Pustili by ste dieťa na internát?
Dcéra je osmacka, rozmýšľam ísť na internát, ktorý je cca 70 km cesty od miesta bydliska. Síce je ešte rok na to, ale neviem či ju v tom podporovať... Ide o to, že s jej povahou sa trochu bojím. Je taká, že na všetko má čas, všetko jej trvá, ja som ako strela, ona ako slimák. Doma tiež nič nechce pomáhať, nechce sa jej po sebe umyť riad, do všetkého ju musím nutit najradšej mobil do ruky. Zdá sa mi taká popleta. tak neviem ako by sa starala o seba sama. Síce teoreticky sú to štyri dni v týždni, v nedeľu večer by sla, v piatok by bola doma. Neviem raz čo robiť...na jednej strane by sa možno otukala, zrýchlila tempo, osamostatnila, čo by som veľmi chcela...na druhej strane sa bojím či by tam netrpela. Ona ísť chce, avšak nevie si to ešte tak uvedomiť.
Poraďte... A zároveň sa chcem opýtať, aké sú vaše deti, čo sú na intrakoch? Boli vždy samostatne alebo až tam akoby dospeli?
@anonym_autor prepac, chapem, ze je pubertiacka, ale moja skoro 13 rocna doma vie vsetkorobit, dokonca ma dvoch malych bratov (2,3) a aj kolo nich dokaze porobit a to si ja rada robim vsetko sama.
Vie cely dom popratat, aj zehlit, skladat veci, zapnut pracku, prebalit a nakrmit, odgrcnut aj malicke babatko, aj moj dialsi syn ktoremu je 11 aj sam chcel prebalit, obliest braceka, pomaha pratat, chce aj varit so mnou. Ked je muz v robote a mne neni dobre, obidvaja su pri mne a pomozu mi so vsetkym. Mobil maju a aj nie, ucim ich byt spolu s nami a surodencami, nie zatvoreni v izbach cely den. Aj ked im davam kazdy den hodinku ci dve hrat PlayStation alebo hru na mobile. Niekedy vezmu knizku. Hraju sa so surodencami. Toto JE o vychove, ja mam len cez 30, ale vychovu im davam ako stara skola a to, ze rodina je prva, nez nejaky mobil, kamarati a cokolvek ine. Ked niekto z nas ochorie berie sa nan ohlad, ci som to aj ja dokonca aj ked si nedovolim lezat, ale aj v horuckach varim, no mozem sa spolahnut, ze oni mi pomozu popratat, ze ze si ja poobede mozem lahnut a aj zdriemnut zatial co su vsetky deti pri mne.
Aj ked je moja dcera velmi sebestacna, dokaze si poradit a nieje leniva aj tak by som ju na internat nepustila. V tomto svete nie. Mozno syna ano.
Skus najprv zrobit poriadky s dcerou, vsetci sa nebudu tocit okolo nej a mala by som tiez strach aby pocas casu na internate nepadla do nejakej zlej bandy. Teraz su dievcata horsie nez chlapci. Treba si s nou zrobit vztah a verit jej, ze ma rozum tiez a dokaze rozoznat co je zle a dobre aj keby nemala kamaratov.
Syn si vybral školu 200km od domu. Prišiel s tým na začiatku 9.ročníka a nedalo sa mu to vyhovoriť. Aj keď viac mu do toho kecali starí rodičia, aby nešiel "hen na koniec sveta" (my sme západne Slovensko a on si vybral školu na Kysuciach). Postavil si hlavu a strašne na tú školu chcel ísť. 2týždne a vybavovala som prestup. Ja viem, že sú rodičia, čo by toto nerobili a proste by ho v tom nechali, však by si chlapec zvykol... asi/určite áno. Ale ja a syn máme taký svoj vzťah a ja som ho tam nechať nemohla. Ale on je proste taká povaha, a konkrétne na mňa je on strašne naviazaný aj teraz, keď už má 16. Ale ja som sa nebála ho tam pustiť. On je zas samostatný a spoľahlivý. Vedela som, že sa nestratí. Len to, že ma nevidel každý deň - u nás bol toto problém. Hold, uvedomil si to, až keď tam už bol...
