icon

Synovi na strednej nesadol spolusediaci. Aké má možnosti?

11. sep 2026

Syn tento rok nastúpil na SŠ, žiaľ, zisťuje že mu absolútne nesadol spolusediaci, chlapec má pravdepodobne minimálne ADHD, že sa ho neustále niečo pýta v rámci práve prebiehajúcej práce, štuchá doňho, pozerá neustále čo píše, čo robí, syn sa vôbec nemôže sústrediť, že počas písomky sa ho stále pýtal na otázky, ktoré nepochopil, že na jednu aj 3-4x, pre syna samého je to celkovo nová situácia, je to dosť náročná škola a je veľmi citlivý a slušný aby niekoho úplne odpákoval, že mu aj hovorí, ale efekt žiaden, chlapec že mu aj povie prepáč a ide zase to isté ... Neviem čo mu v tejto situácii poradiť, ako mu pomôcť, syn má vrodené zdravotné problémy a sme veľmi radi že sa na túto školu dostal, veľmi sa snaží, ale vidím ako je po týždni už len z tejto situácie unavený a neviem si predstaviť že ho toto čaká minimálne zvyšok školského roka.

Strana
z2
mimachicha
11. sep 2026

Urcite by som riešila s triednou učiteľkou, minimálne nech ho presadí. Určite je lepsie sediet sam v lavici ako by ho mal tento chlapec neustále rozptylovat. Ved to je na nervy, človek by sa ani sustredit nevedel.

anonym_2cbc06
11. sep 2026

triedna ho odmietla presadit alebo diskutovat s nim o tieseni? Alebo sa syn neskusal o tom s nou porozpravat? tam by som zacala

biba_18
11. sep 2026

nech ide za triednou a nech ich rozsadí…

negymama
11. sep 2026

uy ste mali prve rodicovske zdruzenie? ak este nie, tak chod nan a tam sa obrat na triedneho ucitela s prosbou o rozsadenie syna, uved to co si napisala.
ak uz ste rodicovske mali, kontaktuj ucitela cez edupage, da sa v chate nastavit, ze tvoju spravu uvidi iba ucitel.

anonym_9229a1
11. sep 2026

@anonym_autor a to sa ty ako matka nevies ozvat triednej ucitelke? Ja sa cudujem, co za otazky tu padaju na MK. Tristvrtina zien akoby neschopne, nevedia da ozvat, nekomunikuju..

anonym_9f0437
11. sep 2026

Toto riesis na internete skor nez s triednou, uplne normalne a slusne? Sa necudujem ze za syn nevie ozvat, ked jeho matka ked nedokaze uplne slusne odkomunikovat problem na normalnych miestach... (Nic v zlom)

negymama
11. sep 2026

autorka, ved skolske lavice nie su galeje...ze su vazni o seba priputani retazou.
hadam si necakala, ze tu kazdy povie nech syn vydrzi rusiveho spoluziaka, alebo mu povie zazracne slovicko a on prestane.
su aj take deti, ten chlapec za to nemoze a mozno iny asertivnejsi spolusediaci si s nim hravo poradi.

anonym_e347a5
11. sep 2026

To snad nie, ze maminka ma ist 15.r.chlapcovi orodovat za triednou??? Si robite srandu?
Ved chudacik hadam ma usta a vie to povedat ucitelke sam..preboha ved sie su v 1.na ZS!!!
.

anonym_964575
11. sep 2026

Riesit s triednou. Riesili sme aj my. Chalan nosil denne!!!klobaskove chleby a mojho uz az napinalo.. rozsadila ich.. v synovej triede, z 22deti, je 8 zaclenenych.. 🫣😕

anonym_964575
11. sep 2026

Za mojho introverta som isla orodovat JA🙂

anonym_964575
11. sep 2026
@anonym_9f0437

Toto riesis na internete skor nez s triednou, uplne normalne a slusne? Sa necudujem ze za syn nevie ozvat, ked jeho matka ked nedokaze uplne slusne odkomunikovat problem na normalnych miestach... (Nic v zlom)

@anonym_9f0437 niektori sa ucitelov boja..ze si na neho zasadne..

autor
11. sep 2026
@anonym_e347a5

To snad nie, ze maminka ma ist 15.r.chlapcovi orodovat za triednou??? Si robite srandu?
Ved chudacik hadam ma usta a vie to povedat ucitelke sam..preboha ved sie su v 1.na ZS!!!
.

