Som staromódna alebo len starostlivá matka?
Dobrý deň. Chcem sa len spýtať viete kam chodia vaše dcérky ským sa stretávate poznáte ich kamarátov ? Lebo ja chcem od dcéry aby mi aspoň sem tam dala vedieť kde je keď je von chcem vedieť akým sa stretáva a nič mi nepovie. Som staromódna? Ale keď ja sa o ňu bojím. A ešte ma zaujíma vedia sa už aj troška doma hýbať ? Upratať navariť lebo mne muž stále vyčíta že ju nechávam ako princeznú nič robiť.
@anonym_autor pán manžel sa ako zapája do domácich prác a výchovy okrem kritizovania teba? Doteraz ste ju k ničomu neviedli a zrazu čakáš, že bude doma makať?
@anonym_autor tu je dôležité, koľko ma dcéra rokov, je iné, keď ma 10 a keď 20… moja ma 16, jej kamarátky väčšinou poznám len tak, že ide s Emou z plávania niekam… osobne ich nepoznám. Doma nemá žiadne povinnosti a ani ju nenaháňam, to som robila, keď bola mala. Teraz si izbu udržuje sama, niekedy sama niečo upecie, keď potrebujem pomoc, niečo dovarit, vyvesiť prádlo… tak ju poprosím a ona to urobi. Funguje ako dospela a tak s ňou aj komunikujem.
@anonym_c54283 dcéra má 17 teda bude mať v máji
Muž vie varit? Ak áno, tak nech jej povie, že niečo uvaria spolu. Ak nevie, tak nech sa najskôr naučí on sám a potom naučí ju
@anonym_4e5b2e vie základ ale on vie zapespecit rodiny vie domáce práce. Syn je tiež vedený že sa vie postarať o domacnost a keby sa oženil vie sa postarať aj finančne
Takže dcéra má 17.
Nie, v tomto veku sa môže vybodnut na to, aby ti hlásila s kým a kam ide. A má nato právo.
To, že v 17 tich nevie nič je chyba obaloch rodičov.
@doriiis nie, nemoze sa na to vybodnut. dcera nie je plnoleta a rodicia su za nu zodpovedni.
@anonym_autor tak ja to beriem z mojho pohladu . Toez som doma nikdy nevarila , teda kým som bývala u rodičov . A teraz milujem varenie . V 17 rokov je úplne normlane že tie baby majú úplne iné záujmy ako stať pri sporáku a s hajzlovou kefou v ruke 🤣 . Podľa mna to muž zbytočne nafukuje a ty si úplne štandardná matka pubertiacky
@lenka.25 chápem len počúvam.od.muza že dnešné dievčatá hľadajú muža čo vie zabezpečiť rodinu a oni samé nevedia nič poriadne len pred zrkadlo stat a umelé mihalnice lepiť a kačacie zobáky vytvárať.
Koľko má dcéra rokov? Ja som od malička bola zapájaná do prác v domácnosti a mala som povinnosti, ktoré patrili mne a musela som ich splniť, ako umývanie dlážky, vynášanie smetí a udržiavanie poriadku v mojej izbe. Variť som tiež doma varila, ale hlavne preto, že ma to bavilo a ak som si mala vybrať si radšej povysávam alebo načistím zeleninu na vývar, tak som si vždy vybrala kuchyňu. Podľa mňa by bolo fajn, ju skúsiť do toho zapriahnuť, nehovorím že musí vedieť excelentne variť, ale mám kamarátky, ktoré sa s tým vo vlastnej domácnosti vytrápili.
Čo sa týka tých kamarátov, mama zhruba vedela, ale nedá sa povedať, že by ich poznala. Vždy som jej povedala kam cca idem, kedy sa asi vrátim a boli sme dohodnuté, že keď sa zdržím či sa rozhodnem u niekoho prespať, tak dám vedieť.
@anonym_83843e má 17 rokov teda v máji bude mať
@anonym_autor nepíšeš koľko má rokov...
Moja má 18 poznám jej kamošky, kamošov,priateľa.
Vie navariť upiecť oprať a vedela to aj pred 5r., vie pokosiť trávnik aj pokopať , porýlovať záhradu.
