icon

Učiteľka nespravodlivo obvinila syna, že opísal slohovú prácu

mojemaletrdlo
16. máj 2017

Ahojte všetci,
chcem požiadať o radu, prípadne mi napíšte svoj názor, ako by ste riešili situáciu vy. Mám chalana, začína mu už puberta, bude mať 14. Slovenčinárka im zadala za domácu úlohu napísať sloh - malo to byť rozprávanie o nejakej príhode alebo zážitku, vraj by tam mala byť aj nejaká tá priama reč a niečo v zmysle "a v tom...", alebo "a zrazu..." Prácu napísal, pričom príbeh si vymyslel a nepísal to v 1. osobe, o tom ako si hlavný aktér príbehu v lese pomýlil medveďa s kravou - nedávno sme v správach videli reportáž o medveďoch na strome v Starom Smokovci. Priznávam, trochu som mu s tým písaním pomohla, je to bežný chalan, nie práve nejaký Shakespeare. Učiteľka ho obvinila pred celou triedou, vraj také dačo už čítala, a že to opísal. Jasné, prišiel domov celý hotový, vraj sa tam cítil pred deckami "ako taký blbec", a že to má prepísať, lebo ináč mu dá 5, vraj to má byť reálny príbeh, o zvieratku alebo zo športu. Nuž, zvieratko nechováme, na športy Marek moc nie je, a a písať o dovolenke pri mori, to je skôr opis ako rozprávanie. Navyše, synátor to prepísať odmieta a ja s ním vnútorne súhlasím - ide totiž o princíp. Keď to prepíše, akoby priznal, že to opísal. Viacmenej som už rozhodnutá, že ho podporím, aj keď bojím sa poprasku a očakávam výčitky učiteľky, že decko si malo urobiť úlohu samo - bez mojej pomoci. Ich triedny, mimochodom správny chlapík, vraj hovorieva, že "učiteľ má vždy pravdu", viem, že to myslí zo srandy, mno, povedzme aj zo srandy aj naozaj... Ako by ste to riešili vy? Ďakujem za reakcie. Ľubica

diana20
17. máj 2017

@zuzana76 áno podobné možno čítala, ale autorka píše, že jediné či sa zhodovalo bolo zmylenie si medveďa s kravou a inak hento bolo v lese na hubach a príbeh autorkinho syna bol na brigáde atď. Takže podobný bol, ale nie odpísaný z internetu.. teda je to stále nespravodlivé, lebo žiak si úlohu naozaj robil sám s pomocou mamy a to som si istá, že nie je jediný, ktorý robil úlohu takto.. s pomocou rodiča.. za to, že čítala podobne by nemala dať patku

katinka49
17. máj 2017

@zuzana76 Riešenie je jednoduché : Dať písať prácu deťom v škole, priamo na hodine. A dať im na to aj čas, nie že musia prácu skracovať, aby vôbec stihli. A nebude dochádzať k takýmto pochybnostiam. Myslím, že je to učiteľkina chyba, že volí takýto postup. A tiež myslím, že je úplne jedno, či si žiak pred písaním niekde na nete vygoogli dajaký ten námet. Ide o to, že písať bude sám. Ide o štylistiku, formulácie, vyjadrovanie.

alaguema
17. máj 2017

@zuzana76 prepáč, ale ako sa má rodič spoľahnúť len na tvoj pocit? Zvlášť v takom prípade, ako je tento, keď tá mama bola pri tom, keď dieťa písalo prácu (áno, pomohla a nemala to robiť, ale to nič nemení na fakte, že práca nie je opísaná) Samozrejme, že každé obvinenie treba vedieť dokázať. A ak to nevieš a napriek tomu si si takmer istá, že žiak prácu neurobil sám, alebo že ju skopíroval, môžeš na to prihliadnuť v celkovom hodnotení. Finálna známka predsa nestojí na jednej slohovej úlohe. Ty si tu v každej diskusii za tú ukrivdenú učiteľku, ako keby si zabúdala, že ty máš byť v škole pre deti, nie škola pre teba, aby si si niečo dokazovala. Áno, tá učiteľka by sa mala v tomto prípade žiakovi ospravedlniť, pretože jej "silný pocit", ju klamal.

