icon

Ako zvládnuť neisté plány 17-ročnej dcéry?

Včera o 11:03

Má 17, zatiaľ študuje na gympli. Je tretiačka. Vždy sme si mysleli, že po maturite pôjde na VŠ. Donedávna nás sama uisťovala, že plánuje ísť na právo. Učí sa výborne, má potenciál. Ak by sa zaťala mohla by to dotiahnuť ďaleko. A ona sa rozhodne, že hneď po gympli pôjde cestovať... Áno, je mladá, ale keby ide najprv aspoň na tú vysokú školu. Gymnázium na, ktoré chodí je kvalitné, ale ak ju jedného dňa to cestovanie omrzí, čo bude robiť potom, keď nebude mať vysokú ani pracovné skúsenosti? Ďalšia vec sú financie. Nie je naivná a vie, že na to, aby mohla cestovať musí mať stabilný príjem. Keďže si s mužom nežijeme zle, navrhli sme jej, že jej môžeme na jej dovolenky prispievať, ALE pod podmienkou, že bude pomimo toho študovať. Nesúhlasila. Vraj bude pokojne chodiť stopom, alebo pôjde robiť letušku, ale na naše peniaze byť odkázaná nechce. Má takú partiu kamarátov, ktorí majú podobné plány ako ona a síce sa mi to nepáči, nemôžem jej zakázať sa s nimi stretávať. Muž z toho šalie, myslel, že z nej bude mať advokátku a teraz si zmyslela, že si kúpi karavan a odíde preč. A to je ešte ten lepší prípad. Momentálne tvrdí, že nechce ani rodinu, ale to sa môže časom zmeniť. Keď si pomyslím, čo všetko som v 17 chcela robiť ja... Ľúbime ju a chceme pre ňu len to najlepšie, no nedá si povedať. O pár mesiacov má 18 a potom už bude za svoj život zodpovedať sama. Nevieme čo robiť. Presvedčiť, ju tak ľahko nepresvedčíme, ale pri predstave, že bude mladé dievča ako ona stáť pri ceste a stopovať autá, aby sa dostala bohviekam, mi je do plaču.

enmery
Včera o 13:48

Nechaj ju robiť jej chyby a učiť sa jej lekcie. Čím viac ju budete tlačiť do štúdia, tým viac si ona bude stáť tvrdohlavo za svojím. Možno sa spamäta po prvej väčšej facke, možno sa jej zapáči takýto život, ale je to jej život. Hlavne tu buďte pre ňu, keď sa bude potrebovať mat kam vrátiť a vyplakať.

anonym_bd9bfd
Včera o 13:49
domix147
Včera o 13:57

@anonym_autor v zahraničí jej bude naša VS na tri veci …pokiaľ tu nechce žiť je zbytočne tu študovať

letfenixa
Včera o 13:58

Mne z toho celého príde najhoršie to, že z nej otec chce mať advokatku. Fuj!

enmery
Včera o 14:01

Najviac zla na dieťati narobí rodič, ktory si silou mocou premieta do dieťaťa svoje sny a túžby a nerešpektuje, že dieťa nie je on, ani jeho majetok. Je jasné, že mi všetci tu name svoje skúsenosti, ale ruku na srdce, mnohé sme zaplatila popálenín sa. Osobná skúsenosť je neprenosná, možno potom pochopí, že jej nechceš zle...

petronelag
Včera o 14:34

@anonym_autor A začo si kúpi karaván? A že stopom chodiť je nebezpečné, to by už mohla aj v tom veku vedieť. Ja by som jej na taký spôsob života nič neprispievala, môže ísť študovať do zahraničia a bude aj spoznávať novú krajinu, aj niečo vyštuduje. Ani za letušku nevezmú každú, tam musí splniť aj zdravotné aj jazykové predpoklady.

zara3
Včera o 14:43

@anonym_autor cestovat sama? Nie v tomto svete. Svet uz bol predtym nebezpecny pre samu zenu a teraz uz vobec o tom ziadna. Ked chce cestovat a vy si to mozete dovolit, preco nestuduje co chce a vy ju mozete brat aj 2x, 3x za rok ( podla vasej dovolenky) do sveta? Dcera je este velmi naivna a doverciva no ludia niesu, realita je ina. Kolko zien a dospelych su doteraz nezvestne a to preto, ze cestovali same? Skus strednu cestu, aby ste vsetci boli stastni, ale aj dcera citila podporu. Naj si studuje co chce, hlavne naj je ona spokojna.

