icon

Koľko peňazí dávať 15-ročnej dcére na knihy?

Včera o 19:54

Má 15, dostáva vreckové 70€ mesačne. Plus predáva na Vintede. Časť z toho míňa na kozmetiku. Oblečenie platíme my, na to míňať nemusí. No a zhruba tých 50€ dáva na knihy. A okrem toho jej niečo platíme aj my. Nakupuje na Martinuse a na Vintede. Skoro denne nám chodia balíky s knihami. Ja som rada, že sú to knihy a nie nedajbože alkohol alebo cigarety, ale tie výdavky sú strašné. Áno beriem, že aj knihy sú v dnešnej dobe drahé, ale ona si je schopná kúpiť mesačne 10 kníh. Ale zase je pravda, že všetky prečíta. Na Vianoce dostale 5 kníh a všetky prečítala do nového roka. Tak nevieme teda. Či jej okrem vreckového dávať ešte dávať ďalšie peniaze, alebo nechať nech si to platí sama.

Strana
z2
anonym_92627a
Dnes o 05:38

Kniznica je sice pekna vec, ale napriklad aj moja cita knihy v anglictine a teraz po novom korejskych spisovatelov, pri akejkovek kniznici slovenskej pochybujem, ze maju k vypozicaniu taketo moderne tituly. Dnesne decka necitaju Rosamunde Pilcher, ani Monika Wrum, ani Dominika Dana a ani nic, co sa v nasich knizniciach nachadza.

Autorka- za mna nie, nedavala by som kvoli kniham viac penazi dievcatu. Nech sa zariadi s tym co ma, ma dost vysoke vreckove na svoj vek.

anonym_a747aa
Dnes o 05:49

@anonym_autor Ja mám tiež 15 ročnú a dávame jej 20 eur vreckové. 70 je podľa mňa veľa.
Ja mojej kupujem všetko oblečenie, do školy veci, na autobus cestovné, stravné, aj knižky a pod. Moja už zarába a z výplaty si kúpi kozmetiku a keď idú s dievčatami do kina alebo niekam von.
Moja chodí aj do knižnice tiež veľa číta a novšie knihy si kupujeme na doma, má knižnicu svoju.

eeffka
Dnes o 05:57
@anonym_92627a

Kniznica je sice pekna vec, ale napriklad aj moja cita knihy v anglictine a teraz po novom korejskych spisovatelov, pri akejkovek kniznici slovenskej pochybujem, ze maju k vypozicaniu taketo moderne tituly. Dnesne decka necitaju Rosamunde Pilcher, ani Monika Wrum, ani Dominika Dana a ani nic, co sa v nasich knizniciach nachadza.

Autorka- za mna nie, nedavala by som kvoli kniham viac penazi dievcatu. Nech sa zariadi s tym co ma, ma dost vysoke vreckove na svoj vek.

@anonym_92627a daj par titulov pozeiem zo zaujimavosti v nasej

lusilla
Dnes o 06:38

Mam doma 15 rocnu knihomolku ale teda vreckove ma 20 eur (zakladnu kozmetiku a hygienu jej platime my, rovnako oblecenie a vsetky ine vydavky naviac ako pukance do kina a tak) cize jej to staci. Co sa knih tyka, dostala citacku a muz jej plati pristup do virtualnej kniznice kde si moze stiahnut knihu, neviem prestne ako to funguje ale normalnu kniznicu tu nemame sme satelit velkeho mesta, kniznice su vo vedlajsich dedinach s horsim pristupom preto tato virtualna forma. Pristup stoji tusim 10-12 eur mesacne. Slecna je spokojna, ked chce mimo to neaku knihu dostane ju na sviatok, vianoce.