bmuller
17. máj 2017

@zuzana76 Mala by byt tema slohu o niecich pocitoch (ci uz ziaka alebo ucitela), nie o spracovani, stylistike a gramatike?
Ak je ziak dovtedy stvorkar a zrazu ma super pracu, tak to asi niecou vyraznou pomocou alebo odpisanim zavana. Ale ak je ziak dobry alebo priemerny, praca je napisana priblizne v takej urovni, namet a spracovanie nie je na 90% identicke s Ferom zo susednej triedy... len ucitelovi sa zda namet povedomy - to ma ucitel potrebu definovat pocity o namete slohu a konfrontovat s tym hodnotenie ziaka? Samozrejme, ako pripomienku k praci to mat bez debaty moze, ale tirady s prepisovanim kvoli neoriginalite pribehu... hm.

Ako som uz spominala - ak by mali za ulohu napisat o stretnuti s prvou laskou a on by napisal, ze to bolo na diskoteke - ved takych pribehov je tisice, kto ma pocit, ze taky pribeh uz nepocul... ake by bolo hodnotenie originality? 😉

vroni
17. máj 2017

@zuzana76, moj cisto osobny nazor je, ze ak si ucitelka mysli, ze ziak nie je schopny takuto pracu napisat a uz niekde nieco podobne citala, len to nevie dokazat, mala by pracu nechat neohodnotenu a ziak napisat inu vramci vyucovania. A pokojne to aj ziakovi takto vysvetlit. Ze nie je schopna ohotnotit jeho pracu ferovo, lebo uz take cosi citala, ale ze ma napisat v skole novu pracu. Ucitelka nie je superman s pocitacovym mozgom, moze sa mylit ci nemat pravdu. Ale na druhej strane by mala mat aj guraz na to, aby konala ferovo a na rovinu a vedela aj priznat, ze nieco nevie alebo sa mylila. Jednat z pozicie sily by ucitel nemal. Nemam na mysli fyzicku silu, ale oblubene zhadzovanie ziakov ci ich rodicov ucitelom, stupidne poznamky alebo akcie “lebo som ucitel a mozem si to dovolit“. Dat v tomto konkretnom pripade patku a este aj trvat na novej praci je konanie z pozicie sily. Ale na opravu rozhodne potrebuje ucitel rodicovsku spatnu vazbu, ziacka nestaci.

zuzana76
17. máj 2017

@katinka49 ja píšem práce len v škole, čas majú na hodine, to je chyba žiaka že napísal veľa, zväčša býva daný rozsah napr na cudzích jazykoch 200-220 slov, čiže jeho problém, že písal viac, takisto bývajú body dané, ktorých sa musí pridržiavať, pred písaním práce by ani nemali vedieť čoho sa bude týkať nech neguglia námet

zuzana76
17. máj 2017

@vroni veď presne takto isto to myslím aj ja, ale tu sa hneď do mňa obuli, že nemá právomoc neho žiadať ďalšiu prácu, lebo by tým priznal, že vlastne odpisoval

verkom
17. máj 2017

@zuzana76 ja chápem... v dnešnej dobe na nete nájde človek všetko a možno si učiteľka mysli ze to opísal ale nemôžeme nikoho súdiť bez dôkazov.... ak osočovala žiaka pred celou triedou a strápnila ho tym, tak v práve nie je!

ema234
17. máj 2017

@mojemaletrdlo Urcite stat si za svojim a nebat sa.

