Učiteľka nespravodlivo obvinila syna, že opísal slohovú prácu
Ahojte všetci,
chcem požiadať o radu, prípadne mi napíšte svoj názor, ako by ste riešili situáciu vy. Mám chalana, začína mu už puberta, bude mať 14. Slovenčinárka im zadala za domácu úlohu napísať sloh - malo to byť rozprávanie o nejakej príhode alebo zážitku, vraj by tam mala byť aj nejaká tá priama reč a niečo v zmysle "a v tom...", alebo "a zrazu..." Prácu napísal, pričom príbeh si vymyslel a nepísal to v 1. osobe, o tom ako si hlavný aktér príbehu v lese pomýlil medveďa s kravou - nedávno sme v správach videli reportáž o medveďoch na strome v Starom Smokovci. Priznávam, trochu som mu s tým písaním pomohla, je to bežný chalan, nie práve nejaký Shakespeare. Učiteľka ho obvinila pred celou triedou, vraj také dačo už čítala, a že to opísal. Jasné, prišiel domov celý hotový, vraj sa tam cítil pred deckami "ako taký blbec", a že to má prepísať, lebo ináč mu dá 5, vraj to má byť reálny príbeh, o zvieratku alebo zo športu. Nuž, zvieratko nechováme, na športy Marek moc nie je, a a písať o dovolenke pri mori, to je skôr opis ako rozprávanie. Navyše, synátor to prepísať odmieta a ja s ním vnútorne súhlasím - ide totiž o princíp. Keď to prepíše, akoby priznal, že to opísal. Viacmenej som už rozhodnutá, že ho podporím, aj keď bojím sa poprasku a očakávam výčitky učiteľky, že decko si malo urobiť úlohu samo - bez mojej pomoci. Ich triedny, mimochodom správny chlapík, vraj hovorieva, že "učiteľ má vždy pravdu", viem, že to myslí zo srandy, mno, povedzme aj zo srandy aj naozaj... Ako by ste to riešili vy? Ďakujem za reakcie. Ľubica
@mojemaletrdlo tak toto som zažila ja na ZŠ, mali sme písať básničku. Nevedela som žiadnu vymyslieť, napísala som takú, čo vymyslela moja sestra - len tak, sama pre seba😀 A to sme to písali dokonca v škole! vedela som ju naspamäť - tú segrinu báseň. No a učiteľka mi tvrdila, že toto už kdesi ona čítala, toto som ja nevymyslela 😀😀
No a k veci: môj syn - ôsmak, výborný žiak, mal napísať tiež báseň - doma. Nechcel. Odmietal. Že on to nevie a nebude. Tak išiel bez básne. Dala mu nový termín s tým, že ak ju nedonesie, dostane 5. Prišiel zo školy s touto informáciou a ja som ho podporila v tom, že ak to proste nevie, nebudem za neho vymýšľať. Tak aj dostal 5. Na najbližšom rodičku som učiteľke k tomu povedala svoj postoj. Že nie každý je básnik....
Ja by som mu to na tvojom mieste nedala prepisovať. Ale zavolala by som jej, alebo napísala mail, že prácu písal sám, že si pri tom bola, videla ho a kde-tu si mu pomohla, keďže to bola pre neho ťažká úloha. Je to normálne a prirodzené, že rodič s DÚ pomôže (učím na 2.st. ZŠ, viem o tom niečo😉)
@zuzana76 nemyslim, ze nehodnotit, ale spravodlivo. Casto sa stava, ze pozitivne hodnotenie, ale i negativne je nespravodlive. Ak jednotkar, nenapise dobre pracu, dostane lepsie hodnotenie ako by si zasluzil. Horsi ziak napise vybornu pracu,a nedostane dobru znamku, ved co ak by to odpisal. Sestra prepadala a ja som musela vynakladat vacsiu namahu a dokazovat, ze nieco viem. Na strednej som bola vyznamenana, lebo ma neporovnavali. VS zvladam pri detoch bez problemov. Ide o to, ze ucitelia hodnotia casto podla prveho dojmu, prvej znamky a skatulkuju deti.
