Čo vidieť na východe Slovenska?
Ahojte, chcela by som navštíviť východ Slovenska, čo by ste okrem Košíc poradili? Fakt by som tam chcela vidieť ten skutočný život , nikdy som tam nebola... ďakujem 🙂
@simi82 za 3 dni toho nestihnes vela... tak 1,5 dna zabijes v aute presunom po tych skvelych cestach...
Co sa tyka nazorov beznych ludi, tak si pozri pripadove studie, ked sa v humennom riesil zachytny tabor. O politike sa na vychode moc neda rozpravat, to je mega silny vychodny smer, lebo eu je fuj fuj...
Prejdi cez pavlovce nad uhom - vsetky zrekonstruovane domy na hlavnej su ciganske - lentilkovo velmi odporucam. Vychod mas aj na mesiac malo...
@simi82 to nerob a ak si sama, tak uz vobec nie... vies ako sa hovori, ze zastav v osade autom na semafore a rozoberu ti ho...
@simi82 skus im priniest toulen a mozno budes v osade vitana 🙂
@guiseppinka a ty si z východu ? Mňa to samu štve, že som bola najďalej v Poprade a ďalej už nie a to som Slovenka
@simi82 to fakt. Neviem kto to o nás šíri,ale je to hlúposť. Minule som už do jedného starého alkoholika v práci skočila,snažil sa byť vtipný,že východniari pijú. Tak som zadrela toľko koľko sa pije tu, sa u nás nikdy nepilo( málokto o mne vie,že som z východu, je to pre všetkých divné lebo nemám prízvuk 🤦🏻♀️) stíchol. Bol to chlap na liečení,príde mi to trápne, ukazovať na iných a pritom je liečený. A aj ten náš prízvuk,je pre všetkých terno. Najviac zatahuje Prešov a Košice, čím viac na východ tým je toho menej. Akurát,že máme dva, dve a je nám jedno či je to ženský,alebo mužský rod a ešte bude prísť 😅
@simi82 ano som
@simi82 východ sa začína skôr ako Košicami, krajské mesto je aj Prešov. Blízko máš osadu v Jarovniciach. Som zvedavá na tvoje dojmy, potom nám ich napíš.
Som z východu, manžel tiež. Máme tu širokú rodinu, ale že by sa u nás nejak extra chlastalo? mňa by zaujímalo, čo chceš vidieť v krčme? to by mi v rámci plánovania výletu vážne nenapadlo 🤦🏻♀️ inak je tu aj okrem vyššie spomínaného množstvo UNESCO pamiatok, drevených kostolíkov, jaskýň. Možno ti Google pomôže. Skús napr. Lačnovský kaňon, kde sa lopta kotúľa hore brehom 🙂
A nedá mi k tomu prízvuku. Stále sa ukazuje na východniarov. A vy na západe, či v strede hovoríte ako? tiež máte svoj typický prízvuk, podľa ktorého vás iní 'identifikujú' 🤪 to si len vy myslíte, že nie..
@nikaeli nie nie to nieje myslené v zlom, je to čisto len pre moju prácu, vlastne úlohu, ktorú som v práci dostala ... ja pochádzam povodne zo stredu a už som písala hore , že tiež sem tam si robia srandu zo mna v praci, kvôli používaniu predložiek a tak no čo už:D chcem aj pamiatky aj prírodu , ale aj názory bežných ľudí na rôzne témy a áno aj politické , preto krčma ... vďaka za tipy😁
Tak to bude teda seriozne zbieranie dat, ked mas na to vyhradene 3 dni aj s cestou a chces si obzriet pamiatky, ist debatovat do krcmy a poznat aj politicky nazor napriec generaciami 🥴…ano, a potom z toho bude len zas a znova…”na vychode nic nie je, iba alkohol a osady”. Tak dik, resp. dzekujem 🤨…
…a vobec…na tie osady som zabudla…Na co tam chces ist? Ved to je jedna obrovska bieda, ludia tam ziju v absolutne hroznych podmienkach…Ved to je na plac. Pozerat sa na to nestastie? No ja ti neviem…
@naturalka 3 dni ale celé, cesta je v pondelok a piatok zasa ráno domov. Tak snáď čosi stihnem, preto to plánujem dopredu, avšak dobrý postreh som tu zachytila čo sa ciest týka , niesú tam diaľnice , takže presun trvá dlhsie , to ma nenapadlo. Pravdepodobne začnem od úplného východu a pôjdem smerom domov... tie osady ma napadli, pretože to je proste súčasť východu , ale asi skôr nie ako áno, máš pravdu
Ak smiem vediet (mozno som prehliadla), ale co ocakavas od tejto tvojej “pracovnej” cesty?