@anonym_autor ja mám dcéru na intráku už druhý rok , ale 300km odo mňa . Išla kvôli športu a mali sme týždeň na rozmyslenie . Mala vtedy 15 rokov . A popravde je to jej najlepšia zmena . Ako doma nepomáhala tak teraz je z nej gestapo a naháňa ostatné , aby robili poriadok . Dcéra mal problém si len niečo vypýtať napr. v reštaurácii ( strašný introvert ) a teraz všetko rieši pomaly sama . Jej to len pomohlo .
@a0 ja ti napr poviem, ze maju postih... ale nefunguje to na nich.. mam tam brata, aj dceru.. obaja strajchli zaciatok a koniec gen. A obaja su taki.. ze to nenabijes, nezakazes nic (vsak co ? nemozem telku, mobil, nevadi.. zduje sa a vybavene, prezije bez... a vpraci to vidno, zdihne sa ti chalan, ked sa spytas ci uz urobil tu tabulko co dostal pred 3dnami, aspon nieco, a odide.. bez slova, viac od prace nepride.. dokonca jeden kaskader, aj osobne veci nechal na firme (presne tento, v tom opisanom pripade)... vidim to aj na rovesnickach dcery, to su sebavedome devy, co .. nezakazes im nic. To sa s mamou aj poboije hadam (samozrejme zvelicujem, to su potom individualne pripady, zvacsa vidno kde su dobre vztahy v rodine a deti v ramci mantinelov tych rodicov posluchaju). na druhej strane maju velke pohodlie, nech sa deje co sa deje. Mna najviac doraza postojj k praci, my mame firmy, rodicia, my s partnerom, a to deti pomahat??? neexistuje.. ja som isla s otcom do prace, povedal povysavaj = urobila som, zobral ma na brigadu balit tovar = balila som atd atd.. toto moje? prosim ta sima nestiham, povysavj mi aspon tu kancelariu.. no figu :DDD otazka ci si nechce zarobit a ist parkrat do tyzdna pomoct, to je priam urazka cti :D
A inak jasne, nie kazdy zapadne do charakteristik... ja som milenial a napr vela veci mam skor z toho predtym :D az na hudbu, az na hudbu.. :DD u nas si z toho pekne robime zarty a dotahujeme sa :D
@simca06022011 máš to teda zábavne celkom 😅, som zvedavá, čo porastie z tej moje Alpha generácie doma 🤣.. inak v pracovných veciach súhlasím, ja keď sa mám baviť s ľuďmi pod 25r o práci, no nechce sa mi ani začať konverzáciu, lebo viem kde povedie 🤣. Tým že som bola vychovávaná a chválená doma za výkon a do dnes tak fungujem, tak to niekedy ani s rovesníkmi nezvládam. Čiže v tomto som v podstate ako väčšina millenialov. Ale našťastie aspoň v tescu človek stretáva tých brigádnikov, že si poviem, že ešte to nie je stratené. 😂
@anonym_autor prepac, chapem, ze je pubertiacka, ale moja skoro 13 rocna doma vie vsetkorobit, dokonca ma dvoch malych bratov (2,3) a aj kolo nich dokaze porobit a to si ja rada robim vsetko sama.
Vie cely dom popratat, aj zehlit, skladat veci, zapnut pracku, prebalit a nakrmit, odgrcnut aj malicke babatko, aj moj dialsi syn ktoremu je 11 aj sam chcel prebalit, obliest braceka, pomaha pratat, chce aj varit so mnou. Ked je muz v robote a mne neni dobre, obidvaja su pri mne a pomozu mi so vsetkym. Mobil maju a aj nie, ucim ich byt spolu s nami a surodencami, nie zatvoreni v izbach cely den. Aj ked im davam kazdy den hodinku ci dve hrat PlayStation alebo hru na mobile. Niekedy vezmu knizku. Hraju sa so surodencami. Toto JE o vychove, ja mam len cez 30, ale vychovu im davam ako stara skola a to, ze rodina je prva, nez nejaky mobil, kamarati a cokolvek ine. Ked niekto z nas ochorie berie sa nan ohlad, ci som to aj ja dokonca aj ked si nedovolim lezat, ale aj v horuckach varim, no mozem sa spolahnut, ze oni mi pomozu popratat, ze ze si ja poobede mozem lahnut a aj zdriemnut zatial co su vsetky deti pri mne.
