Ako zvládnuť pubertiaka bez stresu?
Niekedy mam pocit, ze som na pokraji sil. Pytam sa kde je to mile, dobre dieta? Vsetko, co poviem, zasadne urobi na 3-4 krat. Ked poviem, ze tie susienky ma tvarovat male, urobi ich na pol plechu.. Ked poviem daj tie zemiaky varit na mensiu platnicku, na sestku, da to na tu obrovsku, kde je hrniec v strede mala bodka a okolo hreje zbytocne, da to este na jednotku, vsak pomaly....
Furt bojuje, so vsetkym ma problem....
Ako sa nezblaznit?
A nie, vychovou to nie je.... Nehovorte mi, ze vase deti su uzasne a dobre aj ako pubertiaci, lebo klamete same seba.
@anonym_autor On ti pomáha? On s tebou varí, pečie? Veď ty si šťastná žena. Moja rada: on za to vlastne nemôže že je teraz taký, to je vekom. Všetci sme si tym prešli. On sa nevie teraz zmeniť,len ty môžeš zmeniť svoj prístup
Problematicky pubertiak sa vybodne na tvoje kolačiky aj zemiaky.Problemom si ty. Namiesto rozkazov daj zemiaky na sestku povedz....no,keby sa tie zemiaky varili na 6 mali by sme obed skor,ale ak nie si hladny,tak super,dík,ze si ich variť dal.
No samozrejme, ze som zase problem ja. Ja sa musim prisposobit, ja ho mam nechat na pokoji, vsetko za neho spravit a upratat. Aj vy to tak robite?
Ved ja sa ho snazim nieco naucit, aj zle ho necham spravit, ze vsak ved sa pouci. Ale on zasadne aj druhy raz to spravi zle, len aby mi dokazal, ze to musi po svojom a zle.
V podstate podla vas sa mam na neho vykaslat? 🤷
No samozrejme, ze som zase problem ja. Ja sa musim prisposobit, ja ho mam nechat na pokoji, vsetko za neho spravit a upratat. Aj vy to tak robite?
Ved ja sa ho snazim nieco naucit, aj zle ho necham spravit, ze vsak ved sa pouci. Ale on zasadne aj druhy raz to spravi zle, len aby mi dokazal, ze to musi po svojom a zle.
@anonym_autor co je zle na tom,ze vari zemiaky inak? Ved sa uvaria jeho pričinením a o to ide...nie vsetko co si robi po svojom je zlé...ty ho chceš zlomiť,on chce po svojom a ty just mu musiš dokazať,že to bude po tvojom....
Nik ti nenapisal,ze máš vsetko robiť za neho.
Úprimne? Ja mam doma dvoch perfektnych pubertiakov. Sú bezproblémoví. Ale teda variť nevaria. Ani ja som nevarila ako pubertiacka.
@anonym_autor určite nie vykašľať, ani zaňho spraviť. Ale teš sa z toho že s tebou vôbec niečo robí. Poďakuj mu za to. Chval ho. Proste to je povinná jazda pubertiakov byť protivny ku všetkým dospelým, on si myslí že všetci sú blbí len on je najmúdrejší. Skús sa na Tom čo robí zasmiať, ale pozor, nikdy nie tak aby mal pocit že sa z neho vysmievať, skôr tak že ho necháš, aby to skúsil po svojom
@anonym_autor ja mam pubertalne dievcata. 2 su bezproblemove a tretia papuluje 😄. To zalezi aj na povahe.
Ale prd - je to vychovou. Rozkazujes, buzerujes a to nik nema rad- nie len pubertiaci. To ze niekto robi veci inak ( ako ty nariadis) este neznamena ze ich robi zle. Pamatam dobu ked sme robili medovniky na Vianoce cakala by si vianocne stromceky hviezdy.......my sme mali na stronceku baranceky a velkonocne vajicka- bolo napecene- bolo. Mali deti radost mali. Mali sme pekne spolocne straveny cas- bol. Moc prezivas obycajne veci a moc tlacis na pilu. Zbytocne
@anonym_autor ja mám pubertacku, predškolaka a trojročnú. Psychiatria volá.
neviem co ocakavas od diskusie... ja mam 2 po poberte a 1 v nej... a teda mat tak tvoje problemy... to ze nieco poviem 4x je normalne, tieto desi sa snazia uz robit po svojom, musis sa trochu skludnit a nechat ho robit chyby z ktorych sa pouci a nie ho deptat svojimi nazormi. ak si ho nechces znepriatelit hlavne chval a pritom daj pripomienku ze nabuduce by sa ti to lepsie varilo na tom mensom a pod. chce to cas aby deti v puberte pochopili ze im chces dobre a hlavne vies to zvlastnej skusenosti co je "lepsie" hoci oni maju inu "pravdu" tak pokoj, kludn, nedaj sa vytocit varenim na inej velkosti plotnicky a pevne verim ze aj tie kolaciky cez 1/2 plecha boli rovnako dobre ako malicke
Ja niekedy poviem aj 10x a neurobi to. A o vareni mozem snivat. Takze mozes byt spokojna matka.
