icon

Odpustili by ste spolužiakom šikanu?

zuzana9415
23. feb 2023

Odpustili by ste spoluziakom niekedy sikanu?

lady_hurts
24. feb 2023

@zuzana9415 ja som bola dlhé roky sikanovana a nevidím dôvod prečo by som mala takým ľuďom odpúšťať, nie som Boh, ani Panna Mária. Vlečie sa to so mnou celú život, bojím sa nadväzovať nové kontakty, nemám veľa kamarátov. Mám v sebe blok, ktorý neviem spracovať. A najviac ma vedia "pobaviť" názory, že šikana patrí k dospievaniu. To zrejme tvrdia ti, ktorí to nikdy nezažili. Sikanatorom prajem len jedno, aby si tým tiež raz prešli.

zuzana9415
autor
Autor odpoveď zmazal
diaszoky
24. feb 2023

@zuzana9415 nuz to ani nemozes odpustit odpustit vedia iba veriaci ludia ja snieosm svetica ale veriaca co ty asi niesi

anjelaa
24. feb 2023

Pracovala by som na tom, any som bola schopná odpustiť. V srdci. To neznamená, že schvaľujem jeho činy alebo si toho človeka vpustím do života. Neodpustenie bráni žiť slobodne. Takze takú radosť by som mu neurobila.

zuzana9415
autor
Autor odpoveď zmazal
huginko
24. feb 2023

@zuzana9415 ak by to úprimne oľutovali, viac by sa to neopakovalo ani voči iným, áno.

luccija
24. feb 2023

@zuzana9415 tak tomu ver, ze sa sikana riesi.Kamaratka pracuje na jednej skole v Ba a maju kamery v triedach.Sikana su rozne stupne, ked sa nepodchyti vcas k agresorovi sa pridavaju ostatni.ked to je v zaciatkoch psycholog, rodicia, riaditel aj odist zo skoly je riesenie niekedy najlepsie.Len casto je sk chyba v tom cloveku prejde na inu skolu a stane sa mu to iste.namiesto nepodstatnych veci v skole by sa mala ucit psychologia co je este normalne, ako sa obranit, asertivita…

ckocka
24. feb 2023

@lady_hurts Jedna vec je odpúšťať a druhá vec je snažiť sa naučiť žiť s následkami šikany. To sa nevzťahuje k tým čo šikanovali, to sa vzťahuje k obeti šikany, je to čisto v jej záujme. Tam sa často spomína odpustenia ako forma uzdravovacieho procesu. Ale je to vytrhnuté z kontextu, zovšeobecnené a potom to posobí divne - odporučenie odpusti luďom čo ti ublížili a bude ti fajn. Tak jednoducho to nefunguje, predovšetkým tam kde je psychické poškodenie vážne. A hlavne teda je potrebná odborná pomoc, debata na MK tu v ničom nepomože.

lady_hurts
24. feb 2023

@ckocka ďakujem za tvoj názor.

ruzasipova
24. feb 2023

@zuzana9415 Aj ja som bola na skole sikanovana. Na ZS aj na SS a doteraz som to tym spoluziakom neodpustila, aj ked preslo cez 20 rokov. Ani nemam v plane odpustat.
Ale to, ze ty si mala zlu skusenost, neznamena, ze vsetci ucitelia su zli. A by si sa divila, ale dnes sa vela veci riesi. Sama som triedna. tak viem.

zuzana9415
autor
Autor odpoveď zmazal
bimbambom
24. feb 2023

@zuzana9415 ale áno , všetci sú zlí . Si to ešte raz po sebe prečítaj ....