@13uzivatelka11 Slovenske skolstvo. Clovek by sa divil, keby to bolo inak. Posledny zhasnite svetlo.
@anonym_9da5c9 to máš pravdu ohľadne školstva neviem kto raz bude stavať domy zapojí vodu, kto bude piest chlieb no každopádne to bude zaujmave
kamarátov som nepoznala, iba niektorých spolužiakov zo zš, zo strednej vôbec ... a tiež som ho doma veľmi nezapriahala, aby robil sám od seba, niektoré veci musel robiť povedzme na príkaz, ale nie že sám ...
dnes bola u mňa pani ktorá mi upratuje - a upratuje aj u neho - a ho veľmi chválila, aký má poriadok ... muž sa smial že je to divné, doma na to nedbal 😂
a keď podľa seba keď si spomeniem - tiež som doma ani nevarila, ani neupratovala, moja mama mala perfekcionistickú úchylku, to bolo zbytočné čokoľvek robiť - a vo svojej domácnosti fungujem normálne ... 😂
Moja ma v juli 17 a poznam jej kamaratky a nejakych chalanov obcas spomina. Doma ma na starosti svoju izbu a 1x tyzdenne vari obed (robi si meal prep na 3 dni) - vacsinou kura, lososa a pod. Obcas napecie, kolace z kysnuteho cesta vacsinou. A veceru do pripravuje tiez. Varit vie vsetko - maso, ryzu, zeniaky, cestoviny, vie spravit domace rezance, domacu pizzu. No a varit sa mi pbe moje deti naucili pocas distancnehi vzdelavania, ja som nemala cas vyvarat, tak prikladali ruku k dielu a potom nechceli uz zacat chodit na obedy. Moja podmienka ale bola, ze obaja budu s nakupmi a varenim pomahat..takze vedia obaja
@anonym_autor mám 17r a 19r dcéry, väčšinu kamarátok poznám, ony sa mi zdoverujú. Staršia pôjde čoskoro na vš, aj na internáte sa bude vedieť.o seba postarať. Nič také že doma nemusí pohnúť prstom u nás neexistuje. To že sa o ňu trochu bojím napr keď ide preč autom, je jedna ale ale dôverujem jej.
Asi bude mať tvoj muž pravdu, vychvala si prizcezničku ktorej by asi spadol zlatý prstienok keby sa doma musela ,, hýbať,,
A ešte aj dôvera absentuje
@anonym_autor tak naucit zakladne veci by sa mala uz doma, ja si myslim. Ale nielen, ako navarit a oprat, ale aj ako pouzivat skrutkovac, na co su istice, vymenit aspon ziarovky, pritiahnut zasuvku, zavesit stropne svietidlo, mozno aj co-tu zmajstrovat nieco. Takze nielen, ze manzel sa hneva ze jej robota smrdi, ale naucol ju nieco on zo svojich zrucnosti?
A ano, mala by to vediet, nech potom.dokaze byt nezavisla zena ked bude mat vlastnu domacnost. Ci budete radsej, aby potom niekomu platila za upratovanie ci varenie, a za zavesenie blbej policky na stenu?
@anonym_4e5b2e ale ona sa učí za cukrárky to je trošku iné to ako keby ste nemali vedomosti z tej VS a bola na úrovni ZŠ proste keď niečo študujem tak to hádam aj ovládam
@anonym_autor Preco isla za cukrarku,ked k tomu nema vztah? Doma by mohla nieco porobit. Upratat,navarit to je zaklad. Ale tak,ked nevari,nezruti sa svet,len raz ked bude mat svoju domacnost,lahsie sa jej bude zacinat,ked uz bude mat nejake zaklady.
Moja je 16 rocna. Davam jej nejake domace prace, ale robi to asi 10x dlhsie nez to je normalne. Niektore veci podplati brata, aby to za nu urobil 🫣. Ona sa radsej uci. A uci sa dobre, tak to nejak neriesim. Kam ide a s kym mi oznamuje. Robi to sama od seba, nemusim to z nej tahat. Varit vie, tak aby prezila, cize minimum. Aj sa to chce naucit, len sa nevie k tomu dokopat. Netlacim ju do nicoho. Ked bude mat vlastne byvanie, bude donutena.
