Ach ženy je mi úzko, dcérka konci v 3 ročníku na zdravotnej škole odbor praktická sestra..nezvláda učivo, cely 3 ročník bol boj, vyzeralo ze odborné predmety s kt.mala 4,5 vytiahne tak sa na ne sústredila že zanedbala slovinu a anglinu a prepada z 2 mozno 3 predmetov. Znamky musia mat ukoncene bud.tyzden, lebo budu uz len na praxi. Opravne v lete nechce uz ani pocut, ze ona to nezvlada, pisomky pose na 47-49 % co je stale 5. My rodicia vš vzdelani, manzel riaditel, ja managerska pozicia, neviem sa s tým zmierit, je dobre vychovana, slusna...neviem aký život ju čaká bez sš je mi smutno. Cítim ako rodič veľké zlyhanie.
Akym sposobom jej pomahate? Ma doucovanie? Ucite sa s nou? Je uplne jedno, ake vzdelanie maju rodicia, kazde dieta je iny, ked to niekedy intelektualne nejde, tak to nejde... na druhej strane diagnostika poruch pozornosti vie velmi pomoct, mali ste riesit omnoho skorej... Mohla sa naucit "ucit" inak... Potrebuje zopakovat rocnik a vy porieste s nou cele leto nech sa uci, aby ste dotiahli zanedbane. Sama tam uvidis, ci to "ide" alebo "nejde" - ked to nejde tak vyucit casnicka, cukrarka, kucharka, cokolvek... nebude ani prva ani posledna, len ju to musi bavit.
Chyba nie je v dieťati ale v chybne zvolenej škole, evidentne na tú školu nemala predpoklady a je smutné, že sa tam trápila až 3 roky.
Nevešaj hlavu, ako rodiť musíš teraz ty začať makať - sadnite si s ňou, nájdite jej nejakú inú školu, ktorá jej bude vyhovovať. Teda predpokladám, že celý rok si sa jej venovala, pomáhala sa učiť, riešila doučovania, knzultovala proaktívne s učiteľmi situáciu a vopred hľadala riešenia, nič nefungovalo a preto uvažujete o odchode zo školy úplne.
A hlavne, hneď nepíš, že aký bude mať život bez strednej školy. Veď má sotva 18, nie 81!
@autor ak ťa to ukľudní tiež som bola ako tvoja dcéra. Mne nešli žiadne predmety a slovenčina, učiteľka videla,že sa s tým trápim a nakoniec sa zistilo,že mám dysleksiu a disortografiu. Pomohlo mi upraviť štúdium a školu som skončila s dvoma 2 a jednou 3.
Mohla som mať aj jednotku ale učiteľom bolo trápne dať 4karke na maturite 1 z odborných predmetov lebo sa čudovali,že zrazu všetko ovládam.
A vidíš mamoboh rodičov VS a aj ja som vyštudovala vysokú školu a pracujem na vedúcej pozicii
Zrejme bolo treba už skôr riešiť inú školu. Ako zvládala predtým učivo? Mala aj doučovanie nejaké? Ak je problém v teórii,to je jedna vec,ale aj má problém aj s odbornými predmetmi či na praxi,tak evidentne táto škola "nie je pre ňu". Teraz uz buď opakovať ročník, alebo úplne prestúpiť na inú školu.
Ja som zdravotná sestra a úprimne poviem,že v našom ročníku sme prvé dva roky (keď bola matematika, fyzika a chémia)doslova všetci len preliezli,lebo nám tie predmety vôbec nešli. No v treťom ročníku to vyletelo hore,a odborné predmety plus prax nás doslova zachránili.
Čo dcéru motivovalo ísť na túto sš?
A nezvladla by napr. na strednej pedagogickej odbor vychovávateľsko-opatrovateľská činnosť? Podla mna by jej uznali nejake predmety, asi by nemusela ist od 1. rocnika a bude to urcite lahsie a neostane bez strednej skoly. Maturita je take minimum, so zakladkou sa presadi tazko.
Prepac ja budem asi za tvrdu, ale to co je ze dcera chudatko nestiha, nezvlada, nejde jej to a tak skratka skonci? A teraz ako co? Dej se vule bozi? Urad prace? Mama hotel? Zvladas nezvladas, uz to dobojujes, alebo ok, hladaj si skolu a zacni odzniva s 15 rocnymi 🤯🤯🤯 ja neviem ale to vo je za nezmysel ze v takejto veci rodic ustupi? Tu mamicky sa cele trasete ze decko si chce dat piercing alebo tetovanie, to by ste nedivolili nedaj boh frajera a spat u nho alebo par dnive vylety s kamaratmi, ale ked si puberta chce posrat cely zivot, lebo sa a teraz ma oprav ak sa mylim tak podme jej otvorit dvere a sup sa hej sa….
