Oľutujem, ak nepôjdem na stužkovú?
Ahojte, teraz som v 4. ročníku na 5 ročnej strednej, budúci rok budem maturovať čiže v novembri bude stužková. So spolužiakmi vzťah nemám, hoci sa v škole normálne bavíme, mimo školy sa s nikým nestretávam a nikoho z triedy nepovažujem za kamaráta/kamarátku. Má vôbec zmysel ísť na stužkovú ak so spolužiakmi nemám vzťah? Budem to ľutovať? Trochu sa bojím toho, ako bude reagovať okolie (rodičia, profesori, aj spolužiaci) ak oznámim že na stužkovú nepôjdem ale naozaj sa mi tam nechce ísť. Bol už niekto prosím v podobnej situácií alebo máte nejaké rady?
Ja som nechcela ísť, ale nakoniec som išla a neľutujem. Tiež som to mala so vzťahmi tak skôr neutrálne, ale v tom poslednom ročníku pri chystaní programu sa to podľa mňa dosť utuží. Zostali mi len dobré spomienky a myslím že mi to celkom zlepšilo celkovo zážitok s tých stredoškolských rokov.
Ani moja dcera sa nechysta, ma v triede 3 kamaratky, no ani tie nejdu, tak to pre nu nema vyznam, lebo ako kolektiv su 0 bodov. Penazi je to kopa, za to ma pol dovolenky tyzden pri mori. Stuzkova sa precenuje a ako vidim, stava sa z nej dinosaurus, ktory cochvila vyhynie.
Ja som bola na stužkovej, ale nič mi to do života nedalo. A keby som nebola, tak by mi to absolutne nechýbalo a ani by som neľutovala určite. Kebyže cítim to čo opisuješ ty, tak jednoducho nejdem. A nech si myslia všetci čo chcú.
Ja som bola na tom ako ty ale išla som len kvôli rodičom. Vo výsledku? Oni sa tam nebavili partner mi to skoro odriekol na poslednú chvíľu ja som sa tam nudila a keď som sa aspoň minimálne začala baviť tak všetci odišli a nechali ma tam samu aj rodičia aj partner. Domov ma odniesol random chlapec od nejakej spolužiačky a navyše som ostala 2 týždne pn lebo som prechladla (bolo to v decembri). Bolo mi dlho a nudila som sa. Ak sa necítiš nechoď. Je to síce len raz za život ako spomínajú ženy ale za ten dlhy život si na to možno tak raz spomenieš 😅
Za 4 roky si s nikým nevytvorit kamarátsky vzťah? Smutne. Ale asi nikomu nebudeš chýbať
@anonym_9c9e31 stane sa, proste si medzi ľuďmi kam nepatris. Smutné nesmutne ale reálne. Nikto nie je povinný si nadviazať kamarátstva v triede. Ani v práci keď si s ľuďmi denne si nemusíš nájsť kamarátstvo.
@anonym_autor asi budem za divnu..ja som si strednu zle vybrala,uplne v inom smere som sa uplatnila.stuzkovu sme mali v r 1989,pocas novembrovych demonstracii.stuzkova bola tak pre kazdeho zazitok,ze ked sme mali stretavku po 35 rokoch,vytahovali sme fotky zo stuzkovej a prekrikovali sme sa,smiali,spominali.stretavky sa zucastnilo 23 z 27.doteraz mam s mnohymi kontakt a super vztah.takze vobec nelutujem ani tir 4 roky,ani ze som vtedy bola na stuzkovej.
Smutné. Som triedna učiteľka a na stužkovú sa chystajú všetci. Je ich v triede 30 a dovolím si povedať, že sú výborný kolektív, lenže pracujeme na tom spoločne už tretí rok. Učím ich držať spolu, pomáhať si, komunikovať, riešiť problémy. Jasné, že nie každý si úplne rozumie s každým, ale vedia sa dohodnúť, rozdeliť si úlohy a zabaviť sa. Prežili sme spolu triedne výlety, lyžiarsky výcvik, dva týždňové pobyty v zahraničí a stužkovú vnímame ako párty na rozlúčku. Ale celá naša škola je takto nastavená - od riaditeľky po upratovačky. Sú to proste naše deti a okrem učenia riešime aj vzťahy a aby sa tam cítili všetci dobre. Nevrlé, zvláštne uzavreté typy, či už žiakov alebo učiteľov sa buď prispôsobia komunite, alebo odídu (to oveľa menej). A na stužkové u nás chodí aj veľa učiteľov, program býva dlhý a perfektný, lebo je dôležitejší než jedlo a pitie, dokonca po polnoci sa prichádzajú zabaviť na diskotéku aj naši absolventi.
