Nechali by ste 14-ročné dieťa cestovať vlakom samo?
14-ročný syn by chcel ísť cez prázdniny vlakom za kamarátom na druhý koniec Slovenska. Tvrdí, že si vie pozrieť spojenia, má mobil a cestu by zvládol bez problémov.
Ja si nie som úplne istá. Na jednej strane už nie je malé dieťa, na druhej strane ide o niekoľkohodinovú cestu s prestupom. Je zodpovedný, nie je to problémové dieťa.
Nechali by ste 14-ročné dieťa cestovať samo, alebo by ste ho ešte radšej odviezli či išli s ním?
Vlakom chodievame sporadicky. Ďakujem.
Nie. Od 15 a aj to nie sameho. Syn bol 16 rocny ale isli dvaja za nejakym kamaratom vlakom asi 180km, potom tam aj prespali u nich a s maminou toho chlapca som dopredu telefonovala.
Tak, jedná sa o chlapca, nie dievča. To je prvá vec (v prospech 🙂 ) . Druhá vec, záleži kde, kedy a ako bude cestovať tým vlakom. Ak večer alebo v noci, to môže byť problém. Cez deň je to bezpečnejšie. Dalšia vec ako. Ak pojde nejakým IC vlakom s miestenkou, tak je tam malá šanca na problém, ak bude ešte v 1.triede (ja tak cestujem 🙂 ), tak tam už minimálna. Ak však nejakou osobákovou lokálkou cez "čierny" okres, tam môže byť problém. Stačí takto?
ale hej. Co sa tyka cesty. Co sa tyka kamarata a rodicov, to uz musis ty vediet, ci je to vhodne. Cez whatsup ti nazdiela polohu, vidis, kde je. Ked uvidis, ze sa blizia k prestupu, zavolas mu, vystup tam, nastup tam a tam, mas ho pod kontrolou.
Nechala ale ak by som osobne nepoznala kamarata a jeho rodicov v ziadnom pripade. Ale ty poznas svoje dieta je 14rocny a 14rocny.
@anonym_autor ak je zodpovedný, tak áno. Moje deti cestujú k otcovi pravidelne a je to dlhá cesta vlakom. Od 13 cca cestujú sami.
Cestovala som v 14tich každý týždeň na internát s 2x prestupom viac než 200km. Prečo nie...
@anonym_autor Ja by som nenechala cestovať ho samého s prestupami, ak sa niečo stane - zodpovedný je rodič.
Mala som 14r keď som letela 5h let, do Budapešti a odtiaľ z Pešti autobusom domov na Slovensko. Sama.
Nejde o cestu ale o to vi toho kamarata poznas a aj jeho rodicov
@anonym_autor od 14tich cestujem sama s vlakom. Teraz mam 14 rocneho syna a tak daleko by som ho nepustila. Desi ma, ked vidim kolko ludi je nezvesnych.
Ako 14 dievča ma rodičia posadili na autobus v Košiciach a vystúpila som ráno u sestry v Mladej Boleslave. A mobil nebol. A v 15tich sama Košice - BB vlakom k babke. Áno pustila by som ho ak je zodpovedný
V pohode nechala. Môj mal 13, keď cestoval sám z ČR. Sú deti, čo to v pohode zvládnu. Ty si poznáš dieťa najlepšie. Tiež bol 2 týždne u kamošov. K vlaku ho odprevadila moja kamarátka, celú cestu mi podával hlásenie a boli sme ho vyzdvihnúť samozrejme.
@anonym_autor nepustila v ziadnom pripade. Svet je zly
My cestujeme iba autom. Naše decká cestovali cca. od 13 priamym spojom k starým rodičom. Stalo sa,že bola výluka, zvládli to. Syn dokonca ako 14-r. na sústredenie do Česka s 3 prestupmi, všetky v Česku. Báli sme sa, hlásil sa, vedúci nám potom potvrdil príchod.
Inak učím v škole pre sluchovo postihnutých, niektoré decká cca. od 12-13r. cestujú už samy na internát,a to ak dôjde k problémom, ani nepočujú, niektorí nerozumejú, čo sa deje. A zvládajú to, vždy niekto pomôže, sprievodcovia si to vždy odkontroluju.
Ak je syn zodpovedný, poznáš rodinu kamaráta, pustila by som spojom, ktorý chodí zrána. A pre istotu bola pripravená, že možno sadnem do auta, ak by niečo.
Kamarát je reálny, poznajú sa naživo a poznáš ho aj ty?
jedna vec je absolvovanie cesty a druha kamarat? mas v neho doveru? poznas ho? kto ho tam bude mat na starosti? jeho rodicia? na ako dlho tam chce ist?...