kp7333
Včera o 14:46

Dcere pusti cesky film Smrt stoparek a mozno ju to prejde. Je este mlada a naivna. Vysvetli jej, ze iba s maturitou ju caka tazka buducnost, bude makat za nizky plat mozno niekde v obchode alebo za pasom. Cestovat moze aj popri VS, cez prazdniny. Alebo moze ist studovat do zahranicia. Hlavne ju netlacte nasilu na pravo, nech si skolu vyberie sama.

vulka
Včera o 14:51

@anonym_autor Ona si kúpi karavan? A za čo, prosím Ťa? Či už toľko brigádovala, že našetrila? Alebo ste ju finančne už predzásobili? A ani tou letuškou sa nestane zo dňa na deň. Veď zrejme výcvik ešte nemá. A je aspoň taká šikovná, že vyberú práve ju? Trošku ju preverte z finančnej gramotnosti a uveďte do reality života.

enmery
Včera o 14:51
@kp7333

Dcere pusti cesky film Smrt stoparek a mozno ju to prejde. Je este mlada a naivna. Vysvetli jej, ze iba s maturitou ju caka tazka buducnost, bude makat za nizky plat mozno niekde v obchode alebo za pasom. Cestovat moze aj popri VS, cez prazdniny. Alebo moze ist studovat do zahranicia. Hlavne ju netlacte nasilu na pravo, nech si skolu vyberie sama.

@kp7333 Tak jej musí pustiť aj dokumenty o Tedivi Bundym, ktorý masakroval študentky vysokej školy na internáte v ich posteliach, kde spali. Musí sa popaliť sama, tlacenim na pravo a štúdium ju ešte viac upnú k jej snu a možno forme rebelstva.

kofa77
Včera o 14:52

Ved sama dcera planovala ist na pravo, pise autorka.

lubina
Včera o 14:53

@anonym_autor zijeme v zahranici a tu je vela "deti", ktore si po gymnaziu urobia 'gap year" a idu cestovat. No a po tom roku idu na univerzitu. Je to ozaj dost vela deti, co chcu po skole skusit a vidiet svet a na dalsi rok sa znova vrhnu na studium. Za ten rok si stihnu aj presne premysliet, co by chceli vo svojom zivote robit. To, ze vasa dcera chcela byt volakedy pravnickou a teraz chce cestovat vobec nemusi znamenat, ze tou pravnickou v buducnosti nebude. Na druhej strane, je tretiacka, mozno si to predsa este premysli, v tomto veku sa nazory rychlo menia...

anonym_bd9bfd
Včera o 14:56
@enmery

@kp7333 Tak jej musí pustiť aj dokumenty o Tedivi Bundym, ktorý masakroval študentky vysokej školy na internáte v ich posteliach, kde spali. Musí sa popaliť sama, tlacenim na pravo a štúdium ju ešte viac upnú k jej snu a možno forme rebelstva.

@enmery Traja českí študenti – Michal (23) a Jan (22) Pavelkovci a ich kamarátka Lenka Tučková (23) - zmizli v Albánsku v auguste 2001 a dodnes sa ich osud nepodarilo objasniť. Pátranie trvá už viac ako 20 rokov a prípad patrí k najzáhadnejším zmiznutiam v novodobej Európe.

beronsche
Včera o 15:00
@enmery

@enmery tak aké aké je riziko, že sa ti to stane v posteli a aké, že sa ti to stane na cestách stopom?
..neporovnateľne..

anonym_0e62a6
Včera o 15:03
@anonym_bd9bfd

Poznám mamu ktorá chcela mať zo syna pána doktora, dotlačila ho k tomu hoci on k medicíne nemal vzťah skôr mal vzťah technickým smerom. Pripravovala mu ťaháky do školy, riešila úlohy.
Má čo chcela, je pán doktor ale recenzie od pacientov sú zlé.

@anonym_bd9bfd poznam podobný prípad. Chalan chcel byť lesníkom. Vyhovel rodičom a vyštudoval medicínu. Ako obvoďák strieľal v okolí ambulancie vrabcov zo vzduchovky a pacienti čakali. Netuším, ako dopadol.

maryetta
Včera o 15:08

Moze ist cestovat popri vyske. Moze pocas vysky ist na vymenny pobyt. Cez leto mozno nejaka brigada v zahranici ktora jej umozni vidiet svet. Mate len tu jednu dceru?

