Ako zlepšiť vzťah s otcom?
Mám 14 a mám zlý vzťah s otcom v minule (mám mladšiu sestru) som zabudla vyliať z nočníka čuranice a on začal kričať že prečo som to neurobila (v ten deň som bola na celý dom sama a tie čuranice tam boli tak päť minút) že či tu ideme žiť v štankách a také veci a keď som mu povedal urobím to o chvíľu len doupratujem gauč tak začal že či to má na mňa vyliať a vyslovene ten šerblík zobral a dal mi ho nad hlavu a ja som povedal že kľudne samozrejme že mi ho nevylial na hlavu ale začal že nech to okamžite urobím tak som to potom urobila ale keď som doupratovala a mala som všetko hotové ľahla som si na gauč a on začal že ideme vonku drevo nosiť tak som povedala že načo že teraz som si sadla a potom tam začal hádka a on počas hádky povedal vec ktorá ma neskutočne zarazila ,, načo vás potom máme keď nič nerobíte my vás kŕmime a živýme ale nemáme z vás žiadnu prácu a výhody načo tu ste,, ja som sa rozplakala a odišla do izby potom prišiel že či mu to prepáčim a tak ale povedal som mu že nie mňa to strašne zranilo dosť Často sa hadavame v poslednej dobe môj vzťah s otcom a s mamou nieje vôbec porovnateľný s mamou jectovpohode pri hádke len prevratom očami a urobím to ale pri otcovi to urobím vždy s plačom neviem čím to je v mojom detstve sme si boli tak blízky a tak sme sa vzdialili že niekdy mi to príde strašne ľúto ja vpodtate o ňom už nič neviem neviem jeho obľúbenú farbu značku auta a zároveň v škole vkuse počúvam ako každá spolužiačka je ockova princezná a vidím to na sestričke že je ku nej úplne iný dokonca sedeli vedľa mňa a omša opýtal ,,kto je ockova princezná no predsa ty čo má strašne zarazilo a potom sa má mama niekedy opýta prečo nejdem za otcom s nejakou vedcom o pomoc možno preto lebo keď som sestre napustala bazén a nosila som vodu tak som vyliala a keď som sa ho opýtala či to utrieť prišiel a začal že je unavený z roboty každý ho otravuje a že či to neviem sama urobiť tak som mu tú handru zobrala a utrela som to sama ja neviem čo sa medzi nami stalo ale strašne som nešťastná z toho až dakady si hovorím že prečo som tu či som im naozaj nestála ani za to aby si kúpili ochranu za päť eur a nebola som tu že či má cenu tu ešte byť
To je mi luto, bohuzial, nie kazde dievca je otcova princezna. Ja som tiez nebola, mna len bil, inak sa o mna nezaujimal. Ale v mojej dospelosti sa uvedomil a mame uz pekny vztah.
To je mi luto, bohuzial, nie kazde dievca je otcova princezna. Ja som tiez nebola, mna len bil, inak sa o mna nezaujimal. Ale v mojej dospelosti sa uvedomil a mame uz pekny vztah.
@catherin4 Ako s ním môžeš mať po tom všetkom vôbec nejaký vzťah,pre boha??
Povedz mu to alebo mu napíš list
Skús to
no nie, nemusi byt kazde dievca odcova princezna.. ale podla mna je to teraz len taky citlivy vek.. ale ja by som mu povedala, ze sestra je jeho dieta, nie moje.. cize stanky po nej ma upratovat on, plus napustat bazen tiez..
Akože ty máš vynášať nočník po svojej sestre? To akože vážne? Je to jeho decko, alebo tvoje? On si urobil decko, nie ty, tak nech sa stará a vynáša nočníky on na striedačku s tvojou matkou. Normálne to odmietni robiť a hotovo.
@catherin4 to máš šťastie, môjho sa vyhýbam ako sa len dá. Keď som už mala deti pravidelne ich z tade vyzdvihoval, napriek môjmu písomnemu zákazu, bez môjho vedomia ,a bral ich do krčmy z tade k nám domov a kým sa deti hrali on sa mi hrabal v skrini a hľadal alkohol,čo našiel vypil.
To že ma fackal, bil po zadku, nedovolil bez jeho doprovodu isť do kina, diskotéky a pod (samozrejme som s ním nešla,veď čo by ostatní povedali že idem s otcom)ma vtedy veľmi mrzelo, rokmi to prešlo.
Autorka v tvojom veku, ba oveľa skorej som mala na starosti celú domácnosť, ak som za celé prázdniny mohla dva krát isť niekam možno píšem aj veľa. Mimo prázdnin vôbec. Musela som ho čakať presne o12tej komplet obedom, a na večeru už to isté nezjedol..Ak ťahal.nadcasi ešte som mu musela niesť ovolrant do práce.