alaguema
17. máj 2017

@vroni ešte by som podotkla, že ako učiteľka slovenčiny, by mala vedieť, že aj v čase, keď sa informácie šírili len ústnym podaním, vznikali literárne útvary s podobným námetom súčasne, alebo v približne rovnakej dobe, na dvoch a viacerých veľmi vzdialených častiach zeme. Viď rozprávky, ktoré majú podobný námet a jedna pochádza z Ruska, druhá z Južnej Ameriky, tretia vznikla v Ázii. Ako to len od seba odpísali? 😎

zuzana76
17. máj 2017

@alaguema ale ja som tu pre detí, ukrivdena sa cítim, keď čítam vyplody rodicov na modrom koňovi, vlastne v reále som takého rodiča ani nestretla, ale keď čítam témy tu na MK o školstve,tAak to je horor

alaguema
17. máj 2017

@zuzana76 myslím, že v tomto prípade, je veľmi dôležité, akým spôsobom to tá učiteľka podá. Konanie tejto konkrétnej učiteľky nie je v poriadku. Nespravodlivo ho obvinila pred celou triedou, čo mohla urobiť súkromne. Následne bez toho, aby naozaj vedela, kde a čo podobné čítala, si tvrdohlavo trvá na svojom. Je to jednanie z pozície sily.

bmuller
17. máj 2017

@alaguema Aj ja mam taku perlicku (ktora sice nie je pre hodnotenie slohov smerodajna 😉 -- na maturach tiez bolo jednou z volitelnych tem rozpravanie, v nasom pripade "silny pribeh". A nakoniec vysvitlo, ze dvaja spoluziaci (a to sedeli pri pisani tusim uplne na opacnych koncoch triedy & na pisomnych maturach platili prisne bezpecnostne pravidla) pisali o tom istom zazitku - obaja boli jeho aktermi, akurat jeden ako zachranca a druhy ako zachranovany. Celkom slusna nahoda, pisat o tom istom pribehu?... 😲

katinka49
17. máj 2017

@zuzana76 Tak nechoď na modrého koňa a máš kľud. Berieš to príliš osobne. Každý má právo robiť chyby. Záleží len na tom, ako sa k tomu postaví, keď už teda chybu spraví. Ja si myslím, že mamka, ktorej prípad riešime je z toho sama nešťastná, určite to nemyslela zle. Myslím, že do úvahy treba vziať aj úmysel. Ak je človek dobromyseľný v tom, čo robí, tak mu asi nemožno zazlievať. V tomto prípade asi ide o chlapca, ktorý nie je vyslovený lajdák a flákač. Takže učiteľka to asi prepískla.

bmuller
17. máj 2017

@zuzana76 No zas v tomto mas celkom pravdu - pri temach na Modrom koni ako "Poradte basen na Hviezdoslavov Kubin pre deviatacku" cloveku pada sanka nad nekritickostou a "pomocou" niektorych rodicov 👎
Ale podanie autorky tejto temy sa mi zda skor ako prekvapenie matky nad situaciou, kedy podobnu reakciu ucitelky tiez necakala...

meusicka
17. máj 2017

@mojemaletrdlo necitala som vsetky prispevky ale za mna nic nepisat nanovo, to len by sa priznal k ciecomu co neurobil. ja by som mozno sla za ucitelkou a povedala jej ako to bolo. to ze si mu troska pomohla sa moze chapat aj tak, ze si si to precitala a ako kazdy spisovatel ma ludi, co jeho pribehy citaju pred zverejnenim, tak aj ty si sa k tomu vyjdrila a pripomienkovala. na tom predsa nic zle nie je.
od ucitelky nebolo pekne, ze syna pred celou triedou zhodila a vpodstate ho nazvala podvodnikom. to kym ma ona len nejaky pocit ze take daco citala ale si tym nie je ista a nevie predlozit text, podla ktoreho syn mal vraj opisat, dovtedy ona nema pravo ho obvinovat.

ema234
17. máj 2017

@zuzana76 Si velmi neprofesinalna ucitelka,ako moze niekto niekoho obvinovat ked nema dokazy na to ci to pisal on alebo nie a este ho strapnit sikanisticky pred celou triedou? Ach dnesni ucitelia des a hroza.