Dobrý deň, napíšte mi prosím IP.
zdravotná je jedna z najľahších škôl.... ale to ti nepomôže.
hodila by som reč s triednou, popr. aj s riad. školy.
dieťa sa snažila presvedčiť o skúškach na opravu, popr. opakovaní ročníka. Bojujte - zatiaľ to nevzdávajte. Skús ešte s dcérou prebrať učivo najmä slovenčinu.
@wieruska1 si veľmi tvrdá, pritom o nich nič nevieš. Píše, že dcéra je slušná, že sa celý rok snažila, zamerala sa na to, čo jej najviac nejde a utiekli jej predmety, kde si možno myslela, že problém nebude. Áno, je to ťažká situácia a ja jej aj rozumiem, že to "vzdáva", že je tak nešťastná a znechutená, že vyslovila: nejdem v lete na skúšky.
Ale tu je dôležité, aby rodičia o to viac pri nej stáli a nie vykrikovali, dávali ultimáta a neviem čo.... dievča vyzerá byť rozumné, je potrebné si sadnúť a s kľudom si všetko vydiskutovať. Zájsť za triednou, riaditeľom a hľadať riešenia. S kľudom....
ešte ma napadlo - niektoré školy majú aj iné odbory - laborant, výživa, masér, ...nemohli by ste prestúpiť na iný odbor? aj sanitár by možno zvládla. nepíšeš odkiaľ ste, pozri cirkevné zdr. školy
Prosím ťa, pokiaľ nie je človek ľavý tak koľkokrát strednú školu ani v živote nepotrebuje 😉 Pôjde manuálne pracovať do zahraničia za zahraničný plat a dobre mu bude neboj sa 😉
a skolu si vybrala sama alebo ste to spravili za nu? sadnut si s nou a v klude sa porozpravat co by ju bavilo robit ... maturitu si moze dorobit aleboz acat studovat na inej skole uplne daco ine ...
Dohodnite si stretnutie na škole s poradkyňou, preberte možnosti a potom sa rozhodnite. Prečo by mala byť bez vzdelania? Tento ročník doklepe, pôjde na opravné a potom buď iný odbor, iná škola alebo opakovať ročník. Či čo čaká?
Nemá nejaké trápenie? Čo keby ste toto najskôr zistili, cez leto to skúsili poriešiť a od septembra by si ten roky zopakovala? Kľudne aj na inej zdravotnej. Najskôr by som riešila prečo to tak je a až potom, čo bude bez školy. Ešte je možnosť jej nájsť málo kvalifikovanú prácu-nech si to skúsi odžiť, a popritom urobiť večerne strednú -pokojne aj učňovské. Už je dospelá.
Preco ste neriesili intenzivne doucovanie? Malo ste sa jej venovali? Je to zvlastne, musi za tym byt nejaky problem.
@wieruska1 si velmi tvrda a nic o nej nevies. Autorka nepise, ze to flaka, ze je grazel… Co ak dieta proste narazilo na svoj intelektualny strop? Co
Ak ma nejaku nediagnostikovanu poruchu - napr ADHD?
@sella38 nedovolila by som neist na opravne skusky, takze ano som tvrda. Na dceru aj na rodicov. A mozno keby boli tvrdsi aj rodicia tak by riesili ako zvladnut opravne skusky a nie zivot bez strednej skoly. Prepac, ale dievca nema 18, zije u rodicov a ti su este stale za nu zodpovedni. Tak aby to raz nelutovali, lebo neboli tvrdi ked byt mali.
@simsalabim a na to dosli v 3. Triede na strednej? Prepac, to je v poriadku, ale ako rodic by som riesila co dalej, kde dalej a ako dalej nie ako sa na to vykaslat . Proste vy sa na opravnu musela nejako nachystat a potom bud prestup alebo zacat niekde od zaciatku. Autorka nepise nic o tom ze dievca ma nejaku diagnozu, takze logicky predpokladam ze ziadnu nema. Zly vyber skoly, ok aj to sa stava. Tak teraz sa na to uplne vybodnem?
nelamala by som palicu, ale našla vhodnu alternativu, tolko ludi, čo opakovalo ročnik alebo maturovali v auguste, vysoke školy si robili popri zamestnani - ..toto nevyšlo a teraz rozmyšlať čo dalej, možno ked pojde na rok robiť, preberie ju to z letargie a zisti, čo chce a nechce robiť...neber to ako koniec sveta..bavila ju ta škola vôbec? ma zaujem robiť sestričku či z donutenia alebo nedostatku inych priležitosti? to neni lahka škola, ja by som tam nešla, hladajte inu školu alebo niečo iné - nech nad životom bez maturity ani neuvažuje, dnes 1 cudzi jazyk a maturita je zaklad do akekolvek podradneho zamestnanie..
