icon

Synovi na strednej nesadol spolusediaci. Aké má možnosti?

11. sep 2026

Syn tento rok nastúpil na SŠ, žiaľ, zisťuje že mu absolútne nesadol spolusediaci, chlapec má pravdepodobne minimálne ADHD, že sa ho neustále niečo pýta v rámci práve prebiehajúcej práce, štuchá doňho, pozerá neustále čo píše, čo robí, syn sa vôbec nemôže sústrediť, že počas písomky sa ho stále pýtal na otázky, ktoré nepochopil, že na jednu aj 3-4x, pre syna samého je to celkovo nová situácia, je to dosť náročná škola a je veľmi citlivý a slušný aby niekoho úplne odpákoval, že mu aj hovorí, ale efekt žiaden, chlapec že mu aj povie prepáč a ide zase to isté ... Neviem čo mu v tejto situácii poradiť, ako mu pomôcť, syn má vrodené zdravotné problémy a sme veľmi radi že sa na túto školu dostal, veľmi sa snaží, ale vidím ako je po týždni už len z tejto situácie unavený a neviem si predstaviť že ho toto čaká minimálne zvyšok školského roka.

Strana
z2
valria
11. sep 2026
@anonym_autor

@valria oni sa nepremiestňujú, sú stále v jednej triede. Matka.

@anonym_autor Tak tomu neverím. A čo delenie podľa jazykov a úrovní, etika a náboženstvo, informatika...? Čo je to potom za školu??

anonym_c1c025
11. sep 2026
@anonym_c0ceb0

@anonym_autor ...Ja si nepamätám že by sme na strednej boli presádzaní z takýchto dôvodov...
Tak hlavne za mojich cias by sa takyto ADHD ktory nezvlada obsediet na hodine v klude na strednu ani nedostal, neexistovalo aby ziak vyrusoval spolusediaceho, uplne nepredstavitelne. Pocas pisomky bolo v triede ako v hrobe, kto sa len pozrel vedla, ucitel mu pisomku zobral a mal 5.
Ja chapem ze doba je ina ale kam to az zajde? Si predstavte ze mate v kancelarii kolegu ktory sa neustale vypytuje, vrti sa, strka do vas... kedy sa takyto ADHD skludni? Po SŠ? po VŠ? A ak nie, brali by ste takeho cloveka vedla seba, ze sa neviete sustredit na pracu, ze vas stale vyrusuje? Ocakavam ze ked zacnu takito ludia s roznymi PAS a DYS vychadzat zo SŠ a VŠ bude nasledovať ich integracia a inkluzia do zamestnania a to este len bude sranda.

@anonym_c0ceb0 keby si mala tuto diagnozu ty alebo tvoje decko zmenila by si pohlad. Budem to brat ze si iba malo informovana a malo empaticka

autor
11. sep 2026
@valria

@anonym_autor Tak tomu neverím. A čo delenie podľa jazykov a úrovní, etika a náboženstvo, informatika...? Čo je to potom za školu??

@valria nemusíš veriť, o tom nie je táto diskusia. Všetko majú v jednej triede a škola je to najlepšia v kraji.

negymama
11. sep 2026

autorka , to co je za skola, ze minitrieda, bez presunov deti do inej ucebne?
my sme aj na zakladnej na niektore predmentz putovali do ucebni, nieto na strednej
skole.
to nemaju ani prax?

valria
11. sep 2026
@anonym_autor

@valria nemusíš veriť, o tom nie je táto diskusia. Všetko majú v jednej triede a škola je to najlepšia v kraji.

@anonym_autor Je aj o tom, lebo ti dávame tipy na riešenie problému a k tomu potrebujeme, aby si odpovedala na doplňujúce otázky. Ako vidíš, nie som jediná, ktorej sa existencia školy bez presunov a delení na skupiny nezdá.

anonym_368dc6
11. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_73ec99 odsadne kam? Na zem? To ma pre toto meniť školu? To by si poradila svojmu dieťaťu?
@negymama a ako má nájsť toho asertívnejšieho spolužiaka, ktorý bude nadšený že sedí s takýmto? Nikto sa tam navzájom nepozná.