Nemám z hodnotenia strach, mám voči nemu odpor. Voči tomu
Inak, nech ti ukáže, vygoogli, kde to čítala. Veď to môže povedať hocikomu, že to už čítala. Ak nemá dôkaz... Moja kolegyňa čo učí SJL pokojne deťom vygoogli "ich" sloh 😀😀 - keď sa jej sloh nezdá, hodí niečo do Googlu a hneď vidí, kde ho stiahli 😀
Sorry, sorry - skôr odklepnute. Voči tomu aké následky môže mať hodnotenie na zš na celý ďalší život. Jožko nemyslí, tak ho nechajme. Samozrejme, Jožko nebude myslieť ani keď ho budeme hodnotiť. On myslieť nevie. A Janko bude myslieť, aj keď hodnotiť nebudeme. Lebo to vie. Pokiaľ budú uvedomeli rodičia a uvedomeli deti, nebudú všetci na gymplacku. Teraz sa hodnotí a na tých gymplacku konci veru kde kto.
@moni73 ale aj ty si hodnotená, aj ja som, aj každý z nás a denno denne, aj tu na fóre, každý kto si prečíta, tak vyhodnocuje a škatuľkuje
@atrami ty vieš zaručiť, že si vždy spravodlivá a objektívna? Že každý žiak má pocit, že si k nemu spravodlivá? Lebo sme ľudia, ja si myslím, že každý z času na čas pociťuje krivdu
A tiež si myslím, že keď by sa nehodnotilo, bolo by omnoho menej plagiatov ako spomínate.
@mojemaletrdlo toma sawyera som mala precitaneho v 7.rokoch... A k tomu, ze pisali 3x v zivote sloh, to snad nie. Za mna si sloh ma pisat 14. mlady clovek sam a nie mu "trosku pomahat" Ja som v tom veku bola na strednej a nikto za mna nic nerobil a toboz mi nepomahal so slohovymi pracami. Co sa tyka toho kolko si prispela ty do celkoveho obsahu, to vies iba ty a syn, sama zvaz, ci to bola cista praca tvojho dietata, alebo aj tvoja, pokial ucitelka vyslovene povedal, ze to syn odpisal, tak to teda ries a priznaj sa, ze nie neodpisal, iba si mu pomahala a nech mu zada druhu temu a uz to bude piat sam a je po probleme.
@zuzana76 veď ja viem. Ja vidím ale viac rozdielov. Stále budem apelovať na to, že cieľom má by vedomosť, nie známka (čo nie je vždy to isté). Cieľom má byť vykonaná práca, nie plat.
Zš je povinná a všeobecná. To znamená, že dieťa "musí" vedieť všetko. Ja ale nikdy nebudem maľovať obrazy (to by bola katastrofa), takže za to nebudem ani hodnotená, tj vykonávam prácu, ktorú viem, mala by som byt len pozitívne hodnotená.
Ja som v práci hodnotena ľuďmi a teda tiež to veľmi nekoresponduje s hodnotenim-financnym zamestnávateľa. Poviem ti, viac mi záleží na tých ľuďoch a zamestnávateľa si chcem v najbližšej dobe robiť sama. Homeschooling? 😀
Nemusíme mať rovnaký názor, mali by sme sa ale rešpektovať. Peace
@alami tak ja si zase myslim, ze ked raz dieta dostane nieco za ulohu, ma sa pokusit, ci aj na matematike ked mu proste nejdu rovnice, tak ich nerobi, dostane patku a ide sa dalej, ci nakoniec ked nerozumie celej geometrii tak isto, podla mna sa ma kazde dieta pokusit aspon nieco zo seba vysukat a toboz po tom, co je ucitel taky zhovievavy, ze mu da druhy termin, lebo podla mna nejaky ten rym je schopny zosmolit kazdy😉 predpokladam, ze ucitelka nevyzadovala nejake extre verse.... Lebo predpokladam, ze kebyze si zacnete robit srandu tipu macka - sracka - nahanacka, syn sa chyti😅 trosku decko namotivovat a nie mu hned povedat, jasneee synacik suhlasim, ty to nevies, tak nevadi dones patku.... Rovnako nie mu nadiktovat celu ulohu, takto to potom vyzera s dnesnymi detickami, nie nemusis, nevies, nechaj tak, nikto ta nemoze nutit, podotykam mam dve velke deti a jedno male, viem o com pisem.
@moni73 tiež si myslím, že cieľom má byť vedomosť, homeschooling existuje, aj alternatívne školy sú, cieľom má byť vykonaná práca, bez toho platu by sme však neprežili, tak je nastavená dnešná spoločnosť, aj keď budeš zamestnávateľom sama sebe, budeš hodnotená, klientmi.
