Čo robia vaše 12 ročné deti počas dňa?
Ahojte...prosim napiste mi,co robia vase deti vek 12 rokov pocas dna...konkretne dievcata....ide o to,ze ja uz neviem ci ma ma slak trafit alebo co...mona dcera sa rano akurat zobudi, naranajkuje a ustelie si postel...samozrejme prezlecie sa...ale potom nastava to,ze je schopna byt neustaaaale na telefone na tiktoku a tych sprostych socialnych sietach alebo pozera tv...inak aaaabsolutne nic ine...mobil sme jej koli tomu zobrali tak,ze ho bud nema vobec alebo jej ho dame na hodinku...ale ona si aj tak nenajde ziadnu cinnost, ktora by mala nejaky zmysel...napr citanie knih, robenie naramkov, malovanie,kreslenie, krizovky,osemsmerovky...proste nic absolne nic...mna ide slak trafit z toho,ze ked sa s nou nehram clovece tak normalne nevie zit...prosim ako to mate vy?teraz naor.som jej dala mobil naspat...viete co robi od rana?je na nom...stale non stop....dakujem....mne len ide o to,ze nechcem jej ho stale brat, aj tak ma povazuje momantalne za gorilu co jej nic nedovoli...ale po proste ako sa teraz prejavuje laska?ze deti mozu vsetko a hlavne byt stale na telefone?a mat vsetko?o tom je teraz laska? O mne napr.mama ani nevedela...v zivote sa snou nehrala ale ja som to ani nepotrebovala...
ze pozera mobil cely den?neivem byvate v byte?akoze cudujes sa?nemoze ist von neni v skole, nerozpravaju sa o blbostiach v skole, atd atd atd..akoze ja mat 12 rokov a byt zavreta no tiez by som boal na mobile..ano m oze si citat, aj osemsmerovky-ale rposte to sa neda kazdy den do septembra...uplne chapem tovju ddceru treba sa vedet vzit do 12 rocnej..napr. v rodine mame 12 rocneho chlapca a ten codi normalne von s kamosmi- no akoze zakaz to chalanovi v puberte-a nie nei to moj syn
@hederamonstera ano
@lucia851 no chudak dieta🙈
A prečo sa neučí? U nás majú každý deň školu - dosť intenzívne. A to si ju nikdy neviedla k žiadnym záľubám, neviete si nájsť nič zaujímavé alebo smiešne? Ja som napríklad svojho 12-ročného syna nahovorila, nech vyskúša šiť na stroji. Dal sa nahovoriť. A 3 dni sme mali o zábavu postarané. Dnes sme pozorovali vtáky na balkóne v kŕmidle. Podľa atlasu. Včera sme z prútia plietli kto čo chcel. Korbáč, zajaca, ... Robili sme pokusy na chémiu. Piekol. Zapojili sme sa do 3 súťaží cez net a televíziu. A samozrejme tiež je nacapený pár hodín denne na mobile. Ale vie, že sa dá robiť aj niečo iné.
Ja mam malu dcerku, len som si tak spomenula, co som robila ja. Ked som v 7 triede dostala prvy mobil, tak som za mesiac zodrala tlacitka tak, ze ich nebolo vidiet 😄 A to bol ten trojriadkovy telefon, na ktorom sa nedalo nic robit a mala som (alebo skor nemala som) kredit 🤷🏻♀️ No dost na tom, ze mojho oca tiez triafal slak zo mna. Bol na nervy z toho tukotania. Asi si tym vacsina pubertiakov musi prejst (aj ked vobec sa netesim, ak to pride aj na nase deti). Ale! ona musi dojst na to, kedy ju nieco zacne bavit podla mna. Na strednej uz bol zo mna iny clovek, dva roky som vyhrala najlepsieho studenta a na vyske cervene diplomy, stale som brigadovala! Neboj dobre bude 👍🏻
@maminuska Podľa mňa nezáleží, čo vyberieš, ale ide o to, že dieťa musí čítať, lebo mama prikázala a ešte má aj stres z toho, že ho potom z toho bude skúšať. Knižky, ktoré dieťa zaujímajú, mu nútiť netreba. Ak niekto chce, aby dieťa čítalo, treba ísť príkladom. My si so synom spolu čítame každý večer (alebo skoro každý, nech neklamem, lebo sú aj výnimky).
