Ako zvládnuť neisté plány 17-ročnej dcéry?
Má 17, zatiaľ študuje na gympli. Je tretiačka. Vždy sme si mysleli, že po maturite pôjde na VŠ. Donedávna nás sama uisťovala, že plánuje ísť na právo. Učí sa výborne, má potenciál. Ak by sa zaťala mohla by to dotiahnuť ďaleko. A ona sa rozhodne, že hneď po gympli pôjde cestovať... Áno, je mladá, ale keby ide najprv aspoň na tú vysokú školu. Gymnázium na, ktoré chodí je kvalitné, ale ak ju jedného dňa to cestovanie omrzí, čo bude robiť potom, keď nebude mať vysokú ani pracovné skúsenosti? Ďalšia vec sú financie. Nie je naivná a vie, že na to, aby mohla cestovať musí mať stabilný príjem. Keďže si s mužom nežijeme zle, navrhli sme jej, že jej môžeme na jej dovolenky prispievať, ALE pod podmienkou, že bude pomimo toho študovať. Nesúhlasila. Vraj bude pokojne chodiť stopom, alebo pôjde robiť letušku, ale na naše peniaze byť odkázaná nechce. Má takú partiu kamarátov, ktorí majú podobné plány ako ona a síce sa mi to nepáči, nemôžem jej zakázať sa s nimi stretávať. Muž z toho šalie, myslel, že z nej bude mať advokátku a teraz si zmyslela, že si kúpi karavan a odíde preč. A to je ešte ten lepší prípad. Momentálne tvrdí, že nechce ani rodinu, ale to sa môže časom zmeniť. Keď si pomyslím, čo všetko som v 17 chcela robiť ja... Ľúbime ju a chceme pre ňu len to najlepšie, no nedá si povedať. O pár mesiacov má 18 a potom už bude za svoj život zodpovedať sama. Nevieme čo robiť. Presvedčiť, ju tak ľahko nepresvedčíme, ale pri predstave, že bude mladé dievča ako ona stáť pri ceste a stopovať autá, aby sa dostala bohviekam, mi je do plaču.
@anonym_autor ak sa sama uživí tak nevidím problém a cestovanie má veľa podôb nielen stopovanie
Na gymnázium chcela ísť sama alebo ste sa vy rozhodli?
Poznám mamu ktorá chcela mať zo syna pána doktora, dotlačila ho k tomu hoci on k medicíne nemal vzťah skôr mal vzťah technickým smerom. Pripravovala mu ťaháky do školy, riešila úlohy.
Má čo chcela, je pán doktor ale recenzie od pacientov sú zlé.
ano, na jednej strane by mal clovek chciet, aby bolo jeho dieta stastne, nech robi cokolvek, a suhlasim s tym, ze nemusi mat ani VS, ani deti, je to jej zivot. na druhej strane mam vsak pocit, ze dievca ma 17, je dost ovplyvnene partiou a mozno nevie svoje rozhodnutia uplne domysliet do dosledkov. ja som tiez isla na VS takto ovplyvnena a teraz robim nieco uplne ine, cela ta prva VS mi bola nanic a musela som si doplnat neskor vzdelanie, co ma stalo dost casu aj penazi.
A čo sa stane ak si školu urobí neskôr? Ja som začala študovať v 22r. Neuveríš, nič mi neutieklo, práve naopak, vedela som sa sústrediť na školu a vedela som, že to čo študujem naozaj aj študovať chcem.Teraz mám pred 30 a mám aj dobrú kariéru aj rodinu.
@anonym_autor
Vela sa zmenilo za poslednych 10 rokov v Europe ani ja by som nebola nadsena pustit dceru samu po Europe s milionom nadrzanych mladych emigrantov
Moja dcera cestovala ako utrhnuta z retaze,ale najprv si urobila Bc.tiez po gymnaziu. Z tych ciest si aj manzela doniesla. Mgr.si urobila uz s dieťaťom.Teraz je usadena,ma pracu a rodinu a je spokojna a my s manželom tieź.Skuste sa porozpravat,c8 neurobi aspon Bc.na akejkolvek skole,ktoru si vyberie. Na cestovanie bude mat skoro 4 mesiace kazde leto.Pravdou je,ze bude dospela a nezmozete nič.Tak ju podporte v tom co bude robit,aj ked svoj nazor si povedat mozete,ale nie rozkazy a nutenie,lebo ju stratite celkom.
