Čo vidieť na východe Slovenska?
Ahojte, chcela by som navštíviť východ Slovenska, čo by ste okrem Košíc poradili? Fakt by som tam chcela vidieť ten skutočný život , nikdy som tam nebola... ďakujem 🙂
Zrejme si sledovala aj Ivetu? Tam to bolo zobrazene ako bolo ale....
je sice na jednej strane ok ak chces vidiet osady. Ale vlastne ver-ze vlastne by si to vidiet ani nechcela.
Krcma? Taka ako vsade.
Prizvuk? Ten mame vsetci podla svojho regionu. Len clovek sam seba nepocuje.
Ci je to vychod. Kysuce. Juh a madarcina.....
@nikaeli Nemysli si, že len východniarom vyčítajú prízvuk. Aj takí záhoráci napríklad sú často terčom, alebo Maďari z južného Slovenska... Mňa (Bratislavčanku) na VŠ buzeroval spolužiak zo severu, že "nie kLúče, ale kĽúče", pritom sám mäkčil, aj kde nebolo treba (aĽe, Ľebo, Ľipa, Ľist...).
@h2 ty si Bratislavčanka? 😃 Ja som z vychodu a mala som spolubývajúcu na intráku, tiež z BA. A ona keď povedala slovo s ľadom, ja som jej nerozumela, lebo to vyslovila s ladom. A ja že čo? A ona že lad, s ladom. Ja už som išla naozaj rezignovať na to, že nechápem a také slovo nepoznam 🙈😂
Inak k téme. Pamiatok a pekných miest je dosť. Okrem spomínaných Košíc, Prešova a Bardejova, máme Spišský hrad a Ľubovniansky hrad. Pieniny s Dunajcom a nádherné Poloniny. Skanzen vo Svidníku, Dukla a tanky, lietadlá z druhej svetovej vojny.
A keď chceš zažiť trochu reálneho života, potrebuješ aspoň týždeň na to. Ubytuj sa pár dní v Stropkove, Humennom, Snine alebo Sobranciach a večer choď von 🙂👍 Ale ja by som išla aj s nejakou kamoškou, nech nie som sama...
@simi82 odporúčam pomalú prechádzku cez Rudňany. Najlepšie s helmou na hlave. Zážitok do smrti. 🤣🤣 Toto je pravá,, rezervácia,,
Ale teraz vážne..... Neviem odkiaľ ste ale ak chcete zažiť východ, tak v Bratislave na vyplatny deň z automobiliek všade cez mesto, v ktorejkoľvek krčme. Ale nečakajte ožranov ani bitky. Vychodniar je rovnaký ako Trnavčan, Maďar, Nemec...... Neviem co čakáte 🤦♀️
@larinka552 Už skoro 16 rokov rokov v BA nebývam, takže neviem, či ešte mám právo sa tak označovať. 🙂
Lad je úplne v pohode, ako aj klúče. My tu na juhozápade si na mäkké Ľ príliš nepotrpíme. 😁
@simi82 ahoj, východ je krásny. Ak máš čas a peniaze a nemáš záväzky, určite vyraz už v piatok po praci, ako tu už niekto písal. Ak chceš vidieť život v osade, tak cestou z Košíc do Sobraniec pôjdeš cez Sečovce. Zaujímavá osada s neuveriteľným smetiskom je aj pri Krompachoch. V Sobranciach je napríklad areál bývalých kúpeľov zaujímavý na prechádzku, myslím, že je tam aj reštaurácia. A nezabudni na tokajsku oblasť a ochutnávku vín, aj to je východ
Na východe je viac poschodových víl na dedinách ako napr. na strednom Slovensku. Domy sú zrekonštruované, peňazí viac, pretože práce bolo menej a z každej rodiny niekoľko členov pracuje v zahraničí. Menej je prístavieb pre zvieratá, ktoré sa už chovajú ojedinele. Dvory sú pekne upravené ako parky, takmer pri každom je bazén. Všetci pracujú v mestách, domov chodia len spať. Aj deti vodia do mestských škôl, aby nechodili s rómskymi. Veľa malých detí dochádza desiatky km do Košíc. My Rómov nemáme v obci, ale bola by "hanba", ak by dieťa nechodilo do školy v meste. Tak nám ju zrušili pre nezáujem. Domy sú veľké, postavené do r. 1991. V priemere majú 5 - 8 izieb a 1 - 2 poschodia. Je to neuveriteľné, ale opakuje sa minulosť. Vtedy dochádzali dotácie príbuzných z Ameriky, ktorí odišli pred 2. sv. vojnou a posielali hodne peňazí. Na východe bol raj "bonov", v ktorých mali doláre doručené, všade v každom mestečku tuzex,,, Dobre sa preto stavali veľké vily a teraz vďaka práci na západe sa luxusne prerábajú. Hlavne na dedinách je vzdelanostný kult. Veľa mládeže ide študovať aj do zahraničia. Je "hanbou" nemať študujúce deti. Je pravdou, že tunajšia mládež je zodpovednejšia, kľudnejšia a má hodnotnejšie priority. Je to dané aj tým, že silné náboženské presvedčenie ich vedie k väčšej poslušnosti a rešpektovaniu rodičov.
Rómske osady sú izolované ďaleko mimo obcí. No sú aj také, ktoré sú prerobené na ulice so slušným bývaním. Nejde o žiaden luxus, ale snahu o lepší život. S našou dedinou susedí taká a čo má schopné ruky pracuje. Kto nemá stálu prácu, ponúka ju po dedinách a naši si ich na príležitostné práce najímajú, lebo im dôverujú. Ako mi jeden z nich povedal: " Ak by som niečo niekomu ukradol, nikdy by mne ani z našej rodiny nikomu nikto už prácu nedal. A to by sme pocítili." Nie je Róm ako Róm.