@anonym_2cbc06 ďakuje za reakciu. Problém je že majú strašne malú triedu, že tam ledva vošli tie lavice ktoré sú tam, nie je šanca sedieť sám. To by bolo preňho ideálne.
@negymama nemali, že bude až na polroku.
@biba_18 a nie je trápne keď sa na strednej takto cez rodiča riešia takéto situácie? Ja si nepamätám že by sme na strednej boli presádzaní z takýchto dôvodov.
@anonym_9f0437 prosím, nevidíš do situácie tak nesúď, ja nemám problém niekoho upratať, naopak, ale ako píšem vyššie, toto nie je základná škola a nechcem za syna riešiť niečo čo by si mohol vybaviť sám, len v podstate nevieme aké sú možnosti, preto nechcem konať zbrklo a pokaziť mu tým nástup na novú školu. Doteraz mi hovoril len nejaké náznaky, pred chvíľou mi to po príchode zo školy vybalil celé, tak som sa chcela poradiť najskôr so skúsenejšími, aby som získala prehľad možností. Na to hádam MK slúži.
@anonym_e347a5 tiež poprosím nesúdiť, nepoznáš celú našu situáciu, vysvetľujem môj postoj vyššie.

anonym_73ec99
11. sep 2026

@anonym_autor Ja Ti neviem, na strednej sme sedeli s kým sme chceli. Určite nás učiteľka nepresadila. Premiestňovali sme sa do odborných učební, podelený sme boli na skupiny. Nikto neriešil kto s kým sedí. Veď nech si syn odsadne. Vybavené.. aké má možnosťi? Nech prestúpi na inú školu.. Aj to je jedna z možností...

autor
11. sep 2026
@negymama

autorka, ved skolske lavice nie su galeje...ze su vazni o seba priputani retazou.
hadam si necakala, ze tu kazdy povie nech syn vydrzi rusiveho spoluziaka, alebo mu povie zazracne slovicko a on prestane.
su aj take deti, ten chlapec za to nemoze a mozno iny asertivnejsi spolusediaci si s nim hravo poradi.

@anonym_73ec99 odsadne kam? Na zem? To ma pre toto meniť školu? To by si poradila svojmu dieťaťu?
@negymama a ako má nájsť toho asertívnejšieho spolužiaka, ktorý bude nadšený že sedí s takýmto? Nikto sa tam navzájom nepozná.

anonym_e0c46b
Odpoveď bola odstránená
negymama
11. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_73ec99 odsadne kam? Na zem? To ma pre toto meniť školu? To by si poradila svojmu dieťaťu?
@negymama a ako má nájsť toho asertívnejšieho spolužiaka, ktorý bude nadšený že sedí s takýmto? Nikto sa tam navzájom nepozná.

@anonym_autor to nie je tvoja uloha, to nech najde ucitelka, ona deti pozna. Prihajhorsom bude syn sediet sam.

januska12323
11. sep 2026

Keď sa nevie za seba postaviť syn musíš to spraviť za neho alebo ho nechať trpieť. Iné riešenie nie je.

doriiis
11. sep 2026

Na toto sa treba pýtať cudzích ľudí na koni?
Dohodni si stretnutie s tr. učiteľkou, opis jej situáciu presne takto ako teraz nám a dohodnite riešenie

aalt
11. sep 2026

To fakt na strednej robi este "zasadaci poriadok" triedna? My sme sedeli ako sme chceli - dohodli sa. Nikto to neriesil. Mozno ak by sa vyrusovalo, ale inac nikoho nezaujimalo kde kto sedi.

svetlonos
11. sep 2026

@anonym_autor
Riešiť a rozsadit. Syn nech povie, že je fajn chalan ale on sa absolútne nevie sústrediť, keď ho niekto takto Rusi. V práci som mala raz kolegyňu, ktorá dokázala počítať peniaze a pritom sa so mnou rozprávať. Nikdy neurobila chybu. Ja by som za to vyskočila z kože.
Mala som na strednej tiež spolužiačku, ťa otravoval takto počas celej hodiny aj na písomkach. Hneď som jej povedala, nech odpisuje do mňa koľko len chce aké nech sa ma nič nepýta, inak si počas písomky odsadnem! Nejak to pochopila a bol to horor pre mňa. Aj ja veľa kecam, teda aspom kedysi som. Alé pri učení a na písomkach neexistuje. Tam som potrebovala absolútny kľud a nie utaranu rusiaciu babu. Inak bola s ňou sranda, Fajn baba ale za toto by ho ju bola najradšej vystriedala vtedy 🤯. Nech si odsadnem, veď kamoši môžu ostať v pohode.
To je aj ako v živote. Nie s každým, s kým si rozumieme ako kamoši by sme vedeli pracovať v robote.

autor
11. sep 2026
@aalt

To fakt na strednej robi este "zasadaci poriadok" triedna? My sme sedeli ako sme chceli - dohodli sa. Nikto to neriesil. Mozno ak by sa vyrusovalo, ale inac nikoho nezaujimalo kde kto sedi.

