icon

Čo vidieť na východe Slovenska?

simi82
18. jan 2025

Ahojte, chcela by som navštíviť východ Slovenska, čo by ste okrem Košíc poradili? Fakt by som tam chcela vidieť ten skutočný život , nikdy som tam nebola... ďakujem 🙂

slovakboy
19. jan 2025

@viestta nestavaj sa do pozície, že sa ide západniarka pozrieť na nás ako na exotov? To je pozícia ublíženého. Ja u nej nevidím automaticky predsudky. To majú tí, čo tu ani neprídu, východniara videli tak akurát v krimi správach a hneď vedia o vychodniaroch všetko. Ona je zvedavá a to je dobre, nech tu chodí čo najviac ľudí sa presvedčiť, prečo sa o nás hovorí to čo sa hovorí a čo je na tom pravdy. O tom, že nebývame v zemliankach ich ľahko presvedčíš ale o tom, že tu nie sú len Smeráci asi ťažšie. Blavácí poznajú vychodniarov najlepšie. Furt ich tam majú. Ale hnevá ich často aj to, že sú šikovnejší. Tipy, čo si jej ponúkla si mi vzala z úst. Presne toto by som jej navrhoval si tiež pozrieť.

slovakboy
19. jan 2025

@simi82 čo sa osád týka ja mám väčšinou dobré skúsenosti. Bicyklujem po východnom Slovensku a treba rozlišovať medzi dedinou, v ktorej je väčšina Rómov a medzi osadou, v ktorej ani nie sú domy, len zbúchané boxy. Také Pavlovce nad Uhom sú krásna dedina s luxusnými rómskymi domami a keby že nemajú na platoch sośky levov rôznych tvarov a veľkostí, tak ani nevieš že tam bývajú Rómovia. Zažil som pokriky vysmievačné od Rómov alebo hádzanie kameňov po mne deťmi ale to už dävno. Keď raz po mne pokrikovali a ja som sa zastavil a spýtal ich na cestu, odrazu tí čo mi nadávali mi chceli pomáhať. Oni majú len krátku zápalnú šnúru a netreba brat všetko osobne a väžne a provokovať ich predsudkami. Nemusíš sa hrať pred nimi na TV reportáž ale povedať pravdu a neísť tam sama ale s niekym kto do osady chodí pravidelne. Veľa historiek by ti vedeli povedať aj policajti, poštárky, záchranári, učiteľky v rómskych triedach. A to by už Rómovia z takého rozprávania nemuseli vyjsť tak ružovo.

h2
19. jan 2025

@slovakboy 🤦‍♀️ "Blavákov" nehnevá, že sú východniari šikovnejší. Na to si ako prišiel? (Na to, že to "Blavákov" hnevá, aj na to, že sú východniari šikovnejší.) Ak Blavákov niečo na východniaroch hnevá, tak to, že hoci v Bratislave žijú a pracujú, užívajú si všetky jej výhody, aj tak stále nadávajú na "hnusnú Blavu".

diewcatqoo
19. jan 2025

Podla mna autorka hlada content na youtube videa. Nieco, ako mal PPPiter, kde hraval futbal v romskej osade alebo kde pil s miestnymi krcme v Uliči, ci kde a ako hladal koniec sveta v Novej Sedlici.

kataleya
19. jan 2025

@simi82 navštíviť nie v zime (nie je udržiavaná cesta+ nie je signál) morské oko a odtiaľ sninsky kameň. V iný deň napr. Vihorlat. Na sninský kameň sa dá ísť aj zo zempl. Hamrov. V zempl. Hamroch je múzeum aj náučný chodník. Často robia akcie počas víkendov. V Snine je minifarma pre deti, kde chovajú zubre. V meste aj celkom fajn kúpalisko. Ďalšie nápady na insta čavarguj. Pozrieť výhľadňu na Starine (tiež radšej nie v zime cesta posypávaná len kameňom), beskydsky panteón, ulič-miniatúry drevených kostolikov, nad dedinou je tiez atrakcia, drevené kostoly v okolí napr. Jalová, nová sedlica-domček dedka večerníčka. V okolí Trebišova mestský park-mauzóleum, grand Bari , dediny v okoli, výhľadňa v tváre suda.