anonym_244d38
Včera o 15:12

Aj keď zabudneme na to najhoršie, čo sa môže dievčatu, ktoré cestuje na vlastnú päsť a stopom, môže stať, nie vždy je to fantastický zážitok.
Mám doma takého dobrodruha, ktorý si pred rokmi vybral na VŠ "Gap year" a išiel stopom/ načierno vlakom po Európe..
áno, teraz sa na tom už smeje, ako par dní trčal v nejakej diere vo FR bez jedla a penazi na jedlo, ako mal "fantasticku" brigádu v IT, kde mu nezaplatili ani cent, ako prespával vonku kade-tade.. teraz je to vtipné, ako na benzinke dojedol jedlo po cudzom dieťati, alebo vyberal jedlo, čo mu končila záruka z košov pred supermarketom, lebo hlad..
Takže nie vždy to cestovanie bez financií vyjde ako waw vec.
A na VŠ sa už nevrátil, čo dodnes lutuje.
Takze cestovať, ak po tom túži je ok, ale nie s horúcou hlavou a naivitou vo vrecku namiesto peňazí.

anonym_92354b
Včera o 15:28

Máme tiež 17r syna. Každý polrok úplne iné životné plány. Neriešim, aj tak sa to ešte 10x zmení. Synovi sme otvorene povedali že kým študuje, platíme mu čo potrebuje, po skončení školy ešte 3 mesiace než sa stihne rozkukať a potom koniec podpory a stoj na vlastných nohách. Ak si napr teraz na brigádach našetrí na to aby mohol cestovať, prečo nie. Samozrejme ak sa hocičo zlé stane, vždy mu pomôžeme, ale nemôže čakať že my budeme v 50tke makať za troch aby si zdravý mladý chlap mohol na náš účet váľať gule niekde pri cestovaní.

kivivi
Včera o 15:30

Je otazka, ci chce cestovat nejaky cas a potom studovat, alebo si mysli, ze takto prezije zvysok zivota. Podla mna ale na 17 r. je dost mimo realitu. Tusi, co stoji karavan? Tusi, ake vydavky musi vynalozit na to, aby sa vobec mohla stat letuskou? A ze robit letusku napr. pre Ryanair vobec nie je take terno? Ako chce riesit take "banality" ako zdravotne poistenie, ak by nebola zamestnana? Akoze je uplne v poriadku mat taketo sny, ale cestovat sa da aj popri VS a tiez by ma zaujimalo, ci to ti jej kamarati myslia 100% vazne a ci im to ich rodicia dovolia.

sweaaa
Včera o 16:16

Ja som poslala deti do sveta ked mali 16. Potom uz nevymyslali v 3. rocniku.

beronsche
Včera o 16:39
@sweaaa

Ja som poslala deti do sveta ked mali 16. Potom uz nevymyslali v 3. rocniku.

@sweaaa predpokladám, že na študijný program a nie bez peňazí, len tak kade tade..

anonym_fc729a
Včera o 16:49

Tak ja sa pamatam, ze ked bola dcera v predposlednom a poslednom rocniku gympla tak bola taka vystresovana z toho vsetkeho, ze jej oblubenou zabavou bolo drnkat mi na nervy - a kde som ja vzdy vypenila? Ked mi zacala rozpravat ako bude studovat fylozofiu alebo marketing a podbne a mna isiel slak trafit😂😂😂uz je druhym rokom na vyske, a na stastie nestuduje ziadny smer len preto aby si predlzila studentske nic nerobenie. Cize ono je to aj taka faza, uz su dost vyhoreni zo skoly a vymyslaju sprostosti

autor
Včera o 16:53

Baby, mňa ani tak netrápi to, že ju už právo neláka. Vlastne mi je úplne jedno na akú školu by išla, no chcem, aby mala kvalitné vzdelanie. Lebo povedzme si na rovinu, gymnázium je dobrá príprava na VŠ, no veľa skúseností, ktoré by sa jej zišli v budúcej práci jej nedalo. Išla naň, hlavne kvôli tomu právu (nenútili sme ju, sama chcela). Ale okolnosti sa zmenili, skamarátila sa s takou nevyspytateľnou partiou. Nemám nič proti ľuďom umeleckého typu, ale oni sú ozaj spontánni. Už v lete dcéru volali na rôzne výlety (vždy neplánovane, rozhodli sa väčšinou pár dní pred odchodom). Ale vždy to bolo niekde v okolí, max. Viedeň, Praha. Lenže teraz si dcéra pod pojmom cestovanie nepredstavuje bežné turistické destinácie. Taký Paríž, by som jej aj sama zaplatila, rovnako aj ďalšie európske krajiny. Ale zaujímalo by ma, ktorý rodič by bol nadšený z predstavy, že sa 18. ročná tínedžerka vyberie do kadejakých krajín v Ázii alebo v Južnej Amerike. Ani na to nechcem myslieť. Najnovšie mi hovorila o Thajsku. 🙄

