Ako ochrániť úspory pri rozvode?
Ahojte. Chcem sa rozviesť. Každý radi odkladať peniaze, šetriť. Ja mám našetrené. Ale čo teraz s peniazmi na úcte? Nevezme si polovicu partner pri súde?
Postupne vyberaj a vloz rodicom na ucet, alebo drz cash.
vyber ich predtym
V manzelstve je vsetko na polovicu, takze aj tvoje uspory. Ked ich naraz prevedies na ucet niekoho ineho, bude to podozrive. Vyberaj mensie sumy a ukladaj ich u doveryhodnej osoby.
@anonym_autor veď potichučky povyberať , ak si sa na nich podieľala aj ty teda....,🤣
@anonym_autor Máte deti? Založ im účet, peniaze preveď tam. Nebudú patriť do BSM.
Alebo si nájdi dobrého právnika, čo obháji, že peniaze na tvojom účte sú pre deti.
Ako pise kocka vyssie, peniaze pomaly, postupne vyberat, davat na ucet ku kamoske, sestre, rodicom... to je uplne jedno... inak ano, partner ma narok na polovicu...
Muž ma na polovicu právo. Sú to peniaze z BSM, ak ich prevedies alebo vyberieš veľmi okato s právnikom to napadnú a budeš ich musieť tak či tak dať. Treba šetriť cash. To sa dohľadať nedá. Otázka je, ako rýchlo chceš ísť do rozvodu. Treba ich postupne “míňať”. Morálna otázka je ale za mňa aj to, prečo sa rozvádzas a či si chceš nárokovať na polovicu jeho úspor.
@anonym_autor a z akého dôvodu to chceš robiť? Je to alkoholik, gembler? Premrhá všetko a vám nezostáva na jedlo? Alebo je normálny chlap a si myslíš, že úspory sú čisto tvoje peniaze a máš na ne nárok len ty? Peniaze sú v manželstve spoločné, má na polovicu nárok tak isto ako aj ty na polovicu jeho úspor. Taktiež na majetok ktorí ste nadobudli počas manželstva. Tak ako radia baby to samozrejme urobiť môžeš ale je to v tvojom prípade morálne? Keby toto urobí chlap tak ho tu na 99% zožerú.
Minule tu jedna písala ako šliel jej vydarený muž s milenkou z peňazí BSM na luxusnú dovolenku. ,,Akože chod aj ty,,
vyber ich predtym
@anonym_5ea961 to je blbost ak je to viac ako tisicka...sud moze nariadit vypis z uctu. Ak exmazel pojde do sporu.
Neviem z akého dôvodu tak chceš urobiť, ale predstav si to opačne. Že ti takúto podpásovku urobí chlap. Tu ti radia ako to spraviť, ale keby sa pýtal chlap, nezaujíma ich nič okolo a rovno ho odpíšu ako chrapúňa. Prečo je to u ženy brané ako normálne a u muža ako prejav debilizmu?
Dúfam, že budeš ok s tým, ak by si zistila, že tvoj manžel si ,,nasporil” 2x tolko čo ty a nebudeš si pýtať polku potom
postupne povyberaj a ak máš osobu ktorej na 100000% veríš, tak k nej na účet. alebo schovať hotovosť u seba. aj keby je účet písaný len na tvoje meno, ex sa moze domáhať polovice peňazí
Ako a kde šetris, z čoho, máte aj spoločné úspory, či ako ?
Si anonym, tak uved viac informácií, aby sme vedeli lepšie poradiť.
Bolo by ok, že máte na spoločnom účte napr. 10 000, a ty si vyberieš akože svoju polovicu 5 000, v záujme ochrany , lebo máš predpoklad a veľmi vysoké indície, že tvoj manžel by ťa ogabal a vybral všetko hneď teraz. To by si sa mohla súdiť do aleluja a dokazovať ako debil koľko bolo na účte, že máš nárok , platiť poplatky súdne trovy, trvalo by to roky a nádej že ti už ex nejaké € vráti ziadna.
Alebo že sa po rozvode slušne dohodnete o delení majetku a rozumne vysporiadate - máš istotu ?