No ja viem ,je to mozno aj trosku moja vina, alr tym,ze mam este 2rocnu ,ktora viete co vseeeetko cez den potebuje ja som uz z toho 12 rocnehi starania sa fakt unavena...mna napr.uz nebavi kazdy den stale vymyslat detom program...proste ja by som sa tak strasne chcela chvilku dna aspon dve tri hodiny starat len sama o seba...vy to tak nemate?prvu som mala hned po strednej...potom som este studovala...ale proste ja som uz taka,ze mna ani nenaoadne co robit...napr.ale dnes pojdeme aj my spravit si tu zahradku von...z kauflandu popresadzat to a tak...a tie kosikyto je super napad....
Ale ja som to skor myslela tak,ze co maju svoje vlastne zaujmy,bez vas....nie ze mama vymysli a ideme...ale ze ci su take tie deti,ze maju svoje vlastne zaluby alebo je to teraz proste tak,ze musi stale vymyslat rodis...a neukamenujte ma...myslim,ze je toto naozaj na kazdeho vela...najma,ze nemozne zit ako pred tym...ale len pre priklad...s dcerou je to narocne...lebo naor.vcera sme boli vsetxi v zahdrade, vdakabohu za nu...a malinka si zobrala svihadlo,hra sa tak,ze do neho spieva😁🤣🤣🤣a chodi po dvore aj 1p minut a spieva...ale starsia hned zacala ze nech jej ho da,ze onanide skakat na svihadle...a proste hned zacne do nej rypat...ale to vi vsetkom..a vzdy vsetko otoci na nervozitu a hnev....a my jej pekne vravime,ze milym tonom teraz jej to nechaj,ved zachvilku ti to da...ale proste ona aj tak az kym nepokazi naladu...tkze je to tazke...s nou nieco robit...ale skusim sa viac venovat aj vonku teraz na dvore...
No tak ak chceš 2-3 hodinky pre seba, tak daj na ten čas mladšiu na starosti staršej a máš pokoj od obidvoch. 😁 (Ja viem, pekne to znie, ale realita môže byť úplne iná.) Podľa mňa je úplne v pohode, keď dcére ten mobil dovolíš, pokojne aj na tie 2-3 hodiny denne. Lebo, bohužiaľ, v dnešnej dobe je to tak, že ak čakáš, aký program si vymyslí sama, tak si vymyslí byť na mobile.
@h2 ako som napísala ja tento názor nezdieľam. Dcera číta pi 20 strán denne a vždy je rada keď knihu dočíta , povieme si čo v nej bolo , zápiše si ju do zoznamu prečítaných , vyberie si ďaľšiu . Keby som ju nechala tráviť čas ako ona chce ,tak skončime na tík toku, messengri a ostatných hlúpostiach. Iste aj to treba ale s mierou. Deti má vidía čítať pomerne často , cely môj stôl je zasekany knihami. Od toho je tu rodič aby tie deti usmernil , ukázal že čas sa dá tráviť aj inak ako bezcieľnym tiktikovanim, ak to nie źáľuba , tak by to mal byť návyk.