@wieruska1 nie, to neznamena, ze sa na to vybodne. No kazdy ma svoje limity. Ak doteraz ako tak preliezala so 4kami, napriek sbahe, tak uz to bol signal, ze nestiha, ci nie? A co sa tyka diagnozy - moja dcera bola diagnostikovana s ADHD kratko pred 18.narodeninami. Celu ZS sa javila ako ok - dievcata vedia velmi dlho kompenzovat. Az na SS zacala riesit, preco jej vsetko tak dlho trva a podobne. Preco ju vsetko stoji omnoho vacsie usilie. Preco, ked ucitel po vyklade noveho uciva okamzite z neho da 5 minutovku a vsetci to daju na 1-2, ona ma 5, lebo si nic nepamata? Podotykam, inak mavala 1-2 xo vsetkeho, no ucieva sa do noci.
Ja nehovorim, ze autorkina dcera sa ma na skolu vykaslat. Prave naopak, treba hladat spodob, ako dosiahnut maturitu. Ale treba patrat aj po pricine a vazne uvazovat nad tym, preco sa jej nedari, aj ked sa uci. Podla mna ze uplne realne, ze je proste na hranici svojich moznosti. Kazdy ich mame. Treba hladat oblast, kde sa jej bude darit a preskunat, ci za neuspechom nie je aj daco ine.
@simsalabim to co pises je vsetko pravda, ale reagovala som na autorku. Na to ze je smutna ze dcera ukonci skolu v 3. rocniku. Nie ze prestupi, nie ze skusi opravny termin, nie ze bude opakovat rocnik. Ze skonci. Ze by som s tym ako matka nesuhlasila a hladala inu cestu.
Takze ak s tym autorka suhlasi, ak si pyta radu ako to zvladnut moj nazor je ze nijako. Dceru dotlacit do opravnych hoc aj na 4, a potom riesit prestup napriklad.
mne skôr vyplynulo že dieťa má nejakú diagnózu, alebo mentálny problém a nie že pije , fláka sa ....ako to tu ktosi spomenul...
ale jasné maminka to nespomenula tak nevieme čo je za tým.
@simsalabim Aj ja by som povedala, že treba zistiť, prečo nezvláda strednú školu, či náhodou za tým nie je nejaká dg. alebo či potrebuje doučovanie, najlepšie by bolo aj sa porozprávať s triednou, ako to vidí ona. A ísť na opravné skúšky alebo aj opakovať ročník nie je nič strašné.
No určite ju nenechať bez maturity. To co bude robiť, jedine upratovačku, pomocnú v kuchyni niekde, a takto sa bude len pretlkat životom.a zarábať minimálku. Určite to riešte.
@martinka17 ano takto sme sa jej venovali a boli veľkou oporou, doučovanie, komunikácia so školu, ja som jej pomáhala s teóriou odborných predmetov, všetko sme celý 3 ročník intenzívne prežívali. Prikláňam sa k tomu, že to bol zlý výber, dcérka sa vyhýbala matike a preto si vybrala zdravotku, ale nemá v sebe také zavretie, učím sa s ňou stále, som unavená aj ja aj ona..cele hodiny, rôzne metódy skúšame, ale aj tak je výsledok dostatocny- nedostatočný.
Urcite dohodnite stretnutie v skole a skuste to este nejako poriesit. Skoda takto, keby bola prvacka, druhacka, ale skoncit v tretom rocniku je skoda. Netrpi nejakou poruchou ucenia? Drzim palce, nech to nejako stastne dobojuje.
Si si ista, ze dcera nema poruchu autispektra, adhd, alebo nejake dysky? To nie je naruseny intelekt, mozno tam nieco vaznejsie bude, pretazenie, vyhorenie. Ja by som co najskor kontaktovala CPP a poprosila ich o vysetrenie a nasmerovanie v tomto smere. Nic nie je stratene, mozno potrebuje dlhsiu pauzu, mentalne sa zotavit, podrzat, nasmerovat.
Tak ako rodič si nezlyhala. Slovenský školský systém je pre deti, ktoré nie su NORMO deti veľmi nevďačne nastavený, povedala by som že tvoja dcéra patrí medzi tieto deti podľa tvojho popisu a popravde, je to boj ako o život pre také dieťa.
Netráp ju, netlač ju do opravných ako ti radia. Nájdite niečo, čo ju bude baviť, nech to skúsi študovať dialkovo, ak nechce nastúpiť klasickej prvej triedy. Ak ju nebaví matika, možno nech skúsi najprv nejakú odbornú školu. Matika je asi všade, ale na odborných školách býva jednoduchšia ako na výberových. Možno hotelovka, ak ju bavia jazyky, možno obchodná akadémia.... Skúste sa poradiť s nejakým odborníkom na výber povolania, viem že ich majú všetky CPPP. Spravia je psychotesty,posúdia intelekt (v duchu, kde sú jej silné stránke) a poradia kam sa skúsiť pozerať, ktorým smerom.
No bez maturity naprd..... ako sa nedá zvladnuť strednú školu? Čo robí že sa neučí? Pracuje? Sedí na mobile? Chlastá? Niečo sa zlyhalo vo výchove. Teraz kde bude čo robiť?