Práve kvôli nemu som si vybrala školu síce na figu, ale mohla som byť na internáte.
Dalo mi to do života jednu vec, vedela som presne akého chlapa nechcem. Aj keď som sa stretla s názorom, že si dievčata vyberajú chlapa podľa otca. Tak ja nie
@catherin4 to máš šťastie, môjho sa vyhýbam ako sa len dá. Keď som už mala deti pravidelne ich z tade vyzdvihoval, napriek môjmu písomnemu zákazu, bez môjho vedomia ,a bral ich do krčmy z tade k nám domov a kým sa deti hrali on sa mi hrabal v skrini a hľadal alkohol,čo našiel vypil.
To že ma fackal, bil po zadku, nedovolil bez jeho doprovodu isť do kina, diskotéky a pod (samozrejme som s ním nešla,veď čo by ostatní povedali že idem s otcom)ma vtedy veľmi mrzelo, rokmi to prešlo.
Autorka v tvojom veku, ba oveľa skorej som mala na starosti celú domácnosť, ak som za celé prázdniny mohla dva krát isť niekam možno píšem aj veľa. Mimo prázdnin vôbec. Musela som ho čakať presne o12tej komplet obedom, a na večeru už to isté nezjedol..Ak ťahal.nadcasi ešte som mu musela niesť ovolrant do práce.
Práve kvôli nemu som si vybrala školu síce na figu, ale mohla som byť na internáte.
Dalo mi to do života jednu vec, vedela som presne akého chlapa nechcem. Aj keď som sa stretla s názorom, že si dievčata vyberajú chlapa podľa otca. Tak ja nie
@anonym_313681 A tvoja mama s tym bola OK? Ta asi tiez nebola uplne v norme😬
Tu sa tento vzťah nenapraví. Len sa naučiť ignorovať otca. Ja tiež som nikdy nebola až taká otcova princezná. Málokedy sa o mňa zaujímal, síce po mne nekričal nehučí po mne ale nemám k nemu nejaký vzťah. Skôr vzťah som mala vždy že je zdroj peňazí🤷🏼♀️ mám ho rada ale nemám s ním hlboký vzťah.
Ono ja si myslím že vždy jedno dieťa je gauč obľúbené preferované. Bohužiaľ vždy to tak bolo. Musíš sa len obrniť voči otcovi a nepýtať a neprosit si o jeho lásku. Je zo smutné ale je to fakt. Neprinútiš mať niekoho ťa rad. Pokiaľ on nemá k tebe z vlastnej vôle sympatie či ako to nazvať je to ťažké. Spoliehaj sa na seba, školu atd. Aj tak raz v živote ich opustíš najdes si manžela a budeš mať svoju rodinu. Len si vyberaj dobre. Takého chlapa čo pre teba urobí všetko. Nechápem načo ťa mali keď sa nevie správať
@catherin4 v dospelosti by som sa nanho akurat vysrala a v zivote by ma nevidel. Pokazil ti detstvo a tym aj vzorce spravania v dospelosti.
@ja_jajaja to co opisujes je zle, ale otazka je, ci to co opisujes je len tvoj uhol pohladu ( lebo casto skreslujeme zazitky, ked sme zranení) , alebo naozaj je tvoj otec hulvat.
Nezda sa mi to, lebo si pisala, ze predtym ste mali dobry vztah, ale teraz sa pokazil. Otazka je : preco sa teraz pokazil ? Pisala si, ze mas malu sestru, mozno je otec uz starsi a male dieta je pre neho zataz a svoju psychicku nepohodu si vylieva na okolie ( tym ho nechcem ospravedlnovat)
mozno si sa zmenila aj ty, si v puberte a asi nevies dobre vyhodnit, co vsetko otca na tvojom spravani drazdi.
To, ze sa ti prisiel ospravedlnit by som si na tvojom mieste vysoko vazila, nie je to bezne, aby sa otec ospravedlnil pubertalnej dcere- to znamena, ze mu na tebe zalezi, ma ta rad, ale nezvlada seba a svoje reakcie.
Daj vasmu vztahu cas, myslim si, ze stale si pre otca dolezita a vynimocna, len nevie ako sa k tebe spravat, uz nie si malinka, ale stava sa z teba zena. Ono sa to utrasie, uvidis.
