Akú strednú školu vybrať pre lajdáka?
Ahojte, môj syn je ôsmak, teda na druhý rok vyberáme strednú školu. Je však neskutočný lajdák, nechce sa učiť, neustále na neho tlačím a je to ešte horšie.. má aj jednotky, dvojky, ale to len vtedy keď má ťahák... matematika väčšinou štvorky, sem tam päťka. Stále opakuje, že on tomu nerozumie, ale keď si k nemu sadnem, že si to prejdeme tak nemá záujem. Zavolala som k nám jeho spolužiaka, ktorý mu niečo vysvetlil, ale z písomiek boli aj tak trojky, štvorky.. Skúšali sme rôzne videá cez internet, ale tiež to nebolo bohviečo.. Keďže doučovanie je naozaj drahé, skúšala som to najprv touto cestou.. ale vidím, že sa tomu už asi nevyhnem...
Zaujíma ma však to, že či mám nejakú nádej, že urobí prijímačky na strednú školu.. Mali ste skúsenosť že aj štvorkárom sa podarilo urobiť prijímačky???
Mám na výber z dvoch škôl ale aj to je dilema,,. obe sú to odborné školy s maturitou (nie gympel, nie piemyslovka) ale jeho vlastne nič nebaví okrem hrania hier... ja by som ho však skôr dala na nejaké remeslo, napríklad vodár, že keď sa nechce učiť, tak aby niečo vedel robiť rukami.. Máme však v okolí aj IT školu, kde je viac "počítačových" odborov, čo by ho určite bavilo viac, ale neviem či by na to rozumovo-logicky stíhal..keďže u ňho matematika-logika nula bodov... a myslím si, že v budúcnosti je pre neho lepšie remeslo.... čo si o tom myslíte?
ďakujem veľmi pekne za rady, Ako asi každej matke, záleží mi na tom aby sa syn v budúcnosti uchopil a žilo sa mu ľahšie.. Dcéra je zas úplne iná, ta plánuje medicínu.. Škoda, že mu nevie pomôcť, je mladšia..
@anonym_autor to myslíte vážne?
@anonym_autor aj mňa by to ako matku trápilo... Ak ho bavia tie Pc hry, tak IT škola stojí za zváženie... spojenie príjemného a užitočným.
Chápem ťa, ale neboj, možno z neho bude úspešný politik 🤪😉
Mám dve deti jedno v 4tr sš druhe v 2tr sš to druhé je lajdácke, ale u mňa by toto neprešlo že uciť sa s tak veľkým dieťaťom a ešte on odmieta? A len hry a nič iné? Veď z toho sa vyžiť nedá. Chlap je na míle vzdialený od reality. Ja by som už dávno zhabala Pc, vypla.wifi alebo čo treba. Nech zamaká.
Je iné ak dieťa diagnózu a pod, čo ale nepíšeš
@anonym_1fe74d to bolo treba urobiť už na prvom stupni. Táto závislosť na Pc tam bola istotne už skôr..
urcite remeslo. Taky instalater, elektrikar ci obkladac dnes zarobi viac ako clovek s 2 VS. Navyse, ak nema logicke myslenie, programator z neho urcite nebude. A zo skol typu polnohospodarska a pod. je nulove uplatnenie.
@anonym_autor ak ma na zakladke 4 z matiky, tak na “IT skolu” ani nepomyslaj. Je nieco co ho bavi v skole, alebo aj mimo? Skuste nejake remeslo, pozri si skoli kt. ponukaju dualne vzdelavanie. Kazdy sme iny, niekto skor intelektualny typ, niekto je zrucny, niekomu ide vsetko a niekomu by aj islo ale je lenivy. Sama si synaˇpoznas najlepsie 🤷🏼♀️
@anonym_1fe74d to bolo treba urobiť už na prvom stupni. Táto závislosť na Pc tam bola istotne už skôr..