Ja by som svojich nenechala .😁ale ja sama som bola síce v 16-17 presne si už nepamätám,v autobuse do švajčiarska bez znalosti jazyka a čakala na rodinu sama v noci kym pomna prídu keďže sme prišli skôr ako sa očakávalo .😁
Cestu vlakom by mal zvladnut. Otazne je,co je to za kamarata. Poznas jeho rodicov?
V dnešnom svete, za dnešných podmienok nie. Už ani Slovensko pre mňa nepredstavuje bezpečnú krajinu. Je tu vysoká nehodovosť aj automobilov aj vlaková. O bezpečnosti vo vlakoch pomlčíme úplne a o iných naších prvenstvách v štatistikách tiež.
V dnešnom svete, za dnešných podmienok nie. Už ani Slovensko pre mňa nepredstavuje bezpečnú krajinu. Je tu vysoká nehodovosť aj automobilov aj vlaková. O bezpečnosti vo vlakoch pomlčíme úplne a o iných naších prvenstvách v štatistikách tiež.
@anonym_19cce8 keď to budete takto brať tak to by ste mali sedieť doma a nikam nechodiť. Ísť autom je nebezpečne hrozí dopravná zrážka, ísť autobusom tiež. Lietadlo môže spadnúť. Ísť pešo môže vás zraziť cyklista, kolobežkár, auto. Ešte aj električka sa môže vykoľajiť. Kebyže takto to beriete nepohli by ste sa ani do práce ani na nákup.
@anonym_autor
V nijakom prípade. Úplne jedno či je to chalan alebo dievča. Kretenov je plno naokolo, žiaľ nemajú to napísané na čele a tie decká nemajú krystalove gule aby vedeli čo bude.
A naviac, keď sa niečo stane ostanú ti oči pre plač a ešte budeš aj zodpovedná za zanedbanie starostlivosti.
On môže byť zodpovedný atď ale spoje meškajú, nestihne ten ďalší atď. A okrem toho, môžem mať najperfetnejsie decko na svete ale za druhých ručiť neviem, asi tak.
@anonym_19cce8 keď to budete takto brať tak to by ste mali sedieť doma a nikam nechodiť. Ísť autom je nebezpečne hrozí dopravná zrážka, ísť autobusom tiež. Lietadlo môže spadnúť. Ísť pešo môže vás zraziť cyklista, kolobežkár, auto. Ešte aj električka sa môže vykoľajiť. Kebyže takto to beriete nepohli by ste sa ani do práce ani na nákup.
@anonym_d647c1 ani doma to nie je práve bezpečné. Najviac úrazov sa stáva práve doma. 😅😅😅 Akože ja som pomerne ustrachana osoba, ale nemienim tým kaziť život decku. Takže pokiaľ decko povedalo, že si trúfa a zvládne, väčšinou som s ničím nemala problém. A teda som vcelku rada, že som tú dôveru decku dávala , lebo v 20-tke sa odsťahoval stovky km od domu a bojím sa o neho rovnako, ako keď mal 13. Akurát že som si už dávno zvykla, že ten strach tu bol je a bude , tak ho tak nejako akceptujem. 😅😂😂
Môj brat šiel z BA do BB priamym spojom prvý raz ke mal 12r. Posadila som ho na vlak v BA a v BB vystúpil. To bolo pred pár rokmi. Nemal žiaden problém cestou. 14 ročné dieťa sa mi zdá dosť veľké.. uprednostnila by som otvorený vozeň - predsa len, ak by sa niečo dialo, je tam plno ľudí, čo to vidia/počujú. Prestupovanie nie je problém, veď vystúpi keď treba, nastúpi na iný spoj. Býva to dobre označené a vždy sa dá spýtať, ak je niečo nejasné. Za otázku: kam mám ísť keď idem do Žiliny? mu nikto necapne po hlave :D
Podľa mňa samotná cesta nie je žiaden problém, koľke detí chodi na stredoškolský internát už v tomto veku (bilingválne gymple) alebo o rok neskôr. Skôr by som sa zamyslela nad trasou (bežná, bezpečná, bezproblémová, rýchlik?) a kamáratom samotným - videli ste sa, vieš kto to je, atď. 🙂
Neter v 12 r sama chodila k starým rodičom do Trebišova. Rýchlikom z Košíc.
Dcéra 12r za babkou do Prahy, bez mobilu.
Cesta vlakom ako taká ie je problém. Pre mňa je podstatné, čo tam bude u kamaráta robiť? Ide na par dni a rodičov kamaráta poznáš? Ak áno, nie je problrm.
Nepustila by som, ak ide len na otočku za kamarátom niekam len tak von.
Mnohí rodičia ani len netušia, čo ich deti vonku vyvádzajú a ako hazardujú so zdravím a životom.

nenechala, na mna je to stale malo🙂