrdenie proti tvrdeniu. A dcéra je ešte horšie na tom lebo jej neveria.
A autorka nič nepíše o tom, že by s ňou už teraz prebrala čo je OK a čo nie.
Keď sa jej to stane zajtra v mhd, vlaku, v tlačenici?
Však na to sú rodicia, aby aj prevenciu robili.
Autorka dúfam, že ste trvali na písomnom zázname o udalosti či už ste na tu políciu išli či nie, a tiež na tom, aby škola a nemocnica prijali konkrétne opatrenia. Ako študentky po 2 budú chodiť.
Muž zistil v nemocnici čo? Bol pán na izbe s dcérou sám? Boli tam viacerí, čo by mohli jej slová potvrdiť? Sťažoval sa už niekto iný na neho? Lebo to sú všetko veci, co by slová tvojej dcéry mohli podporiť a dat im váhu.

matullienka
12. sep 2024

V škole by som riešila, že prečo dcéru učiteľka obvinila z klamstva a podala aj TO za obťažovanie. Toto je choré, dcéru upozorni, že aký by sa to hocikedy opakovalo nech ide okamžite,a sestrou alebo lekárom , nech to hneď oznámi. Držím palce nech už takú situáciu v živote nezažije

1ryba
Odpoveď bola odstránená
fido69
Autor odpoveď zmazal
jaskolka
12. sep 2024

Autorka, zarazilo ma, ze "nechala moju dcéru samu na oddelení a šla do školy."
To ako fakt? Dcéra chodí na prax úplne sama? A ďalšie spolužiačky, spolužiaci? Neverím, ze jedna učiteľka by nechala na praxi v nemocnici jedinú ziacku celkom samu! Veď to je blbosť.
Neviem, ale po tomto tvojom tvrdeni mi akosi príde, ze cely tvoj príspevok nie je pravdivý.

jaskolka
12. sep 2024

@janage toto ma tirz prekvapilo, na praxi by bolo dievča úplne samo? Ok, keby to bola nejaká individuálna náhrada praxe, ale to asi v septembri nebude.
Nikdy sme počas praxe na oddelení neboli samy, vždy tam bol dozor bud učiteľka,(ktorá neexistuje aby, si odišla do školy a nás len tak tam nechala) alebo vrchná či staničná sestra, ktorá nás mala na starosti. Tirz mi príde ten príspevok ako výmysel, akoby autor nemal ani tušenia, ako to je na praxi zo školy

janage
12. sep 2024

@1ryba tu ale nejde o smelost a priebojnost. Ide o to, že dcéra na prahu dospelosti nedokázala vyhodnotiť situáciu: chytá má na intímnych miestach cudzí chlap ako nesprávnu.Ako niečo, čo nie je v poriadku.

Ty svoje dieťa čo chodí busom do školy hádam neučíš, že ak niekto sa správa tak, že mu je to nepríjemné má okamžite odijst? Oslovit prvu dospelu zenu o pomoc? Nemusí to byt práve uchyl. Môže to byť opitý človek, čo ho obťažuje. Výrastok čo bude od neho pýtať peniaze atď...Spolužiak v škole.

Keď sa v zahraničí spustila pred rokmi veľká kampaň o tom, že deti si majú dávať pozor na cudzích čo ich môžu zneužiť, zistilo sa, že 90% toho zneužitia sa nedeje neznámymi, ale v rodine či blízkou osobou, ktorú v rodine poznajú.
Takže dieťa by jednoznačne malo vedieť čo vhodné je a čo nie. Čo je intímna zóna. A že ani ujo Fero hoci je z rodiny ho nemôže hladkať kade tade a vlastne nikde ak je mu to nepríjemné. A ani nik iný.

martul
12. sep 2024

1. od školy žiadať písomný záznam o tom, že si tam dnes bola
2. podať TO na toho chlapa