@dankanka to napíš autorke, ona má problém
@dankanka isto si hernú comp nekúpil chlačisko z vlastných peňazí
@anonym_autor každá mamka chce pre svoje deti to naj. No ako vidíš, jemu to učenie troška nejde tak, ako by si chcela. Netráp sa, taký obkladac kúpeľni si zarobí už v dnešnej dobe oveľa viac, ako to bývalo. V niektorých prípadoch je platovo zarovno ak nie viac, ako v IT sektore. IT sektor časom nahradí Al, ale obložiť kúpeľňu, či položiť dlažbu nedokáže. Už nemusí rátať štvoraky, to len zadá rozmery miestnosti a predajňa mu navrhne a všetko rozratá. Možno by bol dobrý aj v realizácii záhrad či elektrikár. Máme v rodine aj IT, aj elektrikára, aj lodného dôstojníka, aj zahradnika, policajta, právnika, lekára, profesora..... Skús s ním prejsť rôzne povolania, možno sa v niečom nájde.
mám syna, už má 32 rokov , ale celá jeho základná škola boja moja druhá šichta, učila som sa s ním lebo inak by ani knihy nevidel . Vôbec ho to nezaujímalo . Potom stredná len trojročný odbor záhradník , ledva to preliezol. Po škole sa však dostal do partie mužov čo cvičili, mali určitú životosprávu , otužovali sa a jedného dňa prišiel za mnou , že mamina , chcel by som si urobiť maturitu a ísť na výšku. Som si doslovne sadla. Dorobil si v danom odbore maturitu, urobil si vodičský na malotraktor, naučil sa obsluhovať záhradné stroje . V Brne sa prihlásil na Mendelovú univerzitu , odbor záhradníctvo a vyštudoval bez väčších problémov. Plakala som ako decko na promóciach od štastia. Dnes pracuje v prestížnej zahradníckej firme v CZ . zbiera skúsenosti a prax a chce si založiť na Slovensku svoju vlastnú .
Alebo za stolára. Nájsť dnes dobrého stolara je vzácnosť . Možno by ho bavilo sa učiť za elektrikára.
Existuju rozsirene testy u psychologa,ktore vedia dieťa nasmerovať k povolaniu,ktoré by sa mu hodilo.A v priprave na prijimacie skúsky pouzi testy z minulych rokov z jeho buducej aj z podobnych skôl,najdeš na nete.Ja by som skusila ten IT smer,mozno ho to zaujme a zamaká. Isť " o level nizšie" to môze aj neskór,ak by IT skolu nezvladal.
@janinah
Takze na IT? To uz si mohla doporucit lajdakovy
raketove inzinierstvo
@mmonika na vš ale nemá iba jedného prednášajúceho. keby to bolo tak ako píšeš
@anonym_a92c23 ano viem že nema iba jednoho profesora, ale ja som skor pisala o tom že ho tento konkretny profesor vie zaujat a aj naučit. Ostatne predmety na VŠ teraz ako by som povedla toleruje a učí sa aby presiel. ..Treba čitat pozorne ..
Necitam komentare, IT je velmi uzko spate s matematikou, cize ak tu nebude stihat, bude sa trapit. Remeslo je fajn, lenze ak na to kasle, bude to len ciganska lajdacka praca. Netusim ako ti poradit, zial hry su aj u nas nocna mora a to ma syn len 10. Ale ak by flakal skolu tak mu to stopnem kompletne. Zial ktovie ci tvoj nema nejaku diagnozu...teraz neviem ci túto verziu ste zvazovali. V dobe mojho detstva boli len lajdaci, vtedy diagnózy "neboli" ale ktovie ako tvoj
mám syna, už má 32 rokov , ale celá jeho základná škola boja moja druhá šichta, učila som sa s ním lebo inak by ani knihy nevidel . Vôbec ho to nezaujímalo . Potom stredná len trojročný odbor záhradník , ledva to preliezol. Po škole sa však dostal do partie mužov čo cvičili, mali určitú životosprávu , otužovali sa a jedného dňa prišiel za mnou , že mamina , chcel by som si urobiť maturitu a ísť na výšku. Som si doslovne sadla. Dorobil si v danom odbore maturitu, urobil si vodičský na malotraktor, naučil sa obsluhovať záhradné stroje . V Brne sa prihlásil na Mendelovú univerzitu , odbor záhradníctvo a vyštudoval bez väčších problémov. Plakala som ako decko na promóciach od štastia. Dnes pracuje v prestížnej zahradníckej firme v CZ . zbiera skúsenosti a prax a chce si založiť na Slovensku svoju vlastnú .
