Zhoršili sa vašim deťom známky na strednej škole?
Ahojte, mám otázku. Zhoršili sa aj vaším deťom známky po nástupe na SŠ? Dcéra mala na ZŠ celkom dobre známky ale teraz po nástupe na SŠ sa jej trochu zhoršili z niektorých predmetov. Nieje to veľmi extrémne zhoršenie a chápem, že učivo je ťažšie ale podľa mňa, manžela aj niektorých učiteliek na škole má na viac. Ďakujem.
@anonym_autor ano zhorsil, mala same jednotky a na bil gymnaziu teraz z matiky 4 ale chapem je to masaker
Nasej hej. Chodi na umelecky odbor a uplne ignoruje neodborne predmety, rozumej take ako matika, slovina, anglina, pretoze dostavaju velmi vela uloh z tych odbornych predmetov na doma, rozne zadania a povedala, ze ak si ma vybrat co stihne, vybera si to.
hovorim za mna, mam uz sice par rokov po strednej ale mala som jednotky aj na zakladke, aj na gympli, obcas nejaka dvojka na vysvedčení (samozrejme sa mi poradilo dostať aj horšie známky, tie som si však vždy opravila). sestra na zakladke mala tiez same jednotky, teraz je tretiacka na gymnaziu a bude mat dve dvojky na vysvedceni, inak jednotky
Jo ja tiez - na zs som to zral vsetko bez problemov a na gympli uz mi bolo jasne ze urcite veci (ako diktaty a pod) potrebovat v zivote nebudem tak som na to kalkulovane bodal ze az niekedy 4 bola na konci . Maturita ale zas z vyznamenanim lebo tam ides predmety co chces
ak je tá škola ťažšia tak áno môže sa stať.
dcéra na gymn. mala trojku! v prvom ročníku. Viac sa to už nestalo.
Teraz študuje na LF UK.
Nemusí to byt váš prípad, ale castokrat sa stáva, ze prirodzene inteligentné deti preplavajú základnou školou s takou ľahkosťou, ze sa učeniu nemusia doma extrémne venovať. Stačí I'm co raz počuli v škole, rýchlo 'zbuchaju ' doma alebo ešte v škole cez prestávku bez väčšej námahy domáce úlohy a s minimálnym úsilím prejdú základnou školou s 1,2 na vysvedčení. Problem sa začne ukazovať na strednej škole, kde prirodzená inteligencia a základná logika nie úplne stačia. Je treba vynaložiť úsilie a reálne sa na školu denno denne pripravovať. A mnohé deti nevedia ako. Musia sa naučiť 'učiť sa'. Nemajú zavedený systém a štýl učenia ktorý by im vyhovoval, prida sa frustrácia, lebo im každý hovorí "ze puberta " a "mas naviac", "kedysi si sa snažil(a) viac" atd atd
ano, z jednotiek siel na dve trojky. ano, to, co mu stacilo na ZS napocuvat, si teraz musi odsediet a to sa mu celkom prieci/musi sa to naucit - ucit sa.
bohuzial na ZS nie je jednotka v hornej dolnej rovnaka ako jednotka v bratislave na vyberovej skole. Ucim na ZS, po nekvalifikovanej ucitelke, ktora okolo mojich predmetov ani nevonala...Všetci mali jednotky...Lebo, ze pisomky boli typu: napis co vies, alebo prefotena strana napr z pracovneho zosita.
Tym nechcem povedat ze to je pripad tvojho dietata. Ale neexistuje objektivita na ZS 100% v ramci krajiny. Na strednej sa ucitelia uz nese*u, uz to nie je o tom, nepokazit vysvedcenie kvoli prijmackam a neviem comu...Je uplne prirodzene ze si na strednej pohorsia. To vsak neznamena ze ked nabehnu na system ucitela, tak sa zlepsi. Ja som na SS v 1. rocniku na pol roka mala 4 😂 na konci uz 1 a tu som si udrzala do maturit 😉
@anonym_autor áno najmä z telesnej. 4 a 4- z a nový spolužiaci,nové prostredie ani šikana s tým nič nemá spoločné. Ale už som to vyriešila
@anonym_autor áno zhoršili. Je v druhom ročníku na gympli. Včera sa učila BIOLOGIU, čítala nahlas. Mala som pocit, že je to učivo na medicíne.
