Dovoliť 16-ročnej dcére ostať týždeň doma samej?
Moja mama mi dovolila napísať diskusiu z jej účtu, lebo sa doma nevieme dohodnúť.
Rodičia s bratom idú na SK (bývame v Nemecku) a ja na SK ísť nechcem. Už sme tam na začiatku augusta boli 9 dní. Teraz chcú ísť znovu na 9 dní. Naši mi ale nechcú dovoliť, aby som ostala doma sama. Že vraj sa môže hocičo stať. Čo si o tom myslíte? Nechali by ste ma doma samu? Môžem poprosiť argumenty pre a proti? Ja si myslím, že by som to v pohode zvládla.
Najviac ma štve, že keď by sme sa vrátili z SK, tak väčšina ostatných kamošov práve odchádza niekde na dovolenku mimo DE.
Mám 16 a pol roka. Každé prázdniny, ktoré mám, chodíme na SK. Nikoho tam v mojom veku nepoznám a nemám ani ako spoznať. Bývame tam u starého otca a navštevujeme rodinu, ale nemám žiadnych bratrancov, ani sesternice, nikoho v mojom veku. Tým, že bývame u starého otca, musí byť všetko podľa neho a ak nespravíme tak, ako povie on, tak sme za to zglbaní. Taktiež mám pocit, že málokoho tam veľmi zaujímam.
Bývame v Nemecku, tu som sa narodila, tu mám všetkých kamarátov. Dobre sa učím a som spoľahlivá. Vo svojom voľnom čase doučujem, hlavne matematiku a francúzštinu a pár dní v mesiaci robím „družinu“. V DE je to iné ako na SK, tu nie sú klasické družinárky. Pravidelne chodím do fitka a behať.
Tieto prázdniny sú posledné letné prázdniny pred maturitou (tiež trošku iný systém ako na SK). Tým pádom som si chcela tieto prázdniny užiť s kamošmi, miesto toho, ako sedieť na zadku na Slovensku. Je mi jasné, že aj tam môžem robiť nejaké aktivity, hobby, čo aj robím, ale pod pojmom „užiť si prázdniny“ považujem skôr sociálny kontakt s mojimi rovesníkmi. Jasné, že behať a do fitka chodím aj na SK. Čítam, kreslím… a nudím sa.
@anonym_autor nechala jedine ak veľmi blízko vás býva niekto, kto na teba vie občas dohliadnuť. Za kým vieš vybehnúť keď máš problém. Niekto, kto občas príde skontrolovať, či si v poriadku. Ale úplne chápem vašich, keby ťa aj za týchto podmienoch nechcú nechať samú. To že behávaš a doučuješ nemá na toto rozhodovanie žiadny vplyv. Nesnaž sa tým argumentovať. Proste sa vaši boja, si ich dieťa a boja sa o teba.
nenechala.. tyzen nieje tak vela aby si to na sk nevydrzala... ale zas aby to bolo fer-nech mama naplanuje aj vylety -aby ste sa nenudili .. nielen to,co chce ona ... ja mam dceru 12 rocnu na sk chodievame na 3 tyzdne.. tiez je uz vo veku,ze nechce-ale ma smolu ... ma tam rodinu babka sa na nu vzdy tesi- mama uz nevladze tolko tak s nami nebeha-ale mame naplanovane dost po okoli.v lete kupaliska a podobne ..snazime sa nenudit .. doma sama bude moct byt az bude plnoleta ... raz starky pomru a ver mi,ze ti to este bude cbybat ..myslim,ze mama sa obetuje dost pre teba aby si sa mala dobre- od teba chce len par tyzdnov v roku s rodinou ...
Nie ja osobne by som nenechala 16 rocnu dceru 9 dni samu v Nemecku 🤷♀️ ak by sme my sli k rodine do Senca a ty by si bola doma v Bratislave mozno by som sa nad tym zamyslela ale takto nie. Je to dost daleko, ak sa nieco stane, nevies to len tak jednoducho riesit alebo prist.