@atrami neviem čo myslíš pod spoločnými projektmi, ak viac ľudí pracuje na niečom spoločnom, tak niekto zväčša pracuje a iný sa len vezie, ja napr také nehodnotím, používam to len ako prostriedok na zlepšenie tímovej práce a súťaživosť by ti tiež niektorí tu na fóre vyčítali ako nedostatok, ale podľa mňa súťaživosť je tiež dôležitá a vyburcuje človeka niekedy k lepšiemu výkonu
tak taketo niečo sme riesili aj my...
paradny sloh o priatelstve , makal na tom sam,smirak som videla, prepisoval, doplnal, menil len aby to bolo ok, fakt bez pomoci (s Kaliho pesničkami), ale dal to, par trefnych viet a par jeho skuseností a pani ucitelka na tvrdo pred vsetkymi tvrdila, ze je to odpisane z internetu, chalan stal jak puk...
volala ma do skoly, bola som , ona si tvrdila svoje - ja len tolko, ze viem isto , ze to robil sam... neklasifikovala ho, mala sloh u seba, ze ona to najde odkial je to odpisané. po tyzdni ho doniesla - nic nenasla , ale synovi sloh ohodnotila za 3...
Je na strednej a je vyznamenany!
A je to viac ako jej sloh za 3.
Ze ona ostane za pucu , to je uz asi jedno...
Nie je pedagog ako pedagog....
jaj. zeny, kristova noho, svata prostoto ... dosla som po druhu stranu ... a nevladzem. zjavne vacsine z vas robi problemy citanie s porozumenim a tiez ste vela tych slohov nepopisali. autorka napisala, ze synovi POMOHLA. nie, ze mu sloh napisala, a to je sakra kurde rozdiel. ak mali napisat o dakom zvierati a oni maju doma max mravce v jadre a komaze v spalni, tak zrejme spolocne nahodili temu a ak mu pomohla co to naformulovat, tak co.
mne sa paci novy sloh s temou ako som musel prepisovat ulohu - aj s priznanim, ze temu som hladal s mamou, lebo slona doma nechovame a mysi neklonujeme. tak co? pozriem daco v TV - a, celkom dobry pribeh, skusim to spracovat, mama, pomoc, kopni ma ako moja muza, bo mam mozog vymlety z PC hier, aspon sa mi na to kukni .. , no pisal som sam, necitim sa vinny, serie ma cely system ...
alebo teda by som nemala problem to povedat v kabunete ucitelke. aj ked takato matrona potom zrejme tu patku zabije aj tak s vysvetlenim, ze napisala mama, len aby mala pravdu. tu sazrejme neda ani cihy, ani hota :( aleteda patku by som nebrala.
... a teda pisat treti sloh v siedmej triede? niekde je asi chyba ... :(
@zuzana76 ja tomu rozumiem, len taketo projekty dokazu v dietati vyvolat zaujem o predmet, mozno ktory mu nejde. Ja sa tak s mojimi detmi ucim. Hladam pojitka, aby sa len nebigflovali. Ucitelia su prekvapeny a uz nase podklady pouzili v inych triedach na vyucovani. Ide o to vzbudit zaujem i o taky predmet, ktory je nudny. Niektory ucitelia, len oducia a koniec.
@moni73 zdrava sutazivost je potrebna, rovnako prejavit svoj nazor a naucit sa spolupracovat. Nasa skola je ohladom tohoto pozadu. Je to len honba za znamkami. Vyslovene biflovanie.
Veľmi zaujímavá téma. Sama neviem, čo by som presne urobila v takom prípade. Ale asi by som išla za učiteľkou, povedala jej, ako to presne boli a je už na nej, ako to vyhodnotí. Možno by ti stretnutie s učiteľkou aj otvorilo oči.l, že problém nie je syn, ale učiteľka. Moj syn mal na základnej škole problém s učiteľkou, ktorá zastupovala chorú učiteľku. Bola som predvolana do školy- po osobnom stretnutí s učiteľkou som pochopila, že môj syn síce nie je neviniatko, ale problém je zjavne na druhej strane. Arogantná stará štruktúra, ktorá sa so mnou bavila povýšenecky bola zjavne mimo z toho, že niektorí žiaci aj prejavujú svoj názor-pred kabinetom tejto učiteľky som si musela vystáť frontu, problém mala asi s polovičkou školy. Len na vysvetlenie, v minulosti som učila, viem pochopiť aj druhú stranu. Svoje deti som učila, že je treba vedieť prejaviť svoj názor,
, ale niekedy si treba zvážiť, či je to potrebné za každú cenu. Čo sa týka autorky, veľmi dobre chápem, čo ju trápi. Deti môže takáto nedôvera učiteľa dosť zraniť, jednoducho si povedia, načo sa vôbec snažiť. Ale aby som bola objektívna, žiaci dosť často podvádzajú, mám s tým skúsenosti. Takže niektorí učitelia sú už niekedy až paranoidní.