🤣 akoby si opísala mňa v puberte. Vieš prečo ma to bavilo? Lebo som vedela, že to mamu vytočí do vývrtky, keby to v kľude prehodila, prerobila, bez slov alebo povedala “je super, že si to spravila, ja to robím skôr takto”, tak by ma to nebavilo. Ale ona si šla svoje a ja som šla schválne proti prúdu, nemám rada vynútené autority, som skôr za prirodzený rešpekt.
🤣 akoby si opísala mňa v puberte. Vieš prečo ma to bavilo? Lebo som vedela, že to mamu vytočí do vývrtky, keby to v kľude prehodila, prerobila, bez slov alebo povedala “je super, že si to spravila, ja to robím skôr takto”, tak by ma to nebavilo. Ale ona si šla svoje a ja som šla schválne proti prúdu, nemám rada vynútené autority, som skôr za prirodzený rešpekt.
@anonym_autor nie, nie si problem ty, problem su tvoje ocakavania a mozno aj sposob komunikacie. To, ze su susienky obrovske nie je az taky problem, budu jedle aj male aj velke. Hrniec na sporaku problem moze byt, treba mu aj vysvetlit preco to ma byt na malej platni a na sestke. Ani ty si ucena z neba nespadla, aj ty si sa to (nejak) musela naucit. Tvoj pubertiek sa tiez uci. Nieco sa nauci metodou Pokus-omyl, nieco sa nauci od inych ak mu to patricne vysvetlia.
Dalsia vec je to co pise @a0 Spomen si, ty si nebola ina. V puberte je ista miera rebelie uplne v poriadku, patri to k veku a je to prirodzena vyvojova faza v case dospievania. Ti okolo by sa s nou mohli naucit zit. Sme dospeli, mali by sme mat viac rozumu ale aj tolerancie a mali by sme vediet rozlisit dolezite veci od sprostosti, ktore sice dvihaju tlak, ale svet sa kvoli nim nezruti. Jediny kto sa z toho moze zrutit je dospelak, ktory to moc preziva.
@a0 aj to som skusala.. Vsetko som ho nechala urobit ako chcel... Zistil, ze viacero veci bolo zle, ale potom bola moja vina, ze som ho to nedonutila urobit spravne. Bojuje a bojuje... A ja proste niekedy tiez stratim tu trpezlivost a vybuchnem...
@anonym_autor nie, nie si problem ty, problem su tvoje ocakavania a mozno aj sposob komunikacie. To, ze su susienky obrovske nie je az taky problem, budu jedle aj male aj velke. Hrniec na sporaku problem moze byt, treba mu aj vysvetlit preco to ma byt na malej platni a na sestke. Ani ty si ucena z neba nespadla, aj ty si sa to (nejak) musela naucit. Tvoj pubertiek sa tiez uci. Nieco sa nauci metodou Pokus-omyl, nieco sa nauci od inych ak mu to patricne vysvetlia.
Dalsia vec je to co pise @a0 Spomen si, ty si nebola ina. V puberte je ista miera rebelie uplne v poriadku, patri to k veku a je to prirodzena vyvojova faza v case dospievania. Ti okolo by sa s nou mohli naucit zit. Sme dospeli, mali by sme mat viac rozumu ale aj tolerancie a mali by sme vediet rozlisit dolezite veci od sprostosti, ktore sice dvihaju tlak, ale svet sa kvoli nim nezruti. Jediny kto sa z toho moze zrutit je dospelak, ktory to moc preziva.
@viestta ved ja viem, ze aj ja vybuchnem... Ale ako on, aj ja potrebujem niekedy pocut, ze to robim dobre. Nie vsetko, to mi je jasne.... Ale kedy pride to, ze uzna, ze mam pravdu a prestane bojovat?
Úprimne? Ja mam doma dvoch perfektnych pubertiakov. Sú bezproblémoví. Ale teda variť nevaria. Ani ja som nevarila ako pubertiacka.
@andreakotesova no samozrejme. Bezproblemovy pubertak...
@andreakotesova no samozrejme. Bezproblemovy pubertak...
@anonym_autor Nie si nahodou aj Ty v puberte? Reagujes ako 14-rocna.
@viestta ved ja viem, ze aj ja vybuchnem... Ale ako on, aj ja potrebujem niekedy pocut, ze to robim dobre. Nie vsetko, to mi je jasne.... Ale kedy pride to, ze uzna, ze mam pravdu a prestane bojovat?
@anonym_autor ked prestane bojovat a uzna, ze si mala pravdu, tak si povies, ze mas dospeleho syna. Dovtedy sa nauc pocitat do 100.
