Ako riešiť problémové správanie 14-ročného dieťaťa?
Ahojte. Som na rodičovskej dovolenke s 22 mesačným dievčatkom. A mám aj ďalšie dve dcérky (12 a 14 ). Obe sú v puberte tá mladšia je v pohode. Ale tá staršia má ozaj extrémnu pubertu. Možno aj preto, lebo má mentálne bulímiu a psychické problémy. Jej správanie ku mne je neúctivé, robí si všetko po svojom. Začala sa aj rezať (ževraj jej to robí dobre). Ja som ku nej dobrá, skôr ako kamarátka a neviem na pokričať a byť rázna. Mám takú povahu bobužial. Neviem byť prísna. Budem stručná. Podrezáva si žili keď je nieaký vážny problém a tvrdí že ona nič zlé nerobí. Tento silvester spoznala chalana o 2 roky mladšieho (12) je ro susedov syn. Zaľúbili sa, ale ona ho kazí. Učí ho bozkávať, na chete s ním mu dáva návrhy aby vybavil aby boli doma sami a že budú robiť ťutu muťu a pod. Nám rodičom klame a nechodieva rovno zo skoly domov ako sme jej tk nariadkli. Žiaden rešpekt. Kvôli chalanovi skočila s okna z 3 a pol metrovej výšky lebo mala zaracha a isla si len zahrat šach. Pre jej vážny psychický zdravotný stav bola okamžite hospitalizovana na akutnej psychiatrii v Michalovciach kde bola 1 a pol mesiaca. Po návrate sa rto nezmenilo. Jej správanie je arogantné, problémové, zacala sa zle učiť na 3 a 4. a nerešpektuje našu výchovu. Akonáhle ju upozorníme na nieco zlé podrezava sa a ubližuje si. Má velmi velke sexuálne sklony na to že má 14 a ja sa ju snažim vypočut poradiť a aj k psychologovi chodí každý týzden. Doma je nesústredená stále sa eroticky fotí a píše si samé nechutnosti s jej 12 ročnym chalanom ktorý je submisívny lebo je z nej hotový. Nerešpektuje pravidlá rodiny, ma bordel v izbe a aj po upozornení si to neuprace. Na môjho manžela, jej otčima nadáva do buzerantov a ko..tov. Žiadna úcta, žiad2n rešpekt že ju poxná viac ako jej otec a že ju vzorne vychováva. Doktorka zvažovala nad redukačkou aby tam bola prísnejšie prevychovaná. Užíva aj lieky na problémové správanie ktoré ju nenaprávajú. Nechápe sociálne súvislosti v rodine. Ja som z nej uz doslova na prásky. Doktorka mi včera predpísala lieky na úzkost a nervozitu a injekcie B12 a thiamin na liečbu nervov lebo som sa pri jej správaní už viackrát nervovo zrútila a stratila všetku radosť zo života. Poradte mi prosím. Čo by ste robili vy na mojom mieste. Každý deň je rovnaký a ja som už na dne. Tie čo to majú podobné. Dali by ste pri takom správaní svoje dieťa do redukačky keď žiadne metódy nefungujú a ničí psychicky celú rodinu a harmóniu v nej? Ďakujem za odpoved. Dokonalé matky a tie čo žijú v ha4monickej rodine zdržte sa prosím neprijemných kritík. Ďakujem
@deti95060810 sebaposkodzovanie je vážny stav. Neverím žeby ju nevzali na psychiatriu. Toto už nie je sranda
V rámci zachovania svojho psychického zdravia by som sebe aj celej rodine dopriala oddych a slečnu by som poslala aspoň na chvíľu preč bez ohľadu na výsledok liečby.
@princezna_bosorka lebo teraz miluje svoju rodinu a správa sa k nim úctivo.
@fido69 pisem to ako niekto kto bojuje s PPP roky
Mne sa tak zda, ze jej chyba pozornost, laska, ale i hranice.