@atrami suhlasim. Jedine... Sutazivy (zdravo) je podla mna kazdy kazducky clovek. Mame to vrodene a nie je to potrebne podporovat.
Predstavim si dieta, ktore ma nejaky maly zdravotny hendikep. A oni na tv behaju a behaju a dieta prehrava a prehrava. V pretekoch ako vo vsetkom hodnotenom pestujeme sutazivost. Ono bude aj bez hodnotenia ucitelom hodnotene spoluziakmi aj samosebou. Jasne, ze vidi, ze je posledne. Uz len tento pocit musi byt nenormalne frustrujuci a ucitel, ktory by to mohol cele zmiernit to zaklincuje 5tkou.
Ako velmi obdivujeme sportovcov, ktori hraju fer. Napr v cyklistike pri nejakej prekazke, kde jeden spadne, ostatni ho pockaju. Ked vo futbale odovzdas loptu superovi, lebo si ju ziskal nie celkom koser atd... predstav si, zeby tie deti nechceli vyhrat ale pomohli by tomu poslednemu aby aj on dosiel do ciela (asi pozeram vela americkych filmov😀).
Sutazivost, taka dravost je urcite potrebna k pokroku ludstva. My sme teraz niekde, kde sme podla mna technicky velmi vyspeli a emocne velmi zaostali. Preto sa v globale mozme bat napr. jadrovej vojny.
A aby som nebola celkom od veci- zakladatelke: ak mu 5 neublizi, nechala by som to tak s tym, ze ucitelke by som oznamila, ze odpisane to nie je - pisal to pri mne a nabuduce budem od nej pozadovat "dokaz" podobneho tvrdenia.
Hm, z niektorých príspevkov je úplné očividné, že sem píšu učiteľky. Hovoria z pozície sily, sála z nich jeden dôležitý feeling - som neomylná. A to ja práve to, čo píše autorka : učiteľ má vždy pravdu. Lenže, je to tak správne? Prečo si to vlastne učitelia o sebe myslia? Ja si myslím, že by tiež mali prijať svoj diel zodpovednosti, pretože to je to, čo im chýba. Ja keď zmrším projekt v práci, nedostanem odmeny, ešte aj na príplatky mi siahnu. A čo učiteľ, ktorý nezvláda svoju prácu? Kde je jeho zodpovednosť? Kto je zodpovedný, ak má dieťa nedostatočné vedomosti, ak nosí domov zlé známky?
a) dieťa, lebo je hlúpe
b) dieťa, lebo je lenivé
c) rodič, lebo sa dostatočne nezaujíma
Autorka sa zaujíma, aj to je chyba. Odporúčania "aby nevyskakovala, že by ju mala hanba fackovať", ups, to je teda fakt sila.
Zaujal ma aj príspevok, z ktorého hovorí urazená ješitnosť :
zuzana76
Celkovo nechápem strach z hodnotenia, už aby sme teda nikomu nič nevraveli, kde má medzeru, v čom sa zlepšiť, lebo všetci sú precitliveli, nepoviem ani kolegyni, že jej pristane nový účes, lebo ju hodnotím, alebo že tá sukňa ju rozširuje a nerobí jej peknú postavu, lebo veď sa môže uraziť, čudná doba toto
Niektoré si tu proste riešia svoje mindráky. Možno až si to po sebe prečítate s odstupom času, hanba bude fackovať vás za takéto reakcie.
Žiaľ, priznajme si, naše školstvo je choré. Všetko sa napokon redukuje len na vypočítavanie aritmetického priemeru známok. Úspešné deti sú najmä tie, ktoré sa len nabiflia učivo, bez toho, aby mu rozumeli, veď hlavné je dobré hodnotenie. Dôležitá je len honba za dokonalosťou. A kde končia všetci tí dokonalí jednotkári? Študujú na výške filozofiu, sociálnu prácu a iné zbytočnosti, s ktorými je problém uplatniť sa v živote.
Autorke aj chalankovi fandím. Z jednej gule sa svet nezrúti. Chalani bývajú tak trochu lumpi, myslím, tak v dobrom, sú zvyknutí robiť chyby. Preto bývajú úspešnejší aj v práci. Ten, kto sa snaží byť dokonalým vo všetkom, žije nakoniec v strese a funguje na tabletkách na spanie, na migrénu. Treba prijať seba samého, mať sa rád taký, aký som a netrápiť sa len preto, že mi niečo nejde. Bola by doť veľká nuda, keby sme boli všetci len perfektní a úžasní. Ani tí, čo sa tu prezentujú ako tí naj, nie sú bez chyby. Ich prvou chybou je, že si to nevedia priznať.