@anonym_autor možnosti sú také, že syn sa ozve, asertivitu treba trénovať. "Prosím ťa, nepýtaj sa, ak niečo nevieš, opýtaj sa učiteľky, ...nebuchaj do mňa, vyrušuje má to... nerozprávaj, lebo nepočujem učiteľku...nie, nemám ceruzku nazvyš, nie neviem čo hovorila učiteľka, nie nemám, nechcem. A keď nepomôže do týždňa, tak nech ide za triednou, že má problém so spolužiakom, ktorý ho vyrušuje

anonym_4febc5
11. sep 2026

@anonym_autor normálne napíš triednej cez edupage, že ju prosíš o presadenie syna lebo ho spolužiak neustále vyrušuje. Ale rok teraz začal, neviem na koľkých písomkách ho vyrušuje a čo to je za prestížnu školu, že majú miesto len na dané lavice a ani meter naviac. K prolbému - ak má chlapec problémy s ADHD aj pre neho bude lepšie ak bude sedieť sám. Ak to kapacita triedy neumožňuje, no tak nech triedu vymenia s takou kde je menej žiakov.

petronelag
11. sep 2026

Môže aj napísať učiteľke cez edupage, možno učiteľka niečo vymyslí.

anonym_fd695b
11. sep 2026

@anonym_autor nevedel som ze na strednej skole sa musis pytat ucitela ako male decko s kym mozes a kde chces sediet, na zakladnej ano lebo tam si este nevyzrete decko, ale na strednej uz normalne dospievas a tak je uplne normalne ze si sadnes bez suhlasu ucitela tam kde prosto chces, cize za mna je toto uplne ze trolia tema a ked nie, tak tvoj syn sa musi postavit a presadnut, jedine ze by ho intímne priťahoval...

anonym_30b512
11. sep 2026

@anonym_autor syn este bude musiet v zivote zvládnuť iks situacii, myslim zeby sa mal vediet o to postarať sam. Ci ho budes viesť za ručičku do jeho 50tky? Ci štafetu potom prevezme partnerka, ktora tu bude potom vyplakávať, ze ma doma nesamostatne dilino s ovládačom na gauci?

anonym_283e2d
11. sep 2026

Potom sa cudujme,ze s deti su take neschopne jedince,matky to robia same.Hroza,co nas caka.

anonym_283e2d
11. sep 2026
@anonym_fd695b

@anonym_autor nevedel som ze na strednej skole sa musis pytat ucitela ako male decko s kym mozes a kde chces sediet, na zakladnej ano lebo tam si este nevyzrete decko, ale na strednej uz normalne dospievas a tak je uplne normalne ze si sadnes bez suhlasu ucitela tam kde prosto chces, cize za mna je toto uplne ze trolia tema a ked nie, tak tvoj syn sa musi postavit a presadnut, jedine ze by ho intímne priťahoval...

@anonym_fd695b nasa generacia bola taka,sadli sme si kde sme chceli s kym sme chceli.Mamicky nam za ritkou nebehali,do skoly,zo skoly pekne sami.Cez hodiny,ci profesor mlel svoje,a my ziaci medzi sebou svoje.Ak bol ucitel s respektom,pol hod sme len pisali poznamky.Par ziakov preskusal a bolo po hodine,cez prestavky bezali dat rychlu cigu.
Boze to boli casy.

anonym_f0dc6b
12. sep 2026
@anonym_964575

Za mojho introverta som isla orodovat JA🙂

@anonym_964575 introvert nie je osoba, ktora ma proiblem s komunikaciou s inymi, introvert rad travi cas aj sam, nepotrebuje sa za kazdu cenu druzit s ludmi

anonym_47dde8
12. sep 2026

Toľko sa nájde miesto pre jednu lavicu. Trvala by som na tom.

anonym_f51982
12. sep 2026
@anonym_c0ceb0

@anonym_autor ...Ja si nepamätám že by sme na strednej boli presádzaní z takýchto dôvodov...
Tak hlavne za mojich cias by sa takyto ADHD ktory nezvlada obsediet na hodine v klude na strednu ani nedostal, neexistovalo aby ziak vyrusoval spolusediaceho, uplne nepredstavitelne. Pocas pisomky bolo v triede ako v hrobe, kto sa len pozrel vedla, ucitel mu pisomku zobral a mal 5.
Ja chapem ze doba je ina ale kam to az zajde? Si predstavte ze mate v kancelarii kolegu ktory sa neustale vypytuje, vrti sa, strka do vas... kedy sa takyto ADHD skludni? Po SŠ? po VŠ? A ak nie, brali by ste takeho cloveka vedla seba, ze sa neviete sustredit na pracu, ze vas stale vyrusuje? Ocakavam ze ked zacnu takito ludia s roznymi PAS a DYS vychadzat zo SŠ a VŠ bude nasledovať ich integracia a inkluzia do zamestnania a to este len bude sranda.

