Oľutujem, ak nepôjdem na stužkovú?
Ahojte, teraz som v 4. ročníku na 5 ročnej strednej, budúci rok budem maturovať čiže v novembri bude stužková. So spolužiakmi vzťah nemám, hoci sa v škole normálne bavíme, mimo školy sa s nikým nestretávam a nikoho z triedy nepovažujem za kamaráta/kamarátku. Má vôbec zmysel ísť na stužkovú ak so spolužiakmi nemám vzťah? Budem to ľutovať? Trochu sa bojím toho, ako bude reagovať okolie (rodičia, profesori, aj spolužiaci) ak oznámim že na stužkovú nepôjdem ale naozaj sa mi tam nechce ísť. Bol už niekto prosím v podobnej situácií alebo máte nejaké rady?
Mala som spolužiakov čo neboli na stužkovej a doteraz neľutujú. Je to udalosť v živote niečím špecifická, ktorá sa neopakuje. Je to na tebe. Keď vyslovene nechceš ísť na stužkovú, tak myslím žeby ťa ostatní nemali nútiť tam ísť
@anonym_autor naša trieda to urobila tak že sme mali iba odovzdávanie stužiek ale samotný ples a neviem aké blbosti sme nemali. Boli na nás všetkých nahnevaní aj rodičia aj triedna učiteľka. Musím povedať že toho doteraz neľutujem. Je to zbytočná strata peňazí
@anonym_autor na stužkovú sa nechodí kvôli spolužiakom, ale kvôli sebe a rodičom. Ale ak nepôjdeš, vôbec nič sa nestane. Rodičia ušetria koopec peňazí. Nás stužková vyšla do 1000 eur(s oblečením).
@alexanderkovacs Podľa seba súdim teba? Asi tak, že?
@alica110 samozrejme. Podla koho mam? Podla mna a mojich kamaratov/znamych.
Ďakujem veľmi pekne za rady, keď vidím že koľko ľudí neišlo a neľutuje to tak sa skôr prikláňam k tomu že nepôjdem, ale som ochotná ísť možno na hlavný program ak by to rodičia veľmi chceli, ale s tými sa o tom ešte musím porozprávať. Možno je to divné že so spolužiakmi vzťah nemám ale od 1. ročníka mám individuálny vzdelávací plán zo zdravotných dôvodov. Zo začiatku ma spolužiačky volali von aj sme sa často bavili ale s tým že som stále behala po lekároch a po liečbach som sa často necítila dobre tak ma prestali volať von a nejako sme sa prestali mimo školy aj baviť, čo chápem a neviním ich za to lebo kamarátiť sa s človekom ktorý sa stále necíti dobre a nemôže s vami kvôli tomu chodiť von je dosť ťažké ❤
@anonym_autor no o tom si nepisala na zaciatku, ze kvoli comu nemas s nimi dobry vztach. Takto chapem.
@alexanderkovacs Si proste úžasný.Na koníku ťa je škoda. Nie každý nebol a nie každý kto bol by šiel znova.To ako sa všetci stretávate je krásne a nie úplne štandardné.Všetci čo to tak nemáme sme vadní.
@andrejka2424 dakujem 🙂😉. Pre nas to je normalne. Na nasej strednej podla prispevkov skoro kazdy rocnik sa stretava. Nemam iny priklad, takze ja vychadzam z toho co ja vidim a co poznam.
Na tejto téme je presne vidieť ako sa spoločnosť mení, ako sa ľudia odcudcidzuju, nevytvárajú si vzťahy a je normálne byť tým, kto nikam nechce. Potom sa tu všetci čudujú v iných témach, aká je zlá.spolocnot. keď už rodičia podporujú deti v tom, že byť "dôležitý a neísť na trápnu stužkovú" je vlastne úplne úžasné.
@mimimoje Alebo sa tomu hovori respektovat nazor dietata, ktore je uz vlastne dospelym clovekom a nemusi robit to, co sa od neho ocakava a patri.
@mimimoje Alebo sa tomu hovori respektovat nazor dietata, ktore je uz vlastne dospelym clovekom a nemusi robit to, co sa od neho ocakava a patri.
@mandzula môže sa tomu hovoriť aj naopak, vystúpenie zo svojej komfortnej zóny, prekonávanie samého seba, urobiť niečo pre iných - kolektív, učiteľov, rodičov.
Ja vidím denne v práci, ako k nám chodia deti, ktorých rodičia názory "rešpektujú" a "musí" ich rešpektovať aj okolie - a to hovorím už o dospelých ľuďoch.
