Dokedy nechávate svoje šestnásťročné deti vonku?
Maminy, dokedy dovolíte byť svojim 16 ročným vonku? Cez školský týždeň, cez víkend, cez prázdniny...
Ja som bola už na strednej na intráku a v tých časoch sme museli už do 19.00 byť "doma" , inak sme potrebovali priepustku od vychošky. Takže sme po škole labzovali po vonku, ale už potom nie. Priepustku nám dala, ak sme raz za čas šli do kina, divadla, inak nie. No intrák mal výhodu - boli sme stále spolu s kamoškami. Na víkend som rada chodila domov, lebo som našich celý týždeň nevidela, tešila som sa.
Teraz mám 16 ročnú dcéru a vadí mi trochu, že cez školský týždeň chce bývať do 10 vonku. Bývame v BA a sú s kamoškami zo školy v meste, v podstate rovno zo školy, celý čas až do večera. Občas sa stane, že nepočuje telefón, keď bľabotajú spolu, alebo sú niekde, kde je rušno. Čiže ju vidím tak pár minút ráno a pár minút večer. A teda vôbec jej nechýbame, jej tých pár minút stačí bohate 🙂
Cez víkendy aj v piatky občas chodia na koncerty s kamoškami, to okolo pol noci končievajú, chodí ju počkať na zastávku tatino, ale už sa stalo, že im nešiel bus a čakali v meste dlho... Ja viem, že sa musíme pripraviť ako rodičia na to, že raz úplne odíde a nedá o sebe vedeť kľudne aj dva týždne, mesiac... Tak len, že ako to máte s deťmi nastavné vy, ako to zvládate, aby ste ich s pokojom bez obáv pustili a nečakali 🙂 Áno, mám svoje koníčky, ale tak akosi na pozadí v hlave aj tak čakám, či a kedy už dôjde domov 🙂
Podľa mňa je masaker že 16 roční môžu byť vonku do 21h a neskôr aj do polnoci čo tu niektoré píšu. 😮 Ja som do 19r mohla byť vonku do 19:30 bez rozdielu zima/leto, týždeň/víkend.. nie nepáčilo sa mi to hlavne po 18ke keď som chcela tráviť čas s frajerom ale v 16tich je masaker byť do noci vonku podľa mňa.
@anonym_autor fuu ked tu citam komentare tak neviem teda ale moj 16 rocny gymnazista ma veru co robit aby sa po treningoch naucil do skoly. Cez tyzden velmi von nechodi- ked tak prilezitostne a vacsinou je do 22 doma a to sa stava vynimocne. Ked ide na futbalovy zapas pozerat s chalanmi tak pride aj neskor ale hlasi sa ze uz ide domov. Ale teda neviem si predstavit ze by zvladol popri treningu, skole a pomoci v domacnosti sa flakat vonku do polnoci.
Su partia kamosov a ked sa rozhodnu, tak idu domov..Horsie, ze syn nikdy nenosi Mobil , ze chce zit ako my, ked sme nemali mobily🫢, tak potom ja vyvolavam kamosom, ked uz je dlhsie.Ale chodia len von! Takze su mozno do 21:30 najneskor..nema ziadny urceny cas.Nechodia este do barov!
@anonym_309c3d vyrastali sme bez mobilu, keď sa zotmelo boli sme už doma
teraz niektorá mládež posedáva za mestom, popíja a fajčí, už som jednu 14tku riešila keď sa váľala v tráve, opitá grcala lebo zapíjala žiaľ keď ju nechal chalan
bála sa zavolať mame lebo jej klamala že bude u babky
Neporovnávajte,čo bolo 10,15, 20r. Dozadu. Bola iná doba. A ešte veľkomesto.
Ešte si benebolentna dosť, to kedy sa potom učí? A odkiaľ má také vreckové, že je vkuse von?
Baby, ja mám ešte malé dieťa, ale to kedy sa vaše deti pripravujú do školy keď hneď zo školy idú do mesta a sú tam do 21-22? Ja som bola rada, keď som prišla domov zo školy/ z tréningu, stihla sa najesť a naučiť do školy. Často som sa ani naučiť plnohodnotne nestihla, ak som nechcela obetovať spánok. A to nie som vôbec stará generácia.
potom im pridu v 18 tehotne a dozurovali 😉 co asi tak mozu robit v noci vonku, jedine pit, fajcit alebo s chalanmi tutumutu. A nenahovarajme si ze nie. Aj za mojich cias robili vacsinou len a len toto a urcite sa nemodlili.
Cez skolsky tyzden, cize pracovny, do 10tej vonku, rovno zo skoly? Fuha.. kedy to dieta nieco zje, alebo ma peniaze na jedlo? A co skola, kedy sa uci? Pride domov, hodinu stravi v kupelni, vykeca s vami, naje sa a je polnoc.. este sa neucila... Ja len pozeram....
potom im pridu v 18 tehotne a dozurovali 😉 co asi tak mozu robit v noci vonku, jedine pit, fajcit alebo s chalanmi tutumutu. A nenahovarajme si ze nie. Aj za mojich cias robili vacsinou len a len toto a urcite sa nemodlili.
@anonym_7e8b3f naši, ale sú to chalani, chodia hrať futbal, hokejbal apod. Chodia sa aj túlať po nakupakoch, ale keď je pekne, väčšinou niečo hrajú.
