Koľko vreckového dávať prvákovi?
Ahojte. Dcéra bude prváčka a napadlo ma jej dávať vreckové neviem 5€ mesačne... Aby mala nejaké svoje peniažky keď si náhodou bude chcieť niečo kúpiť a tak. Dávali ste už takýmto menším deťom nejaké peniaze? Posielame jej na účet kde má sporenie ale toto by boli také "jej" 🙂 ďakujem za nazory
Ja som nedávala, aj ked moja už chodila sama do obchodu, keď niečo náhodou chýbalo. Obchod sme mali dve minúty od domu. Plus ked niečo chcela mohla si kúpiť. Čiže vreckové nepotrebovala.
áno, dávala som od prvého ročníka
Niekto, myslím že @anjelicek26, písal radu, že vreckové na týždeň podľa ročníka. Takže prvak 1 €, druhak 2€, atď.
Nedávam . Dala som im na výlet peniaze keď niekde šli kúpili - kúpili samé somariny ,poprípade ani nevedeli že kde ich dali .😁
Moji maju 11 a 14 a nedavam vreckove. Akurat ked idu na vylet, vtedy dam vreckove, pripadne ak si chcu kupit bagetu v skole, tak na nu dostanu peniaze. Aj ja som nad tym uvazovala, ano viem, mali by si byt zodpovedny za svoje peniaze, ale vsetko maju kupene, tak momentalne im vreckove davat nebudeme... ako pre prvacku co ma 6 rokov mi to pride extremne skoro. Zrejm ani do skoly ani zo skoly este nebude chodit sama a dovolis jej zbehnut samej do obchodu? Ci v bufete v skole? No neviem, samozrejme kazdy nech si zadeli svoje peniaze, pre mna je to velmi skoro
Ja davam od predskolskej triedy ked nieco male chce kupi si za svoje. Do toho ma peniazky aj od rodiny k roznym sviatkom. Od 10r funguje s detskou platobbou kartou
Nie vsetko co potrebuje a aj to co nepotrebuje mu kupujeme my- rodicia 🙂 Ked maju vylety v skole a maju odporucanu istu sumu na vreckove tak mu dame podla nasho uvazenia. Jedine peniazky, ktore dostava je za sibacku.
načo je prváčke vreckové?
@anonym_autor keďže ani tvoje prváča nebude chodiť zo školy sám/sama. Nevidím v tom význam
My ani synovi , ktorý ide do 7.ročníka nedávame v rámci školy vreckové. Nič si v nej nekupuje . po škole ide domov
nie, dostávali až od sš.
@anonym_autor NIC
Kym nechodi nikam sama a nevie pocitat peniaze nema vyznam jej ich davat.. co potrebuje jej kupite vy. Moja ide do 4 rocnika a ziadne vreckove nema.ked chce ist na zmrzlinu peniaze jej dam.ked chce nieco vacsie pocka do narodenin alebo menin.ked idu na vylet zo skoly penize dostane od nas podla uvazenia. Oblecenie a vsetko potrebne jej kupujem tiez ja. Kredit sa nabija cez moj pausal.dieta na prvom stupni vlastne peniaze nepotrebuje.vidim kde konci to vreckove jej spoluziakov v čipsoch a semtexoch v tunajsej Jednote.
Jasné, aj starší dvaja dostávali, aj najmenšia dostane. Už teraz má vlastný mini obnos peňazí, ale ešte nie pravidelné vreckové. Úplne super sa naučili hospodáriť, plánovať, šetriť. Keď chcú hovadinu, môžu si ju kúpiť sami, a hneď si to trikrát premyslia. Pekne peniaz do peňaženky, nech ho vidia, ako sa rozmieňa a míňa, žiadna karta.
@anonym_autor Jednu dcéru máme už dospelú, mladšia má 16. Vreckové sme nikdy nedávali.
@anonym_autor velmi zalezi od rodiča ako dieťa chce učiť finančnú gramotnosť. Jednou z metód je začať dávať vreckové uz takto skoro. Ja som mala svoj mini obnos peňazí (nepravidelný) este skor a v skole začalo malé vreckove. V obchode nemusíš kúpiť kazdu hovadinu co si dieťa želá, ale pekne si da na ňu z vreckového a hospodári si. Hneď začne rozmýšľať inak. O peniazoch, účtoch, vydavkoch, ma dieťa vedieť a tak sa pripraví do zivota. Zažila som ked dieťaťu zacali dávať vreckove neskoro a dieťa je úplne finacne negramotne. V dospelosti nevedelo o peniazoch, sporení, hypotéke, výdavkoch nič, lebo to bolo tabu téma. Za mna určite dať a začať vytvárať situacie, aby si na peniažky dávala pozor a par hlúposti kúpila so svojho (v obchode kúpiš ty a doma ti to preplati).
nedavala by som, moja dcera je schopna si pokupovat somariny v bufete, ako jej spoluziacky, koe potom nezjedia desiatu…vsetko, co porebuje ma od nas
@anonym_autor a načo jej chceš dávať peniaze? Vsak všetko jej este zabezpečujes ty. Aby nakúpila nejaké hovadiny lebo ma peniaze?