Nasej hej. Chodi na umelecky odbor a uplne ignoruje neodborne predmety, rozumej take ako matika, slovina, anglina, pretoze dostavaju velmi vela uloh z tych odbornych predmetov na doma, rozne zadania a povedala, ze ak si ma vybrat co stihne, vybera si to.
@anonym_12ed9f Tak to sú maturitné predmety, ktoré by flákať nemala, ale ak je veľmi dobrá v odborných, dá sa prižmúriť oko.
Prvý polrok je náročný. Zvyknúť si na všetko nové.
Ja si pamätám, že prvy polrok som mala 5 trojok a potom už do konca školy vrátane maturity samé jednotky. Aj som to povedala teraz môjmu synovi, že vôbec nevadí, ak bude mať horšie známky, len nech nezíska nálepku problémového slabšieho žiaka...
@anonym_autor Typické, hlavne keď dôjdu z dedinských škôl do mestských výberových akože s jednotkami, dvojkami, a potom padnú na hubu, lebo tu sa nikto nemazlí a nepozná. A pozdrav pre učiteľov a rodičov zo základiek, ktorí sa nechali opíjať rožkom, všetci spokojní, a na strednej sa nestíhajú diviť. Česť výnimkám a všetkým poctivým, objektívnym učiteľom aj rodičom.
moje dieťa sa hlásilo na rovnakú školu na ktorú som chodila ja. zabehla som za svojim triednym poradiť sa. a on mi na to: pripravte sa že v pohode aj 4-ky bude mať. skoro mi oči vypadli 😲 to nemyslíte vážne. a on že hej (ja medzi premiantami triedy)
a tak takmer bolo. a to prosímpekne moje dieťa urobilo monitor nad 90% a urobilo obe prijímačky výsledkovo v prvej štvrtine rebríčka 🤷♀️ mami, v živote mi nebude treba biologiu 😂
No dám príklad zo synovej triedy, vychytená priemyslovka. Na rodičku polovica rodičov nariekala ako ich jednotkari zo zakladnej zrazu majú z matriky trojky, štvorky. Že určite nanic učiteľka. Ja som netušila o čom hovoria, môj syn mal jednotky, sem tam nejaká dvojka. Takže si vyber.
@anonym_autor Mam sice 50, ale pamatam si, ze na gympli, kde sme sli vsetci s jednotkami a sme-tam dvojkami, sme opat o dprveho rocnika mali trojkarov, stvorkarov, mne hrozila tiez stvorka v prvom polroku.
Takze je to bezna zalezitost.
Uvidim, ako to zvladnu moji, jedno dieta sa na strednu chysta od buduceho skolskeho roku a uci sa dobre.
@anonym_9b6302 presne tak, ja sa pýtam svojho vlažne učiaceho sa dieťaťa že ako to, že polka triedy má z niektorého predmetu zlé známky tak on mi: no ako môžu mať dobré známky keď sa neučia? ale na rodičku presne také lamentovanie…
@anonym_9b6302 presne tak, ja sa pýtam svojho vlažne učiaceho sa dieťaťa že ako to, že polka triedy má z niektorého predmetu zlé známky tak on mi: no ako môžu mať dobré známky keď sa neučia? ale na rodičku presne také lamentovanie…
@biba_18 no ani môj syn sa s učením nejako nepretrhol, ale on proste matiku vedel. Ja som to skôr pripisovala tomu čo bolo napísané vyššie, nie je jednotkar ako jednotkar. Sú školy, kde maju pomaly všetci jednotky a vedomosti tomu nezodpovedajú.