@aalt nemali zasadací, ale nikto sa nepoznal, tak si sadli len tak, náhodne.

aalt
11. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor tak nech si len tak nahodne presadne, ci uz nie su ziadne volne miesta?

negymama
11. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no tak na dalsi tyzden nech si syn nahodne sadne k niehomu inemu.

anonym_c0ceb0
11. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_2cbc06 ďakuje za reakciu. Problém je že majú strašne malú triedu, že tam ledva vošli tie lavice ktoré sú tam, nie je šanca sedieť sám. To by bolo preňho ideálne.
@negymama nemali, že bude až na polroku.
@biba_18 a nie je trápne keď sa na strednej takto cez rodiča riešia takéto situácie? Ja si nepamätám že by sme na strednej boli presádzaní z takýchto dôvodov.
@anonym_9f0437 prosím, nevidíš do situácie tak nesúď, ja nemám problém niekoho upratať, naopak, ale ako píšem vyššie, toto nie je základná škola a nechcem za syna riešiť niečo čo by si mohol vybaviť sám, len v podstate nevieme aké sú možnosti, preto nechcem konať zbrklo a pokaziť mu tým nástup na novú školu. Doteraz mi hovoril len nejaké náznaky, pred chvíľou mi to po príchode zo školy vybalil celé, tak som sa chcela poradiť najskôr so skúsenejšími, aby som získala prehľad možností. Na to hádam MK slúži.
@anonym_e347a5 tiež poprosím nesúdiť, nepoznáš celú našu situáciu, vysvetľujem môj postoj vyššie.

@anonym_autor ...Ja si nepamätám že by sme na strednej boli presádzaní z takýchto dôvodov...
Tak hlavne za mojich cias by sa takyto ADHD ktory nezvlada obsediet na hodine v klude na strednu ani nedostal, neexistovalo aby ziak vyrusoval spolusediaceho, uplne nepredstavitelne. Pocas pisomky bolo v triede ako v hrobe, kto sa len pozrel vedla, ucitel mu pisomku zobral a mal 5.
Ja chapem ze doba je ina ale kam to az zajde? Si predstavte ze mate v kancelarii kolegu ktory sa neustale vypytuje, vrti sa, strka do vas... kedy sa takyto ADHD skludni? Po SŠ? po VŠ? A ak nie, brali by ste takeho cloveka vedla seba, ze sa neviete sustredit na pracu, ze vas stale vyrusuje? Ocakavam ze ked zacnu takito ludia s roznymi PAS a DYS vychadzat zo SŠ a VŠ bude nasledovať ich integracia a inkluzia do zamestnania a to este len bude sranda.

anonym_d5c464
11. sep 2026
@anonym_9229a1

@anonym_autor a to sa ty ako matka nevies ozvat triednej ucitelke? Ja sa cudujem, co za otazky tu padaju na MK. Tristvrtina zien akoby neschopne, nevedia da ozvat, nekomunikuju..

@anonym_9229a1 a potom sa budú pýtať či treba chodit na rodičko

autor
11. sep 2026
@aalt

@anonym_autor tak nech si len tak nahodne presadne, ci uz nie su ziadne volne miesta?

@aalt absolútne nie sú, veď to, majú že úplne mini triedu, že ledva prejdú pomedzi lavice a všetky sú už obsadené.

valria
11. sep 2026

Na strednej sa predsa putuje z učebne do učebne, zo skupiny do skupiny, takže nechápem, prečo by mal byť problém sadnúť si kam chcem. Učitelia určite neriešia fixný zasadací poriadok, hlavne u prvákov, ktorých ešte ani poriadne nepoznajú. Matka, nechaj to na syna, nech si poradí. Riešiť toto s triednou je tak trochu trápne....

autor
11. sep 2026
@valria

Na strednej sa predsa putuje z učebne do učebne, zo skupiny do skupiny, takže nechápem, prečo by mal byť problém sadnúť si kam chcem. Učitelia určite neriešia fixný zasadací poriadok, hlavne u prvákov, ktorých ešte ani poriadne nepoznajú. Matka, nechaj to na syna, nech si poradí. Riešiť toto s triednou je tak trochu trápne....

@valria oni sa nepremiestňujú, sú stále v jednej triede. Matka.

anonym_9229a1
11. sep 2026
@anonym_e0c46b
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_e0c46b vidis to. Aj taki ludia maju deti..

anonym_c1c025
11. sep 2026
@anonym_9229a1

@anonym_9229a1 to je nic dnes sa tu pytala dospela zena ze co si obliect ked sa ochladilo

Strana
z2