Jaaaj, takže nikde inde na Slovensku nie sú osady, len na východe? tak to som sa dnes naučila niečo nové 🤣 akože ok, na východe sú asi najväčsie osady...ale tak rómov máš všade...no príď do Trebišova...stačí ti zajsť pár ulíc von z "mesta" smerom od Tesca...tam na kruháči nájdeš rómske prostitútky, ďalej osadu...alebo si zájdi len na nákup do Tesca...tam je smrad a veľa osadníkov 🤣🤣🤣 ale máme tu pekný park, krásne múzeum...len si vezmi slzák aspoň so sebou, lebo po parku pobehuje veľa sfetovaných rómov...ale príď najlepšie od toho 13-14tého v mesiaci...vtedy sa otvoria brány v osade a celá osada je v meste (prídavky atď.)...ináč ich v meste veľa neuvidíš, skôr pri tom Tescu...
@guiseppinka tak teraz som sa preniesla cez desatrocie späť keď sme boli pozrieť hrob Anny kolesárovej...aj lentilkovo 😀
Chceš vidieť reálny život na východnom Slovensku a preto máš namierené do rómskej osady a do krčmy v Sobranciach???
Necitala som vsetky odpovede, lebo ta osada to ma dostalo… zijem na vychode 3/4 svojho zivota a veru ma nenapadlo liezt niekam do osady- ani si neviem zivo predstavit ze akoze tam prides na exkurziu ako do zoo 🤣 urcite ta miestny privitaju s otvorenou narucou. 😂 co sa krcmy tyka, tak su take iste ako po celom slovensku… ja fakt netusim kde sa beru tie myty o vychode akoby sme zili uplne iny zivot… na turistiku je tu vela miest, ale neviem ci nebudu pre teba take zaujimave ked ta laka osada a krcmy 😆
Ja to normálne čítam, snažím sa pochopiť a ... nechápem. A ani si neviem predstaviť to tvoje "zbieranie dát".
Pôjdeš do prvej krčmy čo nájdeš a nahlas sa opýtaš koľko alkoholu denne vypijete a čo si myslíte o EU? A myslíš, že sa tam s tebou každý dá do reči? Alebo že pôjdeš okolo nejakej osady či chudobnej dediny a teraz ti všade otvoria dvere a budú ukazovať ako žijú?
Netuším, čo za "projekt" si si to vymyslela, lebo v normálnej práci nič také nedostaneš za úlohu, ale je mi až trápne za teba, že takto premýšľaš alebo také niečo očakávaš.
Áno, poznám alkoholikov, ale nie je to kvôli tomu, že žijú na východe (možno kvôli tomu, že na SVK 😂). Ale poznám ich aj na západe a niekedy mám pocit, že tam pijú viac, ale je to len môj pocit a neškatuľkujem. Poznám aj rómov, ktorí žijú slušný, usporiadaný život, aj keď nemajú nejakú vilu. No bohužiaľ aj takých, čo žijú v slamoch, v roztrhaných veciach, preberajú kontajnery a ak sa im snažíš pomôcť, ešte na teba budú agresívni. Ale takých ľudí nájdeš aj inde. Tento tvoj experiment je pre mňa hnusné vyhľadávanie chudoby, biedy a utrpenia.
Radšej si sprav to itinerary na naše krásne pamiatky, zaujímavé miesta, galérie, podniky, staré remeslá alebo prírodu. Bude to väčší úžitok pre teba aj spoločnosť.
@simi82 za 3 dni drbnut do jedneho vreca Rusinov(chces zacat z kraja republiky tam ziju Rusini - zo starsich rocnikov dost ich nevie po Slovensky ber slovnik), Romov z osad a nas zvysok vychodniarov podla nazorov stamgastov s prepitym mozgom z krciem ak sa do tej krcmy vobec dostanes, pretoze vojst do osady len tak bez dohodnutia sa s vajdom alebo aspon niekym kto pojde s tebou ...po tebe zabe 23 rocnej tam poskacu vsetci, ked trafis dajaky basavel este aj opiti budu do nohy ...drzim palce aby si sa dacim nenakazila tam - zltacka a spol.... a prejst okolo autom? tak to vela nezachytis tak mozno kamen v celnom.skle 😂😂 skus neprejst nejake deti pobehujuce popri krajnici lebo stretnes celu osadu .... a ked pojdes klasika po vychode a nie prechadzat krcmy s alkoholikmi a osady tak zistis, ze je tu vsetko take iste ako hocikde inde na Slovensku... iba sa meni jazyk ci narecie
@simi82 ty si kompletna? Zahrat sa na reportaz v osade? Akoze co chces vidiet na tej osade? Myslis, ze ta budu vitat s otvorenou narucou a komunikovat? Oni nie su opice. Prv si uvedom, ze su tam psy, ktore ta klidne mozu napadnut. A potom su tam romovia, ktori naozaj s tebou nebudu debatovat a nedajboh tapustia domov... akoze rozmylaj. Ak chces, v trebisove hned ako vojdes do mesta od kosic je romska osada. Tu si pozri ked pojdes autom okolo