@anonym_9b82d5 waw, klobuk dole pre to co si pre neho urobila a vlastne klobuk dole aj pred synom, je to dokaz ze ak sa chce, tak sa da
Este ma tiez zarazilo, ako pisu vsetci, ze s ucnovkou si zarobi. Tri roky ucnovky z nikoho pracanta neurobia, ak sa chlapec stale len hra, hry su len pasivne prijimanie, tak mozno si cibri pohotovost, ale inak nic viac. Remeslo neznamena automaticky lepsi plat, aj remeselnik musi byt sikovny a hlavne, narobi sa a povedzme si narovinu, musi aj vediet rozmyslat. Stavali sme dom a videli sme rozdiel remeselnik a remeselnik. Niektorych sme museli aj zrusit, niektorych bolo treba vies za rucicku a muz nad nimi stal, pochopenie bolo bolo obtiazne. A potom prisli aj takí, co by podla mna mali aj na VS, ich celkovy prejav, rozmyslanie, sami ponukli logicke riesenie problemov, mysleli aj na ekonomicku stranku, ako sa nieco da urobit kvalitne a lacnejsie atd... Preto podla mna nic stavebne, tam treba rozmyslat a dost, inak skonci len ako pomocny robotnik, skor taky traktor, kombajn, mozno vysokozdvizny vozik, ak je zodpovedny aspon trochu.
taka generácia... ktora sa narodila do virtualneho sveta. Ja som 9 rokov musela pri mojom sediet, skusat, vysvetľovať, pohyboval sa 1,2 sem tam 3. v 9 rocniku ich testovala psychologicka v skole na aku strednu sa hodi. Vyberal si sam, veľmi chcel ísť na technicke lyceum bilingual, ale 359 pisalo test a 26 brali. Chodi na elektrotechniku a on? uci sa sam, ja by som si ani neprdla pri prvom priklade z elektrotechniky, su tam tazke ratacky, vsade len rata a to aj vedla IT. Fyzika=rata, matika=rata, elektrotechnika=rata, ale anglicky jazyk ma ako materinský, bavi ho aj programovanie a tento polrok ma lepsi ako na zakladnej a to 9 rokov bola skola moja sichta. Skus sa s ním porozprávať, pripadne oslov školskú psycyologicku. Moj tiez este dospelemu svetu nerozumie, ale verim, ze kazdy v zivote sa raz nájde, len pri nich stojte a nasmerujte.
@anonym_autor remeslo .... Drevarcina, elektrikarcina, stavbarcina.
@anonym_autor herný dizajn? Máme zopár škôl kde sa dá študovať
Vidím, že ženy sa tu pretekajú, ktorá mu nájde lepšiu prácu. Od stavbára, cez elektrikára, obkladača, vodara... Absolútne nejde o to, čo by mohol vystudovať. Ide o to, že chalan je lenivy. Zrejme doma nemal žiadne povinnosti, ničím ho doma nezamestnali, nemá disciplínu ani snahu. Nechcela by som si od takéhoto chlapa dať postaviť dom, ani urobiť elektriku, ani vodu. Treba sa zamerať od základu na celé jeho správanie, odpojiť ho od wi-fi a stanoviť mu mantinely. Zrejme ho v tej lenivosti niekto od malička podporoval.
Ženy, vy ktoré odporúčate povolania ako obkladač, vodár, kúrenar, zvárač a podobne aké povolania majú vaše polovičky?
Sedavé? Kancelárske?
Viem že dobrých majstrov je biedne málo ale máme na to školy aby vyučili dobrých majstrov?
Lebo mám opačne skúsenosti
Ešte nepoznám majstra ktorý by nemal zdravotné problémy, kmotor je obkladač, tento rok má 60 už v v45-50ke ledva vládal chodiť operované kolená, na invalidnom dôchodku. Jeho obaja súrodenci s podobným povolaním tak isto.. Celé roky po štvornožky si vypýtali svoju daň. Manžel prevádzkoval pneuservis, tiež musel nechať také mal bolesti. Svokor elektrikár, čo roky liezol na stĺpy vysokého napätia či leto či zima, už roky nevládala na nohy. Oni nie sú jediný
Tak môj pohľad z druhej strany.
