icon

Nechali by ste 14-ročné dieťa cestovať vlakom samo?

17. jún 2026

14-ročný syn by chcel ísť cez prázdniny vlakom za kamarátom na druhý koniec Slovenska. Tvrdí, že si vie pozrieť spojenia, má mobil a cestu by zvládol bez problémov.
Ja si nie som úplne istá. Na jednej strane už nie je malé dieťa, na druhej strane ide o niekoľkohodinovú cestu s prestupom. Je zodpovedný, nie je to problémové dieťa.
Nechali by ste 14-ročné dieťa cestovať samo, alebo by ste ho ešte radšej odviezli či išli s ním?
Vlakom chodievame sporadicky. Ďakujem.

Strana
z2
anonym_d647c1
18. jún 2026
@akvi

@anonym_d647c1 ani doma to nie je práve bezpečné. Najviac úrazov sa stáva práve doma. 😅😅😅 Akože ja som pomerne ustrachana osoba, ale nemienim tým kaziť život decku. Takže pokiaľ decko povedalo, že si trúfa a zvládne, väčšinou som s ničím nemala problém. A teda som vcelku rada, že som tú dôveru decku dávala , lebo v 20-tke sa odsťahoval stovky km od domu a bojím sa o neho rovnako, ako keď mal 13. Akurát že som si už dávno zvykla, že ten strach tu bol je a bude , tak ho tak nejako akceptujem. 😅😂😂

@akvi no práve že nikdy neviete čo sa stane. Ano sú nebezpečne osoby, však pozrime sa ste na trhu a niekto tam hodí bombu, alebo aj v nákupnom centre môže byt nejaký uchyl, vrah. Dokonca už ani školy nie sú bezpečne však pozrime sa na prípady posledných 3 rokov čo sa hrozné stalo. Ale to je pravda že ani doma to nie je bezpečne koľko krát som si dajaký úraz urobila doma😆
Ono stále je rozdiel medzi dievčaťom a chlapcom ja by som sa bála pustiť dievča. Chlapca až tak nie však sú mobily už. Vie sa hlásiť. Bohužiaľ sú chorí ľudia medzi nami. Tiež mi nie je jedno keď idem po zotmení a to som dospela žena.

akvi
18. jún 2026
@anonym_d647c1

@akvi no práve že nikdy neviete čo sa stane. Ano sú nebezpečne osoby, však pozrime sa ste na trhu a niekto tam hodí bombu, alebo aj v nákupnom centre môže byt nejaký uchyl, vrah. Dokonca už ani školy nie sú bezpečne však pozrime sa na prípady posledných 3 rokov čo sa hrozné stalo. Ale to je pravda že ani doma to nie je bezpečne koľko krát som si dajaký úraz urobila doma😆
Ono stále je rozdiel medzi dievčaťom a chlapcom ja by som sa bála pustiť dievča. Chlapca až tak nie však sú mobily už. Vie sa hlásiť. Bohužiaľ sú chorí ľudia medzi nami. Tiež mi nie je jedno keď idem po zotmení a to som dospela žena.

@anonym_d647c1 veď ale všetko z toho, čo opisujes, sa môže stať aj "doma". To nemusí človek ani nikam cestovať, bombu hodiť môže niekto aj v meste, kde žiješ a predpokladám, že 14 ročné dieťa už nevodis za ručičku, ale chodí všade samo. Ako píšem vyššie, ja som fakt ustrachana osoba, ale zároveň si uvedomujem, že môj strach nemôže vplývať na moje dieťa, to nie je v poriadku. A ver, že je fakt jedno, či má dieťa 14 alebo 20, budeš sa báť úplne rovnako. To ak by som ja všetko riešila cez strach, tak moje decko by sedelo doma pri mne, nedovolila by som mu sadnúť za volant, ani sa odsťahovať do zahraničia, ani xy ďalších vecí, z ktorých mám strach.

nelka8878
18. jún 2026

@anonym_autor to druhe absolútne nie nenechal ho sam.

anonym_b587ad
18. jún 2026

Ja by som pustila, ak by som poznala kamarata.
K tym nezvestnym - ak sa ma syat, stane sa aj v metse, kde byva. Obava o dieta bude vzdy

anonym_2bf798
18. jún 2026

Ja som v 15 cestovala sama do Ameriky, tak 14rocny snad cesti vlakom na Slovensku zvladne

magdalienka11
18. jún 2026
@blackcat8885

Ako 14 dievča ma rodičia posadili na autobus v Košiciach a vystúpila som ráno u sestry v Mladej Boleslave. A mobil nebol. A v 15tich sama Košice - BB vlakom k babke. Áno pustila by som ho ak je zodpovedný