Nas predpubertiak dnes robil pizzu. Darmo mu povies, ze najprv toto potom toto, on chce inac. Tak sprav inac. Pizza nakoniec bola podla jeho predstav, nie podla mojich ale nakoniec bola aj tak jedla, takze sme ho vsetci pochvalili. Co by som dosiahla ak by som trvala na svojom? Nasraty by odisiel z kuchyne a musela by som si to dorobit sama. Takto je to win-win a neostali sme ani hladni ani nervni.
@anonym_autor mám 14 ročného syna, nikto z vás nie je problém. Chce to len vzájomné pochopenie. Nechce aby si ho už "povelovala". Fakt ho nechaj nech si to urobí po svojom. Ak z toho vznikne nejaký "problém" nech si ho vyrieši, nesie za svoje konanie zodpovednosť. Tak sa naučí najlepšie. Tvojou úlohou je "hlboko dýchať" a zostať v kľude a veriť v neho 😀
Možno by stačilo prestať rozkazovať a začať sa s ním rozprávať. Vysvetlila si mu prečo by to bolo lepšie inak? Ja sa čudujem, že sa ti na celú kuchyňu nevykašle.
@anonym_autor a preco potrebujes mat pravdu? Ved su to same nepodstatne somariny. Keby si pisala, ze uteka z domu, berie drogy, sexuje, neuci sa... Ale kolaciky... velkost platne...???
@anonym_autor Matka mikromanazerka. Pravdepodobne toto prerasta do vsetkych oblasti fungovania, ci uz s muzmi alebo v praci.
@anonym_autor vies ty co? Moje predpubertiak uz viac ako polhodinu vysava svoju izbu. Vonkoncom netusim co tam robi, ako to robi a ani preco mu to tak dlho trva. Ked dovysava, tak mu poviem, ze ma odlozit vysavac (co urcite ofrfle, ale co uz, aj to patri k veci) a pochvalim ho, aj ked to mozno nebude podla mojich predstav a za ten cas co on vysava svoj kamrlik ja by som povysavala vsetky byty v panelaku. Ale dolezite je, ze to robi. Raz sa nauci aj poriadne aj rychlo vysavat, ale na to ma este cas. Tu elektrinu co vysavac zozere bez problemov zaplatim, pretoze viem co je a co nie je v tomto pripade dolezite.
Išla som už umývať okná, ale vrátila som sa napísať ti, že: On ti možno aj ukazuje že to NEVIE!!! A dúfa, že už s ním nič nebudeš chcieť robiť, keď je taký ľavý a všetko robí zle. Štýlom - tak si to správ sama keď to vieš najlepsie, On si myslí, že čím viac ťa dostáva do vyvrtky, tým je bližšie k svojmu cieľu - pošleš ho preč a on bude mať konečne pokoj. / Môj muž je taký 😃, ale prešla som mu cez rozum, neboj sa/
Išla som už umývať okná, ale vrátila som sa napísať ti, že: On ti možno aj ukazuje že to NEVIE!!! A dúfa, že už s ním nič nebudeš chcieť robiť, keď je taký ľavý a všetko robí zle. Štýlom - tak si to správ sama keď to vieš najlepsie, On si myslí, že čím viac ťa dostáva do vyvrtky, tým je bližšie k svojmu cieľu - pošleš ho preč a on bude mať konečne pokoj. / Môj muž je taký 😃, ale prešla som mu cez rozum, neboj sa/
@blsa ano, aj toto je jedna zo strategii, ktoru pouzivaju. Treba to len prekuknut
Fúha, tak toto nie, ty sa k nemu správaš ako nadriadená nie ako matka k dieťaťu. Tvoj pubertiak je úplne v poriadku, problém je u teba, všetko musí byť podľa teba. Nechaj ho žiť. Buď rada, že je aký je, vari s tebou, pečie s tebou, trávi s tebou čas. Nevieš čo je to mať skutočný problém s pubertiakom a nevážiš si aké máš skvele dieťa. Namiesto toho riešiš tvar koláčikov, daj sa vyšetriť a spamätaj sa, kým nebude neskoro. Potom už budeš darmo ľutovať, keď ťa za pár rokov už ani pozrieť nepríde.
Podľa mňa riešiš zbytocne veci,veď toto čo píšeš sú uplne prkotiny,pubertiak vidí svet uplne obrátene a dibre dieta nie je iba vtedy keď robi tak ako ty povieš a ako si ty predstavuješ
On nebojuje ale ty
Zvládať puberťáka bez stresu? To sa dá? Moji sú teda celkom v pohode, ale bez stresu?
Tiež skúšajú stále niečo, provokujú ma, vraj sranda. Strašne sa tešia, keď ma vytočia 😂😂. Niekedy im to trvá dlhšie, inokedy mám zapalnu šnúru kratšiu.

Pri tom vareni mas problem akurat ty, ved ho nechaj, nech urobi po svojom, potom to musi aj zjest. Ty si urob druhy plech pre seba.