Ženy, vy ktoré odporúčate povolania ako obkladač, vodár, kúrenar, zvárač a podobne aké povolania majú vaše polovičky?
Sedavé? Kancelárske?
Viem že dobrých majstrov je biedne málo ale máme na to školy aby vyučili dobrých majstrov?
Ešte nepoznám majstra ktorý by nemal zdravotné problémy, kmotor je obkladač, tento rok má 60 už v v45-50ke ledva vládal chodiť operované kolená, na invalidnom dôchodku. Jeho obaja súrodenci s podobným povolaním tak isto.. Celé roky po štvornožky si vypýtali svoju daň. Manžel prevádzkoval pneuservis, tiež musel nechať také mal bolesti. Svokor elektrikár, čo roky liezol na stĺpy vysokého napätia či leto či zima, už roky nevládala na nohy. Oni nie sú jediný
@anonym_1fe74d ja mam sedavu pracu, mam 35 a chrbtica, sedaci nerv, krcna v riti🫣 naj si najst pracu kde je zmena, ako ma moj
@anonym_autor remeslo má zlaté dno 👍
@ivicatolic Presne tak. Ak má šikovné ruky, je zručný, ja by som mu ponúkla vyucit sa remeslu, ktoré by ho bavilo. Aj finančne by na tom bol lepšie, ako zamestnanec Všetci vieme ako to chodí, živnostníci majú cenník, ale ani srnka netuší kedy koľko a za čo si vypýtajú, faktúry vystavujú veľmi zriedka, zväčša len na požiadanie. Odvody platia z minimálneho príjmu a ti rozumnejšie si časť príjmov pravidelne odkladajú, lebo dôchodok z minimálny je, samozrejme, minimálny.
Zarobia si slušne.
Viedla som účtovníctvo viacerým živnostníkom, takže o tom niečo viem.
Sedavé? Kancelárske?
@anonym_1fe74d Lenže ten chlapec v budúcnosti bude musieť z niečoho žiť. A keďže hlavu na učenie nemá, tak bohužiaľ bude musieť makať. Nie každý remeselník ma zničené zdravie a naopak- je plno profesii ktoré vyžadujú aj intelekt a aj tak majú zdravotné ťažkosti. Ideálna práca nefunguje a chlapec sa budem musieť zariadiť podľa toho ako bude chcieť v budúcnosť žiť. Na druhu stranu verím, že stále je ešte len v puberte a raz sa z toho preberie a začne na sebe makať.
@anonym_1fe74d Lenže ten chlapec v budúcnosti bude musieť z niečoho žiť. A keďže hlavu na učenie nemá, tak bohužiaľ bude musieť makať. Nie každý remeselník ma zničené zdravie a naopak- je plno profesii ktoré vyžadujú aj intelekt a aj tak majú zdravotné ťažkosti. Ideálna práca nefunguje a chlapec sa budem musieť zariadiť podľa toho ako bude chcieť v budúcnosť žiť. Na druhu stranu verím, že stále je ešte len v puberte a raz sa z toho preberie a začne na sebe makať.
@anonym_5ac20e bratranec ucí na jednej šou, jeho dlhoročné skúsenosti hovoria že z lajdáckeho študenta bude lajdacky zvárač či lajdacky stolár pod
@anonym_5ac20e bratranec ucí na jednej šou, jeho dlhoročné skúsenosti hovoria že z lajdáckeho študenta bude lajdacky zvárač či lajdacky stolár pod
@anonym_1fe74d aj ja si myslim. Len teraz ho ospravedlnuje vek. Este je velka sanca, ze sa spamata. Su to este deti. Aj ked toto sa malo riesit uz davno.
@anonym_1fe74d aj ja si myslim. Len teraz ho ospravedlnuje vek. Este je velka sanca, ze sa spamata. Su to este deti. Aj ked toto sa malo riesit uz davno.
@anonym_5ac20e teraz je takpovediac o5min12
Len autorka sa záhadne odmlčala

@anonym_autor neviem poradiť ale sme presne rovnako, odkiaľ ste?
@anonym_62dcdd Košice