Aka bola pred pubertou? Neverim, ze bola bezproblemova
Uz len ked si precitam co autorka pise - ako tu obvinuje svoje 14 rocne decko ze nici harmoniu v celej rodine, je z nej na prasky, stratila vsetku radost do zivota, pises ze ty si na nu mila, potom pises ze si ju vyfackala,
To aj pred nou takto rozpravas?
o 12 rocnej dcere ze to je anjelik, chapem este batola do toho ano je to dost
Pisem aby si zacala od seba lebo s prepacenim ked je rodic ......... tak ani decko nemoze byt normalne,
Chod psychiatrovi v prvom rade ty,
nieje to hanba ani urazka,
A nie, nie kvoli pubertacke ktoru nezvladas, kvoli sebe samotnej,
robis to pre svoje deti, neposielaj tam iba svoje deti, neviem co ste si preskakali,
mas 3 deti s dvoma chlapmi,
Nevie sa aky je otcim, ci ich zobral za svoje, ci to tak citia, co sa u vas doma deje ked sa to prejavilo aj na dievcatinom prospechu v skole
Ale pochybujem ze chlap pochopi ked ma dospievajuce dievca problem s jedenim
Do reedukacneho by som ju urcite nedavala, jedine ak by zacala s drogami, co dufam ze nie
@levandul_ka
Nevieš, ale posielaš ju k psychiatrovi. Pochybuješ, ale rovnako fakty nepoznáš. Aký zmysel má počet detí a počet otcov? Tam platí nejaký matematický zakon? Jeden otec = poslušné deti a viacej otcov = grázli? Aj keby malo každe dieťa ineho otca, tak aký to má vplyv na nezvládateľnú dcéru?
Ak nevieš pomôcť, tak tu prosím nevypisuj hlúposti a daj jej pokoj. Nezaslúži si to. Ďakujem aj za autorku. 😉
@levandul_ka ty absolutne netušíš o čom píšeš. Raz keď je dieťa psychicky choré, čo autorkine dieťa evidentne je, tak sa môžeš aj na hlavu postaviť a nepomôžeš si.
Ako si dovolíš napísať, že autorka je zlá, to mi fakt rozum neberie.
Trošku viac si skús naštudovať čo to obnáša mať psychiatrického pacienta a prestaň písať tieto bludy, prosím ťa
@fido69 písali sme naraz, lebo tieto drísty od
@levandul_ka sa nedajú čítať a normálne ma dvihlo zo stoličky
Moja kamarátka tiež dala dcérku na pol roka do výchovného ústavu v KE. Ona normálne aj nesúhlasila s matkou, tak ju zbila, kopala do nej, nechodila do školy, začala piť alkohol so zlou partiou, aj keď mala len 13, ostatný už boli dospelý, tak sa k alkoholu dostala. Liečenie jej nepomohlo, skôr sa zmenila tým, že vyrástla, je dospelá, odišla z domu a mamku z mobilu vymazala. Kamoška sa nesmierne trápi, ale časom sa možno aj to zmení a opäť začnú fungovať. Skús rôzne výlety s celou rodinkou, zober väčšie dievčatá na túru niekde, alebo wellnes, viac sa jej venuj casovo a skús zmenu terapeuta. Držím ti palce 👍
@enmery ale ona tu pisala ze ma poruchy prijmu potravy a psychicke problemy,
nenapisala okrem PPP ziadne ine konkretne ako tu pises ty,
Pocet deti a chlapov bol napisany aby si aj ona uvedomila ze je to pre decko stres,
preto som jej napisala ze sa to prejavilo na prospechu a nevie sa aky bol bio otec,
aky je teraz otcim, a co je na tom?
Evidentne je to na to decko stresove prostredie doma ked ma bulimiu, a to popisala iba zlomok.