miss_sunflower
17. máj 2017

necitala som vsetko ale sumarizacia: ak je siedmak a za cely cas napisali 3 slohy, ucitelka asi tazko pozna jeho styl pisania, ktory sa rok ci dva mohol prirodzene zmenit (my sme pisali kazdy rok aspon dva ci tri, vtedy je jasne ze nie je slepa). ucitelkyn problem zrejme nebol v style neadekvatnom pri 14 r. chlapcovi, ale v tom, ze to uz niekde pocula. priznat, ze sloh pisal doma pri televinych novinach a reportaz mu pomohla rozbehnut pribeh podla mna nie je hanba, clovek sa vzdy nikde inspiruje. prihodou z obchodu, osobnym problemom alebo hoci aj reportazou. asi ucitelka tiez pozerala tu reportaz :D :D podla mna maju decka napisat sloh, cize sa zrozumitelne vyjadrovat a preukazat nejake schopnosti a nadobudnute vedomosti (o priamej reci v tomto pripade) a nie tvorit originalne umelecke dielo... (mimochodom dnes uz aj umenie sa inspiruje od seba navzajom, ale mat rovnaku temu neznamena plagiat). prepisanim by chlapec priznal ze odpisoval, hoci to tak nie je

atrami
17. máj 2017

@mojemaletrdlo ja decka ucim, aby si sadli a opisali co vidia, co zazili oni. Je to aj cesta ako sa dozvediet o nich viac. Moj pisal o ceste do Afriky. Vraj by tam chcel ist. Pre nas daleko, ale aspon pojdeme do ZOO. Pre vas oboch je to ponaucenie.

belbel
17. máj 2017

@miss_sunflower veľmi dobrá reakcia a názor, stotožňujem sa

meusicka
17. máj 2017

@persica ja si myslim, ze novy sloh o krivde spachanej na ziakovy by bol len olej do ohna, ucitelka by to mohla ponat ako urazku, alebo provokaciu. v tom pripade by sa mlady dostal akurat tak z dazda pod odkvap.
ja som teda tvrdohlavy clovek , tak asi preto by som ja ziadnu nocu pracu nepisala. radsej by som brala tu 5.

janisa31
17. máj 2017

Moc by som sa do učiteľky neobúvala, lebo by mohol mať z toho synátor ešte väčšie problémy neskôr. Vieš mohla by si na neho ešte viac zasadnúť a potom by sa mohol snažiť koľko by chcel, a nebolo by mu to nič platné. To asi nie. Mala by si za ňou ísť a porozprávať sa s ňou

stevvvka
17. máj 2017

ja vidim chybu hlavne v tom, ze ho obvinila pred celou triedou, bez dokazov.
mna by zaujimalo, ako reagovala ucitelka na odkaz v ziackej knizke?

ja by som zassla za ucitelkou, ze syn to pisal sam, a 5 je nespravodliva, ak chce, moze syn napisat na hodine nahradny sloh, ten nech ohodnoti. ale nech ucitelka pred oostatnymi prizna chybu - nech povie, ze ho obbvinila nespravodlivo.

stevvvka
17. máj 2017

mna raz obvinili zo sj, ze sloh, ktory som napisala na hodine, som nepisala na hodine, ale doma, a v skole som dala uz len hotovy papier.
tema bola univerzalna, takze teoreticky saa to daalo, ale mna strasne mrzela ta krivda. ucitelka si zavolala mojho oca, nakoniec povedala, ze sa priklana k tomu, ze to nie je pravda, lebo som jeddnotkarka a nemysli si, zeby som sa zachovala taktto necestne, ze len to potrebovala skonzultovat a chcela poznat moju reakciu aj reakciu rodica - co ju nakoniec len uvrdilo v tom, ze obvinenie spoluziaka bolo falosne. a aj sa mi ospravedlnila. taakze su aj taki ucitelia, co si priznaju chybu...