@mandzula môže sa tomu hovoriť aj naopak, vystúpenie zo svojej komfortnej zóny, prekonávanie samého seba, urobiť niečo pre iných - kolektív, učiteľov, rodičov.
Ja vidím denne v práci, ako k nám chodia deti, ktorých rodičia názory "rešpektujú" a "musí" ich rešpektovať aj okolie - a to hovorím už o dospelých ľuďoch.
@mimimoje Ale no, ucitelom (pre mnohych je to povinna jazda), kolektivu (ak si nezapadol 4 roky, stuzkova to nezmeni, rovnako je to v pripade dobrych vztahov) a mnohym rodicom (pokojne vydrzim bez travenia noci s uplne cudzimi ludmi niekde, kam moje dieta ani nechce ist), je to uplne jedno. Ja som praveze rada, ze uz nie sme zosnurovani v tom, co by sa malo a co sa patri. A to vykracovanie z komfortnej zony - chapem, je to dnes moderne, otazne je, ci prave tlak tejto mody nesposobuje to, ze su ludia pod tlakom, nikdy nie dost dobri, sikovni, ved staci vyjst z KZ a budu, no vnutro, ktore nepocuvame, nam hovori nieco ine.
Ja som išla len kvôli rodičom oni chceli byt na stužkovej, nezapajala som sa ani do programu netuším ani aký program sme mali. Pri stole som sa s kamoskou a s našimi frajermi opila a prekecala celý program 😂 takže za mňa to bol kompromis že som išla kvôli rodičom ale program som mala individuálny 😄
Nemusis to lutovat nikdy. A moze sa stat, ze po rokoch ta to zacne trapit. O to viac, ze nebude existovat ziadna moznost si to zopakovat.
Jednou vyhodou toho, ze neprekonavas sama seba, je ze mas pocit, ze respektujes svoje pocity a seba. Co je fajn.
Nevyhodou zas, ze nevedomky upadas do komfortnej zony natolko, ze sa ti po case moze zdat tazke z nej vyjst aj pri lahsich veciach.
Treba medzi tym najst balans a zhodnotit, co naozaj mame vynechat, a kde sa mozeme prekonat.
Casto sa ludia vynechavaju z veci, kde by nemuseli a idu si polamat nohy tam, kde by nemali (toxicke vztahy su takou najvypuklejsou ukazkou).
@mimimoje A ešte sa vyjadrím k tomu rešpektovaniu - to, že ako rodičia rešpektujeme, že dcéra nechce ísť na stužkovú, vôbec neznamená, že rešpektujeme každú jej požiadavku. Tie, ktoré považujeme za nekompatibilné s nastavením rodiny, rešpektované určite nie sú, stužková je však vec, na ktorej svet ani nestojí, ani nepadá, tam si pokojne môže povedať, či chce alebo nie.
@alica110 to nevie nikto. Levo ho nepozna , a nevie ako rozmysla a ako sa citi.
@mimimoje Ale no, ucitelom (pre mnohych je to povinna jazda), kolektivu (ak si nezapadol 4 roky, stuzkova to nezmeni, rovnako je to v pripade dobrych vztahov) a mnohym rodicom (pokojne vydrzim bez travenia noci s uplne cudzimi ludmi niekde, kam moje dieta ani nechce ist), je to uplne jedno. Ja som praveze rada, ze uz nie sme zosnurovani v tom, co by sa malo a co sa patri. A to vykracovanie z komfortnej zony - chapem, je to dnes moderne, otazne je, ci prave tlak tejto mody nesposobuje to, ze su ludia pod tlakom, nikdy nie dost dobri, sikovni, ved staci vyjst z KZ a budu, no vnutro, ktore nepocuvame, nam hovori nieco ine.
@mandzula ked nebudeme "zosnurovani v tom, co by sa malo a co sa patri", postupne stratime tradicie, hodnoty, rozpadneme sa...., stratime korene.
Ano, svet da hybe, vytvarame nove tradicie, hodnoty, ktore budeme predavat dalsim generaciam, ktore opat vytvoria nieco nove. Treba sa niecoho drzat, neda sa to zovseobecnovat, inak nastane chaos, anarchia, kolaps.
@mandzula ked nebudeme "zosnurovani v tom, co by sa malo a co sa patri", postupne stratime tradicie, hodnoty, rozpadneme sa...., stratime korene.
