Prvá menštruácia u predčasne narodených dievčat: Rady a skúsenosti
Ahojte mamičky, chcela by som sa poradiť s tými z vás, ktoré máte doma dcérky narodené predčasne.
Dcérka (11 r.) pred týždňom dostala svoju prvú menštruáciu a priebeh bol dosť ťažký – silné kŕče a bolesti v podbrušku, výrazná slabosť, hnačka aj zvýšená teplota do 38 °C. Krvácanie a bolesti prichádzali v silných vlnách. Keďže sa narodila v 32. týždni a vážila len 1kg mám trochu obavy, ako budú vyzerať ďalšie cykly.
Podávala som jej aj lieky od bolesti a dávala suché teplo, ako mi radili, ale veľmi to nepomáhalo. Po hodinke aj niečo síce liek zabral, no do vtedy to znášala veľmi zle.
Máte niektorá podobnú skúsenosť pri predčasne narodených dievčatách? Upravilo sa to časom, alebo ste museli riešiť špeciálne vyšetrenia, lieky na kŕče či USG vyšetrenie?
Budem vďačná za každú vašu osobnú skúsenosť a radu. Ďakujem!
@anonym_cc8dbf Skús to vysvetliť gynekológom... Od bolesti a v kŕčoch som nevládala ani sedieť a doktor mi povedal: "niektoré to zvyknú rozbehať."
@tanyan Ja napr na to upozorňujem často. Keď sa nedá začať od lekárov, pretože sú zadubení a nevzdelaní, treba tlak zdola a teda od žien. Treba aby vedeli, že to nie je normálne a nedali sa odbiť.
@anonym_671dfd nie, 3 deti, 3 bezproblemove tehotenstva (myslim bez velkych problemov, kazde nieco malo, ale ziadne rizikove zalezitosti), 3 spontanne porody, 0 potratov.
@anonym_84d474 dakujem
Každý to má inak...moja dcéra dostala prvý krát týždeň pred 11 narodeninami a mala úplne slabú a v podstate bez bolesti brucha atď., teraz po 3 mesiacoch má druhý krát, už silnejšiu,no bez bolesti,zvláda v pohode...môže to byť aj genetikou, ja nemám problém a bolesti pri ms od začiatku
Ziadna spojitost predcasniatko a bolestiva MS nieje.
Skus bylinky, su rozne caje,ak nechces zbytocne lieky.
90% dievcat ma taku MS kym sa to upravi, casto az porodom.
@anonym_autor tvoja dcéra by evidentne malo poruchu obličiek, aj keby prišla načas. A pojem predčasne narodené deti sa rieši max. do 3 rokov veku. Mám troch predčasnikov
@anonym_autor tvoja dcéra by evidentne malo poruchu obličiek, aj keby prišla načas. A pojem predčasne narodené deti sa rieši max. do 3 rokov veku. Mám troch predčasnikov
@anonym_1308f9 To nie je pravda vlastná skúsenosť :(
@anonym_1308f9 To nie je pravda vlastná skúsenosť :(
@anonym_autor čo nie je pravda?
@anonym_autor ja mávam silný menzes, vždy som mala. Časom sa s tým naučí žiť. Môj menzes trval 7dni,moja mama poriadne ani nevedela čo je to menzes. Ani to čo je to,keď z teba idú kusy. Ak máš pocit,že to nezvláda chod s ňou ku gynekológovi.
Nemyslím si, že toto súvisí s tým, že je predčasne narodená. Ja som dostala v 12 a tiez to nebolo moc príjemne. Mala som vyše týždňa, extrémne silne krvácanie, nenormálne kŕče. A teda bolesti som mávala extrémne do prvého porodu. Boli chvíle, že som nedokázala stat na nohách, vracala, alebo ma prehanalo. Malo to tak veľa dievčat v mojom veku.
@anonym_84d474 napriek silnym bolestiam a silnemu krvacanie ste namali problemy s otehotnenim a donosenim dietata?
@anonym_671dfd nie
@anonym_autor dcera tiez takto zle znasala ms, do toho jej trvala 10-15 dni. nasadila som jej vitamin C 500 mg 2x denne, to pomohlo. aj bolesti su miernejsie a hlavne sa jej skratil cyklus a zmiernila intenzita krvacania. uziva ho pocas celej ms. plus nasa berie este Sideral Fol sacky (zelezo), lebo je vegetarianka.
od bolesti lieky ked treba, dam, netreba to nechat zajst az do extremu, tu bolest. plus magnezium, uvolnuje krce (my mame dobre skusenosti s Magnerot)

@anonym_autor ja som mala ako cerstvo10 rocna v 4 tom rocniku. Bolesti krce hnacky vracanie prvy den a tak to bolo roky. Som normalne marodens