Ty tu len šíriš svoju negativitu a zlobu . Absolútne nemāš záujem o diskusiu , keď niekto povie iný názor hneď prskáš.

teleskop
24. feb 2023

@zuzana9415 nezabudla

zuzana9415
autor
Autor odpoveď zmazal
mimusha3
24. feb 2023

@zuzana9415 pár rokov ma delí od štyridsiatky a na základnej som bola šikanovaná. Ostalo to vo mne dodnes a veru mnoho z tých ľudí, ktorí ma na škole šikanovali sú namyslení aj teraz.. Neviem, či by toľkú krivdu a bolesť dokázalo vymazať slovo prepáč.. Myslím, že skôr nie.

bimbambom
24. feb 2023

@zuzana9415 som učiteľka a bola som šikanovaná.... Obidva fakty som spomínala v iných komentároch . No len to , že tebe sa to nechce čítať neznamenā , že všetci majú držať huby lebo ty chceš a nepíšeme čo chceš čítať . My tieź len píšeme vlastné skúsenosti . Asi toľko k tomu.

zuzana9415
autor
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
24. feb 2023

@zuzana9415 tak potom, deti sikanuju uz aj ucitelov, ucitelom nema kto pomoct, praveze ak je problem, primarne sa riesia deti, kto sa zaujima o to, ci pedagog nie je vyhoreny, ci ma energiu? Teba to trapi? ten pedagog musi byt v pohode, aby mohol riesit sikanu, ak je sam sikanovany rodicmi, detmi, riaditelom, neporiesi nic, takze tak

zuzana9415
autor
Autor odpoveď zmazal
123andy123
24. feb 2023

ja si pamatam ako sa mi v skolke deti posmievali. Ja som potom bola taka zakriknuta a ucitelka sa mi smiala, ze som ako ryba, ked nerozpravam a vsetky deti zacali okolo mna behat a otvarat a zatvarat usta ako ryba.

S tymito smradmi som musela chodit aj do skoly, ale tam si ma jedna ucitelka zastala, ale to bolo len jediny raz. Inak to ucitelia prehliadali a mali to na haku. A ich rodicia? ti sa este na tom smiali a boli radi ze su ich deti take priebojne :D

Teraz zijem v zahranici a je mi tu lepsie, ludia su tu priatelskejsi napriek tomu ze som cudzinka.

Nejako na to nespominam, mam aj pekne spomienky na tie si spominam. Ale odpustit sa mi to nedari ani nemam dovod.

123andy123
24. feb 2023

@zuzana76 mali sme v skole aj ucitelku, ktoru deti sikanovali. Ona bola moc dobra, nevedela sa branit. Tak dala vypoved a odisla zo skoly, teraz robi nieco uplne ine. Deti taku moznost nemaju.

zuzana76
24. feb 2023

@123andy123 ale detom sa vsetci venuju, ale ucitelom nikto, musela zmenit pracu, ktoru mozno mala rada, rozumies? nikto sa jej nezastal

123andy123
24. feb 2023

@zuzana76 neviem ja tada taku skusenost nemam, mne sa nikto nevenoval co sa tykalo sikany, co tym myslis? Akurat moji rodicia si isli topanky zodrat, ked chodili do skoly aby si s tymi detmi dali poriadky. A nic sa nezmenilo. Mozno je to teraz ine na skolach ako kedysi, neviem.

ucitel je predsa dospely clovek, mal by vediet ako na deti a mal by mat autoritu. Mozno tu pracu mala rada, ale bohuzial na nu nemala povahu.

zuzana76
24. feb 2023

@123andy123 dnes mas psychologov, asistentov na skolach, specialnych pedagogov, takze deti maju podpory dost a sikana sa riesi

123andy123
24. feb 2023

@zuzana76 to je dobre, my sme to tak nemali.