@anonym_autor velmi zalezi od rodiča ako dieťa chce učiť finančnú gramotnosť. Jednou z metód je začať dávať vreckové uz takto skoro. Ja som mala svoj mini obnos peňazí (nepravidelný) este skor a v skole začalo malé vreckove. V obchode nemusíš kúpiť kazdu hovadinu co si dieťa želá, ale pekne si da na ňu z vreckového a hospodári si. Hneď začne rozmýšľať inak. O peniazoch, účtoch, vydavkoch, ma dieťa vedieť a tak sa pripraví do zivota. Zažila som ked dieťaťu zacali dávať vreckove neskoro a dieťa je úplne finacne negramotne. V dospelosti nevedelo o peniazoch, sporení, hypotéke, výdavkoch nič, lebo to bolo tabu téma. Za mna určite dať a začať vytvárať situacie, aby si na peniažky dávala pozor a par hlúposti kúpila so svojho (v obchode kúpiš ty a doma ti to preplati).
@anonym_256f95 ano, kúpi si tu hovadinu doeta z vreckového.
@anonym_5a8c7b no a? Kúpi jednu, nebude mať na inú až do ďalšieho vreckového. Alebo vydrží a kúpi nabudúce väčšiu. Však presne o to ide.
@anonym_5a8c7b o to prave ide, aby zistila hodnotu penazi. Kolko co stoji, ak chce hovadinu (kazde dieta chce a aj ich strašne vela deti dostane v obchode, kedze rodič kupi). 5 eur mesačne je smiešne, cize za to ma par sladkosti a blbiniek pri dnešných cenách. Ked bude kupovať v skole v bufete, tak este menej. Ak bude chcieť z dracika ďalšiu hračku (ideálne nieco drobné, co sa teraz zbiera), vie si jeden kus kúpiť aj sama, pripadne si našetriť za 2 mesiace, aby to bola vyššia suma. Deťom treba dat v tomto slobodu a zodpovednosť a takto sa vie vela dieta naučiť, ak rodis postupuje rozumne. Poznám aj takých ktorí nedostávali vreckové vôbec, je to vidieť potom na tych životoch v dospelosti.
Ja ako clovek, ktory zacal dostavat vreckove az na vyske na internat a financna gramotnost aj v tomto veku stale slaba, som urcite za vreckove uz v nizsom veku. U nas sme davali prvacke na brejki kartu 5e/ mesiac, ale minula to vzdy za 2 dni. Raz sa jej stalo na ihrisku, ze si sla kupit sama limonadu a pani jej ‘omylom’ vydala o 3e menej. Vtedy sme si povedali, ze by bolo dobre aby sa naucila hospodarit s peniazmi uz v takomto nizsom veku aj si prepocitat co kolko stoji atd. Asi to nie je najlepsi rodicovsky pristup, ale my jej platime za niektore denne povinnosti - 10-50 centov podla narocnosti ulohy. Skor za aktivity, ktore isli nad ramec beznych domacich uloh : trening na flaute, pisanie jej islo slabsie, takze aj to sme denne trenovali o nieco viac, takisto citanie, upratanie po mladsom bratovi atd. Cize vreckove si ‘zaraba’ sama. U nas to zafungovalo skvele, vdaka to sa naucila velmi ryhclo spocitavat aj odpocitavat aj vacsie cisla, vie si spocitat aj centy, kolko jej chyba do eura atd. Uz si nasetrila aj prvy ciel, moncicaka co chcela za 20e, ktoreho som jej odmietla kupit (trvalo jej to niekolko mesiacov, ale o to viac si to potom vazila). Ked niekde ideme a zapaci sa jej nejaka blbosticka, moze si ju kupit za vlastne, uz si lepsie rozmysli, ci to ozaj chce. Momentalne sme v kempe na dovolenke a vymyslela si, ze ide predavat koralkove zvieratka, co sama vyraba (v kempe takto deti bezne nieco predavaju). Dnes zarobila svojich prvych 8e, velmi stastna bola z toho. Vsetko si vie pekne spocitat, kolko ma vydat, kolko este stihne vyrobit a kolko by mohla zarobit atd. Stale ma len 7, uvidime ako to pojde v druhej triede a ako to bude fungovat, ale planujeme v plateni za ulohy pokracovat.

a je zvyknuta chodit sama do obchodu??