Autorka je to normálne, že provokuje mladšiu😀aj je normálne, že pubisi všetko ohundru, aj to, že by boli naložení na mobile celé dni stále nejaké videá, môj syn pozerá recepty potom ma nuti, že spolu niečo uvaríme potom zistíme, že polku surovín nemane, ak aj máme zisti, že sme to robili hodinu a nie je to chutné😂je strašne ťažko tomuto veku myslieť niečo...ja tiež už ráno vstávam s tým čo robiť.tiez sú dni, keď som premotivovana a chcem toho veľa a určite je viac na xboxe či pozerá Discovery viac ako obvykle.Treba nájsť správnu mieru.My sme včera snáď hodinu pozerali cez Google mapy rôzne mesta túlali sa po uliciach, pozerali pláže len tak sme zabíjali čas.Cez web kamery sme pozerali kde je koľko ľudí vonku😀
Tiež nie som mama, ktorá bude doma kmitat a mláďa bude v pyžame poobede zdieľať s kamošmi videá.Su dni lepšie a horšie, ale teraz je ideal robiť veci na ktoré inokedy nie je čas.Tvoja dcéra provokuje mladšiu dcéru môj zase psa čo Ti poviem😅, alebo muža su ako 2 kohuti.Teraz neviem akým zázrakom si robí projekt z Geo na zajtra a poobede chceme ísť do lesa.Este minulý rok si lepil modely lietadiel to ho už nebaví,keď som povedala, že nejaký objednám sú deti, ktoré si vedia samé niečo vymyslieť a tie druhé co si len tak hoveju a jediná zábava je provokovať rodicov😀a je úplne normálne, že si unavená máš veľký vekový rozdiel každu baví niečo ine.A to ešte máme mesiace pred sebou radšej na to nemyslím😂
Niektore deti su nachylnejsie na zavislosti a zrejme mas taku aj doma. Preto je dobre odmalicka v detoch pestovat zaujmy,ale aj tak pridu obdobia kedy ich nic nebavi. Mam takehoto synovca 12 rocneho zavislaka. Nastastie sa dobre uci,ale vkuse je na mobile,tablete a cumi na telku. Ak ho poslu von,chyti hysak a place na schodoch. Katastrofa,ale asi musi z toho vyrast a rodicom prajem pevne nervy. Tvojej zadel ulohy,domace prace a nadych vydych,lebo ta porazi. Uplne ta chapem,mna slak triafa len ked vidim ludi zavesenych na mobiloch,mat to doma.asi ma ozaj slahne
Moja sa od rana uci a končí okolo 19tej potom relaxuje na mobile pokiaľ nezaspi....tiež ten primit .tictok
A keby ste to skúsili skombinovať že by si napr našla video ako niečo tvoriť teraz poviem príklad dekorácie na veľkú noc a potom podľa videí by to robila. Alebo upiekla koláč podla videa? Aj na upratovanie sú videá .
Aj mi tak doobeda úlohy a poobede zas úlohy a teraz cez víkend v piatok niečo, v sobotu niečo a dnes ešte sa učiť na test.
@sofia1 nie je ti to luto, ze svoj drahocenny cas zabija na uceni, ktore je zdonutenia?
@hederamonstera nie určite nie,veď nemajú zase prázdniny a aspoň nevymysla blbosti .
@sofia1 ale cely den? Ani ty nerobis urcite cely den
@hederamonstera ty tuším dieťa nemáš,že??áno celý deň a ano aj celý deň robím....A tak To to je moment.pri všetkých skolopovinn.detoch,ktoré sa ucia doma kvôli korone
Je dosť veľká, nech sa rozhýbe. Prádlo do práčky, potom povesat, vysavat... To zvládne aj moja 5 ročná dcera. To co zvládneš ty, nech sa učí aj ona.