@anonym_autor Sama neviem, co by som robila. Na jednej strane v tomto veku som ja uz v pohode vedela reagovat na hocico, co sa doma stalo. Ked som mala myslim 14, tak som bola s mladsou sestrou sama doma, ked nas vytopili susedia a v pohode som si poradila. Vedeli sme, co s vypadkom elektriny, ako sa dostat do bytu, ked si vnutri vybuchneme kluc, vedeli sme plnohodnotne varit, nakupit, proste hocico. Na druhej strane rodicia nas nechali na par dni prvykrat same, ked som ja mala 18 a sestra 17. Boli sme vzorne ziacky, bezproblemove deti. A co sme urobili? Hned prvy vecer sup na diskoteku, tam sme sa obidve opili, zacali sme si s nahodnymi chalanmi a ked sme sa vracali domov, tak taxik musel cestou zastavovat, aby sa sestra vyvracala 🙈 Nastastie to nemalo nejake velke nasledky, ale trochu sme prekvapili, no 🙂
Nie, nenechala. Mas stale 16, to je fakt, a nechat Ta cez dve-tri republiky samu doma, proste nie. 🙂 Kym by som na to nemala extremne zivotne dolezity dovod, ze nemam inu moznost. Este vramci Slovenska a normalnej vzdialenosti mozno, ale toto by u nas urcite nepreslo.
Nechala by som . V prípade potreby dohodla s nejaku mamičku od jej kamaratky ak by niečo či sa môže na nu obrátiť. Pred obchodom by som si pozrela či bude mať v prípade potreby všetke lieky doma . Jedlo , hotovosť/ karta a dohoda s dceru že si voláme, pišeme. Ja som nechala doma 13 a pol ročnú a 10 a pol ročnú na 5 dni . Keby niečo mala som na linke mamu ktora by k nim šla alebo oni k nej . Určite aktivity zakázané a stále na telefóne. Samozrejmé učím deti samostatnosti
Nie, nenechala. Jedine v tom pripade, zeby si isla na tych 9 dni byvat k rodine v nemecku, ale doma 16r same dievca ani za toho
@anonym_autor "Bývame v Nemecku, tu som sa narodila, tu mám všetkých kamarátov. Dobre sa učím a som spoľahlivá. Vo svojom voľnom čase doučujem, hlavne matematiku a francúzštinu a pár dní v mesiaci robím „družinu“. V DE je to iné ako na SK, tu nie sú klasické družinárky. Pravidelne chodím do fitka a behať."
no a teraz daj inú rozprávku, prosím ťa. od narodenia žiješ v Nemecku, ale máš prakticky bezchybnú slovenskú gramatiku. toto ti môže zožrať iba idiot.
@anonym_autor "Bývame v Nemecku, tu som sa narodila, tu mám všetkých kamarátov. Dobre sa učím a som spoľahlivá. Vo svojom voľnom čase doučujem, hlavne matematiku a francúzštinu a pár dní v mesiaci robím „družinu“. V DE je to iné ako na SK, tu nie sú klasické družinárky. Pravidelne chodím do fitka a behať."
no a teraz daj inú rozprávku, prosím ťa. od narodenia žiješ v Nemecku, ale máš prakticky bezchybnú slovenskú gramatiku. toto ti môže zožrať iba idiot.
@anonym_70fa4a toto isté napadlo aj mne. Jednoznačne vymyslený príbeh na dobrú noc 😀👏
Nenechala a ako matke by mi bolo uplne jedno ako sa ucis, doucujes, robis druzinu …. Proste si stale dieta a rodic ma za teba zodpovednost, chapem ze mas pocit ze si spolahliva ale naozaj stat sa moze vsetko - pojdes si kupit jedlo do obchodu a zlomis si nohu a potom co? Na sr by rodicia mali na krku asi socialku a urady, neviem ako v nemecku ale predpokladam ze ani tam to jie je celkom ok.
Skor by som rodicom navrhla vylety na sr, nasla zaujimave miesta, aktivity, ved cas mozete travit aj spolu ako rodina,. Je to len 9 dni a predpokladam ze prazdniny mate dlhsie, potom sa mozes socializovat s rovesnikmi.
@anonym_70fa4a píše z maminho účtu, pred odoslaním jej mohla matka text gramaticky opraviť a zoštylizovať...
@anonym_autor nie nedovolila, jedine, že by si bývala u známych, kamarátky... s dospelým dozorom ❤
@anonym_70fa4a Tiez sa mi to nezda. Je to prilis bezchybne. Ja zijem len v Rakusku so synom a on ma vacsi kontakt so slovencinou, ale takto bez chyby by to teda nenapisal.

@anonym_autor No toto je veľmi individuálne. Sú 16 roční, čo si nevedia pomaly riť utrieť a sú 16 roční, ktorí sú zodpovední a dá sa im dôverovať. Podľa tvojho prejavu, hoci žiješ v Nemecku, napísala si to bezchybne. Nemám dôvod ti cez internet neveriť.
Mal by som len jednu podmienku - nejaká suseda, alebo niekto, kto býva blízko, možno rodinná kamarátka, aby bola po ruke, že keď sa nedajbože dačo stane, aby vedela zasiahnuť.