Ako zlepšiť vzťah s otcom počas puberty?
Ahojte chcem sa opýta aký ste mali vzťah s otcom počas vašej puberty vy. Ja ho mám dosť zlý napríklad dnes sme sa pri obede pohádali že som mala vyloženú nohu na stoličke a mama povedala že sa zmažem a oco hneď vravel že nech si sadnem normálne ako sa má sedieť za stolom tak som povedala že sedím že proste môžem sedieť tak ako chcem a vypuklo to do takej hádky že som si tú nohu musela uchýliť. Včera sme sa zasa pohádali kôli tomu že som varila a malá sestrička sa mu omylom pocikala v kotolni a oco hneď že nech to okamžite idem utrieť a ja som povedala že pôjdem keď nie o dorobim vznikla z toho hádka kde mi povedľa že keď povie že sa bude robiť A tak budem robiť A a keď povie že sa bude robiť B tak budem robiť B. No asi tak pred mesiacom sme sa pohádali lebo sa mi nechceli ísť hneď v ten moment upratať auto a ísť von tak povedal niečo v zmysle že oni nás tu živia a my len jeme a nemajú z nás žiadny podiel čo ma dosť zamrzelo a dva dni som sa s ním rozprávala ono on to nikdy nepovie normálne on to vždy začne kričať ak to do piatich minút není hotové a v minule som mu povedal že či není chyba v spôsobe ako nám to hovorí lebo keď nám mama niečo povie idem to urobiť aj keď to povie len normálne a hneď to urobíme a ocino povedal že je mu to jedno že on keď niečo povie tak to tak bude, raz dokonca keď som si robila večeru tak mi povedľa že čo má znamenať ten bordel v izbe a ja som povedala že to urobím keď si dochystam večeru a on povedal že hneď tak som povedala proste že nie tak povedľa že mi vyhadze všetko oblečenie tak som povedala dobre že aj tak ho nepotrebujem poviete mi prosím kde je chyba ja naozaj netuším . Narodila som sa keď mal 20 rokov bol mladý a keď vidím vzťah ku malej sestre tak je úplne iný.
No puberta. Pravda vtedy je niekde uprostred. Lebo co doteraz fungovalo, zrazu nefunguje. Chce to iny pristup zo strany otca a ty tiez musis trocha kontrolovat to, co povies. Pubertaci revoltuju, odmietaju autoritu. Chcu vsetky prava, ale ziadne povinnosti. Nasli sme 15 rocnej dcere wap, tak fajci. Ze si so svojim telom moze robit, co chce. Co by si robila na mieste rodicov, ked im 15 rocne dieta povie, ze a co ze fajci, ze jej to robi dobre a ich do toho nic nie je? Dovtedy to bola tak zlata baba, ziadne problemy.
To jak si sedela za stolom? Nevies si normálne slušne sadnúť? Najmä ak máš spoločnosť?
@anonym_edfbd1 veď som sedela a len som bola otočená trochu do boku
Ako zlepsit? Sadnut si a povedat si, co jedneho stve na tom druhom. Len otazka, ci tvoj otec ta bude brat ako rovnocenneho partnera a je ochotny o tom hovorit, ci sa dohodnut, ze obaja ustupite a budete miernit emocie, aby neboli konflikty
Mam dceru v Tvojom veku a nie vzdy to zvládam.
Uz len jej zdvihnutie hovoru v telefóne zacina tónom, akoby som ju vyhodila z okna....cize jednostranny pohľad na ve ,ono by to chcelo vypočuť niekedy i druhú stranu.
Inak u nas doma "urobím to neskor"="neurobím to nikdy"
Co je super,je to,ze si uvedomujes,ze niečo je zle.
Skus popracovať na sebe a získať si jeho dôveru.
Odvrknut na spôsob sedenia niečo v tom zmysle je jednoduche.
Ak by si mu povedala,ze Ta boli noha a bolo by super,ak by si ju tam mohla mat,je uplne o inom.
Moje deti vsak tiez nesedia za stolom s vyložených nohami.To nech si prevádzkujú neskor v svojej domacnosti;)
To jak si sedela za stolom? Nevies si normálne slušne sadnúť? Najmä ak máš spoločnosť?
@anonym_edfbd1 jezisi kriste vy ste tu niektore padli z ineho sveta, uz aby ma niekto terorizoval len za to ako sedim doma za stolom, teba mat za matku musi byt radost
@anonym_edfbd1 no z vylozenej nohy doma robit tragediu mi nepride celkom ok. To uz kde sa ma clovek uvolnit, ak nie doma??? Nestalo sa to v restauracii...