modrahruska
Dnes o 06:49
@anonym_f54997

Aka krasna zaluba na to, ze uz ma 15 a mohla by s nou plieskat puberta a mohla by tie peniaze minat na uplne ine veci… a super, ze nakupuje aj na vintede, nie vsetko len nove.
Nechapem co ti tu pisu ze znizit vreckove?? Preto ze ho mina na knihy?? Ak by autorka pisala, ze maju doma financne problemy a nevedia vyjst tak jasne, vreckove znizit, ale aby ho znizila len tak lebo mlada slecna si ho minie na knihy a niekomu sa to zda vela?🤣tak to sa mi zda uplne mimo
Pokial si financne z hladiska rodinneho rozpoctu ok s tou sumou 70€ tak neviem co riesis, nechala by som to tak. Ak chce knih viac nech sa obzrie po kniznici, vymene s kamoskami a pod. Mne by prislo nefer vreckove znizit s tym, ze ho mina na knihy - co za signal jej tym das?
Napriklad ja ked som bola este teen tak knihy boli praveze mimo vreckoveho-akonahle som chcela knihu to mi platili nasi lebo to povazovali za super zalubu, ktoru chceli vomne podporit za kazdu cenu.

@anonym_f54997 nepochopila si, nizsie vreckove nie preto, ze ho mina na knihy, ale preto, ze ho ma uz aj teraz prilis vysoke na to, ze prakticky vsetko co potrebuje jej stale kupuju rodicia. Kludne moze minat na knihy, ale aj tam by mala byt miera. A ak minie, musi sa naucit, ze viac nebude. Takze bud skusi ine moznosti a je ich dost, alebo kludne aj brigadu. Ja som od takych 13 tich bola vecne zavrtana v knihach, ale teda najprv som citala co bolo doma a potom som sa prihlasila do kniznice, za priemernu sumu cca 10€ na rok sa moze prihlasit aj do viacerych 🙂

matkahelka
Dnes o 07:01

@anonym_autor toto akoby som pisala ja. u nas idu za knihy sialene peniaze. ak tvoja dcera cita slovenske knihy, tak ako baby radia, smer kniznica. moja cita knihy v anglictine, ktore nie su na slovenskom trhu dostupne, takze si vsetko objednava zo zahrancia. zhanala si v skupinach nasho mesta, aj ja tu na MK nejakeho partaka na vymenu- zial neuspesne. my raz predame s muzom oblicky vdaka jej zalube.

oliva276
Dnes o 07:13

Martinus je predražený, knihy v najlacnejsie knihy.sk, megaknihy.sk či preskoly.sk sú podstatne lacnejšie. Martinus má síce knihovrátok na prečítané knihy, ale za odpredaj dávajú len poukážku na kúpu ďalších kníh v symbolickej hodnote. Odpredaj prečítaných kníh je výhodnejší v restorio či v knihobote (bookbote).

Knižnica je riešením, pokiaľ vyhovuje jej potrebám - keď si však na webe pozerám katalógy tej našej, nájdem tam len málo kníh, ktoré zháňam.

anonym_92627a
Dnes o 07:26
@eeffka

@anonym_92627a daj par titulov pozeiem zo zaujimavosti v nasej

@eeffka napriklad House of Leaves, My Husband and I sleep in a cofein, The Husky & His White Cat Shizum, Remnants of Filth, Grandmaster of Demonic Cultivation, Jojo’s Bizarre adventure, The Silence of Lamb, Shogun

louise
Dnes o 07:37

Naša 14 a pol ročná dcéra má vreckové 30 € mesačne, 70 sa mi zdá dosť. Som knihomoľ a naše deti tiež dosť čítajú, ale tie sumy za nákup kníh sa mne zdajú privysoké, aj keď ich všetky prečíta. V tomto prípade je naozaj vhodnejšia knižnica alebo bookbot (ja tam nakupujem aj predávam už dlho). Treba asi trochu selektovať, ktoré knihy sa oplatí kúpiť do domácej knižnice a prečíta ich ešte aspoň raz a ktoré sú na jedno prečítanie a kupovať sa ich neoplatí.

eeffka
Dnes o 07:44
@anonym_92627a

@eeffka napriklad House of Leaves, My Husband and I sleep in a cofein, The Husky & His White Cat Shizum, Remnants of Filth, Grandmaster of Demonic Cultivation, Jojo’s Bizarre adventure, The Silence of Lamb, Shogun

