icon

Dovoliť 16-ročnej dcére ostať týždeň doma samej?

20. aug 2026

Moja mama mi dovolila napísať diskusiu z jej účtu, lebo sa doma nevieme dohodnúť.

Rodičia s bratom idú na SK (bývame v Nemecku) a ja na SK ísť nechcem. Už sme tam na začiatku augusta boli 9 dní. Teraz chcú ísť znovu na 9 dní. Naši mi ale nechcú dovoliť, aby som ostala doma sama. Že vraj sa môže hocičo stať. Čo si o tom myslíte? Nechali by ste ma doma samu? Môžem poprosiť argumenty pre a proti? Ja si myslím, že by som to v pohode zvládla.

Najviac ma štve, že keď by sme sa vrátili z SK, tak väčšina ostatných kamošov práve odchádza niekde na dovolenku mimo DE.

Mám 16 a pol roka. Každé prázdniny, ktoré mám, chodíme na SK. Nikoho tam v mojom veku nepoznám a nemám ani ako spoznať. Bývame tam u starého otca a navštevujeme rodinu, ale nemám žiadnych bratrancov, ani sesternice, nikoho v mojom veku. Tým, že bývame u starého otca, musí byť všetko podľa neho a ak nespravíme tak, ako povie on, tak sme za to zglbaní. Taktiež mám pocit, že málokoho tam veľmi zaujímam.

Bývame v Nemecku, tu som sa narodila, tu mám všetkých kamarátov. Dobre sa učím a som spoľahlivá. Vo svojom voľnom čase doučujem, hlavne matematiku a francúzštinu a pár dní v mesiaci robím „družinu“. V DE je to iné ako na SK, tu nie sú klasické družinárky. Pravidelne chodím do fitka a behať.

Tieto prázdniny sú posledné letné prázdniny pred maturitou (tiež trošku iný systém ako na SK). Tým pádom som si chcela tieto prázdniny užiť s kamošmi, miesto toho, ako sedieť na zadku na Slovensku. Je mi jasné, že aj tam môžem robiť nejaké aktivity, hobby, čo aj robím, ale pod pojmom „užiť si prázdniny“ považujem skôr sociálny kontakt s mojimi rovesníkmi. Jasné, že behať a do fitka chodím aj na SK. Čítam, kreslím… a nudím sa.

Strana
z3
f333
21. aug 2026
@vevesh

@robodracica v nemecku je od 16 dospela...takze absolutne ziadna socialka....

@vevesh kde si ty vzala danu informaciu? Mas to poletene s tresnou zodpovednostou /14 rokov/ . ci moznostou volit &16 rokov za istych okolnosti. . ci su iste limity,co moze konat ci nekonat mladisva osoba od 16 do 18 rokov.
Ale do 18 rokov je rodic ci ina osoba cipoverena institucia za neplnoletu osobu pravne zodpovedna.

§2BGB hovori jasne. Takze plnoletost osoba v Nemecku nadobuda dovrsenim 18 roku zivota .
https://www.db-anwaelte.de/glossar-verbraucherr...

K autorke:
Rodicia vedia, preco nemozes zostat sama bez rod.dozoru . Su za teba pravne stale zodpoevdni a ziaden pricetny rodic by nenechal hoci aj mladistve dieta same doma bez dozoru a odisiel prec. Ci uz do zahranicia ci v ramci krajiny je jedno.
.Ty si nevies dostatocne este uvedomit a vyhodnotit problemy a rizika,ktore by take konanie rodicov mohlo mat pre nich aj pre teba.
To,ze ti nejaka matka tu napise, ze jej deti cestuju v tom veku same ci nebodaj su same doma na cele dni a noci, neznamena, ze taky rodic je rodpovednym rodicom a ze je to o.k takto konat.
Takze sa musis podrobit rozhodnutiu rodicov .Takze sma doma nezostanes.Tak by mal konat kazdy zodpovedny rodic, co lubi svoje deti.
AJ v tomto veku je mozne ,ze by ta odnal jugendsamt rodicom a dal do nahradnej starostlivoti,ak by zistil , ze ta rodicia opusitli bez akejkolvek kontoly . V de je zla bezpecnostna situacia a tak moze dojist k roznym udalostam, lupez prepadnutie, vrazda. ci hoci nahly uraz ci choroba. ci poziar. To,ze sa dobre ucis neznamena,ze si zrela dospela osoba, sama za seba nesuca zodpovednost.Tu nesu tvoji rodicia az do dovrsenia dospelosti,cize az do dovrsenia tvojich 18 narodenin.

3009
21. aug 2026

@anonym_autor môj vnuk mal 15,5 roka a sám išiel hrať hokej do Švédska. Aj cestu zvládol letecky sám.

weronika171717
21. aug 2026

V 16tich som už chodila cez pol Slovenska za priateľom, ktorý je mojím manželom. Úplne v pohode by som ťa nechala doma. Z tvojej otázky je vidieť, že si zodpovedná osôbka. Nech ti mamina dá dôveru. Uži si prázdniny. 🩷🍀😍

Strana
z3