@anonym_autor No smutná doba toto, keď čítam všetky tie komentáre. My sme boli všetci, lebo sme chceli. Dokonca jednej spolužiačke rodičia nechceli dať peniaze, tak sme sa jej poskladali všetci a išla.
Tento rok to bude už 40 rokov od maturity. A teda verím, že sa opäť stretneme, tak ako to robíme každých 5 rokov.
Ty urob ako to cítiš. Keby ti tu väčšina napísala, že určite choď, tak by si išla?
divná doba. namiesto budovania vzťahov s dôležitými ľuďmi hľadáme potvrdenia u nedôležitých ľudí 😏
keď s nimi nemáš žiaden vzťah tak tam nechoď. len toto nie je život, to je nejaký paralelny vesmír, človek je tvor spoločenský…
@biba_18 aki dôležití ľudia? 🫣 Veď su to všetko ešte deti... Možno má svojich dôležitých ľudí mimo triedy, mať super kamarátov z triedy fakt nie je povinnosť. Ja som mala pár kamaratiek v triede, stretávali sme sa aj mimo školy, aj keď som introvert, vždy som mala aspoň pár kamarátov a vieš čo sa stalo s tou mojou "najlepšou" kamoškou z triedy, ktorá na stužkovej bola a ja nie? Áno presne, prerušila kontakty chvílu po škole, aj sme ju občas volali von, párkrát šla, väčšinou nie 🤷♀️ každý si ide po škole svojou cestou, veď väčšina išla na výšku niekde inde...
Nebola som a neľutujem. Bolo nás viac čo nešlo, lebo ako kolektív sme si až tak nerozumeli. S odstupom 10 rokov to stále vnímam ako super rozhodnutie, lebo toto je druh akcie, ktorú si neužije každý - a to je uplne v poriadku, nevidím dôvod sa nasilu do toho nútiť.
Ja som mala stuzkovu pred pár rokmi. Od 1.rocnika sme si len povedali že stužková bude, hoci sa peniaze nevyzbieravali. Ja som vtedy súhlasila. V 3tom ročníku, keď sa 4ty ročník blížil trebalo teda zaplatiť tuším 300€ alebo 400€, no asi 5ti spolužiaci nechceli ísť a ja som pomaly názor menila tiež, keďže sme neviem aký kolektív neboli (bola aj šikana). No ja a zopár spolužiakov sme sa dohodli, že pôjdeme len na oficiálnu časť odovzdávania stužiek a pôjdeme domov. No nakoniec ako všetci menili názor že idú, tak neostanem ešte s jedným, co nejdú 😃tak nakoniec sme sli. Samotná stužková - akože nebolo zle, ale ani neviem ako najlepšie. S odstúpom času ľutujem tie peniaze, či za stuzkovu, ale aj šaty,vlasy,makeup 😀 Ak by som sa vrátila naspäť do minulosti, nešla by som a radšej by som s tými peniazmi šla na dovolenku. Nie som ani s jedným spolužiakom v kontakte, nakoľko ako som písala, neboli sme neviem aký dobrý kolektív, takže pre mňa je to škoda peňazí.
Ak ti to teda nebude ľúto, ako budú po stužkovej celý týždeň o stužkovej rozprávať ako bolo a co zažili, tak nechoď.
U nás bola stužková ešte dlho na pretrase, po jej absolvovaní. Takže nebolo to len o tom jednom dni, ale aj týždne pred a po. Upevňovalo to kolektív.