Od 16 som varila ja. Mama mala zdravotne problémy takže som prevzala domácnosť ja. A k tomu tak moja vždy vedela kde som, s kým som. Prišlo mi to logické ak by sa náhodou niečo stalo aby vedela kde som bola. Väčšinou som jej nikdy neklamala. Poznala mojich kamarátov aj tak som ich nemala veľa. Ona bola moja taká kamarátka najlepšia. My máme do teraz veľmi blízky vzťah.
Syn má 17. Vždy viem kde a s kým je. Vie, že keby sa s ním neviem spojiť, resp. neviem kde je, som schopná urobiť ozaj rozruch. A je mi úplne jedno, čo si kto myslí o mojej výchove...
@sisska96 zrejme žijes v meste.....tak moja tým problém nemá, žijeme na dedine, veľa si chováme pestujeme sami. Aj 13rocné si uvedomujú že domáce je lepšie a keď nič nezasejeme úroda nebude, ja som chodila na družstvo už o dosť mladšom veku. Nie každy chodil kopať cukrovú repu a tabak ešte za čias ČSSR
Tebe zrejme všetko rastie pod nosom v supermarkete tak sa možes bez práce ďalej rehotať
Kym som sa nevydala neuvarila som doma tiez nic. Aj skrinu som upratala az ked na mna vypadil jej obsah.v kupelni som stravila aj 2-3 hodiny.. a predstav si ze teraz mam doma iorane ozehlene upratane navarene aj okna poumyvane.vsetko pride..
Moji 11 a 9 roční synovia majú už úlohy v domácnosti. Primerane ich veku. Neviem si predstaviť mať takmer 17 ročnú dcéru a že by doma nič nerobila.
@anonym_autor musia pomáhať všetci traja, ale vzťah k prácam majú rôzny. Najlepší asi najstaršia dcéra, ona je taký pedant aj sama si uprace, má čisto a zdžubáva sestru, ktorá je úplný opak, chaos a bordel nonstop, všade veci za sebou necháva "spadnuté". Ten najmladší, tak ten zatiaľ vyzerá, že to bude tiež ako tak ok, akurát potrebuje k upratovaniu spoločníka. Ale tak moc toho zas nerobia v domácnosti. Varenie, to je iná téma. baby som mala tendenciu "učiť variť", asi 2 mesiace, všetko som nachystala predpripravila, už len hodiť do hrnca a zamiešať a variť, čiže robota asi na 5 minút a bože tie otrávené xichty čo hádzali, no dovi. Tak som sa na to potom vybodla. Teraz ich zavolám na striedačku raz zemiaky našúpať, potom mrkvu, alebo rezne obaliť všetci traja, furt sa len vadia pri tom, ale čo už, keď je to neúnosné, vyženiem ich z kuchyne a spravím si to sama. No. A ich kulinárske umenie spočíva v tom, že vedia špagety uvariť a vajco na tvrdo. A volské oko. No a čo. Od hladu už na intráku neumrú. Wifonku tiež zvládnu hádam. Ja som tiež tak začínala. A naučila som sa, lebo som musela. Nerobím z toho tragédiu. Najhoršie je nútiť niekoho do niečoho a hlavne hodiny ju držať v kuchyni, kde ju to nebaví a otráviť vzduch doma všetkým. Aj zemiaky tak velím, že ty 5 zemiakov a ty 5 zemiakov našúpať. A hotovo, majú v tom jasno a nepindajú, vedia, že to nebude na dlho. A je to fééééér. (Malý ešte nešúpe, lebo ešte viac škrabka šupala jeho ako zemiaky, takže malý má ešte nejaké úľavy na niektoré práce oproti babám). Zas niekedy niekto príde s nejakým receptom že spravme si (väčšinou koláč), tak si potom robíme spolu, čiže trošku ich čosi aj občas zaujíma, alebo keď niečo niekde jedli, čo im chutilo, tak poviem, že môžem niekedy skúsiť urobiť keď mi pomôžeš a tak. Skóre je to veľmi zriedka, tak raz za pol roka napr. Ale vtedy to funguje, že chcú variť/piecť.