@anonym_autor moja kamoska takto po strednej - ani na VS, ani k policii, kde jej chcel miesto vybavit otec. Mala skoncenu ale OA. Odisla do UK robit au pair, v davnej dobe, je rocnik 1980, dobre si zarobila, naucila sa perfektne po anglicky (chodila tam na kurzy), vratila sa, zamestnala sa, zamestnavatel jej preplatil VS ekonomicky smer a teraz ma vlastnu restauraciu a s manzelom kazdu chvilu striedaju auta, ze mne sa o takych sumach, co stoja, moze len snivat 🫣. Este kym bola v UK, sme sa kamosili, dokonca si pisali klasicke listy, no a potom, ako sa vratila, sa odstahovala a kontakty nemame, stretneme sa obcas, ked pride pozriet mamu a nahodou som u nasich. Jeden syn im robi profesionalne hokej. Financne su na tom dobre, ziju pekny manzelsky zivot. Otec jej tvrdil, ze si pokasle zivot, a hla...chodil potom ako pav po dedine, ze aka je uspesna. Ale predtym by ju zo sveta zniesol, co vymysla.
Ja mam 2 VS a uplatnenie tak maximalne doma pri detoch. Hoci som vobec nevystudovala "zbytocny" odbor, ani jeden, ak by niekto namietal. Niekedy je to aj o stasti trosku.
Takže ak bude po SŠ najprv dva roky cestovať, tak sa nestane advokátkou? Ak ňou bude chcieť byť, tak ňou bude aj po tom, čo bude najprv cestovať. Ale je veľmi smutné, ak má byť advokátkou preto, že to chce otec. Tvoj muž je advokát? Ak áno a chcel ním vždy byť, tak je skvelé, že si splnil svoj sen. Ale jeho sen nemusí byť snom vašej dcéry to najhoršie, čo môže ako rodič urobiť je chcieť, aby dcéra žila jeho sen a nie svoj vlastný.
A k tomu, že je ti do plaču - moja mama tiež dúfala, že po SŠ pôjdem na VŠ, ja som 3 mesiace po maturite otehotnela. A vieš čo, aj tak som si VŠ nakoniec urobila, detto kariéru. Len som ju nezačala robiť v 18. Zato mám veľa ex spolužiakov, ktorí išli na VŠ hneď po maturite, básnili o tom, aký super život budú mať a ako som si ja ten svoj pos**la a dnes sú ďaleko za mnou, kariérou, finančne, aj pohodou v ktorej žijú. Moja mama plakala, babky ani nehovorím. Dnes je moja mama hrdá na to, čo som dokázala a aký som človek. Takže skús viac dôverovať dcére, že urobí to, čo jej prinesie spokojný život. Ja nerozumiem, prečo rodičia ako ty majú potrebu chcieť, aby dieťa nežilo svoje sny ale aby žilo ako chcú oni.
Ja ani nepisem, s akym napadom prisiel moj 17 rocny syn 😳🤦♀️🤦♀️. Ale radsej sa zmierujem, aby ma nekleplo. Mozno zmeni plany, ale radsej budem pripravena😄
Ja ani nepisem, s akym napadom prisiel moj 17 rocny syn 😳🤦♀️🤦♀️. Ale radsej sa zmierujem, aby ma nekleplo. Mozno zmeni plany, ale radsej budem pripravena😄
@kofa77 prezraď, možno niekoho inšpiruje 🙂
@kofa77 prezraď, možno niekoho inšpiruje 🙂
@anonym_bd9bfd nie nie😄, ale okolo mna plany deti studujucich bud v zahranici, alebo u nas na kvalitnych skolach- ropna plosina, cirkus, casnicka v kaviarni… vsetko super sikovne deti. Tak to cestovanie ani nie je az taky pruser🤦♀️
To, že nepôjde hneď po SŠ škole študovať, tak neznamená, že nepôjde vôbec. Cestovanie je rovnako skvelá vec a rozmýšľa fajn, že nechce byť odkázaná na vaše peniaze. Nechajte ju sa rozhodnúť ako sama chce. Možno to bude ponaučenie, možno šťastná voľba. A to, že nechce rodinu je tiež úplne ok - môže sa jej zmeniť názor, nemusí … treba to rešpektovať, je takmer dospela.