Myslím že v Hrañi je nejaké zariadenie pre takéto problémové deti. Skús sa dohodnúť s psychologičkou
@midori123
Tak autorka pise ze jej dcera uz zmanipulovala aj psychologicku ku ktorej chodi kazdy tyzden - tak zrejme uz aj psychologicka nieco dohovarala matke, ked ju ta oznacila za zmanipulovanu,
Ja nesudim nikoho,
nech si zije kazdy ako chce,
Iba by bolo fajn polozit si otazku preco to to dieta robi, bulimia nieje schizofrenia alebo podobne diagnozy co su dedicne
PPP je zo stresu
Mozno by nebolo zle aby ste aj vy absolvovali sedenia u psychiatra, mozno by vas nasmeroval ako sa k nej správať a pomohlo by vam to, sa aspon vyrozpravat... Mozno sa citi byt odmietnuta zo strany bio otca, mozno je to volanie o pomoc a pozornosti, ak mate doma malinku tak ta starsia chce mozno na seba uputat. Skuste nechat niekomu malinku a urobit si nejaky babsky den, aj raz do tyzdna, ist sa okupat, na kolacik, nákupy, prechadzka, sport, prace v zahrade a pod. To napravne centrum by som jej spomenula, nie v zmysle vyhrazok, ale skor by som sa porozpravala ze je to uz nad vase sily ju vychovávať, ze si z toho velmi smutna a nevies co viac by si pre nu mohla spravit, ze sa o nu bojis, aby sa jej nieco nestalo, tak ak sa nezmeni aspon o trochu, bude to nevyhnutnost, treba zdôrazňovať pre iej dobro. Treba jej opakovat ze ju velmi lubis, a ze tu vzdy budes pre nu a ze to spolu zvladnete, treba ju casto obijmat, vela sa rozpravat. A hlavne to chce vela trpezlivosti z vasej strany.
@mudiel hľadá uznanie a lásku u mužov. Vydobija si pozornosť tým, že foti eroticke fotky. Ona musí byť vnútorné tak zranená a tak strašne túži po láske, že robí takéto zúfalé činy. Zatváranie na psychiatriu ci do reedukacky je len klinec do rakvy. To dievča neskončí dobre...
Nie je v jej okolí nikto, komu dôveruje, ku komu ma rešpekt? Babka. Teta...suseda...učiteľka? Nikto? Naozaj k nikomu nemá rešpekt? Bolo by fajn ak by mala nejakú osobu ktorá má na ňu nejaký vplyv.
Ako dlho si sa poznala s terajším partnerom? Nebol to pre dievčatá šok? Nový otec... nová sestra...?
Keď som bola v puberte ja správala som sa podobne a neskôr v 20 mi bola diagnostikovaná hraničná porucha osobnosti.
@mudiel skvele.no na mamicky ktore zvaluju dovod na vychovu je reagovat zbytocne.no mile.damy dala by som vam take dieta na vikend a rucim zato ze by ste sa zosypali behom neho.to z vychovou nic nema.je to diagnoza.len nerozumiem preco sa to neriesi.mlada dama mala byt davno diagnostikovana a na liekoch.to nie je pubertou.mala som problemovu pubertu u syna a fakt ze brutal ale bol normalny.tambislo o ine.takze nie puberta to nie je .psychiater a lieky.a nedat si skakat po hlave.dala by som muzovy do ruky remen a naj ju vymlati ako zito.ako sorry moja skusenoat je nebyt ako med.cim sladsie k nej tym horsie nasledky.normalne zaracha .zobrat vsetko z izby a zamknut.len tebe skace princezna z okna.no ak by vystrajala zachranku a psychiatria,ale trvat na poriadnom vysetreni.dnesne psychiatrie su nic.vobec nic.rozhodne psychiater ambulantne n oale to tam musis slecnu dostat .neviem aku diagnozu ma ale je ich dost.rozhodne to nie je pubertou