kataleya
19. jan 2025

@simi82 v Michalovciach senné-pozorovanie vtáctva, oborín-vodná zážitková cesta. Zempl. Šírava- aquapark a pozrieť napr. kamenec. Blízko je pútnické miesto Klokočov a trocha ďalej naľavo po ceste Klokočina jazdecký areál, kde chovajú aj iné zvieratá.

zuzika87
19. jan 2025

Milujem východ, žijem na východe (vrátila som sa sem po rokoch v zahraničí) Milujem naše Poloniny, všetko tu, život, ľudí, kultúru, pamiatky, je tu tak nádherne a toľko co vidieť, hnevá ma ak niekto povie ze na východe nič nie je, lebo pre mňa sú tu tie najcarovnejsie miesta a ľudia, mam prejdené celé Slovensko, každý kút ale tu som doma, a naozaj nechápem zmysel tvojho nápadu, pozrieť si krčmy, osady, to sa chod kuknúť do Bratislavského Pentagonu keď túžiš po zážitku, nechápem čo majú osady a krčmy z východom, ved tie sú všade po Slovensku... Mala by si si ucielit v hlave načo tu vlastne chceš prísť, lebo keď s a chceš len tvrdiť ze východ je len sama krčma a ožran v nej radšej sed na zadku

simi82
autor
19. jan 2025

@h2 ja nechapem , prečo sa všetci chytili osady a krčmy ... písala som aj iné veci , ale nevadí :D

viestta
19. jan 2025

@slovakboy nie žiadne predsudky u nej nevidno...

h2
19. jan 2025

@simi82 A aké iné veci? Všetky ostatné veci sú rovnaké, ako všade inde na Slovensku.

slovakboy
19. jan 2025

@h2 nechcel som ťa uraziť. Ja slovo blavák nepovažujem a nepoužívam ako hanlivé. Len som si neuvedomil, že iní áno. A proti Bratislavčanom nič nemám. Len vidím že sa hnevajú ak im vychodniar šéfuje a možno na to len nemajú. Taký som zažil prípad a počul som viaceré. Nevysvetlil som tento kontext môjho vyjadrenia. Tak Sorry. Bratislavčania ťažia z toho že sú hlavné mesto a všetko je tam sústredené a nie všetci si uvedomujú že aj vďaka východniarom. Že oni im tam nosia peniaze. Ja sa v Bratislave bojím parkovať s prešovskou poznávacou značkou. Kamaratovi nasypali cukor do nádrže a zničili mu auto. Kamarátke hodili vajce na okno a to tam parkovala len jednu noc a bola na návšteve u známych. Pritom po Prešove behajú desiatky bratislavských aut a nikomu nevadia. To ma mrzí takýto prístup k vychodu. Bez vychodu je Slovensko čo? Pokadiaľ? A zas východ bez Bratislavy je čo? Len dedina? Len krásne Košice? Už nebolo dosť kúskovania? My sa potrebujeme navzájom a nechcel som tuto debatu takto viesť. Ja na Bratislavu nenadávam to určite nie. Pár týchto negatív som tu uviedol ako je pocit nadradenosti (cítil som to aj z komentárov niektorých hercov ale nie všetkých) a povýšenecký pohľad. Nemajú to všetci Bratislavčania a som rad preto aj tej autorke že chce tu ísť a poznať. Ale inak Bratislavu považujem za svoje hlavné mesto a aj keď sa z neho smejem že hlavné mesto nikdy nebolo a historicky nemá ani na Krakov tak to nie je problém Bratislavy ani jej ľudí ale našej histórie a tú nezmeníme. Teraz je to naše mesto a som na neho pyšný. Rad pozerám dokumenty o histórii Bratislavy, o tom aký dôležitý mala vplyv na zmäkčovaní tvrdého režimu za socializmu. A som rád, keď Bratislavčania posunú na východ niekedy viac peňazí ako by si zaslúžili mať oni sami v Bratislave. Proste sa tam nájdu ľudia, ktorí chápu že Slovensko nie je len západ. No súčasne tu budú vždy tieto trenice to si zas musíš uvedomiť prijať to a brať trošku s humorom. Ako Praha a Brno atd. Raz mi kamarát z Brezna povedal, že nám zävidí východniarom lebo on má pocit, že vláda investuje len do zapadu a východu. A Brezno obišli. Tak nikdy nikto nebude úplne spokojný len sa treba počúvať a nemať predsudky. Ja ich nemám alebo sa aspoň snažím nemať.