@anonym_autor musia pomáhať všetci traja, ale vzťah k prácam majú rôzny. Najlepší asi najstaršia dcéra, ona je taký pedant aj sama si uprace, má čisto a zdžubáva sestru, ktorá je úplný opak, chaos a bordel nonstop, všade veci za sebou necháva "spadnuté". Ten najmladší, tak ten zatiaľ vyzerá, že to bude tiež ako tak ok, akurát potrebuje k upratovaniu spoločníka. Ale tak moc toho zas nerobia v domácnosti. Varenie, to je iná téma. baby som mala tendenciu "učiť variť", asi 2 mesiace, všetko som nachystala predpripravila, už len hodiť do hrnca a zamiešať a variť, čiže robota asi na 5 minút a bože tie otrávené xichty čo hádzali, no dovi. Tak som sa na to potom vybodla. Teraz ich zavolám na striedačku raz zemiaky našúpať, potom mrkvu, alebo rezne obaliť všetci traja, furt sa len vadia pri tom, ale čo už, keď je to neúnosné, vyženiem ich z kuchyne a spravím si to sama. No. A ich kulinárske umenie spočíva v tom, že vedia špagety uvariť a vajco na tvrdo. A volské oko. No a čo. Od hladu už na intráku neumrú. Wifonku tiež zvládnu hádam. Ja som tiež tak začínala. A naučila som sa, lebo som musela. Nerobím z toho tragédiu. Najhoršie je nútiť niekoho do niečoho a hlavne hodiny ju držať v kuchyni, kde ju to nebaví a otráviť vzduch doma všetkým. Aj zemiaky tak velím, že ty 5 zemiakov a ty 5 zemiakov našúpať. A hotovo, majú v tom jasno a nepindajú, vedia, že to nebude na dlho. A je to fééééér. (Malý ešte nešúpe, lebo ešte viac škrabka šupala jeho ako zemiaky, takže malý má ešte nejaké úľavy na niektoré práce oproti babám). Zas niekedy niekto príde s nejakým receptom že spravme si (väčšinou koláč), tak si potom robíme spolu, čiže trošku ich čosi aj občas zaujíma, alebo keď niečo niekde jedli, čo im chutilo, tak poviem, že môžem niekedy skúsiť urobiť keď mi pomôžeš a tak. Skóre je to veľmi zriedka, tak raz za pol roka napr. Ale vtedy to funguje, že chcú variť/piecť.
@anonym_6bae1d to ako keby som moje deti počula, som rada, že to tak nie je len u nás, keď im dám nacistit zemiaky, vyrátaju si presne, po koľko kusov každý 🫣🤣
@sisska96 zrejme žijes v meste.....tak moja tým problém nemá, žijeme na dedine, veľa si chováme pestujeme sami. Aj 13rocné si uvedomujú že domáce je lepšie a keď nič nezasejeme úroda nebude, ja som chodila na družstvo už o dosť mladšom veku. Nie každy chodil kopať cukrovú repu a tabak ešte za čias ČSSR
Tebe zrejme všetko rastie pod nosom v supermarkete tak sa možes bez práce ďalej rehotať
@katica06 radšej sa nestrápňuj ďalej ;)
@katica06 my máme permakultúrnu záhradu, takže mne nemusíš múdrovať 😅
@katica06 By som chcela vidieť ktorá 13 ročná dievča kope, rýľuje, kosí na záhrade 😂😂😂😂
@sisska96
Zartujes? Je ich dosť, hlavne tie čo žijú na dedine. Sú v 18 schopnejší ako ja po 40tke. K rylovaniu mám odpor alebo teda nie ale neviem to a je mi to fyzicky veľmi náročné. Tie baby majú dnes 21 a 19 rokov, z rozličných rodín a že uvaria a úpravu, aj žiarovku vymenia, poškodia - to patrí k samozrejmosti. Ta jedna ešte sa aj o zvieratá postará, kravy kozy sliepky zajace. No ojedinele kusy zrejme. Alé úžasné dievčatá, dokonca bez "vady". A takto fungujú veru už roky. Dobrovoľné.

Takže dcéra má 17.
Nie, v tomto veku sa môže vybodnut na to, aby ti hlásila s kým a kam ide. A má nato právo.
To, že v 17 tich nevie nič je chyba obaloch rodičov.