Len rozmýšlam, dcéra má 15, tzn. že je prváčka na strednej škole, chodia tam ešte len druhý týždeň a už má aj prax, už aj meria tlak a teplotu?
Moja známa je ekonómka na zdravotnej škole, tak som jej preposlala túto diskusiu a len nechápavo pozerala, u nich sa ešte prváci len zaúčajú ako to v škole funguje, ešte im len dali pokyny kde a aké uniformy si majú zaobstarať, nie že už sú v škole na praxi.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
matullienka
12. sep 2024

@martul nemôže byť prváčka musí byť staršia ako písali ženy tu na prax sa chodí v 3-4 triede.

janababana
12. sep 2024

Clovek by necakal, ze este aj v dnesnej dobe bude obet obtazovania povazovana za klamarku, obzvlast inou zenou, ktora mala nad nou v tom case drzat ochrannu ruku. Nie vsetky baby t&tkaju od 12tich. Tvoja dcera postupovala spravne, ktovie mozno by sa ozvali aj dalsie dievcata, ak to urobil raz robi to pravidelne

janababana
12. sep 2024

Fakt tu riesite vychovu??? Ved evidentne dievca vedelo, ze to nie je ok a postupovala spravne. Zial uchylaci vacsinou vedia, na ake dievca sa “obratit” a u nej asi necakal, ze sa ozve, preto klobuk dole, ze to urobila a oznamila.

matullienka
12. sep 2024

@janababana práveže správne nepostupovala, mala to oznámiť hneď na mieste dospelej osobe, vrchnej sestre alebo primarovi, nie až v škole učiteľke.

michelle567
12. sep 2024

A v škole povedali že je to tvrdenie proti tvrdeniu? To nesedí keď nikto nič neriešil. To kde majú akoze tvrdenie od toho pacienta? Veď ho nikto nekonfrontoval

7miriam77
12. sep 2024

Fúha 😯😢,tak toto je silné kafé. Dcérky mi je úprimne ľúto, že toto musela zažiť a toho hnusneho uchylaka treba udat na polícii. A učiteľke by som poriadne vyčistila žalúdok...smiať sa na takýchto veciach??? Je normálna??? Asi nie

janage
12. sep 2024

@1ryba sama autorka písala, že neucčila lebo nepredpokladala, že sa niečo také môže dcére stať.
Dcera je vo veku cca 17rokov. Teda na prahu dospelosti.
.

janage
12. sep 2024

@1ryba áno problém riešiť treba, ale omnoho lepšie mu je predchádzať. To, že teraz sa bude riešiť pomôže do istej miery. Už sa stalo. Nepomohlo by omnoho viac, ak by dcéra autorky vedela hneď chovanie vyhodnotiť ako neprípustné a čo najrýchlejšie odišla? Aj potom mohli riešiť.
Škody by ale boli menšie.

enmery
12. sep 2024

Aké ste tu múdre. Realita obťažovania je taká, že cez 80% obetí zamrzne. Proste žiadna reakcia. A to sa bavíme o dospelých ženách. Potom to niekomu povedať-si vypočuje od toho, že si vymýšľa, klame, nebolo to až také hrozné,veď sa jej nič nestalo, čo mala oblečené, ako sa správala,prečo nekričala, prečo ho neudrela. Keď som počúvala rozhovor s jednou ženou, ktorá to zažila, bola šokovaná z toho, že proste kompletne zamrzla a neveda urobiť a povedať nič. A potvrdzujú to aj psychológovia, ktoré s obeťami pracujú, že len málo žien niečo aktívne urobí a mnohé boli presvedčené o tom, že by zakročili radikálne. Tu sa rieši výchova autorky až po zlú reakciu dievčaťa. To je top. Namiesto toho by sa mali riešiť dementi,ktorí si myslia, že je vpohode obchytkávať, obťažovať. Treba ešte viac naložiť obeti. Tak sa to robí do psej matere!