Prispejem troškou do mlyna. Na konc základky nám vymenili angličtinárku. Bola to taká milovníčka bifľovania, slovíčok... Raz nám dala napísať "prácu", ale tá práca mala v svojej podstate kopírovať článok, čo bol v učebnici. Bol to akýsi text o dovolenke či čo. Počet viet, body, ktoré sa majú zmieniť... mala som dojem, že vlastne chce opísať ten článok s malými obmenami. Napísala som svoj vlastný - a dala mi ho prepracovať, že je zlý a tiež vykríkovala, ako som nepochopila zadanie. Tak som ho prepracovala - skutočne som použila potrebný počet viet a skutočne som zmienila všetky potrebné body.
Len "text o dovolenke" bol o dovolenke sériového vraha, ktorý si potrebuje oddýchnuť.
Našťastie moju rebéliu pochopila, gramatika bola správna a na úrovni, nedávala už tak nezmyseľné úkoly a dala mi pokoj. Nakoniec som ju mala aj celkom rada. Podľa mňa autorka robí dobre, že sa postaví za syna. Veď aj učitelia sú len ľudia, potrebujú občas spätnú väzbu. Syna je potrebné naučiť aj stať si za svojim názorom, nie len sklopiť zrak a tupo poslúchnúť. Lebo kto bude nakoniec v živote lepší, úspešnejší? Ten, ktorý len počúva autority a radšej sa ani nezamyslí?
Alebo ten, kto si za svojim názorom dokáže stať?
@hettinka samozrejme, úlohu netreba písať za neho, ale autorka píše, že mu s tým len pomohla. Čo je podľa mňa normálne.. za mňa mama nerobila všetko, pomáhala mi ale veľa a vysvetľovala mi, keď som niečo nevedela. Mala som dobre známky aj na základnej, aj na strednej.. a monitor som nerobila, lebo som sla z osmičky. Takže ak autorka s písaním len pomohla tak, ako píše a nenapísala všetko za syna.. ja by som sa šla sťažovať.
@mojemaletrdlo
Trebalo by sa možno spýtať syna, či na internete predtým nehľadal inšpiráciu a nenarazil na podobný príbeh, keď bol učiteľke povedomý..
@atrami telesna, kategoria sama o sebe ... viem o pripade, ked na telesnej dostavali deti znamky za to, ci mali VYZEHLENY ubor! zjavne pani uc znamkovala psychicku silu dietatat prinutit mamu ozehlit tricko. podotykam, ze to bol prvy stupen, druhy, ci treti rocnik ... cista krava, pardon. kamoska zehlila jak blba a dcera pred TV vzdy v panike kontrolovala, len aby zle nebolo ...
@mojemaletrdlo nečítam príspevky,neviem čo Ti kto poradil.Ale na synovom mieste radím si stať za svojím,že ju teda odnikiaľ neodpisal a slohovú prácu neprepisovat !!! tým by ste ju len utvrdili v tomto,že má učiteľka pravdu.Ak by bol neskôr s tým problém,že mu dá 5 atď,zájsť za triednym a riešiť to,že ho neprávom z niečoho obviňuje,pritom to tak nie je.A to že si mu pomohla s písaním je ok,to ani nespomínaj,no a čo ,že si synovi s tým pomohla,iné mamy to neurobili???😉
👏👏👏
Presne...
Ale ono to čo píšeš o učiteľoch často platí aj o rodičoch..ťa neomylnost vo výchove...ja mam 3chalanov a najväčšiu obavu mám z toho či moja výchova je správna,či robím dobre....nič nie je zodpovednejšie ako byť rodocom👍
@mojemaletrdlo https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-p...
Prečítaj si tento príbeh, či to nie je niečo podobne, pretože tiež si tam hlavný aktér medveďa s krásou pomýlil.. a podľa toho sa porozpravaj so synom.

Ak chce dat patku, prosim, ale ulohu si splnil, neopisoval, ak ma pani ucitelka orginal jeho slohu nech ho ukaze, ze synova praca je plagiat, aby bolo vsetko ok, dalsiu pracu s inym zadanim ak by pisal, nech pisu aj spoluziaci, inak riesit s pani ucitelkou, riaditelkou a nechat si vysvetlit o co vlastne p.uc ide. Slohmi sa tu asi zivi malokto. 8 a 9 rocnik a znamky zo sj a mat.su dost podstatne pri prijimackach, ak ide dieta na skolu kde si to vyzaduju.