Ja mám 11 a 13,dievčatá. No samy... Samy teda nič moc, občas zahrajú na nástroje, občas si kreslia, občas puzzle, občas vonku s loptou alebo na trampolíne. Úlohy z Edupage priebežne, viac doobeda, poobede menej. Teraz si každá sama urobila čo chce na večeru. Maju nejaké povinnosti, nie veľa. Občas pomáhajú vonku, dnes sme vetrali brojlery, lebo ma známy vystrašil, že musia byť na slnku tak sme ich vlacili po dvore, opravovali výbeh... Tiež pomáhali pri dreve.... Keď už celkom, tak ich pošlem na pešo k babke, abo ona ku mne, to máme takých 45 minút čas, idú s ruskami cez neobyvanu oblasť. A večer majú tie svoje mobily, alebo pozeráme niečo v telke. Tiež už vymýšľam kadečo, búdky vesiame pre operence, opekáme za domom, drevo vlacime, kreslíme tusom, upečieme dačo a tak... Ale kým som ešte musela do roboty, tak sa veľmi zabaviť nevedeli... Zapli telku a pojedali v pyzamach granule s mliekom...
Ja mam doma dcéru a nie sluzku, aby mi prala, upratovala ci varila. To už sú len inšpiratívne činnosti 🙄🙄🙄 Väčšinu času sa učí, majú online vyučovanie, dostávajú projekty, úlohy, potrebuje na to skoro identicky čas, ako býva v škole. Občas dohliadne na brata, keď potrebujem niekam vypadnúť, občas sa príde opýtať, či má s niečím pomôcť a zvyšok času klebeti s kamoškami (alebo aj večer s nami) a áno, je aj na mobile a cumi do tiktoku a bytostne neznáša čítanie (ma NKS a čítanie ju namáha, proste čítanie je pre ňu trest). Ale veľa kreslí, tancuje, modeluje, neobmedzujem jej nijako mobil ani počítač, nevidím dôvod.
Je to teraz otrasné, keď nechodia do školy. Moja 11,5 ročná tiež žije tik-tokom a podobne, mobil jej nechcem brať, lebo cez mobil komunikuje s ucitelkou, pozerá si úlohy, komunikuje s kamoskami a tie úlohy nám chodia priebezne počas dňa. A to ona si vie dlhšie pospať, do 13tej ešte behá v pyzame, na všetko má čas, tiež mám nervy každodenné. Pomáhať nechce, max.pradlo posklada zo susiaka, ked jej poviem. A kamosky vôbec von nechodia koli covid 19, tak je sústavne somnou, ale ideme každý deň sa prejsť von.
@vroni konečne niekto napísal, že má doma dieťa a nie slúžku 👍 a kdesi vyššie bolo spomenuté, že tu sú niektoré 12r. už súce na vydaj 👏
nenávidím varenie a v 12 by som asi zomrela, keby mi mamka povedala, že "ideme spolu variť" (to som v 6r s babkou) - mamka to vyriešila super (čo som zistila až v 20 😂), POPROSILA ma aby som nám niečo urobila najesť, lebo nestíha... mali sme síce 3 dni po sebe zeleninový šalát, ale než som očistila zeleninu a pripravila mäso, tak mi to trvalo asi 3 hodiny - ale boli to 3 hodiny, ktoré som nečumela na TV 😉
a podobne je to aj s čítaním, ak to niekoho nebaví, asi ho nikto neprinúti... môjho manžela tiež nútili (dodnes nerád číta knihy, pričom ja som knihomaniak) ale museli chodiť do práce, tak ho nemal kto kontrolovať - celé dni bol na počítači, čo svokrovci videli ako hranie hier a zabitie času - lenže ak chcel hru vylepšiť, musel si ju upraviť a tak začal programovať - dnes nás tým celkom slušne uživí 😀 pred 30 rokmi by to NIKTO nepovedal. ani neviete čo bude o 30 rokov 🙂
inak to spoločné pozeranie webkamier v mestách je super nápad - zvolila by som napr. mesto a dala ako súťaž, kto skôr nájde v jednom momente na zábere napr. 10 ľudí 🙂 odmenou by bolo napr. 5 min.na telefóne (ktorý by som aj tak dovolila, lenže teraz by to mal akože za odmenu) a ak ja vyhrám, tak napr. pokosiť 1m trávy v záhrade - čím dlhšie by sa hralo, tým viac trávy by kosil 😀

@lucia851 to fakt?😄