Ako zvládnuť pubertiaka bez stresu?
Niekedy mam pocit, ze som na pokraji sil. Pytam sa kde je to mile, dobre dieta? Vsetko, co poviem, zasadne urobi na 3-4 krat. Ked poviem, ze tie susienky ma tvarovat male, urobi ich na pol plechu.. Ked poviem daj tie zemiaky varit na mensiu platnicku, na sestku, da to na tu obrovsku, kde je hrniec v strede mala bodka a okolo hreje zbytocne, da to este na jednotku, vsak pomaly....
Furt bojuje, so vsetkym ma problem....
Ako sa nezblaznit?
A nie, vychovou to nie je.... Nehovorte mi, ze vase deti su uzasne a dobre aj ako pubertiaci, lebo klamete same seba.
@a0 aj to som skusala.. Vsetko som ho nechala urobit ako chcel... Zistil, ze viacero veci bolo zle, ale potom bola moja vina, ze som ho to nedonutila urobit spravne. Bojuje a bojuje... A ja proste niekedy tiez stratim tu trpezlivost a vybuchnem...
@anonym_autor keď je to potom tvoja “vina”, tak naozaj ho len upozorniť na to, spôsobom, že inak by to mohlo byť lepšie ale môžte skúsiť jeho spôsob 🙂.
Moja jednoduchá rada: maj v p*ci. Seriozne. Nenechaj sa vytocit. Ak teda nedrhne okná drôtenkou, tak ho nechaj, aby si urobil po svojom.
No samozrejme, ze som zase problem ja. Ja sa musim prisposobit, ja ho mam nechat na pokoji, vsetko za neho spravit a upratat. Aj vy to tak robite?
Ved ja sa ho snazim nieco naucit, aj zle ho necham spravit, ze vsak ved sa pouci. Ale on zasadne aj druhy raz to spravi zle, len aby mi dokazal, ze to musi po svojom a zle.
V podstate podla vas sa mam na neho vykaslat? 🤷
@anonym_autor Presne tak. Puberta=boj. Prestan bojovat. Ty uz mas to obdobie za sebou. Pubertak chudak musi aj sam so sebou bojovat. Co si nepamatas,aky sme my boli? Najmudrejsi na svete,vsetko nas otravovalo. Mama,ktora nas neustale upozornovala a rozkazovala,bola najvacsia nepriatelka na zemeguli. Cim skor pochopis,ze nemusi vsetko robit tvojich predstav,tym skor sa vam zlepsi vztah.
@anonym_autor ja mam doma pubertiaka, tyzdne sa mu prosim, nech si uprace izbu. Zlenivel. Zvysuje hlas. Mame narocne obdobie. Verim, ze to prejde.
@anonym_autor Presne tak. Puberta=boj. Prestan bojovat. Ty uz mas to obdobie za sebou. Pubertak chudak musi aj sam so sebou bojovat. Co si nepamatas,aky sme my boli? Najmudrejsi na svete,vsetko nas otravovalo. Mama,ktora nas neustale upozornovala a rozkazovala,bola najvacsia nepriatelka na zemeguli. Cim skor pochopis,ze nemusi vsetko robit tvojich predstav,tym skor sa vam zlepsi vztah.
@marca12 puberta boj, peri/menopauza boj. Toto je taký vek, decko pubertalne hormóny, matka svoje hormóny... ťažké obdobie 😂😂
My máme doma 14- ročného a musím povedať , že ešte on mne niekedy nastaví zrkadlo ako blbo reagujem. Ja som sa ale naučila uznať svoju chybu, ospravedlniť sa. Fakt je to dobrý puberťák (zatiaľ), aj keď dnes napr. som mu odporúčala obliecť teplejšiu bundu a rozhodol sa to urobiť ináč. Nemá 3 roky a rešpektujem, že chce robiť veci po svojom. Len my dospeli niekedy vieme vyrobiť drámu aj pri maličkostiach. Ja práve pozorujem, že bez vyzvania vyberie umývačku , vyloží nákup, berie mi tašku z ruky, pripravi jednoduché jedlo, nečaká, že ho budem obsluhovať a som na neho pyšná, že rastie z neho slušný mladý muž. S dcérou to bolo veselšie , toto je za odmenu . Držím nám palce .