Prepáč, nedá mi nereagovať i keď ma tu všetci ukameňujú ale skús začať od seba. Pozri sa na jej život z jej pohľadu. Biologický otec sa o ňu nikdy nezaujimal, ty na ňu nemáš dosť času (to nie je výčitka, proste sa to niekedy tak zomelie) a v podstate cudzí chlap sa snaží vydobiť si u nej rešpekt. Príde mi že na ňu príliš tlačíte. Prečo musí chodiť zo školy rovno domov? Ty sa snažíš získať rešpekt skrz zákazy a príkazy a to u dieťaťa v puberte s takouto históriou všetko len zhorší. Chápem že sú detí s psych. chorobami a nič iné ako lieky a hospitalizacia nepomôže. Ale tu sa podľa mňa dá pracovať. Ale chce to nájsť si na ňu čas a vedieť prejaviť že ju ľúbiš. Ísť spolu niekam len vy dve. Urobiť pre ňu niečo čo nečaká. Ake máte spoločné zážitky? Kedy ste sa spolu naposledy zasmiali? Ako by reagovala ak by si jej navrhla možnosť ísť spolu niekam? Kam chce ísť ona a nie kam zavelíš ty. Otázne je či si toho ešte schopná po takom čase trápenia sa.
Toto je veľmi ťažké. Poradiť neviem, len držím palce, prajem veľa síl.
Za mňa by bolo reedukacne centrum posledná možnosť. Už keby sa fakt inak nedalo.
Dala by som ju do reedukacneho centra, nemam take velke deti este, ale mam neter, co sa tyka spravania, tiez je take problemove, aj ked si fyzicky neublizuje, stretavala sa so starsim muzom a pod. Ja na to bohuzial nemam dosah, ale keby som bola jej mama urcite v takej situacii, ako to mas ty by som ju dala do centra. Lebo vy sami nic nezmozete. A ktovie co bude dalej o rok o dva.
@mudiel ja by som s tym reedukacnym centrom pockala… lebo, uprimne, to ju nic nenauci, max zlomi… kedy zacali tieto problemy? Ked sa takto sprava, nieco nie je dobre… nieco, s cim si nevie rady ju zerie… mozno je to hlupost, ale pre nu cely svet. Kludne to moze byt ze ju v skole vyclenuju alebo podobne… chapem, ze pri malom dietati nemas na nu tolko casu, ale mne pride, ze ona ten tvoj cas potrebuje. Zaukoluj otca maleho dietka, aby si mala viac casu zistit, preco ti dcera nedoveruje, preco sa sprava tak, ako sa sprava. Ciu pozornost si vynucuje? Ja mam tiez doma pubertakov, vselico sme zazili a riesili, ale nikdy som ziadny pruser neriesila zakazmi, krikom a uz vobec nie bitkou 🤦🏼… zakazy boli, ked boli malí, aj vela pravidiel a bola som prisna. Cim su starsi, tym viac prenasam zodpovednost na nich. Krik a zakazy maju pri takychto velkych detoch uplne opacny efekt. Rodic si nemoze dovolit byt nepriatel! Musi byt prva osoba, ktorej sa dieta zdoveri, aj s pruserom! Je to niekedy tazke, tiez som v duchu omdlievala pri niektorych blbinach mojich deti… ale pred nimi som vzdy zostala kludna a problem sme vyriesili. Daj jej sancu! Je to tvoje dieta, tym typkom v nejakom centre na nej nezalezi tak, ako tebe. Ak nevies, co robit, chod sa poradit k odbornikovi. Ja som tiez par krat bola, clovek sa nesmie hanbit vypytat si radu od psychologa, nemoze jeden rodic vediet vsetko. Ja som bola v Cppp napriklad.

@mudiel pri tom, co vsetko sa prevalilo o reedukacnych centrach, by som tam nikdy nedala ziadne svoje malolete dieta. Nepomozu jej a ona ta bude nenavidiet do konca zivota...