V tvojom veku je človek väčšinou precitlivený, mnohé veci si berie k srdcu viac ako je potrebné. Máš malú sestru, často sa stáva že to menšie dieťa sa stáva maznáčikom. Verím že to otec zle nemyslí, no popri malej sestre sa mu asi zrazu ty zdáš veľká a berie ťa ako dospelú. Netráp sa, keď ste si v minulosti rozumeli, určite si k sebe cestičku nájdete. Si už slečna, rodičom treba i pomáhať. No myslím si, že nočník by si nemala vynášať iba ty, ale i mama s otcom, tá malá je ich dieťa. Užívaj si mladosť, prázdniny a ver že bude zasa život krajší. ❤
@ja_jajaja Veľmi ťažká situácia, pripomína mi to moje detstvo s otcom alkoholikom.Bolo by to na dlho,ale skrátka povedané bolo to peklo na zemi.Ziadna láska, žiadne prijatie,len krik, hádky a hanba.Sestra si tiež prešla pri ňom peklom.
Teraz máme dospelého syna a už rok dospelú dcéru.Ked príde za mnou dcéra, či mám čas,ja jej poviem, že ňu mám vždy čas.Bravali sme ich na dovolenky na Slovensku, občas autom k moru.Ona vie, že domov môže prísť z akomkoľvek známkou.My nemeriame jej hodnotu výkonom.
Týmto chcem povedať, že ja,chlapec, čo som v detstve nedostal lásku od otca a matky, nemohol by som tú lásku dať svojím deťom.Nemohol by som dať to, čo sám nemám.
Aby som mohol dávať lásku ďalej,musel som ju v obrovskej dávke zažiť iným spôsobom.
Keďže bez lásky sa nedá žiť,modlil som sa nejaké naučené modlitby,nech Boh niečo urobí s mojím otcom, lebo sa asi zbláznim. Boh viditeľne s otcom neurobil nič,ALE mne sa dal spoznať na viacerých 3- dnovych duchovných obnovach.
Boli tam biblické prednášky, hrali sa pesničky na gitarách,na konci sa modlili za každého z nás,za vyliatie Ducha Svätého. Po tejto modlitbe som zažíval obrovskú Božiu lásku,nehu, Božiu prítomnosť.Nieco nádherné, doslova nebo na zemi.A potom som to zažíval ešte celý týždeň.
Takto to bolo viackrát.Po čase som vstúpil do tej komunity ( katolíckej) a raz za mesiac chodím na také modlitebné stretnutia s prednáškou a svedectvami. Už je to takto vyše 20 rokov. Skrze to, že som prijal, že som milovaný, hodnotný a chcený,skrze to že som to zažil cez vyliatie Ducha Svätého a skrze priateľstvá s ostatnými veriacimi ma Ježiš Kristus postupne uzdravil z tých tráum s otca a oslobodil od hanby a komplexu menejcennosti.
A tým, že som tú lásku dostal takýmto spôsobom, môžem ju ďalej dávať svojej rodine.
Čo urobil Ježiš Kristus v mojom živote môže urobiť aj v tvojom.
Aj teba môže uzdraviť a dať ti zakúsiť ako mne, že si
Milovaná!
Hodnotná!
CHCENÁ!
Boh to môže urobiť aj s tvojím otcom,ale to by musel on sám chcieť, niečo so svojím životom robiť.
On tu lásku nedostal,a všetku svoju frustráciu a vinu hádže na teba.To , že nedostal lásku,ho neospravedlňuje, tým chcem povedať ty vôbec nie si na vine,ani nič podobné.
On svoju hodnotu nepozná.A to dosť bolí vo vnútri.A ako analgetikum používa MOC a ( pokrivenú)KONTROLU v tvojom živote.Co je hrozné.
Príklad na nenaplnenú hodnotu, bližší k tvojmu veku: Ak niektorá z tvojich rovesníčok nezažíva lásku,prijatie,hodnotu, pocit som DOSŤ, začne kontrolovať a ovládať svoje telo a jedenie.Tušíš správne - anorexia.
Ľudia bez lásky a hodnoty buď používajú deštrukciu proti sebe alebo proti iným.Vekakrat najbližším a najzraniteľnejším.
Ale tieto tri spomínané elementy dokážu vynahradiť neprijatia a nelasku ktorou nám bolo ublížené.
1. Priateľstvo s Ježišom Kristom
2.Priatelstvo s Duchom Svätým
3. Priateľstvo s ostatnými veriacimi priateľmi.Ktorí väčšinou tiež našli uzdravenie a prijatie v kresťanskom spoločenstve alebo komunite.
Ak ťa zaujíma viac,ako sa ľudia stretli so živým Ježišom Kristom a ako im to zmenilo život,môžeš si napríklad pozrieť prvých 10-15 minút z podcastu na YouTube: God Zone daily.Tam sa moderátor na toto pýta všetkých hostí.
@anonym_313681 A tvoja mama s tym bola OK? Ta asi tiez nebola uplne v norme😬
@anonym_43ed67 odišla keď som mala rok
@ja_jajaja mam tiež taky exemplár za otca.. Pomohlo len sa odsťahovať, mňa aj bil..

Veľmi zle sa to číta...tvoj otec by sa mal za svoje správanie hanbiť.