Zvládať puberťáka bez stresu? To sa dá? Moji sú teda celkom v pohode, ale bez stresu?
Tiež skúšajú stále niečo, provokujú ma, vraj sranda. Strašne sa tešia, keď ma vytočia 😂😂. Niekedy im to trvá dlhšie, inokedy mám zapalnu šnúru kratšiu.
@tilly jamojmu poviem,že by ani nezaspali,keby ma nevytocil😂.A že to teda vie excelentné nejdem radšej rozpisovať🤦.Nie je to ľahké obdobie,len vydržať,raz prejde.
@anonym_autor
Vieš čo…podľa mňa robíš maximum, čo sa v danej chvíli dá. Nikto z nás nedostal k dieťaťu žiadny návod na použitie. Učíme sa za pochodu, robíme chyby, hľadáme, čo funguje…a aj tak to niekedy vôbec nejde, nefunguje.
To, že si z toho unavená a občas na pokraji, neznamená, že zlyhávaš. Skôr naopak – znamená to, že ti na tom záleží a že sa snažíš ako vieš.
A úprimne…keby si bola zlá mama, tak ťa to takto vôbec netrápi.
A k tomu, čo opisuješ – veľa detí má fakt tendenciu akoby vypnúť mozog pri pokynoch 😅. Človek niečo povie úplne jasne a oni aj tak urobia opak alebo úplne inak. Nie vždy je to vzdor, často skôr nepozornosť (to má ma aj môj 16r ked mu stále hraje slúchadlo v uchu🤦🏻♀️akoby bol vo svojej bubline), majú vlastný spôsob/hrdosť/ego alebo len to, že ešte nevedia spracovať detaily tak, ako my dospelí.
Deti vedia byť extrémne náročné, hlavne v určitých obdobiach, a niekedy robia presný opak toho, čo povieme. Nie preto, že by boli zlé, ale preto, že si hľadajú vlastnú cestu (aj keď nás to vie poriadne vytočiť 😅). Ale môže to byť aj naschvál, aby sme im pokyny nedávali (teória môjho pubertiaka 🤣).
Len som ti chcela povedať – robíš to dobre. Aj keď to tak niekedy vôbec nevyzerá. Skús predvídať a veci riadiť/plánovať, tak aby si bola krok pred.
@anonym_autor na horšie sa ťažko zvyká. Ak má niekto dobré dieťa, ktorému v puberte "prepne", musí to byť šok.
Mne sa najmladšie dieťa hádzalo o zem ešte ani nevedelo poriadne chodiť. Stačilo, že sme šli do ľava a nie do prava.
Najstarším synom puberta máva, ale keďže bol vždy trochu tvrdohlavý, tak to až tak neprežívam. A teda najviac ma "zocelila" dcéra - toľko hádok čo máme za sebou a to ešte ani v puberte nie je...
Vydrž, bude lepšie. Veď my sme tiež dvíhali svojim rodičom tlak...
@anonym_autor tak mu hovor pravý opak toho co chceš aby robil možno to urobí naopak a bude to tak ako chceš 😂

Teraz som si tak trochu spomenula na moju pubertu. Navarila som všetko, čo bolo treba (mňa to bavilo, ja som chcela), ale len do momentu, kým do kuchyne vošla mama a začala buzerovať, prečo to robím ako robím. Ja som v tom momente so všetkým hodila (doslova) a mohla si variť ona sama. Časom sa naučila, že keď chce, aby som niečo spravila, nesmie byť v kuchyni ani prítomná, nie ešte mi do toho kecať. A to platilo aj v iných veciach. Napríklad upratovanie, keď som videla ako po mne kontroluje, či som upratala podľa jej predstáv a noriem, mohla sa aj na hlavu postaviť a viac som neupratovala 😁