simi82
autor
19. jan 2025

Zajukimave reakcie sa tu zišli, každopádne som si všimla, že ľudí , ktorí žijú na východe Slovenska (česť výnimkám) sa akosi dotýka , keď sa "zapadniar" ide pozrieť na "východ". Hneď to beriete akosi dotknutí, aj keď nechapem prečo... nedajboh až pôjdete do Bratislavy sa pozrieť na život a pamiatky a nejaké zaujímavé miesta, lebo to je vlastne len výsmech a pozorovanie "exotov paštikárov" ... ja mám dosť teda :D

slovakboy
19. jan 2025

@zuzika87 ale ona tu možno práve preto ide, aby videla že tu sú rovnake krčmy ako na západe, rovnakí ožrani ako tam len majú iný prízvuk.

viestta
19. jan 2025

@simi82 ešte k osadami doplním, že nie sú len na východe. Sú aj v južných okresoch, dokonca aj v nitrianskom kraji alebo na Záhorí. Možno nie každá je ako kluknsvska, ale také Maslickovo nájdeš na periféri aj v Bratislave. Len nie je také slavne

fairyy
19. jan 2025

@simi82 zaujimave reakcie? si napisala, ze by si chcela vidiet ten skutocny zivot na vychode za 3 dni... a sadnut si do.krcmy a pozriet osadu... ja neviem ake reakcie si cakala... to jak keby som napisala, ze chcem vidiet skutocny zivot na zapade Slovenska urcite si pojdem pozriet pentagon a krcmu na zahori a co by ste mi okrem Bratislavy poradili? 😀😀

h2
19. jan 2025

@slovakboy Mňa si neurazil, tak som to nemyslela. Len vieš, chceme sa tu vyhnúť škatuľkovaniu typu "všetci východniari toto, všetci Blaváci hento..." a potom napíšeš, že východniari sú šikovnejší. 🙈 Šikovný východniar môže byť šikovný na východe, v Bratislave, v Prahe, vo svete... A tak isto šikovný Bratislavčan. Až na to, že zatiaľ čo šikovný východniar sa často vyberie do Bratislavy, šikovný Bratislavčan sa na východ nevyberie, pôjde ďalej na západ. Tak možno preto máš pocit, že v BA je viac šikovných východniarov, než domácich. A mne konkrétne napríklad šéfuje Maďar a vôbec s tým nemám problém, ako by som nemala ani s východniarom, stredoslovákom, či západniarom. 😀
Vieš, prečo v Prešove nikomu nevadia autá s BA ŠPZ? Lebo sú to firemné autá Prešovčanov, pracujúcich v BA, ktorí prišli na víkend domov. 😁
A k tej nadradenosti: celý zvyšok Slovenska považuje Bratislavčanov za nadradených, ale nie je to tak. To, že niekto má pri niekom z Bratislavy pocit vlastnej menejcennosti, neznamená, že ten druhý je nadradený. Nestretla som sa s takýmito prejavmi a to som mala na VŠ veľa spolužiakov z východu, aj veľa z BA. V každej skupine sa nájde pako, aj super človek, toto na mieste narodenia nezávisí.