Muži vedia byť v tomto hajlzly ( viem aj ženy), urazene ego alebo milenka veľmi rýchlo vedia vybielit účet a žene ostane hoľa riť a slzy v očiach
V niektorých príspevkoch čítam rady na to,ako ochrániť peniaze, ktoré autorka našetrila,pred delením s manželom.V iných príspevkoch čítam, ako je to nefér voči manželovi.Pravda je taká, že zákon hovorí o tom ze všetko sa má deliť na polovicu, ale v reálnom živote to môže byť rôzne.Zena si môže ulievat peniaze zo spoločného z čistej vypočítavosti, muž môže peniaze míňať na iné, než rodinné výdavky/nákladný koníček, závislosti, finančne náročná milenka/.V takýchto prípadoch by som nezazlievala,ak si jeden z manželov,vidiac hospodárenie toho druhého, niečo uleje do ponožky,lebo poznám napr prípad,kde manžel dohodobo financoval milenku, manželka financovala deti a chod domácnosti a samozrejme, pri rozvode sa nehnuteľnosť delila na polovicu, úspory neboli.Kym manžel mal u milenky bývanie,financoval jej kupu auta/všetko neoficiálne/, manželka si mohla lámať hlavu, že ako si s deťmi vyrieši bývanie a celkovo existenciu
@anonym_5ea961 to je blbost ak je to viac ako tisicka...sud moze nariadit vypis z uctu. Ak exmazel pojde do sporu.
@anonym_380bfd preto ak zena citi, ze je nedobre v manzelstve, nieco jej vyviedol a tak, si treba setrit hotovost
@anonym_380bfd preto ak zena citi, ze je nedobre v manzelstve, nieco jej vyviedol a tak, si treba setrit hotovost
@anonym_5ea961 moj exmalzel to poctivo robil....suhlasim ze na tieto peniaze sa neda siahnut
Muž ma na polovicu právo. Sú to peniaze z BSM, ak ich prevedies alebo vyberieš veľmi okato s právnikom to napadnú a budeš ich musieť tak či tak dať. Treba šetriť cash. To sa dohľadať nedá. Otázka je, ako rýchlo chceš ísť do rozvodu. Treba ich postupne “míňať”. Morálna otázka je ale za mňa aj to, prečo sa rozvádzas a či si chceš nárokovať na polovicu jeho úspor.
Ďakujem všetkým za odpovede.
@lucia147852 na polovicu jeho úspor nie. V podstate máme výdavky rozdelené na domácnosť, dieťa spravodlivo, rovnako keď sme to dávnejšie prepočítavali. Toto je to, čo som si ušetrila zo zvyšku, niečo miniem na záľuby, oblečenie, kadernicku, ale za tie roky sa to nazbieralo.
@anonym_autor Máte deti? Založ im účet, peniaze preveď tam. Nebudú patriť do BSM.
Alebo si nájdi dobrého právnika, čo obháji, že peniaze na tvojom účte sú pre deti.
@anonym_4cbce0 Ak budú peniaze na účet pre dieťa, môžem mať ja jediná prístup? Nebude to tak, že rovnako môže s nimi nakladať muž?
Ďakujem všetkým za odpovede.
@lucia147852 na polovicu jeho úspor nie. V podstate máme výdavky rozdelené na domácnosť, dieťa spravodlivo, rovnako keď sme to dávnejšie prepočítavali. Toto je to, čo som si ušetrila zo zvyšku, niečo miniem na záľuby, oblečenie, kadernicku, ale za tie roky sa to nazbieralo.
@anonym_autor Má nárok na polovicu, nezáleží na tom, ako to máte rozdelené = BSM.
@anonym_4cbce0 Ak budú peniaze na účet pre dieťa, môžem mať ja jediná prístup? Nebude to tak, že rovnako môže s nimi nakladať muž?
@anonym_autor Môžete ním nakladať obaja, ale len v prospech dieťaťa. Účet je majetkom dieťaťa, rodič ho len spravuje.
@anonym_autor a z akého dôvodu to chceš robiť? Je to alkoholik, gembler? Premrhá všetko a vám nezostáva na jedlo? Alebo je normálny chlap a si myslíš, že úspory sú čisto tvoje peniaze a máš na ne nárok len ty? Peniaze sú v manželstve spoločné, má na polovicu nárok tak isto ako aj ty na polovicu jeho úspor. Taktiež na majetok ktorí ste nadobudli počas manželstva. Tak ako radia baby to samozrejme urobiť môžeš ale je to v tvojom prípade morálne? Keby toto urobí chlap tak ho tu na 99% zožerú.
