Prvá menštruácia u predčasne narodených dievčat: Rady a skúsenosti
Ahojte mamičky, chcela by som sa poradiť s tými z vás, ktoré máte doma dcérky narodené predčasne.
Dcérka (11 r.) pred týždňom dostala svoju prvú menštruáciu a priebeh bol dosť ťažký – silné kŕče a bolesti v podbrušku, výrazná slabosť, hnačka aj zvýšená teplota do 38 °C. Krvácanie a bolesti prichádzali v silných vlnách. Keďže sa narodila v 32. týždni a vážila len 1kg mám trochu obavy, ako budú vyzerať ďalšie cykly.
Podávala som jej aj lieky od bolesti a dávala suché teplo, ako mi radili, ale veľmi to nepomáhalo. Po hodinke aj niečo síce liek zabral, no do vtedy to znášala veľmi zle.
Máte niektorá podobnú skúsenosť pri predčasne narodených dievčatách? Upravilo sa to časom, alebo ste museli riešiť špeciálne vyšetrenia, lieky na kŕče či USG vyšetrenie?
Budem vďačná za každú vašu osobnú skúsenosť a radu. Ďakujem!
Prosim Ta odkial mas tu informaciu, ze toto sposobuje predcasne narodenie dietata?
Pretoze 11 rokov je dnes uplne bezny vek na prvu ms. A to, ze ma priebeh aky ma, no toto byva tiez celkom bezny priebeh pri silnejsich ms. Budes to riesit uplne normalne ako pri nepredcasne narodenych. (Tj gynekolog a ak sa to neda ovplyvnit, tak menezment ms). Mam take cely zivot. A aj moje sestry. Vsetky sme narodene po termine. 😃
Ake lieky od bolesti si jej davala, v akej davke a ako castoM
Ani ja nemám predčasniatko, ale určite by som doplnila vitamín C. Mne to veľmi pomohlo a dcére dávam na základe vlastnej skúsenosti tiež.
Možno by mohla lekárka urobiť odber na mineralogram a hladinu vitamínu D. Hormonálne zmeny niekedy rozhádžu chémiu a potom sa môže nejaký nedostatok alebo prebytok prejaviť silnou reakciou tela.
pockaj este ako bude znasat dalsiu menstruaciu, a za mna mozem odporucit vziat ju na zensku fyzioterapiu, ukazu jej tam cvicenia ktore pomozu ak sa im bude venovat pravidelne
Prosim Ta odkial mas tu informaciu, ze toto sposobuje predcasne narodenie dietata?
Pretoze 11 rokov je dnes uplne bezny vek na prvu ms. A to, ze ma priebeh aky ma, no toto byva tiez celkom bezny priebeh pri silnejsich ms. Budes to riesit uplne normalne ako pri nepredcasne narodenych. (Tj gynekolog a ak sa to neda ovplyvnit, tak menezment ms). Mam take cely zivot. A aj moje sestry. Vsetky sme narodene po termine. 😃
Ake lieky od bolesti si jej davala, v akej davke a ako castoM
@anonym_84d474
Niekto, kto nezažil dieťa v inkubátore s nedovyvíjanými pľúcami a s obličkovými problémami od narodenia, nemá ani tušenie, čím si takéto deti a ich rodičia prechádzajú.
Moja dcéra má od narodenia zasiahnuté obličky a jej telo reaguje na záťaž, bolesť aj lieky úplne inak. Nemôžem do nej len tak pchať hociaké bežné lieky od bolesti, pretože jej tým môžem ublížiť.
Netvrdiť, že predčasný pôrod priamo spôsobuje silnú menštruáciu, ale pýtala som sa na reálne skúsenosti mamičiek predčasniatok s citlivým organizmom.
@anonym_84d474
Niekto, kto nezažil dieťa v inkubátore s nedovyvíjanými pľúcami a s obličkovými problémami od narodenia, nemá ani tušenie, čím si takéto deti a ich rodičia prechádzajú.
Moja dcéra má od narodenia zasiahnuté obličky a jej telo reaguje na záťaž, bolesť aj lieky úplne inak. Nemôžem do nej len tak pchať hociaké bežné lieky od bolesti, pretože jej tým môžem ublížiť.
Netvrdiť, že predčasný pôrod priamo spôsobuje silnú menštruáciu, ale pýtala som sa na reálne skúsenosti mamičiek predčasniatok s citlivým organizmom.
@anonym_autor skôr by som sa zamerala na to, že tvoja dcéra má špecifické zdravotné problémy s obličkami a teda obmedzenia v užívaní liekov, nie na to, že bola predčasne narodená - veď nie všetky predčasniatka majú zdravotné problémy a tie, ktoré majú, tak vôbec nemusia byť rovnaké ako tie u vás.
Predčasne narodená a bolestivá menštruácia žiadny súvis nemajú, bolestivú menštruáciu majú aj dievčatá / ženy narodené v termíne či prenášané.

Pockala by som na dalsiu menstruaciu a keby sa bolesti opakovali, zasla by som za gynekologom. Nemam predcasne narodene dieta.