Ano, svet da hybe, vytvarame nove tradicie, hodnoty, ktore budeme predavat dalsim generaciam, ktore opat vytvoria nieco nove. Treba sa niecoho drzat, neda sa to zovseobecnovat, inak nastane chaos, anarchia, kolaps.
@eva8 Pozri, tradicie, ktore nam vyhovuju, si zachovavajme, tie, ktore nam nevyhovuju, pokojne ignorujme. Predpokladam, ze uz nechodis palit Morenu, po veceroch neparas s kamaratkami perie, nedas sa na Velku noc smarit do potoka, lebo tradicia. Nemyslim si, ze ignorovanim tychto veci sme akokolvek stratili korene, hodnoty a neviem co. Ako sa vyvija cela spolocnost, urcite veci zanikaju a ine zas vznikaju a tak to ma byt.
@eva8 Pozri, tradicie, ktore nam vyhovuju, si zachovavajme, tie, ktore nam nevyhovuju, pokojne ignorujme. Predpokladam, ze uz nechodis palit Morenu, po veceroch neparas s kamaratkami perie, nedas sa na Velku noc smarit do potoka, lebo tradicia. Nemyslim si, ze ignorovanim tychto veci sme akokolvek stratili korene, hodnoty a neviem co. Ako sa vyvija cela spolocnost, urcite veci zanikaju a ine zas vznikaju a tak to ma byt.
@mandzula preto vravim, ze netreba zovseobecnovat
Na tradicnych slovenskych jedlach je to najviditelnejsie. Moderna kuchyna.
Zaujimave je, ze clovek zijuci v zahranici sa snazi uchovavat niektore tradicie viac, nez doma. A potom aj tak postupne zaniknu po nastupe novej generacie. Napr. miesto stuzkovej budu mat skolske plesy v zaverecnom rocniku
@alica110 moja zaprdnena bublina je potom asi lepsie ako vas svet mimo to 😉
@alica110 moja zaprdnena bublina je potom asi lepsie ako vas svet mimo to 😉
@alexanderkovacs Čo je dobré pre teba, nemusí byť dobré univerzálne pre všetkých.Keby si bol viac empatický voči pocitom a rozhodnutiam druhých a menej chválenkár, tak by si to chápal.
@anonym_autor osobne som bola v takej istej situácii ako ty so spolužiakmi. Len mne sa aj vysmievali a šikanovali ma,lebo som bola chudobná. Pre mňa bola stredná škola peklo.
Nebola som sa stužkovej ,neľutujem. Nebudeš ľutovať ani ty. Stužková nie je nič dôležité. Ak ťa v triede teraz nerešpektujú ako spolužiačku ,nebavia sa s tebou. Čo myslíš ,aké to bude na stužkovej? Budeš odsúdená byť niekde sama v rohu a nikto sa s tebou nebude baviť.
Osobne nechodím niekam ,kde sú ľudia ,ktorí mi nie sú príjemní. A nemíňam svoj drahocenný čas na ľudí alebo v spoločnosti ľudí,ktorí nie sú toho hodní. Váš si čas ,ktorý máš a nepočúvaj ostatných,urob tak ako to vnútri cítiš. Odpovedz si,či je pre tvoje Ja dobré,keď tam pôjdeš. Ja som sa rokmi naučila robiť len to,čo je pre mňa dobré ,nie to čo chcú ostatní alebo čo si myslia ostatní,že by sa malo. A stužková nie je žiadna slávnosť. Je to blbosť,ktorá je drahá,stojí hrozne veľa peňazí ,oblečieš si šaty ,ktoré už nikdy nikam nepoužiješ a je to len na pár hodín s ľuďmi ,ktorých už nikdy v živote po skončení školy neuvidíš a podľa toho ,čo píšeš ,ani nebudeš chcieť vidieť. Urob tak,aby tvoje srdce bolo šťastné. To že nepôjdeš na stužkovú neznamená nič. Z našej triedy nešli 5ti a aj keď im to vadilo,na ich názore nezáležalo.
@anonym_autor vieš čo ja som povedala hneď že nejdem a nakoniec sa aj zrušila celá stužková - aspoň máme pokoj
@anonym_autor dcéra nebola tento rok na stužkovej a neľutuje. Je po a nikto nič nerieši. Za tie peniaze si urobila vodičský. Jej kamarátka s ktorou sa v triede baví iba ona, sa tam bez nej nudila. Väčšina sa tam bavila tak, že sa pripili.