Aj ked je moja dcera velmi sebestacna, dokaze si poradit a nieje leniva aj tak by som ju na internat nepustila. V tomto svete nie. Mozno syna ano.
Skus najprv zrobit poriadky s dcerou, vsetci sa nebudu tocit okolo nej a mala by som tiez strach aby pocas casu na internate nepadla do nejakej zlej bandy. Teraz su dievcata horsie nez chlapci. Treba si s nou zrobit vztah a verit jej, ze ma rozum tiez a dokaze rozoznat co je zle a dobre aj keby nemala kamaratov.
@zara3 vieš čo sa jej bavysvetlujem, aj pokricim, vezmem mobil, zakážem... Ale s ňou to nehne. Fakt jej vravím už keby mi niekto povie niečo 100x, tak to urobím a nieže kašlem na to. Ja to sama nechápem, či má takú povahu či čo...to nie je že som sa teraz zobudila, že ona je lenivá. Je lenivá ak do učenia, tak toho sa tiež bojím,aby ma intraku nesedela len na mobile...ja fakt neviem...zároveň by sa jej sídla taká facka, že aha, teraz som zodpovedná sama za seba
@anonym_f82cf1 mna udivuje ako takyto zufali ludia cakaju ze niekto za ich neschopnost vychova ich dieta namiesto nich. Nie intrak ani vychovavatelky nenapravia tvoju zbabranu vychovu
@anonym_d78064 moja dcéra má 13 a nepohnem s ňou, lenivá, hnila, povaha. Nejdem rozpisovať do detailov, ako bojujeme, príkazy, zákazy, keď aj niečo urobí, všetko jej trvá. Takže nie vždy je to len o výchove. Syn má výchovu rovnakú, a je z neho presný opak sestry - medvedík čistotny
@anonym_d78064 moja dcéra má 13 a nepohnem s ňou, lenivá, hnila, povaha. Nejdem rozpisovať do detailov, ako bojujeme, príkazy, zákazy, keď aj niečo urobí, všetko jej trvá. Takže nie vždy je to len o výchove. Syn má výchovu rovnakú, a je z neho presný opak sestry - medvedík čistotny
@terezia74 presne tak, je to asi v povahe
@anonym_autor za mna ano poslala by som ju nech "vyskúša"
@anonym_autor Dcéru určite nie, nikdy nevieš, akí retardovaní chalani tam môžu byť, ktorý budú mať nejaké myšlienky...
@anonym_autor keby išla na internát, možno by bola donútená urobiť všetko sama, ale ako ju poznám, nekúpala by sa týždeň a jedla iba croasanty
@terezia74 a to aj vaša má na všetko čas? Moja je taká popletené, ja neviem veď prídem, najem sa, naučím, mám pokoj. Nie ona úplne naopak...vymení knihy, potom sa učí, zrazu o dve hodiny si ide písať úlohu. Ja nechápem... A nič nevidí, že treba utrieť riad, upratať...presne ona bude radšej jesť suchý rožok akoby si ho mala natrieť. Ja fakt nerozumiem. Mňa ide z toho poraziť... Preto fakt neviem, či by dostala rozum alebo by som po týždni musela ísť po ňu...
@terezia74 a to aj vaša má na všetko čas? Moja je taká popletené, ja neviem veď prídem, najem sa, naučím, mám pokoj. Nie ona úplne naopak...vymení knihy, potom sa učí, zrazu o dve hodiny si ide písať úlohu. Ja nechápem... A nič nevidí, že treba utrieť riad, upratať...presne ona bude radšej jesť suchý rožok akoby si ho mala natrieť. Ja fakt nerozumiem. Mňa ide z toho poraziť... Preto fakt neviem, či by dostala rozum alebo by som po týždni musela ísť po ňu...