Ja som v 16tich mohla byt cez tyzden do 22.00 a piatok sobota do 00.00 🙂 tak by som to aj mojim detom dovolila
@anonym_476f42 fíha, to sa mi zdá extrémne, môj bude mať 15, behajú po okolí,v piatok aj do 22.00, máva stretko v kostole, to kľudne aj do 22.00 býva, ale viem kde a s kým je
@anonym_bc29a2 Tak muz si to nezela. Ako syn byva niekedy aj dlhsie, ale prosto takto.. Ja som toez mala.takuch prisnych... Az ked som mala 17 a dosrali sme psa,.mohla som dlhsie byt, ale dovtedy... Ked som.prisla.o 20tej, uz bol problem.. a zjavne sommsi nasla takeho muza...🙈
Ja mám čerstvo 16 ročnú dcéru a cez týždeň keď je škola môže byť vonku do 19 hod. Ale to dôjde so školy, naje sa, naučí sa a ide von, alebo opačne že ostane v meste a dôjde domov do 19 hod a potom sa učí. Raz - dvakrát do týždňa takto chodí von s kamarátkami.
Cez víkend má dovolené byť vonku do 21 hod, to buď idú na ihrisko a rozprávajú sa, alebo na pizzu do baru, alebo do kina, na bicykel, na korčule.
No vždy mi zavolá že kde je, s kým je a kedy dôjde domov.
Asi som sa nepresne opytala. Nechodi von kazdy den, maju dlho skolu 3x do tyzdna, vtedy sa jej uz vacinou nechce. Ale tie zvysne dni 1-2 x do tyzdna a cez vikend by chcela byt takto dlho vonku. Ked to vyjde vsetky tie 4 dni do tyzna, pride mi to vela, ze je tolko prec. Ked raz cez tyzden raz cez vikend, ok to je este ok. Vzdy sme dohodnuti dopredu, ze pyta sa, ci moze ist v ten den po skole von a povie mi dopredu s kym. Iba mi vadi, ze kamosky/spoluziacky nebyvaju vsetky v rovnakej mestskej casti ako my, cize chodi sama domov.
Nechodi na gymko, chodi na strednu, kde jej staci vsetko v skole, nemusi sa ucit doma. Vzdy to tak mala aj na zakladnej, ze na konci hodiny si rychlo spravila ulohu a ucit sa nemusela, pochytila z hodiny. Maju vela uloh na odborne predmety a to si robi tie dni ked je doma, alebo ak sa jej nakopi, nejde cez vikend von a dobehne si to. Zase strasne vela deciek v tom veku ma problemy najst si kamaratov, tak nechcem z nej odluda, som rada, ze zapadla, na zakladnej po covide, ked im dost spoluziakov odislo na 8-rocne gymka, tazsie si hladala kamaratov.
Tato generacia vela chodi do sekacov - oni takto tiez pochodia sekace vacsinou.
Zatial odsudzuje fajcenie, pitie, ako niekto vyssie spomenul, ze nie su ta generacia, co nutne potrebuje k zabave pitie. Zaklopkat si na drevo, dufam, ze sa v tomto nezopsuje. Aj jedlo to vacsinou idu do bezneho obchodu, ano obcas mekac. Chodia si sadnut na nabrezie alebo do Medickej. Vela sa prechadzaju, kolkokrat ma nachodenych 10 km. Rekord mala 14 km. Neviem, co sa da robit v nakupaku, v zime chodia do nakupakov. Ale aj v zime sa prechadzaju aj vonku.
A este akto, my sme mali tu hranicu doteraz do 21 a ona teraz zobroni, ze do 22, lebo ze kamosky tak maju dovolene, aj dlhsie, ze ich rodicia neriesia, kedy pridu, a ona potom musi zovsadial skor.
@anonym_autor naša bude mať 16 v júli
Môže byť do 20.00 (teraz)jej kamarátka tiez
Vo výnimočných prípadoch by som dovolila keď je vidno do Max 21.00
Mame dohodu, do stmievania sa je doma, cize v zime o piatej, cez leto je to po zatvoreni odbchodov 20.30. Akcie sa riesia individualne- donasame/odnasame, ak je potrebne (je to rychlejsie ako verejna doprava). Ked sme byvali na sidlisku, tak aj do 11, ak bolo vidno a pod dohladom (ze kedykolvek zakricim "pod domov"). Kade tade tulacky po meste a po diskotekach je u nas no-go. Ale tak kazda rodina to ma tak, ako im pasuje...
@anonym_autor ja som mala od 15 frajera (mimochodom moj manzel, sme spolu stale). Takze som bola relativne v bezpeci. Cez tyzden do 8/9 a cez vikend 22/23. Cez leto nikto nesledoval cas. Kolkokrat sme sa boli o polnoci korculovat po dedine. Ale nasi mi mohli verit, nepila som, nefajcila. Dodrziavala cas aj pravidla. Cez vikendy sme robievali opekacky na rybniku. Do 3/4 rana. Aj dedinska disco do rana. A o 23:00 som napriklad prisla z brigady a isli sme sa prejst. Vzdy ma odprvadil frarer vtedy az domou. Ale teraz je ina doba, deti nase to budu mat urcite prisnejsie.
@anonym_autor porovnávať čo bolo kedysi a co je teraz je uplne mimo.
Teraz také baby ako tvoja už trtkaju prvú ligu niekde a rodicia si myslia ze su s kamoškami v kine. Sestra mi robí recepčnu, ta by vedela rozprávať.

Su partia kamosov a ked sa rozhodnu, tak idu domov..Horsie, ze syn nikdy nenosi Mobil , ze chce zit ako my, ked sme nemali mobily🫢, tak potom ja vyvolavam kamosom, ked uz je dlhsie.Ale chodia len von! Takze su mozno do 21:30 najneskor..nema ziadny urceny cas.Nechodia este do barov!