pralinka25
24. feb 2023

tak ja mam 40 rokov zazila som uz naozaj kadeco navyse povaha mojej prace ma priviedla ku kadecomu ale z vlastnej skusenosti odpustenie je oslobodzujuce najma pre toho kto odpusti. ja viem ze to znie ako nonsens ale je to tak. clovek ktory najde v sebe tu silu odpustit ziska omnoho viac ako ten co so svojou zatrpknutostou zije. odpustit neznamena zabudunut a ani ze musite byt priatelia. odpustit znamena ze sa s tym vyrovnas ty sama v sebe vnutrone. nechas tu bolest od teba odist. pretoze jedna vec je ze ta oni sikanovali kedysi ale ty tu sikanu stale zivis dodnes. do dnes nou trpis a do dnes v tebe zije takze svojim sposobom sikanujes a ublizujes sama sebe. ja chapem ze je to bolest nikto nehovori ze ich mas milovat.
a druha vec je ta ze tvoja bolest moze pomoct niekomu inemu. preco nerobis osvetu, preco sa neangazujes zmysluplne v tejto rovine. mozno by si mohla pomoct inemu diatatu ktore si niecim takym prechadza. preco nevyst zo svojej ulitky prestat nadavat na svet, spoluziakov a ucitelav a zacat v tejto veci konat.
pomaha ti v niecom tvoje neodpoustenie. tym soluziakom je to jedno mozno. a mozno vyrastli a dozreli a uvedomili si svoju chybu. ale to ani nie je podstatne. oni v tomto bode nie su podstatni. podstatna si ty. zasluzis si pohnut sa dalej. co by si poradila svojmu malemu sikanovanemu ja teraz? preco to neurobis pre nejake ine deti?
zivot s krivdou dusi teba nie tvojich tyranov. je to ako roztocene koleso. kedysi ho niekto roztocil ale ty miesto toho aby si ho zastavila ho nechas tocit sa dalej. zastav ho.
odpustenie ani neznamena za mas ist za nimi povedat im odpustam ti a rehotat sa s nimi na stretavke. ja napriklad nechodim na stretavky tiez a to ma ani nikto nesikanoval. proste nevidim zmysel ist tam. ani ty nemusis. tvoj hnev ta nikdy neoslobodi, taha ta dole a casom sa to prejavi na zdravi. zabojuj kvoli sebe a skus to pretavit do pomoci niekomu inemu. nechcela by si aby sa v minulosti niekto taky nasiel pre teba?pozriet si spravy skonstatovat ake je to na hovno, otvorit si vlastne rany a trosku sa v tom oddat sebalutosti nicomu a nikomu nepomoze a tebe zo vsetkeho najmenej. najlepsi pomocnici obetiam su vzdy samotne obete. pretoze vedia najlepsie pochopit a vedia najviac ponuknut. sama pises kto nezazil nepochopi takze mas najlepsi predpoklad zatocit so sikanou na slovenskych skolach.

gabrielkaa
24. feb 2023

@pralinka25 súhlasím. Odpustiť neznamená ist za tryznitelom a potriasť mu rukou, alebo ist s ním na kávu. Odpustenie v tomto zmysle znamená uzavrieť jednu bolestivú kapitolu pre seba, nechať niečo bolestivé odísť aby si nachala miesto pre niečo príjemné . Inak sa sama budeš točiť v tom utrpení dookola. Mna oni nezaujímali a nezaujímajú. Nech sa majú ako chcú. Možno by som im len popriala nech niekedy stretnú sami seba. Ale to je všetko. Nechcem si svoju bolestivú minulosť a krivdy v sebe živiť .

svetlonos
24. feb 2023

@zuzana9415
Nie nech idu do ... . Viem si ale predstavit o odpusteni porozmyslat, keby sa ten co sikanoval casom zmenil a bolo by mu to uprimne luto. Aj to sa stava. Vtedy by som mozno pouvazovala.
Ale nechat sa stale sikanovat a stale odpustat? Tak taku nehrali. V tomto som oko za tvoje dve! Ludia su kolkokrat nezmary a netreba si nechat s---t na hlavu. To sa nikdy nevyplaca.

pralinka25
24. feb 2023

@gabrielkaa ano tak som to myslela. clovek ma odpustit pre seba. tak ako pises. podla mna ludia uplne nerozumeju tomu sposobu odpustit. zle si to vysvetluju a potom sa trapia este dlhe roky

zuzana9415
autor
Autor odpoveď zmazal