slovakboy
19. jan 2025

@simi82 ako aby sme si zas nemysleli, že východ je niečo viac. Mám kamarátov dvoch čo si sadnú k piču a nič len nadávajú na západ a na vládu a obdivujú len Fica lebo on na nich myslí a Sulík nie. A takéto debaty je dobrě aby si aj ty počula. Mňa hnevajú a vždy im oponujem. Ale keď som šiel voliť posledne a listoval som v PS spolu zozname kandidátov, tak som tam nevedel nájsť východniara. To je čo za amaterizmus? Už hádam aj voliči pochopili, že nie politik a nie straník, že to nefunguje. Chod do tých regiônov, choď do tých osád, vyberaj si z pomedzi nich zástupcov a daj im kompetencie a zodpovednosti. Potom môžeš svoje myšlienky z Bratislavy rozšíriť aj do Sobraniec.

h2
19. jan 2025

@slovakboy 🙈😂 Kam si to sadnú tí tvoji kamaráti??? 😯🤣

slovakboy
19. jan 2025

@h2 beriem čo si napísala a máš pravdu. Pekna debata. K pivu to malo byť ale c je blízko v na klávesnici

sticker
nika23t
19. jan 2025

@simi82 takéto reakcie sa tu zišli možno z toho dôvodu, že o východe krajiny píšeš ako o mieste z rozprávky. Veľa si počula, ale nevidela a chces vidieť. Akoby tu nežili ľudia normálne. Osady, krčmy, bežny zivot, akoby to inde nebolo. Takže si východ krajiny postavila do pozície niečoho, na čo treba s údivom a prekvapením hľadieť a pozerať na to ako na niečo, čo len tak inde nenájdeš. A pritom je to hodinu cesty do Teba. Nevolila si šťastné slová, možno preto také reakcie.

viestta
19. jan 2025

@simi82 aká akcia, taka reakcia. Nečuduj sa tým reakciám po tom ako si formuloval svoje otázky. My pastikarov o zmerať nechodíme, ale ty chceš obzerať osady... Tak si to napisala

h2
19. jan 2025

@slovakboy Ja viem, že to malo byť k pivu. Nie som až taká sprostá, hoci som z Bratislavy. 😉

slovakboy
19. jan 2025

@nika23t
@viestta prepáčte dámy, ale myslím, že jej krivdíte. Dajme tomu, že na nás ozaj pozerá ako na exotov čo si nemyslím. Ako inak chceme ukázať, že sme rovnocenní, ako jej to bez emócií vysvetliť a nehnevať sa nad jej dajme tomu predsudkami. Ešte tu nebola. Ja keď som chodil po exotických krajinách tiež ma lákali echt originál miesta a nie McDonaldy. A ona nás vníma ako exotických, na tom nie je predsa nič zlé. Nemocnica v Michalovciach vyzerá lepšie ako Kramáre. Nemocnica srdcovo cievnych chorob v Preśove detto. Kolega bol operovaný na ucho v Humennom, špecializované pracovisko tam je. Proste len hovorme aj o tom. Na druhej strane tu vidím aj na vychodniaroch veľa obmedzenosti pochádzajúcej z pocitu nadradenosti nad západniarmi. To sú tí moji mamaráti pri pive. Jeden obviňuje našu fabriku že na západné trhy posiela lepšie súčiastky ako na východné a Slovensko. A pritom ja som vo fabrike zodpovedný za takéto triedenie ak by existovalo ale neexistuje. A neverí mi, lebo si vzal do hlavy, že chceme posielať odpad východu. Musela by to byť vyslovená požiadavka zákazníka a nemôžem riskovať reklamáciu ani z Gruzínska. Takže aj my na východe mame často predsudky voči Bratislavčanom, voči mocným, voči firmám. Pochádzajú z nejakých pár príkladov a chceme vidieť len tie zlé príklady a nie väčśinu dobrých.