@anonym_9c9e31 stane sa, proste si medzi ľuďmi kam nepatris. Smutné nesmutne ale reálne. Nikto nie je povinný si nadviazať kamarátstva v triede. Ani v práci keď si s ľuďmi denne si nemusíš nájsť kamarátstvo.
@anonym_6db78e Presne tak, supnu ta do triedy s cca 30 cudzimi ludmi a nikde nie je napisane, ze si prave s tymi 30 musi clovek sadnut. A to pisem ako clovek, ktory nemal problem ani na ZS, SS ci VS, proste len chapem, ze to tak nema kazdy.
A mladšia dcéra mala v jeseni stužkovú takú, že sa za jednal malý salónik. Prišli iba deti. A triedna učiteľka.
Jediný program bol odovzdávanie stuziek. Za tým slávnostná večera. Z prehrávača si pustili hudbu. Dokonca si po tancovali trochu. Urobili si. Fotky. A o. 22.00 sa rozišli.
Upna spokojnosť. Stalo nás to cca 116 eur.
Čiže žiadni cudzí ľudia ako. Partneri ci rodiacia. Žiaden recyklovaný program, ktorý má často. Od vtipu ďaleko.
Tu "stužkovú večeru". Navrhla triedna, lebo deti sa hádali na programe. Odhlasovali sa a pri hlasovali. Odišla jedna a za ňou 3 kamarátky aj s rodinou.
Toto akceptovali všetci. Dcéra povedala ze na normálnu sruzkovu by nešla, ale na túto stužkovú večeru áno.
Smutné. Som triedna učiteľka a na stužkovú sa chystajú všetci. Je ich v triede 30 a dovolím si povedať, že sú výborný kolektív, lenže pracujeme na tom spoločne už tretí rok. Učím ich držať spolu, pomáhať si, komunikovať, riešiť problémy. Jasné, že nie každý si úplne rozumie s každým, ale vedia sa dohodnúť, rozdeliť si úlohy a zabaviť sa. Prežili sme spolu triedne výlety, lyžiarsky výcvik, dva týždňové pobyty v zahraničí a stužkovú vnímame ako párty na rozlúčku. Ale celá naša škola je takto nastavená - od riaditeľky po upratovačky. Sú to proste naše deti a okrem učenia riešime aj vzťahy a aby sa tam cítili všetci dobre. Nevrlé, zvláštne uzavreté typy, či už žiakov alebo učiteľov sa buď prispôsobia komunite, alebo odídu (to oveľa menej). A na stužkové u nás chodí aj veľa učiteľov, program býva dlhý a perfektný, lebo je dôležitejší než jedlo a pitie, dokonca po polnoci sa prichádzajú zabaviť na diskotéku aj naši absolventi.
@anonym_9301f7 Tak toto je uplna fantazia. Cista toxicka pozitivita. "Nevrle, zvlastne typy sa prisposobia kolektivu alebo odidu". Takze ked je decko citlivejsie alebo introvertnejsie a proste nema zaujem traposit na vasich akciach, namiesto pochopenia ho vykopnete z kolektivu? Krasne budujete individualitu na vasej skole.
@13uzivatelka11 mne je jedno ako to cítiš ty, ja si myslím že áno, v triede kde je 25-30 žiakov sú dôležití ľudia pre formovanie tvojej osobnosti. už to tu viackrát odznelo - je to smutné keď si za 4 roky nevieš vytvoriť vzťah s nikým z tých ľudí…
@kirin95 to že si introvert neznamená že máš byť nevrlý 😏 lebo na mk ťa každý povzbudí, že je to normálne. no, nie je… a to že si introvert tiež neznamená že nemaš budovať vzťahy s ľuďmi okolo seba, na čudáctvo má človek čas keď bude na dôchodku…
pretože ty si nepostrehla jednu vec - že na ich škole odíde (dobrovolne) ten čo sa nezačlení do kolektívu. veď to nie je vyčlenenie smerov von - naopak, ide o začlenenie smerom dovnútra… už si začleňovala do kolektívu niekoho kto vôbec nechcel?
