Pracovné príležitosti pre 13-ročných
Moj 13r syn, rozumovo ako dospelak, tuzi po pocitaci. Vsetky peniaze, ktore dostane k sviatkom, odklada. Ma nasetrenych 300e a tuzi po pc za 1000e. Nieco mu vieme prispiet, ale opytal sa ma, ci by si nevedel v 13r dako zarobit. Napada Vas nieco? Mozno by sme spolu mohli roznasat letaky? Abo co ine? Je dieta s rozumom dospelala, vyspely, nadany, rozumny chalan.
@anonym_autor je v triede oblubeny?
@anonym_autor Podla zákona nie. Môže robiť až od 15-tich. Veď sa dohodnite vy ako rodičia a on, že mu tie peniaze doložíte a on Vám ich bude splácať z peňazí čo prípadne dostáva na sviatky/za dobre výsledky alebo prípadne nebude dostávať vreckové kým sa to vyrovná tej sume, ak samozrejme vreckové dostáva.
@cimage asi kvôli čomu inému než hrám?? 1000€ počítač je herný. Školský/Pracovný je DO 300€
@lucioques Ak by chcel hry, stačila by konzola.. Pokiaľ chce robiť aj s niečím iným než skicárom a excel tabuľkami (alebo wordom čo powerpointom) tak počítač "za 300€" bude s prepáčením rád že sa zapne (aj mobil je drahší s prepáčením). Keď už sa idú míňať väčšie peniaze tak jednoznačne stolový a potom individuálne vymieňať komponenty keď sa opotrebujú. Možno chce mladý robiť s IT, kde inde má nabrať skúsenosti než prácou na vlastnom stroji?
@anonym_autor pisala si,ze si ho chce zostavit sam (aspon ja som to tak pochopila),prosim toto mu nedovol. Pracujem na reklamacnom v jednej spolocnosti a velakrat aj profici pri zostavovani pc pochybia,zlomia piny,nieco oškru a suciastku/suciastky tym poskodia. Toto by som nerobila s tazkom nasporenymi peniazmi,aby si sam skladal pc!!!! Na skladanie PC bude mat este v zivote dost prilezitosti,kup uz zostaveny alebo daj zostavit na mieru.
@anonym_autor je v triede oblubeny?
@anonym_df1ec7 je. Ale po skole nevyhladava ich spolocnost.. on je uplne inde ako oni-blaznivi teenegeri🙈
@lucioques Ak by chcel hry, stačila by konzola.. Pokiaľ chce robiť aj s niečím iným než skicárom a excel tabuľkami (alebo wordom čo powerpointom) tak počítač "za 300€" bude s prepáčením rád že sa zapne (aj mobil je drahší s prepáčením). Keď už sa idú míňať väčšie peniaze tak jednoznačne stolový a potom individuálne vymieňať komponenty keď sa opotrebujú. Možno chce mladý robiť s IT, kde inde má nabrať skúsenosti než prácou na vlastnom stroji?
@cyneric ano, chce robit s IT🙂
@anonym_autor pisala si,ze si ho chce zostavit sam (aspon ja som to tak pochopila),prosim toto mu nedovol. Pracujem na reklamacnom v jednej spolocnosti a velakrat aj profici pri zostavovani pc pochybia,zlomia piny,nieco oškru a suciastku/suciastky tym poskodia. Toto by som nerobila s tazkom nasporenymi peniazmi,aby si sam skladal pc!!!! Na skladanie PC bude mat este v zivote dost prilezitosti,kup uz zostaveny alebo daj zostavit na mieru.
@anonym_4dbdd7 fu ha, to fakt?🙉
@anonym_4dbdd7 Nechcem byť uštipačná, ale to že PC je zostavený "na mieru" alebo už predstavaný neznamená že bude postavený správne. Samozrejme, ľudský faktor môže pochybiť (najmä keď toho má človek veľa) ale tiež naštve keď minieš niekoľko stoviek/tisíc za niečo a nakoniec zistíš že.. oops, zabudli sme vám vlastne dať termálnu pastu. Alebo že "oops" zacvikli sme káble o niečo kratšie a budú sa trieť o ventilátor.
@cyneric ano, chce robit s IT🙂
@anonym_autor Ak chce stavať a programovať, môže si kúpiť Arduino kit za 50€ - hromada elektronických súčiastok ktoré sa dajú vyskladať, pospájkovať na to aby dokázali robiť... v podstate hocičo čo si užívateľ postaví a naprogramuje. Alebo Raspberry Pi kit, obdobné.
Ak chce robiť "softvérovo" v zmysle čisto programovanie, tak áno, barsjaký laptop z bazošu za pár šupov bude stačiť, kým sa zapne.
Ak chce robiť s grafickými softvérmi, 3D, práca s videom, tvorba videohier tak potom sa tej drahšej variante nevyhne. AI nám krásne zdvíha cenu komponentov do absurdných hodnôt...
