icon

Prvá menštruácia u predčasne narodených dievčat: Rady a skúsenosti

Dnes o 07:30

Ahojte mamičky, chcela by som sa poradiť s tými z vás, ktoré máte doma dcérky narodené predčasne.
​Dcérka (11 r.) pred týždňom dostala svoju prvú menštruáciu a priebeh bol dosť ťažký – silné kŕče a bolesti v podbrušku, výrazná slabosť, hnačka aj zvýšená teplota do 38 °C. Krvácanie a bolesti prichádzali v silných vlnách. Keďže sa narodila v 32. týždni a vážila len 1kg mám trochu obavy, ako budú vyzerať ďalšie cykly.
Podávala som jej aj lieky od bolesti a dávala suché teplo, ako mi radili, ale veľmi to nepomáhalo. Po hodinke aj niečo síce liek zabral, no do vtedy to znášala veľmi zle.
​Máte niektorá podobnú skúsenosť pri predčasne narodených dievčatách? Upravilo sa to časom, alebo ste museli riešiť špeciálne vyšetrenia, lieky na kŕče či USG vyšetrenie?
​Budem vďačná za každú vašu osobnú skúsenosť a radu. Ďakujem!

anonym_671dfd
Dnes o 07:35

Pockala by som na dalsiu menstruaciu a keby sa bolesti opakovali, zasla by som za gynekologom. Nemam predcasne narodene dieta.

anonym_84d474
Dnes o 07:36

Prosim Ta odkial mas tu informaciu, ze toto sposobuje predcasne narodenie dietata?
Pretoze 11 rokov je dnes uplne bezny vek na prvu ms. A to, ze ma priebeh aky ma, no toto byva tiez celkom bezny priebeh pri silnejsich ms. Budes to riesit uplne normalne ako pri nepredcasne narodenych. (Tj gynekolog a ak sa to neda ovplyvnit, tak menezment ms). Mam take cely zivot. A aj moje sestry. Vsetky sme narodene po termine. 😃
Ake lieky od bolesti si jej davala, v akej davke a ako castoM

tanyan
Dnes o 07:39

Ani ja nemám predčasniatko, ale určite by som doplnila vitamín C. Mne to veľmi pomohlo a dcére dávam na základe vlastnej skúsenosti tiež.
Možno by mohla lekárka urobiť odber na mineralogram a hladinu vitamínu D. Hormonálne zmeny niekedy rozhádžu chémiu a potom sa môže nejaký nedostatok alebo prebytok prejaviť silnou reakciou tela.

anonym_f48114
Dnes o 07:40

pockaj este ako bude znasat dalsiu menstruaciu, a za mna mozem odporucit vziat ju na zensku fyzioterapiu, ukazu jej tam cvicenia ktore pomozu ak sa im bude venovat pravidelne

autor
Dnes o 07:43
@anonym_84d474

Prosim Ta odkial mas tu informaciu, ze toto sposobuje predcasne narodenie dietata?
Pretoze 11 rokov je dnes uplne bezny vek na prvu ms. A to, ze ma priebeh aky ma, no toto byva tiez celkom bezny priebeh pri silnejsich ms. Budes to riesit uplne normalne ako pri nepredcasne narodenych. (Tj gynekolog a ak sa to neda ovplyvnit, tak menezment ms). Mam take cely zivot. A aj moje sestry. Vsetky sme narodene po termine. 😃
Ake lieky od bolesti si jej davala, v akej davke a ako castoM

@anonym_84d474
Niekto, kto nezažil dieťa v inkubátore s nedovyvíjanými pľúcami a s obličkovými problémami od narodenia, nemá ani tušenie, čím si takéto deti a ich rodičia prechádzajú.
​Moja dcéra má od narodenia zasiahnuté obličky a jej telo reaguje na záťaž, bolesť aj lieky úplne inak. Nemôžem do nej len tak pchať hociaké bežné lieky od bolesti, pretože jej tým môžem ublížiť.
​Netvrdiť, že predčasný pôrod priamo spôsobuje silnú menštruáciu, ale pýtala som sa na reálne skúsenosti mamičiek predčasniatok s citlivým organizmom.

sissy27
Dnes o 07:51
@anonym_autor

@anonym_84d474
Niekto, kto nezažil dieťa v inkubátore s nedovyvíjanými pľúcami a s obličkovými problémami od narodenia, nemá ani tušenie, čím si takéto deti a ich rodičia prechádzajú.
​Moja dcéra má od narodenia zasiahnuté obličky a jej telo reaguje na záťaž, bolesť aj lieky úplne inak. Nemôžem do nej len tak pchať hociaké bežné lieky od bolesti, pretože jej tým môžem ublížiť.
​Netvrdiť, že predčasný pôrod priamo spôsobuje silnú menštruáciu, ale pýtala som sa na reálne skúsenosti mamičiek predčasniatok s citlivým organizmom.

@anonym_autor skôr by som sa zamerala na to, že tvoja dcéra má špecifické zdravotné problémy s obličkami a teda obmedzenia v užívaní liekov, nie na to, že bola predčasne narodená - veď nie všetky predčasniatka majú zdravotné problémy a tie, ktoré majú, tak vôbec nemusia byť rovnaké ako tie u vás.
Predčasne narodená a bolestivá menštruácia žiadny súvis nemajú, bolestivú menštruáciu majú aj dievčatá / ženy narodené v termíne či prenášané.