@anonym_9301f7 Tak toto je uplna fantazia. Cista toxicka pozitivita. "Nevrle, zvlastne typy sa prisposobia kolektivu alebo odidu". Takze ked je decko citlivejsie alebo introvertnejsie a proste nema zaujem traposit na vasich akciach, namiesto pochopenia ho vykopnete z kolektivu? Krasne budujete individualitu na vasej skole.
@kirin95 Žiadna toxická pozitivita, normálne vzťahy a príprava na život. Škola je intelektuálne extrémne náročná - dva cudzie jazyky, zameranie na prírodné vedy, veľký počet hodín, maturita zo 6 predmetov. Aj citlivé typy potrebujú oporu, priateľov a odreagovanie, aby ju zvládali. Deti treba socializovať, nie nechať ich uzatvárať sa do seba a komunikovať iba s technikou. A komunikovať tu musia aj pri učení, pri aktivitách, ktoré sú súčasťou atmosféry na škole. Pracuje s nimi aj psychológ a toto sa nám osvedčilo. Žiak/učiteľ uzavretý do seba tu nevydrží, musíš byť otvorený výzvam a vedieť spolupracovať. A individuality majú priestor rásť a vyniknúť. U nás sa nestáva, že niekomu je zle, ubližujú mu a nikto nevidí problém, nepomôže, nepošle materiál, nepovzbudí, no nedá sa tu fungovať v štýly: s nikým sa nebavím, nechodím do školy pravidelne, nespolupracujem, neriešim, len si tu pasívne odtrpim 5 rokov a zabudnem.
Aj ja som bola na tom tak, že som moc nechcela ísť na svoju stužkovú. Prišlo mi to dosť peňazí za jeden večer strávený s ľuďmi, ktorých moc nemusím. Nakoniec som však išla, lebo sme stužkovú mali dokopy ešte s ďalšími dvomi triedami. Môj triedny kolektív tiež stál za nič. Ale mala som v triede pár ľudí s ktorými som sa bavila a plus ešte pár aj z tých iných tried. Čiže nakoniec som išla. A asi to neľutujem. Bolo dobre podľa mňa😄 Ktovie, či by som to ľutovala. Možno trošku hej. No ak by sme mali mať stužkovú čisto len ako naša trieda….to by bolo o ničom.
@anonym_autor áno olutujes to. Chod a nevymyslaj 😄
Mali sme stuzkovu uz pomaly pred 30 rokmi.
Neboli sme dobry kolektiv, bola tam jedna skupinka, ktora sikanovala, ohovarala zbytok triedy a urcovala dynamiku.
Za cele 4 roky sme nikde na vylete neboli, triedna s nami odmietla ist a cela trieda sa nejak nedohodla.
Stuzkova bola navrhnuta este v prvom rocniku a nikto nejak nenamietal, tak sa setrilo.
My sme mali este aj prakticke maturity (stredna zdravotnicka skola), kde bolo treba uhostit oddelenia, kde sa maturovalo, no jedna velka fraska.
Neviem, ci tym ucitelom na strednej skole nedocvaklo, ze vsetko platili rodicia a nie vsetci mali peniaze.
Na stuzkovu nemam absolutne ziadne spomienky, stalo to vela penazi a to v tom case sa este nejak na vecernu robu neprihliadalo, dali sa slusnejsie saty a islo sa.
Skôr zvláštne že nemáte žiadny vzťah ani s jednou spolužiačkou za tie roky.
Ja mám teraz dcéru na SŠ prvý ročník a našla si 3 kamarátky z triedy. Už u nás boli aj na návšteve aj ona u nich a to len pol roka sa poznajú.
Čiže žiadni cudzí ľudia ako. Partneri ci rodiacia. Žiaden recyklovaný program, ktorý má často. Od vtipu ďaleko.
Tu "stužkovú večeru". Navrhla triedna, lebo deti sa hádali na programe. Odhlasovali sa a pri hlasovali. Odišla jedna a za ňou 3 kamarátky aj s rodinou.
Toto akceptovali všetci. Dcéra povedala ze na normálnu sruzkovu by nešla, ale na túto stužkovú večeru áno.