@anonym_edfbd1 veď som sedela a len som bola otočená trochu do boku
@alebostraka Chápem, tvoj otec asi bude taká výbušná povaha ktorá sa rýchlo rozčúli. Aj môj otec je niekedy taký. Tvoja mamka by sa mu mohla občas prihovoriť aby na teba nebol taký.
@alebostraka tak choď na internát a budeš mať pokoj.
Vlastne nie,zostaň doma,veď máš tých najlepších rodičov na svete,alebo že by nie?
"...moji rodičia sú tý najlepší rodičia akých som si mohla vzivote priať nikdy pre mňa nechceli nič zlé..."
@alebostraka Pomôže ti harmančekovy čaj.V prítomnosti otca si z neho chlipni a drž ho v puse,neprehltaj kým otec neodíde
@alebostraka Nemyslím si, že chyba je len v tebe. Z toho, čo píšeš, mám pocit, že medzi tebou a otcom sa stretávajú dve potreby. Ta jedna je, že on chce, aby sa jeho pokyny plnili okamžite, vtedy, keď on povie. a ty chceš mať možnosť rozhodnúť si, kedy tu jeho požiadavku dokončíš. To je v puberte pomerne bežné. Zároveň však platí, že kričanie a vyhrážky neprispievajú komunikácii. Ale na druhej strane, aj odpovede typu „nie“ alebo „môžem si sedieť, ako chcem“ konflikt zvyčajne ešte vyostria. Možno by ste mohli skúsiť pohovoriť si v pokojnej chvíli, nie počas hádky. A ak sa s mamou rozprávať dá, možno by mohla byť pri takom rozhovore tiež. Neznamená to, že si zlá dcéra alebo že je zlý otec. Skôr to vyzerá, že ste sa dostali do akéhosi vzorca, začarovaného kruhu, kde čím viac on tlačí, tým viac sa ty brániš – a čím viac sa brániš, tým viac tlačí on. Toto sa dá prerušiť, ale chce to ochotu z oboch strán. Kto vie, ako je na tom vo vzťahu k tebe, či dokáže pripustiť, že väčšiu cenu ma tento vzťah, než okamžite splnená úloha. Ešte by som skúsila jednu vec. Skus sa s nim niekedy porozprávať o tom, ako vyrastal, opýtať sa ho, ako sa správali jeho rodičia, čo mu na nich vadilo, ako to riešil. Bez nejakého hodnotenia či záveru - no tak vidíš. Len vyvolať spomienku, možno pochopenie, uvedomiť si priority. .
No puberta. Pravda vtedy je niekde uprostred. Lebo co doteraz fungovalo, zrazu nefunguje. Chce to iny pristup zo strany otca a ty tiez musis trocha kontrolovat to, co povies. Pubertaci revoltuju, odmietaju autoritu. Chcu vsetky prava, ale ziadne povinnosti. Nasli sme 15 rocnej dcere wap, tak fajci. Ze si so svojim telom moze robit, co chce. Co by si robila na mieste rodicov, ked im 15 rocne dieta povie, ze a co ze fajci, ze jej to robi dobre a ich do toho nic nie je? Dovtedy to bola tak zlata baba, ziadne problemy.
😅 rovnakú vetu som povedala svojej mame, dnes prešlo od toho 12 rokov a nefajčím. No stress skôr sa s ňou pobav - slušnú diskusiu nie kázanie, o škodlivosti vejpky - horšie než klasické cigarety, keďže detskám to chutí.
@alebostraka Pomôže ti harmančekovy čaj.V prítomnosti otca si z neho chlipni a drž ho v puse,neprehltaj kým otec neodíde
@anonym_637dc5 🙂 Prišla pani k lekárovi – zelená, modrá, zbitá.
– Čo sa vám stalo, pani?
– Zakaždým, keď sa môj muž vráti z krčmy napitý, tak ma takto zmláti. Čo mám robiť?
– Uvarte si kamilkový čaj a keď sa váš muž vráti z krčmy, kloktajte a príďte sa po týždni ukázať.
Po týždni pani príde a žiadne stopy po bitke.
…Hovorí:
– Zabralo to, nemláti ma!
Lekár na to:
– Ja som vedel, že stačí držať hubu.
@anonym_637dc5 🙂 Prišla pani k lekárovi – zelená, modrá, zbitá.
– Čo sa vám stalo, pani?
– Zakaždým, keď sa môj muž vráti z krčmy napitý, tak ma takto zmláti. Čo mám robiť?
– Uvarte si kamilkový čaj a keď sa váš muž vráti z krčmy, kloktajte a príďte sa po týždni ukázať.
Po týždni pani príde a žiadne stopy po bitke.
…Hovorí:
– Zabralo to, nemláti ma!
Lekár na to:
– Ja som vedel, že stačí držať hubu.
@anonym_9e9b25