@anonym_autor tiež by ma obchádzala hrôza pri predstave, ako moja dcéra stopuje kdesi.. nemyslím si, že je to bezpečné...
Ale do výšky by som ju netlačia. Muž s nej chce mať advokátku? Nuž, smola, jeho predstava je jedna vec,nanútiť ti dieťati je veľmi veľmi zle.
Ja by som jej nic nezakazovala.
Žiadne dohody typu "ja ti dám peniaze, keď ty urobíš to a ono", nerobila.
Normálne by som s ňou diskutovala jej predstavy a svoje obavy. A dúfala, že kým skončí gymnázium, zmení názor...
Pochopí, prečo je jej plán nebezpečný.
Pretože jedna vec je istá, ak sa rozhodne to urobiť, urobí to, či budete súhlasiť či nie. A v pripade, že budete robiť drámu, môže vám to veľmi pokaziť vzťahy...
@anonym_autor ja by som hlavne trvala na Tom, aby si sama platila odvody, pretože už nebude študent a štát za ňu platiť nebude. Keď chcú mať dospelácke výhody, nech majú aj povinnosti. Nechala by som ju tak, ako chce, akurát by som jej na nič neprispievala....ono totižto žiť na úkor rodičov a využívať všetky dospelácke výhody, to je čistý parazitizmuz. Budú mať 18, nech preberú všetky za aj proti dospeláckeho života. A nech sa rozhodne sama, čo chce robiť, to už je jej život. Nasilu si nepomôžes. Ideálne by bolo robiť vs, brigádovať a potom cez leto cestovať, mAju na to reálne takmer 4 mesiace medzi ročníkmi. Ale každopádne by som jej dala zaplatiť odvody, ale napríklad aj paušál na mobil, internet, poistky a keď bude doma, tak by aj prispievala na chod domácnosti. Preco by si si neužila tie peniaze ty sama? Veď si len porataj, čo ťa mesačne dcéra stojí. Nech financuje sama seba, a nech si cestuje, koľko chce. A ty si ušetrené peniaze pominaj sama na seba. Možno budeš prekvapená, koľko peňazí to je...
Plan tvojej dcéry je geniálny. Predtým, než si nejakú školu vyberie, treba spoznať, čo vlastne na svete existuje. Ja som toto bohužiaľ urobila až rok po začatí štúdia a zistila som, že Bratislava je pardon diera (aspoň vtedy bola). Potom som aj štúdium dokončila a po bakalárovi dovi, odvtedy som tam nebola inak ako na návštevu. Teraz mám super prácu, baví ma a dobre platená aj na zapadnú Európu (6000+). Mňa tie cesty dostali na dobrú cestu. Jazyky, soft skills a hlavne zistiť, čo ma baví, teda motivuje
@anonym_autor ber to s veľkou rezervou.Ja by som sa jej, ale sama neponúkala, že jej to budeme platiť, ak bude študovať.Lebo jej dávate podmienky, manipulujete.To sú také úlety aj u nás v škole už nejaká spolužiačka organizovala ako pôjdu viacerí do Španielska a pod...skončilo to hneď ako začalo.Ved to je pekné, že majú plány, ale niektoré sú úplne detinské.Na druhej strane VS si môže robiť aj neskôr.Vypocuj si a nereaguj akonahle povieš, že chcete, aby išla na VŠ začne bojovať.Chce cestovať, tak nech si šetrí má asi rok?dva pred sebou a uvidíte.Moja dcéra by tiež chcela milión veci a teraz mali ísť na zaujímavý výmenný pobyt do zaujímavej krajiny a nakoniec nechce ísť😂prvý deň úžasné pár dní pred odoslaním prihlášky si to rozmyslela.Oni niekedy len provokujú.Ale cestovanie jazyk, iná mentalita skúsenosti je super.Kamaratkina dcéra išla do GR robiť animátoku a už sa nevrátila školu prerušila zamilovala sa a s najväčšou pravdepodobnosťou sa už nevráti, keď okúsila zaujímavejší život
Nech sa paci, ved nech skusi. Hlavne sa jej opovazte financovat tie vyletiky. Ved ked je zodpovedna za svoj zivot a zarobi si na to, neurobis s tym nic. Takze bud pojde do prace a prijem si zabezpeci a zisti ze to nie je len tak v 18 aj zarobit aj cestovat, alebo velmi rychlo pride na to ze tymto stylom sa uzivit a prezit vobec nejde, za to, ze ona momentalne sniva. To nie je len o stopovani akoze "zadarmenko".