@anonym_autor na internáte to funguje tak, že po škole úlohy, môžu ísť von vychovávatelka podpise priepustku dokedy možu byť preč vrátnik zamkne, ak sa nevráti načas.Vecera voľný čas spánok....vychovávateľkyla prejde po izbách a skontroluje.Ranajky, obed, večera na internáte.
Pre mňa to je najhorší vek pustiť dieťa z domu prvé lásky, mobil do noci, tajnosti.Nie som s tým stotožnená a dúfam, že si decká nevyberu školu na druhej strane Slovenska.Na víkend musia ísť všetci domov prinesie ti haldy prádla, a v nedeľu všetko balis plus jedlo.Ked bude každý deň poobede po škole sedieť v bare ani to nezistis.
@anonym_autor na internáte to funguje tak, že po škole úlohy, môžu ísť von vychovávatelka podpise priepustku dokedy možu byť preč vrátnik zamkne, ak sa nevráti načas.Vecera voľný čas spánok....vychovávateľkyla prejde po izbách a skontroluje.Ranajky, obed, večera na internáte.
Pre mňa to je najhorší vek pustiť dieťa z domu prvé lásky, mobil do noci, tajnosti.Nie som s tým stotožnená a dúfam, že si decká nevyberu školu na druhej strane Slovenska.Na víkend musia ísť všetci domov prinesie ti haldy prádla, a v nedeľu všetko balis plus jedlo.Ked bude každý deň poobede po škole sedieť v bare ani to nezistis.
@anonym_897bb1 inak toto ma zaujimalo vzdy s priepustkami... vratnik zavrie.. a potom sa ako dostanu dnu meskajuci?
@anonym_897bb1 inak toto ma zaujimalo vzdy s priepustkami... vratnik zavrie.. a potom sa ako dostanu dnu meskajuci?
@simca06022011 má neskorý príchod a po viacerých ich môžu vyhodiť z internátu.Ked chce niekam ísť musí nájsť vychovavatelku a dať si podpísať odchod príchod.A tiež si vypočuť či je naučená, má upratané aspoň tak to je v NR.
@simca06022011 ak má zlé známky môže vychovávatelka povedať, že nejde nikam.Susedove dieťa tam vydržalo 2m a radšej dochádza😂buď sa hľadal vrátnik, alebo vychovávatelka, alebo iný problém.Zima na izbe, spolubývajúca, ktorá sa učila zásadne v noci, ďalšia čo vstávala ráno 05, aby mala kúpeľňu pre seba.
@anonym_autor Pokial chce ist,tak by som ju pustila. Tam sa bude musiet spolahnut na seba a naucit sa,ze nikto za nu nic neurobi a mozno ta prekvapi. Ale mozno naopak zlenivie este viacej. Ale ja by som dieta na internat asi nepustila. Zila som na internatoch a bola to divocina.
Ja som tiez rozmyslala nad internatom pre syna, prave preto, ze doma su furt hadky kvoli tomuto lenivemu tempu a nezaujmu takmer o nic.
Ja si konecne oddychnem a nebudem sa musiet s nim furt hadat. Tam sa dufam nauci nejakej samostatnosti konecne, prip. sa s nim budu hadat vychovavatelia na internate 😅 A konecne ja budem ta super mamicka, a nie ta tyranka, ktora od neho ocakava, ze si umyje konecne zuby alebo odlozi po sebe tanier aspon do drezu
@anonym_f82cf1 Jasne, odložiť si decko do úschovne, v lepšom prípade do ústavu a čakať zázrak, že ho tam prevychovajú kým ja budem vegetiť. No omyl! Buď ho hneď pre niečo vyrazia a budú preklínať vás ako rodiča, alebo príde ešte horší. Málokedy sa zmenia k dobrému.
