Výpočet minimálnej mzdy - pomoc s úlohou
Ahojte, je tu nejaká duša, ktorá sa vyzná do výpočtu minimálnej mzdy ? Mám ro ako maturitnú otázku z ekonomiky no som z toho vôl.. máme starú učiteľku, ktorá to nevie vysvetlit.. naozaj nikto z triedy tomu nechápe.. myslím tie výpočty s 19% niečoho asi nejaké sociálne, zdrav.poist, odvody apod. 13,4%
Zadaj do googlu mzdova kalkulačka. Vypočíta za teba. Na základe toho vypoctu pochopíš čo a ako.
Ty asi myslis cistu mzdu. Ja si to uz celkom nepamatam, ale podla odrobenych dni, dovolenky, PN alebo sviatku v mesiaci si najskor vypocitas hrubu mzdu. Potom si z nej odpocitas odvody. To je nejak 3% jedno poistenia, dalsie 4% dalsie 1.4% .... Vyjde ti nejaky vysledok dajme tomu 1000€ z neho si odpocitas nezdanitelnu cast ( to by malo byt okolo 370€ - niekde to budes mat napisane) z toho vysledku si vypocitas dan 19%. Potom das tych 1000€ minus dan a mala by ti vyjst cista mzda. Keby viem cely prikpad mozno by som ti vedela lepsie poradit
Tu nájdeš aktuálne info aj rozpísané odvody koľko kam % + sumy v € za zamestnanca aj zamestnávateľa:
https://www.minimalnamzda.sk/odvody.php
@vulka ja chodím na grafiku, naštudujem ekonómiu alebo podobný smer.. toto máme v rámci odbornej zložky ako otázku pretože vraj to musíme ovládať… kebyže študujem ten smer samozrejme si sadnem za knihy a študujem ale tým že ten predmet ma ani nebavi som mu nevenoval prílišnú pozornosť a včera som sa dozvedel že mame otázky sj z ekonomiky presne nejaké tie výpočty.. pri mojom zameraní mi ani nenapadlo že môžem si vytiahnut takúto otázku.. ale moja chyba trebalo si to zisťovať skôr.. ďakujem

Minimálnej mzdy? Nemyslíš skôr výpočet čistej mzdy?