@anonym_autor môj syn si sám nakonfigurovať v Alze komponenty a oni mu ho zostavili. Zároveň najprv prekontrolovali,či môžu byť a či sa k sebe hodia. Keby tam dal nejakú blbosť, oznámili by mu to a nešli by pridať do košíka.
@anonym_autor legalne bohuzial ani nie, tiez som to pred par rokmi, ked mala dcera osial riesila... jedine tak tie kadejake rucne veci a potom predavat atd = cez rodicov. oficialne velmi nic. Este take neoficialne... brigady... vyvencit psov, pokosit... podla lokality
@anonym_4dbdd7 Nechcem byť uštipačná, ale to že PC je zostavený "na mieru" alebo už predstavaný neznamená že bude postavený správne. Samozrejme, ľudský faktor môže pochybiť (najmä keď toho má človek veľa) ale tiež naštve keď minieš niekoľko stoviek/tisíc za niečo a nakoniec zistíš že.. oops, zabudli sme vám vlastne dať termálnu pastu. Alebo že "oops" zacvikli sme káble o niečo kratšie a budú sa trieť o ventilátor.
@cyneric no samozrejme stat sa moze,aj novy pocitat "od vyroby" moze byt nefunkcny,ALE urcite by som teenegerovi nedavala tu pravomoc NA SYNAK zostav si sam pocitac,pre laika je to ako chirurgia...
@anonym_autor ano,urcite to neodporucam,videla som nejeden taky pokus o zostavenie a skoncil zaslanim nefunkcneho kusu spat na zakaznika,dovod zamietnutia reklamacie:mechanicke poskodenie zakaznikom.
@cyneric no samozrejme stat sa moze,aj novy pocitat "od vyroby" moze byt nefunkcny,ALE urcite by som teenegerovi nedavala tu pravomoc NA SYNAK zostav si sam pocitac,pre laika je to ako chirurgia...
@anonym_4dbdd7 Ak si teenager nevie prečítať manuál od drahej veci na ktorú si mesiace (alebo roky) šetril pred tým než ju poskladá, tak to bude jeho vlastná chyba. 🙄 To nie je chirurgia, to je "dajte kábel A do slotu B ktoré sú farebne vyznačené". Ale pravda, umenie čítať manuál nevedia aj mnohí dospelí, najmä v oddelení nábytku...
@anonym_4dbdd7 Ak si teenager nevie prečítať manuál od drahej veci na ktorú si mesiace (alebo roky) šetril pred tým než ju poskladá, tak to bude jeho vlastná chyba. 🙄 To nie je chirurgia, to je "dajte kábel A do slotu B ktoré sú farebne vyznačené". Ale pravda, umenie čítať manuál nevedia aj mnohí dospelí, najmä v oddelení nábytku...
@cyneric no ja by som to bez dozoru laikovi urcite nedoporucovala,reagujem vzhladom na tu diskusiu,ze jeho mama nevie tie prostriedky nasetrit a on si predstavuje,ze to chyti do ruk a svojpomocne zapoji...komponenty na ktore budu setrit niekolko mesiacov/rokov.
@cyneric no ja by som to bez dozoru laikovi urcite nedoporucovala,reagujem vzhladom na tu diskusiu,ze jeho mama nevie tie prostriedky nasetrit a on si predstavuje,ze to chyti do ruk a svojpomocne zapoji...komponenty na ktore budu setrit niekolko mesiacov/rokov.
@anonym_4dbdd7 Veď celá diskusia je o tom že mladý si chce na počítač zarobiť, hľadá iba možnosti. Pokiaľ do tých súčiastok neplánuje búchať/kopať/lámať/ohýbať ich tak zle zapojený stroj sa buď za A) nezapne alebo za B) v momente keď zistí chybu tak sa automaticky vypne, prípadne sa zapne v bezpečnostnom režime. Neviem, je to teenager, toto mi pripadá už ako zbytočné infantilizovanie že mu z prvej neveríme že si vie otvoriť manuál a postupovať podľa obrázkov/videí.
@anonym_4dbdd7 Veď celá diskusia je o tom že mladý si chce na počítač zarobiť, hľadá iba možnosti. Pokiaľ do tých súčiastok neplánuje búchať/kopať/lámať/ohýbať ich tak zle zapojený stroj sa buď za A) nezapne alebo za B) v momente keď zistí chybu tak sa automaticky vypne, prípadne sa zapne v bezpečnostnom režime. Neviem, je to teenager, toto mi pripadá už ako zbytočné infantilizovanie že mu z prvej neveríme že si vie otvoriť manuál a postupovať podľa obrázkov/videí.
@cyneric ja len hovorim o tom ake skusenosti mam ja s laickym zostavovanim pc komponentov a su to teda smutne pribehy ked zlou instalaciou znicia viacero komponentov. Samozrejme moze byt sikovny,ze sa mu to podari ale toto by som ja osobne neodporucala,ani neriskovala.
Môj manžel bol podnikavec od mladosti.
Ukazoval mi svoje “účtovné knihy” kde asi od 11 rokov kupoval veci z ebayu a predával ich na Slovensku cez bazoš.