@anonym_99bfc5 Hlúposť, aj ako irony.Chodí tam kdekto, hlavne z vidieka, a tí to niekedy fakt nedávajú.
@zara3 JA len, že súrodenec by nemal nahrádzať žijúceho rodiča..;)
@anonym_autor pisem, ako vychovavatelka na internate.
dcera ma na vsetko cas? mozno ju treba nechat, nech zazije dosledky, zaspi do skoly, zmeska, bude mat pruser, bud si uvedomi, ze si musi sledovat cas, alebo nech si zazije nasledky. u nas na internate si musi upratat za sebou riad. ale zase decka maju mobili prakticky nonstop, ale na noc vypiname wifi, ale oni maju aj tak data. u nas nie je divocina, pariky si strazime aby sa nam nerozmnozovali a poschodia sa na noc zamykaju, takze chlapci nemaju v noci pristup k dievcatam. takze ak chce ist na tu strednu, nech ide na internat, osamostatni sa. na to je puberta, aby sa deti zacali osamostatnovat a odtrhli od rodicov. a ty prestan mat ochranarsku vychovu a neboj sa o nu. presne vidim ten typ rodicov, co pridu prvy den s detmi sa ubytovat a este im obliecky oblecu, lebo chudacik maly, ako to zvladne. riziko na internate je, ze sa dostane k cigaretam a alkoholu, ale to asi na strednej aj bez internatu.
@anonym_d78064 ... a potom si precitaj aj ostatne prispevky, ze povaha decka nie vzdy odzrkadluje vychovu ... hlavne ked mas 3 deti a 2 z nich su v poriadku ...
ale kopni si, ked sa nudis a rob zavery o vychove z 2 viet 😅
muuuudra
@anonym_d78064
@anonym_f82cf1 vietw co ,s oboma vasimi prispevkami suhlasim 😂 . Vychovam 4 deti 14r.chlapec , 8r.chlapec, 7r.dievca , 4r.dievca. a vsetci su uplne iní
7r dievca mame v pestunskej starostlivosti, jej bio rodicia sa nevedia ,nechcu postarat a pri poslednom pobyte u jej starych rodicov ci jek otca bola nezvladatelna ,zuriva ,agresivna . U nas je to jedno citlive a vnimave ,laskave dievca,ktore malo detstvo ako z hororu a liecime jej rany na dusi .
Cize tam by som povedala ,ze dieta casto odraza vychovu a rodicov . Potom moje deti . Najstarsi flegmos ,puberta ,v triede predseda a od malicka taky "vodca bandy" ako ho volali . tiez chce ist na intrak mimo sk ,nemam s tym problen ,je velmi zodpovedny a rozumny , 8 rocny je tak velky cholerik ,jeho nalady sa menia v sekunde , od narodenia bol velmi zivy ,rad nicil veci ,a nemenilo sa to ani tvrdou vychovou ani laskavym slovom , jedine ,co nanho plati je to ,ked sa mu clovek dostatocne casovo venuje a dodava sebavedomie ,je radsej v mensom kolektive alebo sam . A potom je tu 4 r dcera ,ktora je exibicionistka , vsetkym hovori ,ze je krasna princezna a chce byt vsade stredobod pozornosti .
Vsetkym 4 detom sa snazime dat rovnako pozornosti , mame.rov ake pravidla ,snazime sa byt spravodlivi . No vychova kazdeho z nich je kusok ina .na kazdeho plati nieco ine ,kazdy ma.ine potreby , a inak reaguje na podnety .
14 rocny sa nam v 12 rokoch zacal vzdalovat . A sam vymyslel,ze miesto plavania v oddiely by sa chcel vratit k atletike ebo skusit posilnovanie . Stiahol ma so sebou .chodime spolu na crosfit .cvici medzi dospelakmi ,mame spolocne temy,smejeme sa spolu,zdoveruje sa mi. Ked ho poprosim o laskavist ,urobi to. Naskrabe zemiaky k obedu ,vylozi mycku, vynesie smeti, vezme deti z druziny . Alebo po ceste do skoly mi hodi skolkarku do skolky ked som v praci.