Alebo mozno bude uspesna a scestovana a stastna.
Reci ako z nej chcete mat advokatku atd nekomentujem, ale chapem ze tento jej plan sa Vam ako rodicom nepaci. Nuz pozri, na skolu ju nasilu neprinutis. Ani ja by som nenutila. Ale teda dospele deti ak nestuduju, zivit ja nebudem. A uz vobec nie nejaky "bohemsky sposob" zivota. Nech sa paci. Maju pravo vyberu.
@anonym_bd9bfd nie nie😄, ale okolo mna plany deti studujucich bud v zahranici, alebo u nas na kvalitnych skolach- ropna plosina, cirkus, casnicka v kaviarni… vsetko super sikovne deti. Tak to cestovanie ani nie je az taky pruser🤦♀️
@kofa77 mám známu, ktorá pracuje v lekárni jej syn múdry šikovný chalan prihláška na VŠ do Prahy, Brna vymyslel si, že chce ísť do PL na námornícu školu zanechal prvý ročník v Prahe, do PL ho nezobrali a teraz sa motá po škole v Ba a sníva sen o námorníkovi.Povedala, že uz nevládze, že má také detské názory.Tie deti vedia pekne prekvapiť.Do Prahy ho prijali na výbornú školu dovtedy to bol jeho sen a nechal to.
Ja s mojov povahou by som zosalela keby mi ma dcéra stopovať niekde a cestovať ale niekto má na to možno iný názor.Kazdy je vo výchove iný .Skús ešte popremýšľať ako ju prehovoriť lebo tak či tak nieje to vôbec bezpečné len tak stopovať a cestovať po svete v takom veku
Má 17, ešte sa toho u nej veľa zmení, veľa vody pretečie, kým sama zistí, čo od života vlastne chce a je to úplne v poriadku, nie je prvá ani posledná. Práve naopak, skôr by som povedala, že také baby, ktoré to v jej veku už vedia, sú výnimkou.
A ma aj predstavu za co bude cestovat?
@anonym_517a49 veď píše, že buď bude chodiť stopom alebo bude robiť letusku
Stopom 🙈
Mám kamošku, ktorá sa namiesto VŠ rozhodla odísť do Kanady, už roky tam pracuje ako divadelná maskérka, je šťastná a spokojná.
Ja s mojov povahou by som zosalela keby mi ma dcéra stopovať niekde a cestovať ale niekto má na to možno iný názor.Kazdy je vo výchove iný .Skús ešte popremýšľať ako ju prehovoriť lebo tak či tak nieje to vôbec bezpečné len tak stopovať a cestovať po svete v takom veku
@anonym_485e79 moja teta emigrovala v necelých 19 r do Austrálie bez jazyka mladosť pochabost, ale je spokojná.My ich vidíme ako deti aj v 30 tke 😜deti v jej veku už študujú po celom svete samé.Moju si tiež neviem predstaviť a ani ja nie som taká smela, ale je dobré, keď deti odídu od maminej sukne
@anonym_autor vidis a ja zase mojej dcere hovorim, ze cestuj a nemaj deti. Je to jej zivot,nie tvoj.
@anonym_517a49 veď píše, že buď bude chodiť stopom alebo bude robiť letusku
@anonym_e5fdde len to stopom ubytko a jedlo nezaplati, krasne naivne mlade predstavy😆
@anonym_517a49
pozri si na FB profil "vandrak" alebo "vandracka"
Kočka z CZ, čo takto cestuje a aj si zaraba, napr. na farme

@anonym_autor
Má 17 - pre baby v takom veku je to prirodzene, tuzit nieco zazit, vyskusat. A mozno vobec nechce byt advokatka. Mozno vobec teraz nevnima ze vysoka skola je pre nu. Mozno o 10 rokov si tu skolu spravi.
Neda sa povedat co je spravne, lebo kazdy clovek ma svoju cestu. Mozno bude letuska v emiratas dlhe roky, sprievodkyna... to je jedno. Dolezit je uzivit sa a zit spokojny zivot.
A je uplne v poriadku ak sa nikdy nevyda a nebude mat deti. Ona musi zit svoj zivot, nie vase predstavy.