@negymama u nas si decka tiez zorganizuju slavnostnu veceru - ani neviem ci pozyvali ucitelov, ci s tymi boli potom osobitne. Nadeju sa do slavnostneho - chlapci vytiahnu obleky, dievcata dlhe roby a su celi stastni, nepotrebuju ani speci program, ani rodicia nie su potrebni.
Skôr zvláštne že nemáte žiadny vzťah ani s jednou spolužiačkou za tie roky.
Ja mám teraz dcéru na SŠ prvý ročník a našla si 3 kamarátky z triedy. Už u nás boli aj na návšteve aj ona u nich a to len pol roka sa poznajú.
@anonym_d4960f Na gympli sme mali dievca, ktore za 4 roky okrem povinnych odpovedi povedalo asi tak 10 slov. Su proste taki ludia. Moze sa nam to zdat zvlastne, ale je to proste tak.
Vôbec to nebude blbé, ja tiež nechodím na kávičku alebo dovolenku s ľuďmi s ktorými si nemám čo povedať. Stužková nie je lacný špás a ak máš pocit, že tam ísť nechceš, drž sa svojho pocitu. Jedná sa len o jeden deň v živote človeka.....
Stužková nie je povinná.... Ani ja som nebola a žijem...ani mi to nechýba
Ja mám veľa kamosiek z gymnázia, stále s a stretávame aj keď bývame každá inde, ale stužkovú by som kľudne ozelela. Nevadilo by mi, keby som tam nebola. Ani na bc promóciách som nebola. Na Ing som išla lebo mama veľmi chcela ísť tak som urobila ústupok :D
Ja som mala spolužiačku, ktorá sa úplne od týchto veci dištancovala - nechcela stužkovú, oznamká, zelenú stužku na tašku ani byť na table. Absolútne nič. Nik to neriešil, i keď sme to trochu nechápali, každému to bolo jedno. Teraz ju chápem a ľutujem, že som nebola rovnaká.
Ja som na stužkovej bola a mala som tiež zvláštny kolektív a teda aj po 8 rokoch keď si na to spomeniem tak banujem, ze som tam šla. Vyhodené peniaze a ze ich nebolo málo, veď peniaze za slávnosť, také tie všetky kraviny co spolužiačky vymysleli, šaty pre mňa a vlastne pre všetkých, kaderníčka kozmetička.. nikto si to neužil od nás. Bolo to cele trápne a bola som rada, keď bolo po všetkom. A o tých detinskych doťahovačkách a trapnych scenkach ani nehovorím... ešte raz mat možnosť neísť tak isto nejdem ... a vyhnem sa trápnym detským hádkam o to, akej farby bude výzdoba, kto bude kde sedieť, kto dá komu kvety atď.. podľa mňa je to trápna záležitosť, toto vôbec nie je nejaká brána do dospelosti, je to trápne snaženie detí tváriť sa dospelo. Takže ak už si teraz na pochybách.. možno po stužkovej budú rozprávať ako bolo super ale podľa mňa za tých pár hodín to nestojí tých pár týždňov doťahovačiek a stresov. Zrejme si introvert ako ja a tiež by si si to nejak mega neuzila.

Nebudeš to ľutovať..nás bolo v triede 34, ja som na stužkovú ísť nechcela nikdy. Mala som v triede kamarátky, kolektív bol viac menej ok, bolo nás veľa, 8r gymoel, tie vzťahy sa tam za tie roky striedali, partie sa aj pomenili...keďže zaplatiť sme to museli, moji rodičia trvali na Tom že pôjdem. Odmietla som si ísť kúpiť šaty, na stužkovej som bola v slušnom civile, počkala som štužkovanie, program predtým som presedlal v šatni s kamarátkami čo mali na stužkovú rovnakú názor ako ja. Po stuzkovani som odišla. Odišli sme tri (nie jedna partia). Nie sme ani na fotke. Ani jednej nám to nechýba.
S kamarátkami z triedy som v kontakte jednotlivo doteraz. Na triedne stretávku chodí asi desať spolužiakov čo si to organizujú sami a ostatných ani nevolajú už chvalabohu.