Ale to su veci ,ktore sa nebuduju zo dna na den. Ale vychovou a vedenim od narodenia . A potom ano ,vstupuje tam aj kus povahy
@simca06022011 má neskorý príchod a po viacerých ich môžu vyhodiť z internátu.Ked chce niekam ísť musí nájsť vychovavatelku a dať si podpísať odchod príchod.A tiež si vypočuť či je naučená, má upratané aspoň tak to je v NR.
@anonym_897bb1 no vsak ako doma :DD tiez sa nebude tarat, ked ma bordel, nie je naucena a ma zle znamky :D
Píšem z vlastnej skúsenosti. U nás to bolo tak 50/50. Boli baby ktoré boli v pohode s poriadkom aj s učením. A boli baby ktoré sa utrhli z reťaze, dostali konečne voľnosť od prísnych rodičov. Začali piť a fajčiť. Závisí to od povahy. No mali sme babu, ktorá prvé 2 týždne plakávala a nakoniec z internátu odišla.
Píšem z vlastnej skúsenosti. U nás to bolo tak 50/50. Boli baby ktoré boli v pohode s poriadkom aj s učením. A boli baby ktoré sa utrhli z reťaze, dostali konečne voľnosť od prísnych rodičov. Začali piť a fajčiť. Závisí to od povahy. No mali sme babu, ktorá prvé 2 týždne plakávala a nakoniec z internátu odišla.
@dankakuc a to sa potom rieši prestup na inú školu, keď dochádzanie nie je možné? Vymyslím si že by bola na pedagogickej a chcela by odísť na obchodnú akadémiu...prijímačky na pedag. sú zo SJ a bio. Na obchodnej zo SJ a matika. To nie je potom problém? Či sa robia znovu prijímačky pred nástupom? Či len nájsť školu kde je voľné miesto? Čo ak by nebolo voľné miesto nikde? Ach ja mám celkom strach z toho aby ju vôbec vzali. Síce je osmacka, mala 1-2 známky, na konci sedmičky mala štyri trojky, teraz to vyzerá na 2-3 trojky. Ale dala som jej robiť slovinu nejaký monitor z predchádzajúcich rokov a umelá 37%. Skoro som skolabovala... Musíme to začať precvičovať...
@dankakuc a to sa potom rieši prestup na inú školu, keď dochádzanie nie je možné? Vymyslím si že by bola na pedagogickej a chcela by odísť na obchodnú akadémiu...prijímačky na pedag. sú zo SJ a bio. Na obchodnej zo SJ a matika. To nie je potom problém? Či sa robia znovu prijímačky pred nástupom? Či len nájsť školu kde je voľné miesto? Čo ak by nebolo voľné miesto nikde? Ach ja mám celkom strach z toho aby ju vôbec vzali. Síce je osmacka, mala 1-2 známky, na konci sedmičky mala štyri trojky, teraz to vyzerá na 2-3 trojky. Ale dala som jej robiť slovinu nejaký monitor z predchádzajúcich rokov a umelá 37%. Skoro som skolabovala... Musíme to začať precvičovať...