@blackcat8885 ina doba bola

anonym_4bfae0
18. jún 2026

ak by mal ist vlakom za rodinou, ktora ho pocka na stanici na konecnej asi aj ano. Ak za kamaratom ktoreho nepoznate a ani jeho rodinu tak nie. Lebo tam by som sa obavala co sa moze stat v cudzom meste s cudzimi ludmi.
Sla by som ak tak aj ja s tym ze ja by som si v danom meste urobila svoj vlastny program a dohodla sa na pravidlach.

anonym_9e5977
18. jún 2026

@anonym_autor určite nie, nenechala. Nie kvôli tomu že by som mu neverila, ale stále je to dieťa za ktoré nesie rodič zodpovednosť a môže sa udiať hoc- čo a ak nesprávne sám vyhodnotí situáciu, kto mu pomôže? Ľudia vo vlaku/na stanici? Nemyslím si.
Ja som bola za posledne týždne 2x s detmi vlakom do BA. Prvý krát na jednej stanici nastúpilo etnikum - ta žena sa snažila vytipovať si ženu ktorú podľa mňa okradnú. A potom sa začali tak medzi sebou hádať, že ľudia vagón začali opúšťať. A to tam sedeli aj dospelý muži, nikto im nic nepovedal. Každý sa tváril, že nič. Ja som čakala na sprievodcu, ale ten to počul z toho druhého vagónu a prišiel nahúkal na nich a bolo ticho.
Druhý krát sme mali " šťastie" na puberťákov 17+ ktorý čo to mali v sebe a taktiež pozerali, kto má ako tašky položené..

januska12323
18. jún 2026

Zdravé 14 ročné dieťa cestu zvládne, veď ho posadíš na vlak a na konci ho budú čakať. Musí si len dávať pozor na veci a sledovať kedy má vystúpiť. Otázka je ten kamarát a jeho rodina, ak o nich nič nevieš tak nikam nejde.

blackcat8885
18. jún 2026
@magdalienka11

@blackcat8885 ina doba bola

@magdalienka11 áno bola ale nebol ani mobil. Autobus do Česka išiel v noci ja v noci wc na benzínke kamery nikde neboli. A tu som. Ale tak ja sa nebojím ísť sama aj teraz nemám problém ísť s deťmi sama do Maďarska bez muža a jazyk neviem, chodíme vlakom kade tade. Ja som aj stopom sama chodila na VŠ aj teraz by som išla ak by bolo treba

hefo
18. jún 2026
@anonym_19cce8

V dnešnom svete, za dnešných podmienok nie. Už ani Slovensko pre mňa nepredstavuje bezpečnú krajinu. Je tu vysoká nehodovosť aj automobilov aj vlaková. O bezpečnosti vo vlakoch pomlčíme úplne a o iných naších prvenstvách v štatistikách tiež.

@anonym_19cce8 Nezmysel. Úmrtia pri dopravných nehodách výrazne klesli oproti minulosti. Akurát vtedy nebolo toľko informácií.

anonym_19cce8
18. jún 2026
@hefo

@anonym_19cce8 Nezmysel. Úmrtia pri dopravných nehodách výrazne klesli oproti minulosti. Akurát vtedy nebolo toľko informácií.

@hefo ni pozri si štatistiky SK vs okolité krajiny, lebo minule v rádiu vraveli, že vo veľkom vedieme.

anonym_f4156b
18. jún 2026

Ked som mala 14, isla som vlaok sama z Trenčína do Velkeho Sarisa, s prestupom v kysaku a Prešove. ZVladla som to. Bola ale aj ina doba. Teraz by som svoje dieta nepustila

hefo
18. jún 2026
@anonym_19cce8

@hefo ni pozri si štatistiky SK vs okolité krajiny, lebo minule v rádiu vraveli, že vo veľkom vedieme.

@anonym_19cce8 Neviem, čo presne vraveli, ale v úmrtiach na cestách sme v EÚ zhruba niekde v strede:
https://www.europarl.europa.eu/topics/sk/articl...

A nehody aj úmrtia v zásade už dosť rokov klesajú:
https://www.minv.sk/?statisticke-ukazovatele-sl...

leteku
Včera o 12:39

Môj cestoval, je to fanatik do autobusov takže od 14 po Slovensku s kamošmi a od 15 má dovolené blízke zahraničie (Maďarsko, Rakúsko, Čechy). Verim mu pravidelne sa ozýva a mám kontakty aj na kamarátov čo sú s ním. Teraz má straší s Finskom, ale keďže to nedá na otočku tak bude musieť ešte počkať 🙂.

anonym_a29e85
Včera o 12:42

Áno, 14 ročný už nie je malé dieťa. Samozrejme by som kamaráta musela osobne poznať ale samotné cestovanie nevidím ako problém.

Strana
z2