@anonym_c0ceb0 hm, ty si asi porodila reprezentanta božskej múdrosti. Autistov a ADHDčkarov by si asi niekde " odklidila", aby sa tie jediné správne deti nemuseli pozerať na takéto " poškodené" deti. Super. Skôr si myslim, že takí autista to má v hlave lepšie vyskladané ako ty so svojim " božským komplexom".

biba_18
12. sep 2026
@anonym_c0ceb0

@anonym_c0ceb0 vždy také deti boli a majú aj maturitu, aj vš 😏

anonym_910e03
12. sep 2026

@anonym_autor prosím vás vážne toto ak vás syn je taká neschopný že na strednej škole nevie čo má urobiť ako toto je sila a keď bude mať raz kolegu alebo nadriadeneho tak čo potom aj vtedy príde maminka ? Ja s sami nečudujem že v dnešnej dobe nevedia mladý riesit svoje problémy a život fakt sa nedivím. A nebojte vychovala som 5 deti každý je samostatný ale už na skládke som neriešila takéto somariny museli si poradiť sami.

anonym_110a08
12. sep 2026
@anonym_910e03

@anonym_autor prosím vás vážne toto ak vás syn je taká neschopný že na strednej škole nevie čo má urobiť ako toto je sila a keď bude mať raz kolegu alebo nadriadeneho tak čo potom aj vtedy príde maminka ? Ja s sami nečudujem že v dnešnej dobe nevedia mladý riesit svoje problémy a život fakt sa nedivím. A nebojte vychovala som 5 deti každý je samostatný ale už na skládke som neriešila takéto somariny museli si poradiť sami.

@anonym_910e03 na skládke🙂 /viem, že preklep/

anonym_dc93ae
12. sep 2026

Akoze halooo ma 15r.nie 6r. Vnimam tendenciu matiek,ktorych deti maju nejake zdrav.problemy,ich celozivotne ofukovat. Moj je tiez stredoskolak,tiez ma diagnozu,ale preboha,predsa sa nepojdem pytat triednej,ci si moze presadnut🤦‍♀️ Ma usta,tak nech ich pouziva,ved uz ma vlastny obciansky.

iwesska
12. sep 2026
@anonym_910e03

@anonym_910e03 Ja sa uz ani necudujem,ze v dnesnej dobe chodia mamy s detmi na pracovny pohovor🙈 Ved z nich robia totalnych neschopakov.

iwesska
12. sep 2026
@anonym_964575

Riesit s triednou. Riesili sme aj my. Chalan nosil denne!!!klobaskove chleby a mojho uz az napinalo.. rozsadila ich.. v synovej triede, z 22deti, je 8 zaclenenych.. 🫣😕

@anonym_964575 Na strednej si fakt riesila za syna klobaskove chleby?😂

anonym_c6f50b
12. sep 2026
@anonym_c0ceb0

@anonym_c0ceb0 mnoho z tých pas a dys a adhd sú ďaleko inteligentnejší a kreatívnejší ako tento tvoj povýšenecky trápny komentár . A tí pas,.ktorí potrebujú viac podpory to skúšajú aspoň v chránenej dielni, lebo predstav si,.aj to sú ľudia!

anonym_964575
13. sep 2026
@iwesska

@anonym_964575 Na strednej si fakt riesila za syna klobaskove chleby?😂

@iwesska na zs..

tilly
13. sep 2026

Keďže je to len prvý mesiac prvý ročník, napísala by som slušne cez edupage triednej. Tak, ako si ten problém opísala sem, by som ho opísala aj jej a poprosila, aby syna rozsadila. Ak je triedna normálna, nebude z toho robiť vedu

anonym_78af26
15. sep 2026

Nech sa vymení s kamarátom. Keď sa svojvoľne nemôžu meniť, tak nech syn slušne povie učiteľke, že chce sedieť s niekým iným.
Sú veľkí, tak učiteľka by mala brať do úvahy ich názor.

valria
16. sep 2026
@anonym_78af26

Nech sa vymení s kamarátom. Keď sa svojvoľne nemôžu meniť, tak nech syn slušne povie učiteľke, že chce sedieť s niekým iným.
Sú veľkí, tak učiteľka by mala brať do úvahy ich názor.

@anonym_78af26 Učiteľke je predsa jedno, kde a s kým stredoškolák sedí, pokiaľ nie je ZZ alebo nevyrušjú.

Strana
z2