@anonym_92627a no pravdu mas toto v kniznici nie je

silvike
Dnes o 07:47

@anonym_autor
Mam takmer 15rocnu, vreckove od nas nedostava, jedine ak ide na vylet, lyziarsky a pod.
A tiez sem tam od babky k nejakej prilezitosti zo 10e-20e (Vianoce, sutaz, vysvedcko a pod.). Ja jej tiez sem tam rozumej cca 4x do roka hodim nieco na jej ucet.
Knihy jej kupujem ja, tiez len na nejaku prilezitost (vysvedcko, olympiada, narodky, vianoce...) nie bezne celorocne. To ide do kniznice a vypozicia si sama co chce.
Kozmetiku nepouziva (neratam sampon, sprchac, cistiaci gel, vlozky...to vsetko jej kupujem bezne).

ria_sprout
Dnes o 07:49

Moje deti dosť citaju, najmä jedna dcéra je úplný knihomol. Normálne chodia do knižnice, kde si naberie 15 kníh na dva týždne a je to nejaké 3e na rok. Ako darček dostanú knihy na Vianoce, potom ešte za vysvedčenie, to kupujem zväčša novinky. Nevidím dôvod kupovať a predávať knihy dookola, sama chodím do knižnice.

anonym_92627a
Dnes o 08:01
@eeffka

@anonym_92627a no pravdu mas toto v kniznici nie je

@eeffka tak tak, v tejto diskusii zalezi od toho, co dievca cita. Lebo je blbost posielat ju do kniznice, ked si tam nema z coho vybrat. Ale ak cita po slovensky, to, co tam maju, tak v tom pripade kniznica je lepsia volba. Ja mam sice uz dospelacku (vekovo), ale ak chce citat to co cita, musi si to jednoducho kupit. Ina cesta neexistuje.

anonym_2a582b
Dnes o 08:24

Dieťa kym bolo na ZŠ nemalo vreckové, ale vzdy ked potrebovalo dostalo peniaze. To moje je zas dost sporovlive, plno peňazí odložených, ale aj tak vypytalo. Odkedy je na internate dostáva 80eur mesačne, plus v nedeľu nákup. Je to chlapec ,športovec, denne cvici, nabera, rysuje a tak dokola ,a on tých 80eur minie na stravu ,to co maju v skole, mu nestačí. Koníčky si financuje sam , oblecenie tiež, drogériu mu kupim ked treba . Ja by som vreckové neznizovala, radšej nech si z toho odklada, nech sa nauci aj šetriť. Zase kazdy rok ide vsetko vzdy hore, znižovať vreckové je blbosť. S tými knihami odporúčam co ostatné ženy.

nekonecna_katastrofa
Dnes o 08:30

Mozete jej davat 70e mesacne? Ak ano, absolutne by som sa netrapila, ze tak vela minie na knihy. Ak by ziadala viac a ja by som si to dovolit nemohla alebo nechcela uz viac zvysovat, tak si musi poradit inak (brigada, bazare, kniznica). Ja som chodila do kniznice v puberte, vreckove som nemala velke, ale mala som slobodu, na co to miniem (samozrejme, nie alkohol a taketo veci). Nechapem, preco by som mala dieta obmedzovat v tom, na co minie peniaze, ktore som jej dala (opat vynimka je alkohol, cigarety a podobne veci). Ona sama si musi zvazit, ci moze svoj "plat" minut na zalubu, aj ked peknu. Ale nekupovala by som jej nic nad ramec potrebneho. To znamena, ze napr potrebuje 2 cizmy na zimu, ok, kupime. Ale ked chce este 3,4,5 par, to si musi uz kupit sama.

sisska96
Dnes o 08:41
@belllinka

Preco preboha nakupuje na Martinuse, ked to je najdrahsi eshop? Niektore knihy aj o tretinu drahsie, ako inde.

@belllinka aj antikvárium môže byť lacné veľakrát za euro/2 stojí jedna kniha

Strana
z2