Tiež spolužiakom na základnej a potom strednej škole vyrábal ťaháky, riešil zadania a úlohy. Od nástupu na výšku začal písať bakalárky, diplomovky, doučoval spolužiakov atď.
V 12 rokoch mal priemerný prijem 8k SKK mesačne, to bola vtedy riadna paľba. Toto mu zostalo doteraz, nepredáva už tovar na bazoši, ani nedoučuje a nepíše za ľudí diplomovky ale podniká v úplne inej sfére a veľmi sa mu darí.
Ak by ho takéto veci zaujímali, nech sa popozerá po takomto malom “podnikaní”.
Napríklad nás sused (14 ročný) kupuje lístky na koncerty (nerez sme ho už využili na kúpu vypredaného koncertu pripadne športového podujatia) a potom ich so ziskom predáva. Možnosti máš mnoho
@olga_hurajova To je návod ako sa stať špekulantom alebo novodobým vekslákom.
@anonym_autor napadlo ma len tie letáky alebo venčenie psíka možno aj stráženie zvieratká cez dovolenky aj to vedia ľudia zháňať
@olga_hurajova To je návod ako sa stať špekulantom alebo novodobým vekslákom.
@anonym_52aa29 ale no, manžel má dnes plne legitímne podnikanie ktoré vytvára pridanú hodnotu a už samozrejme len nekupuje veci a nepredáva so ziskom. Ale chápem - závisť 🤙🏽 drž sa
Syn venci psika a to sme na dedine,a suseda je rada,ze ho syn vyvenci.Ale peniaze nepyta,hrozne by chcel psa,no mame macku.Tak aspon takto sa so psom vyblazni.
@anonym_autor u 13 ročneho skutočne tie možnosti legálneho zarobku nie sú. Ja som si v tom veku zarábal tým, že som robil rôzne domáce práce a mama mi vždy niečo dala. Chcel som babetu ako 13 ročný a stála vtedy 1000 Sk. Tak som robil všeličo ako pílil drevo, kosil záhradu, pratal uhlie a všeličo a nakoniec mi mama dala na to tie peniaze. Ale to je možnosť ak máš dom. Inak ma nič nenapadá.
V 13 rokoch sú možnosti zárobku obmedzené, no určite sa niečo nájde. Vhodné je roznášanie letákov (ideálne s rodičom), drobné výpomoci susedom, venčenie psov, starostlivosť o zvieratá či pomoc starším ľuďom s technikou. Dobrý nápad je aj predaj vlastných výrobkov alebo doučovanie mladších detí.
Ide hlavne o získanie zodpovednosti a pracovných návykov. Do budúcna sa oplatí sledovať aj prehľadné ponuky brigád pre mladých, napríklad na SuperBrigady.sk
https://superbrigady.zones.sk/
https://superbrigady.zones.sk/brigady/bratislava
V 13 rokoch sú možnosti zárobku obmedzené, no určite sa niečo nájde. Vhodné je roznášanie letákov (ideálne s rodičom), drobné výpomoci susedom, venčenie psov, starostlivosť o zvieratá či pomoc starším ľuďom s technikou. Dobrý nápad je aj predaj vlastných výrobkov alebo doučovanie mladších detí.
Ide hlavne o získanie zodpovednosti a pracovných návykov. Do budúcna sa oplatí sledovať aj prehľadné ponuky brigád pre mladých, napríklad na SuperBrigady.sk
@maros88 oficialne nie su ziadne
@zajinkakoni len on je cisty jednotkar a ja tolko mom.nemam.mam este 1dieta, cize 2tis.len tak nemozem dat..
@anonym_autor detská práca je zakázaná. Prikrývam sa takou perinou, na akú mám. Aj to by mal poznať. Poslúžiť mu môže aj lacnejší počítač.
Nebud naivna ze do toho PC neinvestujes 10rokov ani euro.
Graficka karta za 500e nieje menej kvalitna ako ta za 1000. Ide o vykon.
Ahojte. Tak sme dali peniaze dokopy, stari rodocia sa pripojili a mlady muz dostane bud.tyzden svoj vysnivany pc🤩🥳🙏🩵 Ze za pomoc v zahrade, domacnosti, .. starych rodicov. Tesime sa. 😊😊😊
@maros88 zas vidím doučovanie detí...to fakt niekto zaplatí 13 ročnému za doučovanie?
Ahojte. Tak sme dali peniaze dokopy, stari rodocia sa pripojili a mlady muz dostane bud.tyzden svoj vysnivany pc🤩🥳🙏🩵 Ze za pomoc v zahrade, domacnosti, .. starych rodicov. Tesime sa. 😊😊😊
@anonym_autor teším sa aj za neho keď sa to nakoniec podarilo 🙂

Oficialnou pracou nie … ale moze doucovat, vencit, nosit nakupy, chodit vystat radu na nieco, ist velmi skoro rano pre casenku k lekarovi, na pasove a predat … atd … musi mad podnikatelskeho ducha … da sa hocico
@anonym_00c3d8 doučovanie v 13? to chcem vidieť