persica
Odpoveď bola odstránená
katarik44
17. máj 2017

Sla by som za dotycnou ucitelkou s tym, ze som bola pri tom ako syn sloh pisal.Ze som mu s par vecami aj pomohla a preto som si 100% ista, ze sloh neopisal. Ak by jej to nestacilo, trvala by som na tom, nech dokaze odkial to opisal. Ak by aj tak chcela dat 5 , vysvetlila by som synovi, ze zivot je niekedy nefer a stretne aj kretena..Urcite by som mu povedala, nech ziaden druhy sloh nepise. 5 ka nie je koniec sveta. Aj ked asi by som tu ucitelku rozkopala 😀

zuzana76
17. máj 2017

@ema234 praveze profesionalita sa odzrkadluje aj v tom, ze vies odhadnut, kto je schopny co napisat, inak ja som nikoho neobvinila, tu sama mama povedala, ze chlapcovi pomahala, ta praca nebola jeho cela, ja problemy v skole nemam, , co si myslis ty je tvoj nazor, ucitel nie je policajt ani sudca, aby hladal dokazy a myslim, ze sa ma pravo spytat ziaka, ze ci pisal pracu sam, alebo mu niekto pomohol, ako to zoberie ziak, je zase na nom, niekoho sa dotkne aj to, ze sa na neho pozries prisnejsie a neusmiala si sa na neho dostatocne, ver mi, poznam aj teenagerov, co su neustale ofucani, to uz aby ucitel v rukavickach s nimi zaobchadzal

persica
Odpoveď bola odstránená
pillipilli
17. máj 2017

@stevvvka mne sa raz na strednej skole stalo ,ze ma obvinila jedna ucitelka :vraj som jej pred skolou povedala ze je p..a. Boli tam aj moje tri kamaratky,pamatam si ju ako isla okolo nas a povedala mi ,ze sa stretneme u riaditela. Ja som ju poznala len z videnia lebo mna neucila. Chceli ma vylucit zo skoly ,mala som nakoniec trojku s podmienkou. Darmo hovorili kamaratky ,ze sa to nestalo ... dodnes nechapem o co jej islo
Zastala si ma hlavna majsterka. ( bola starsia a verila nam ) a preto som dokoncila aj skolu. Fakt som bola vtedy taka sklamana zo zivota ,ze mi nikto neveri a ja musim existovat v situacii co sa nikdy nestala. Urobili z toho halooo storocia . Nikdy by som si nedovolila poslat ucitelku do .... moj otec bol dost prisny a aj ma zmastil ,samozrejme vsetko mozne pozakazoval. Vtedy som pochopila jednu vec a to ,aj ked ta lamu nikdy nezober vinu na seba!!! Ja som do koca tvrdila ze sa to nestalo aj ked to ucitelov vytacalo este viac...

moni73
17. máj 2017

Ak niekoho obvinim, ze tento sloh uz existuje, dokazne bremeno je na mne. Takze, ked mamicka povie nie, ja ako ucka musim dokazat.
Teraz prakticky. Tie pribehy sa musia viacmenej podobat ako vajce vajcu. Niektore su zverejnene na skopirovanie (neviem ako to funguje, mna tato doba nezastihla a dceru tato dnesna nepostihne-verim). Predstavim si triedu pubertakov, ktori maju na starost😀 milion inych veci ako pisat doma sloh. 3/4 ho skopcia a ja ucka ako stopovaci pes budem hladat kto co odkial opisal. Ved to je nemyslitelne!
Riesenie jednoduche - pisat slohy na hodine.
Spravodlivosti sa nedockame nikdy, snad tam "hore".

A este jeden od dcery zo skoly. Z informatiky mala prvy polrok 2 znamky - 2 jednotky. V den klasifikacie (nebola v skole) jej do ziackej naskakali styri 5tky a uzavrela sa znamka 4. Na moj dotaz, ci je moje dieta natolko hlupe alebo je to za veci, ktore sa robili v dni ked chybala som dostala odpoved, ze b/ je spravne. Moja odpoved znela, ze radsej prijmem 4 s tym, ze viem, ze vie ako neopodstatnenu jednotku. S prekvapenim neskor skonstatoval, ze to vie a na konci roka to bude za jedna. A co? Zrutil sa svet? Tak mala v 5tej triede zs styrku - mne sa podarila az na gympli.

Verim, ze prispevok ohladom ospravedlnenia v rozhlase - bolo to myslene ironicky. Ak nie, zacinam pomaly chapat ucitelov....