cimage
Včera o 17:20

My sme na cestach stretli chalana co ma vystudovane pravo a zije v aute so psom, zivi sa ako fotograf. Nikdy v zivote nechce byt pravnikom, bola to len strata casu pre neho na skole. Rodic si vysniva pravnika, ale dieta ma svoj rozum a svoje plany. Kamos so zenou chodia na leto do Skandinavie zarabat a zbytok cestuju dodavkou. Vzdy sa da nieco vymysliet.

anonym_bd9bfd
Včera o 17:20
@anonym_autor

Baby, mňa ani tak netrápi to, že ju už právo neláka. Vlastne mi je úplne jedno na akú školu by išla, no chcem, aby mala kvalitné vzdelanie. Lebo povedzme si na rovinu, gymnázium je dobrá príprava na VŠ, no veľa skúseností, ktoré by sa jej zišli v budúcej práci jej nedalo. Išla naň, hlavne kvôli tomu právu (nenútili sme ju, sama chcela). Ale okolnosti sa zmenili, skamarátila sa s takou nevyspytateľnou partiou. Nemám nič proti ľuďom umeleckého typu, ale oni sú ozaj spontánni. Už v lete dcéru volali na rôzne výlety (vždy neplánovane, rozhodli sa väčšinou pár dní pred odchodom). Ale vždy to bolo niekde v okolí, max. Viedeň, Praha. Lenže teraz si dcéra pod pojmom cestovanie nepredstavuje bežné turistické destinácie. Taký Paríž, by som jej aj sama zaplatila, rovnako aj ďalšie európske krajiny. Ale zaujímalo by ma, ktorý rodič by bol nadšený z predstavy, že sa 18. ročná tínedžerka vyberie do kadejakých krajín v Ázii alebo v Južnej Amerike. Ani na to nechcem myslieť. Najnovšie mi hovorila o Thajsku. 🙄

@anonym_autor Thajsko je civilizovaná a bezpečná krajina a úroveň zdravotníctva je tam lepšia ako na Slovensku, žiadne plesnivé steny a padajúca omietka.

petronelag
Včera o 17:41

A nedávno sa riešil prípad, keď 23 ročná Nitranka išla ku kamarátke na svadbu do Filipín a viac sa nevrátila, tí ľudia tam žijú iným spôsobom.

anonym_bd9bfd
Včera o 17:48

Len pre porovnanie, ako vyzerala v Thajsku nemocnica, izba a kúpeľňa na izbe pred 2 rokmi.

anonym_14f007
Včera o 17:51
@anonym_bd9bfd

@anonym_autor Thajsko je civilizovaná a bezpečná krajina a úroveň zdravotníctva je tam lepšia ako na Slovensku, žiadne plesnivé steny a padajúca omietka.

@anonym_bd9bfd
V Azii je originalny alkohol drahy, preto si treba davat velky pozor co clovek pije velmi casto pancuju v 2024 zomrelo 6 mladych turistiek na otravu methanolom co im servirovali v moteli v Laose.

anonym_bf7288
Včera o 17:53
@anonym_bd9bfd

Poznám mamu ktorá chcela mať zo syna pána doktora, dotlačila ho k tomu hoci on k medicíne nemal vzťah skôr mal vzťah technickým smerom. Pripravovala mu ťaháky do školy, riešila úlohy.
Má čo chcela, je pán doktor ale recenzie od pacientov sú zlé.

@anonym_bd9bfd Je lekar, ci zly, ci dobry, o pracu nepride. Statny sektor a bude si prdkat,, zarabat tisice. Ako technik( ak by bol zly), skoncil by na UP.
Znama je lekarka v statnej nemocnici, rano o 8:00 este nie je v praci a o 11:30 uz nie je v praci. Recenzie su hrozne, kolegovia k nej posielaju iba lahke pripady, vaznejsie idu kolegovi. A smeje sa, neriesi.

anonym_14f007
Včera o 18:04
@anonym_bd9bfd

Len pre porovnanie, ako vyzerala v Thajsku nemocnica, izba a kúpeľňa na izbe pred 2 rokmi.

@anonym_bd9bfd
Mas pravdu vela Australcanov chodi na implantaty do Thajska maju to spojene s dovolenkou, mne sa zlomil zub v Phukete , bez cakania ho spravili a stale drzi je tomu 5 rokov