mojmu sa tiez zhorsili. dokonca v predmetoch co na zakladke daval excelentne. pripisujem to zmene a ratam tak vnutorne ze prvy polrok mozno rok bude skratka taky kym sa zabehne. chodi na biligual. ale to chodil aj na zakladku. cudzi jazyk mu siel najlepsie zo vsetkych. tu schytal hned v prvej pisomke blbu znamku lebo sa neucil. ale preberaju uz tie najtazsie casy a to bez ucenia nepojde. proste gramatiku neda s talentom. asi to uz pochopil. v dalsom polroku musi zamakat.
Mne v prvej triede na gymnáziu áno z niektorých predmetov. Dcéra prešla základnú, gymnáziu i vysokú s top výsledkami. Každý to má inak. Zvyčajne prvý polrok na strednej je to zmena. Dôležité je vidieť, že ma dieťa snahu a nefláka to.
Môj sa na strednej zlepšil. A naďalej sa neučí. Všetko má napočúvane, ale na rozdiel od základnej, ho to baví. Preto zatiaľ žiadna extrémna snaha a lepšie známky. Keby sa viac učil, je čistý jednotkár, ale jemu sa nechce.
Môj sa na strednej zlepšil. A naďalej sa neučí. Všetko má napočúvane, ale na rozdiel od základnej, ho to baví. Preto zatiaľ žiadna extrémna snaha a lepšie známky. Keby sa viac učil, je čistý jednotkár, ale jemu sa nechce.
@strongi aj u nas tak. Známky ešte lepsie ma na strednej ako na zakladke. Ale jeho to velmi baví tak to pripisujem tomu. Ďalšieho syna to čaká tera. Je deviatak, neuci sa a ma same 1. Tak myslím, ze stredná bude oriešok. A ja zas na zakladke mala 4. A na strednej vyznamenania a mam aj maturitu
@strongi u nas to iste ako u vas.
Záleží aj od toho, o akú školu ide. Na gymnáziu sa to stáva bežne, že sa známky zhoršia, tam je už iné tempo aj iná náročnosť. A záleží aj od dieťaťa a iných premenných.. ja som mala staršieho syna na soške kam chodi teraz aj mladší syn a ťahá ho dopredu to, že starší syn mal samé jednorky celé štyri roky, takže v podstate nechce byť horší ako on.
nie, nezhorsili, "ciste" mal stale. inteligentny po matke😝
Vies co, ani nie. Resp takto, na zakladnej ani jedno nase dieta nemalo a nema same jednotky, su to kazdy ina osobnost aj v uceni. Najstarsi je prvy rocnik na strednej, z odbornych predmetov ma na niektorych zle znamky ale su to trojky co mal aj na zakladnej neaku jednu dve. Prave z tych predmetov co na zakladnej mal zle (slovencina, anglictina, dejepis) tie ma teraz super. Ale tiez musim povedat ze na tie odborne predmety co nachytal zle znamky tak priemer je vzdy daleko horsi ako ma on, mam od neho info ze su tam spoluziaci, a nie je ich malo, co maju daleko horsie znamky, plus sam iniciativne si vybavil konzultacie u skolskej psychologicky ktora mu pomaha najst sposob ucenia sa odbornych predmetov (dostali takuto ponuku na zaciatku roka a on ju po prvych neuspechoch vyuzil). Vidim tiez ze tie zle znamky su len u dvoch ucietliek o ktorych prakticky prvy den povedal ze to bude pruser 😅 lebo sa hned chovali nevhodne. Cize ja to hodnotim pozitivne, ucit sa chce, nic ho nezdeptalo, rozpravame sa o tom ze ja budem tolerantna a aj som k horsiemu priemeru ale dava to chalan super.

Môže byť za tým iný problém . Nový spolužiaci,nové prostredie,nedajbože šikana.Porozpravaj sa snou na rovinu že či sa niečo nedeje