@anonym_b212e5 áno, chapem čo myslis a mas pravdu v tom, že by to asi inak posudzovali. Písala som vyššie o výdavkoch (ja platím hypotéku, všetko na dieťa, domácnosť, darčeky, oslavy, potraviny 2/3, on energie, benzín, auto, nejaké prerábky na dome; dovolenku a spolocny volny čas približne rovnako.
To je to, čo som neminula. Muž dost pomocná na svoje koníčky, tak asi toľko nenasporil, neviem. Nie je gembler, ani alkoholik, dôvod rozvodu nebudem písať.
@anonym_b212e5 áno, chapem čo myslis a mas pravdu v tom, že by to asi inak posudzovali. Písala som vyššie o výdavkoch (ja platím hypotéku, všetko na dieťa, domácnosť, darčeky, oslavy, potraviny 2/3, on energie, benzín, auto, nejaké prerábky na dome; dovolenku a spolocny volny čas približne rovnako.
To je to, čo som neminula. Muž dost pomocná na svoje koníčky, tak asi toľko nenasporil, neviem. Nie je gembler, ani alkoholik, dôvod rozvodu nebudem písať.
@anonym_autor mne to príde voči mužovi jednoducho nefér, ale to som ja. Nesúdim. My si nesporíme každý bokom, účet nemáme spoločný ale máme ku všetkým prístup, tým pádom ani nerozdeľujeme kto míňa koľko na koníčky, na domácnosť,kto koľko zarába a usporí. Sme rodina, tak to beriem. A keby sa nedajbože raz naše cesty rozídu tak sa snáď spravodlivo podelíme. Ak ste mali peniaze rozdelené a stáli ste si za tým, tak si za tým stojte aj pro rozvode a ty si nechaj svoje úspory a on svoje. Ale asi máš tušenie, že sa to zrazu jednej strane páčiť nebude. Takže celá pointa oddelených financii ide do kelu.
Úplne rozumiem, že otázkou je, či je to spravodlivé. Napriek tomu všade sa žene radi: šetri, odkladaj. Je potom aj táto rada nemorálna? A čo z toho, ak žena aj našetrí a neminie všetky peniaze? Ako to potom riešiť, koľko teda patrí jej a koľko partnerovi? Popravde ani ja k tomu nemám jednoznačny postoj. Setrila som zo svojej povahy, nie že som plánovala odísť, to je čerstvé.
Spolocny účet nemáme. Platíme každý zo svojho polovicu výdavkov. Ostatné nám zostava. A teraz k veci: ak by on mal 2-3x viac úspor než ja, asi by som ich nechcela. Ak on neminie to, čo mu zvýši, sú to jeho vlastne voľne financie. A určite by som nešla na drahu dovolenku, skrášlenie a neviem čo. Viac ich potrebujem na osamostatnenie, zariadenie, možno časť na auto, rezervu na ťažšie obdobia, prechodne zvýšené výdavky, nech neodchádzam a nemám ani na chleba.
Úplne rozumiem, že otázkou je, či je to spravodlivé. Napriek tomu všade sa žene radi: šetri, odkladaj. Je potom aj táto rada nemorálna? A čo z toho, ak žena aj našetrí a neminie všetky peniaze? Ako to potom riešiť, koľko teda patrí jej a koľko partnerovi? Popravde ani ja k tomu nemám jednoznačny postoj. Setrila som zo svojej povahy, nie že som plánovala odísť, to je čerstvé.
Spolocny účet nemáme. Platíme každý zo svojho polovicu výdavkov. Ostatné nám zostava. A teraz k veci: ak by on mal 2-3x viac úspor než ja, asi by som ich nechcela. Ak on neminie to, čo mu zvýši, sú to jeho vlastne voľne financie. A určite by som nešla na drahu dovolenku, skrášlenie a neviem čo. Viac ich potrebujem na osamostatnenie, zariadenie, možno časť na auto, rezervu na ťažšie obdobia, prechodne zvýšené výdavky, nech neodchádzam a nemám ani na chleba.
@anonym_autor samozrejme postupne vyberaj z účtu a presun na účet niekoho iného. Alebo hotovosť niekam odkladaj.
Ja som mala hotovosť a vďaka tomu som sa mohla po rozvode rozbehnúť. Inak by som bola celkom v prdeli.

@anonym_autor Patrí mu polovica, ak je účet na tvoje meno.