@jana_eyre_2 tiež som ostala zarazená, potom som vysvetlila viackrát a už je to ok, toľko tipov som dostala, fakt kopu miest ani nepoznám a štve ma to... preto si pobyt zopakujem aj v lete určite .. rada sa takto "túlam" po miestach 🙂
Skús Lunik 9.. Nezabudnuteľný zážitok
Nečítala som komentáre, len ten začiatok, tak sa možno budem opakovať.. na východe môžeš zažiť aj kultúrny šok aj tak, že ak pôjdeš smerom juhovýchod až k Maďarsko-ukrajinskej hranici, budeš tam mať toľko maďarčiny, že budeš prekvapená. Neboj, nezjedia ťa a keď budeš hovoriť po slovensky, oni prepnú 😅 Čiže ak niečo polodobrodružné, môžeš skúsiť vlakom z Košíc ísť smer Čierna nad Tisou. Posledné mesto, posledná zastávka. Budeš mať pocit, že vvhadzate do Černobylu. Miesto, kde sa na ľudí zabudlo. Tam odporúčam trošku pobudnúť, nič tam nie je, ale budeš šokovaná. Trošku z iného súdka, ak by si tam zostala, ja odporúčam naplánovať si nejaký trip (ideálne ale na jar, leto) do" hobitích " pivnic v Malom Horeši. V okolí vieš aj prespať, aj si dohodnúť nejakú degustáciu vína, ochutnať ich špecifické jedla (koláče, ktoré volajú "béleš"), pozor, nie je to Tokaj. Ale nie ďaleko máte priam na skok aj slovenský Tokaj, a to je už iná úroveň.. ako bonus pre teba, tu sa to už láme v skladbe národnosti, slovenčina jednoznačne prevlada. Kukni stránky Ostrožoviča, Macika, Grand Bari.. ubytko, degustácia vínka, urobia ti aj na mieru prehliadku pivníc. K tomu kvalitné ubytovanie, kvalitné jedlo, môžte si požičať bycikle a urobiť si cyklovýlet po okolí, kde nájdete nádherné prerobený kaštieľ Rákocziho v Borši (tam sa dá aj prespať, aj sa kvalitne najesť), kajak po Bodrogu.. a aha, Bodrog...chodí po ňom výletna loď až po maďarsky Sarospatak a späť, tiež príjemný zážitok.
A aj keď viem, že otázka smeruje na Slovensko, ak budeš v týchto krajných končinách nášho Tokaja, doslova v susedstve autom do 5 minút máš maďarské mestečko Sátoraljújhely, kde nájdete perfektný kopec so ziplinom, mostom cez dva kopce, bobovou dráhou, v zime s lyžovačkou (nájdeš v googli ako názov mesta a dopises
slovo " kalandpark" a prehodiť stránku do slovenčiny).
Cize príďte príďte, ja som tvoju otázku pochopila v dobrom 😊
Co sa tyka miest, mne sa celkom pacilo v Levoci, Bardejove a v Bardejovskych kupeloch. Z prirody by som odporucala Zadielsku tiesnavu, Vihorlat, Zemplinsku siravu. Celkom pekny zazitok som mala aj v observatoriu na Kolonickom sedle, kde mozes sledovat rozne objekty na oblohe, je k tomu aj vyklad, ale treba si dopredu rezervovat termin. V Oborine maju naucny chodnik - prechadza po drevenom mostiku, po ceste je aj vyhliadkova veza. Ak by si pripadne chcela vidiet nejaky menej znamy hrad, ktory podla mna ma daco do seba, tak pozri Hrad Jasenov nedaleko Humenneho. Ak mas rada historiu nasich predkov, tak okrem znameho skanzenu v Bardejovskych kupeloch sa v Hanusovciach nad Toplou nachadza archeopark s historickymi obydliami a nedaleko mas aj Hanusovky viadukt. Velmi znamy viadukt sa nachadza aj v Telgarte, ten isto odporucam a nedaleko neho je aj pramen Hrona. Vsimla som si v prvych komentaroch (necitala som ale vsetky), ze hladas aj nejake zapadnute typicke vychodniarske krcmy alebo osady. V takej krcme som nebola, neviem odporucit, ale najdes ich v kazdej dedine a co sa tyka osady, tak uz len kvoli bezpecnosti Ti tam neodporucam chodit. Sla som uz cez zopar osad autom a teda nebolo mi vsetko jedno.
@simi82 ešte poradim v okolí Humenného je Brekovský, Jasenovský hrad a hrad Čičva. Dajú sa zdolať aj za jeden deň. Najmenej náročný je Čičva. Za 10 minút si hore. Odtiaľ je blízko na Domašu. Ak chceš vidieť osadu tak, keď pôjdeš na Brekovský hrad tak pôjdeš cez osadu. Šla som cez ňu je bezpečná. V he máme aj krásny kaštieľ. V mi je viniansky hrad na ktorý sa dá ist z vinianskeho jazera.
Stará Ľubovňa, Levoča, Prešov, Košice, Betliar...prvý výlet.

@nikaeli skús si prečítať ešte raz, čo som napísala. Reagovala som na túto vetu://tiez ma to zaraza ze prizvuk , a pritom staci ked sa ja ako vychodniarka dostanem do Trnavy a mam dost//A ja som napísala,že čo si myslia oni a dala som smajlíka. Pretože tak ako to trhá uši tebe,trhá to aj iným. A že ju naozaj chápem lebo trnavcina je rada úplne iná káva.Že ty sa nad tým nevieš povzniesť je len tvoja zakomplexovanost. Žijem na západe 20r, a sem-tam aj po východniarsky zadrem. Už vedia čo je kiflik a aj findža.