nika23t
19. jan 2025

@slovakboy ja nepotrebujem nikomu nič ukazovať. A Ty tiež očividne máš pocit, že východ je niečo horšie, keď potrebuješ také siahodlhé odpovede o ničom písať. Milión slov, a žiadna pointa. Jednoducho, je to rovnaká časť Slovenska a autorka zle popísala otázku aj dôvody návštevy tejto časti krajiny.

majlo1234
19. jan 2025

Keby som chcela zovseobecnit, tak vychodniari sa mi zdaju velmi pohostinni, zivi, veseli, mam velmi rada ich spolocnost, je s nimi zabava, cize rada s nimi travim cas hocikde. A co sa tyk miest, velmi sa mi pacili poloniny.

simi82
autor
19. jan 2025

@viestta bola som na juhu Slovenska , Rimavska Sibota a nižšie , bola "horná" a "dolná" dedina... no do dolnej sme moc nemohli, ale predstavte si mali sme kamosov aj čo bývali tam a nebol žiadny problém ... ešte keď sme chodili na prázdniny ku kamoškunej starej mame...

simi82
autor
19. jan 2025

@fairyy keby chcem vidieť zaujímavosti v BA určite idem pozrieť aj ten "slávny" Pentagon, ale rada zablúdim aj do sky parku alebo si prejdem pobrežie Dunaja, Devín, hrad alebo Modry kostol a potom by som navštívila aj krčmu na okraji mesta... Čo je na tom? Prečo preboha ľudia beriete všetko tak vazne ? Človek už nemôže nič povedat aby nedajbože sa niekto neurazil aj keď to nebol zámer... ja sa ani necudujem že je SK v takých srackach.. ľudia tvoria spoločnosť , vláda je len odrazom

simi82
autor
19. jan 2025

@slovakboy presne ty mi rozumieš , ja nič zle na nikoho nehovorim , žila som x rokov na západe ďaleko za SK a nekydam ani na BA ani na KE ani na svoje mesto aj keď viem , aké to tam je... Nechapem tieto "žabomyšie" vojny v komentároch... človek je zvedavý , hneď je to urážka... tak to aby som nešla ani do tej BA pozrieť zo zvedavosti :D mne je popravde vtipne toto čo tu niektorí predvádzajú, prečo sa berú tak vazne ? Veď to je smutne

simi82
autor
19. jan 2025

@majlo1234 ďakujem pekne 🙂 tie Poloniny boli spomínané viackrát , tie navštívim asi ešte extra v lete na predĺženom víkende 🙂

simi82
autor
19. jan 2025

@viestta ale veď tie osady bejdem obzerať , písala som že je to zaujímavé , proste zo zvedavosti, ten kontrast... ľudí vždy lákali neznáme a zaujímavé veci, miesta atď... písala som že chcem vidieť aj aj... a každý tu hneď útočí že sa idem smiať z chudoby v osadách a z vychodniarov:D ja mám dosť... ja som pracovala s toľkými východniarmi v zahraničí te až , nikdy s nikým som nemala problém ... a z ich rozprávania - a to neboli reci typu Slovensko je nahovno a nikdy sa nevratim - ma prirodzene zaujalo ako to tam vyzera keďže som Slovenka a nikdy som nebola ďalej ako v Poprade... Ja neviem , prečo to niekto berie takto osobne

simi82
autor
19. jan 2025

@slovakboy ja mám pocit , že aj toto ukazuje mentalitu ľudí, proste majú svoju pravdu my im krivdíme a bodka.. je to na smiech , ani sa necudujem že mame takú spolocnost akú mame ... ale nevadí , radšej sa presvedčím sama ako citat toto, našťastie nie každý je taký , pracovala som s ľudmi v zahraničí ktorí pochádzali z Bardejova aj z Čiernej nad Tisou a nebol nikdy problém a ani nenadávali na toto "zle" Slovensko... toto čo tu citam v komentároch je na smiech alebo do placu?