@anonym_autor a s takymi vysledkami, kam chce ist na skolu? moja dcera ako 6tacka bez ucenia, vlastne ona sa sj a mat ani neuci, neprecvicuje spravila v 8micke monitor na 70-75%... dvojkarka. Na pedagogicku?OA?.. :D neviem presne na tie skoly ake su podmienky, ale ako bud nech zacne sa doucovat a riesit znamky, alebo jej treba najst nejake uciliste vhodne. no ale k veci, je osmacka, teraz sa venujte tomu ze sa musi ucit a zlepsit si priemer a o rok vyberies skolu. Aj podla prijimacich podmienok. Napr mne chcela ist v 8micke dcera na biling.gympel a nespravila iba z toho dovodu, ze nemala znamky za priemer. Rovnako som jej povedala, ze to bude aj tento rok, vyberie si oblubenejsiu skolu a ma problem v konkurencii, tak dostala prikaz, zlepsit priemer hlavnych predmetov. Napr teraz vahala, ci na Murgasku u nas pojde, na multimedia, maju profilujuce predmety SJ-JAZYK-MAT-FYZ = mat fyz ma 2 a 2 ... priemer 1,5.. som povedala ze jedine ako "moznost" a druha skola ide na istotu... OA ma myslim SJ, Jazyk, Mat dejepis?? tam ma priemer lepsi, lebo len mat ma 2... Ja mam ciel aby na jednu skolu ju urcite prijali, taku co vyberieme spolu, aby neskonicla medzi detmi co budu musiet ist tam, kde bude volne.. lebo to su hrozne skoly v nasom okoli :DD a mna by svaclo keby skoncila na ucnovke. Cize nie internat teraz ries. Ale to aby si zlepsiela priemery + potom vybrat dobru skolu, kde ju vezmu. Intrak je to najmenej.
@anonym_autor Mám dcéru na internáte 120 km od domu. Nemám obavy, ani som nikdy nemala. Dcéra je spoľahlivá, výborná žiačka, upratuje, pomáha. Takže úplne o inom ako u teba. Ale myslím, že intrak by tvojej pomohol. Na intraku musia dodržiavať pravidlá, upratovať, povinné aktivity sú atd...

@simca06022011 no ja do GenZ už (ročníkovo) patrím, pocitovo millenial, keďže som mala starších súrodencov. A popravde je asi jedno aká to je generácia, nik v puberte nechcel riešiť riady a nepopratané veci. Rozdiel bol však to, že genZ a ďalšie generácie nemajú za to žiaden postih, proste nemusia byť zodpovední ani za seba, nie ešte nahodou za umývačku (obrazne povedané). Mám aj mladšiu sestru, momentálne je v puberte a 0 zodpovednosť za čokoľvek, mama jej ešte aj desiatu chystá do školy, lebo by si sama neurobila. Pre porovnanie, ja som si ju robila od 1.ročníka sama, ak nie, tak by som nejedla. Stále dúfam, že ju pošlú na intrák, nech zvládne aspoň základnú starostlivosť o seba ako najesť sa a pripraviť sa do školy samostatne, bez nutnosti kontroly mamou 😂.
@a0 ja ti napr poviem, ze maju postih... ale nefunguje to na nich.. mam tam brata, aj dceru.. obaja strajchli zaciatok a koniec gen. A obaja su taki.. ze to nenabijes, nezakazes nic (vsak co ? nemozem telku, mobil, nevadi.. zduje sa a vybavene, prezije bez... a vpraci to vidno, zdihne sa ti chalan, ked sa spytas ci uz urobil tu tabulko co dostal pred 3dnami, aspon nieco, a odide.. bez slova, viac od prace nepride.. dokonca jeden kaskader, aj osobne veci nechal na firme (presne tento, v tom opisanom pripade)... vidim to aj na rovesnickach dcery, to su sebavedome devy, co .. nezakazes im nic. To sa s mamou aj poboije hadam (samozrejme zvelicujem, to su potom individualne pripady, zvacsa vidno kde su dobre vztahy v rodine a deti v ramci mantinelov tych rodicov posluchaju). na druhej strane maju velke pohodlie, nech sa deje co sa deje. Mna najviac doraza postojj k praci, my mame firmy, rodicia, my s partnerom, a to deti pomahat??? neexistuje.. ja som isla s otcom do prace, povedal povysavaj = urobila som, zobral ma na brigadu balit tovar = balila som atd atd.. toto moje? prosim ta sima nestiham, povysavj mi aspon tu kancelariu.. no figu :DDD otazka ci si nechce zarobit a ist parkrat do tyzdna pomoct, to je priam urazka cti :D
A inak jasne, nie kazdy zapadne do charakteristik... ja som milenial a napr vela veci mam skor z toho predtym :D az na hudbu, az na hudbu.. :DD u nas si z toho pekne robime zarty a dotahujeme sa :D