icon

Je bezpečné chodiť v Jasnej bez skupiny?

janage
21. aug 2025

Ahojte, chysáme sa budúci týždeň na pár dní do Jasnej. Idem sama s dcérou. Len relax a nenáročné prechádzky. Mám v pláne Symbolický cintorín a späť - po žltej a po modrej od Vrbického plesa do jaskyne, absolvovať jaskyňu a naspäť busom. A teraz otázka ako je to tam s medveďmi toto leto? Kedysi sme to absolvovali v pohode, minulý rok už nás varovali, že skôr ak by sme išli ako skupina. Tak sme išli len lanovkou na Chopok a troška okolo plesa. Prípadne kde sa spýtať?

Strana
z2
anonym_eead68
21. aug 2025

Včera v Jánskej doline zaútočil medveď na muža.
Viem že je to inde ako sa pýtaš, ale bola by som opatrná i tak a premyslela, či nezmením plány.

ibrunova
21. aug 2025

na symbolický chodievajú ľudia, neďaleko je hotel. a aj smerom ku jaskyni je už cesta zo Sinej, tak podľa mňa sú vždy ľudia, teraz cez prázdniny. Ešte sa dá ísť priamo chodníkom cca od Bielej púte z cesty

nyusika
21. aug 2025
@anonym_eead68

Včera v Jánskej doline zaútočil medveď na muža.
Viem že je to inde ako sa pýtaš, ale bola by som opatrná i tak a premyslela, či nezmením plány.

@anonym_eead68 skoda, ze malokedy napisu, ze slo o lesneho robotnika...alebo osameleho turistu, ktori boli napadnuty v case briezdenia a sumraku

anonym_dba474
21. aug 2025
@nyusika

@anonym_eead68 skoda, ze malokedy napisu, ze slo o lesneho robotnika...alebo osameleho turistu, ktori boli napadnuty v case briezdenia a sumraku

@nyusika
@janage toto sa vraj stalo 150 m od Stanisovskej jaskyne a bol to otec so synom na rekondicnom pobyte.To nie je hlboko v lese boli sme tam... kúsok od hlavného chodníka vedúceho cez Liptovský Ján.Ja mám obavy Liptov a okolie Mýta pod Ďumbierom by som bola opatrná.Najlepsie je také miesto kde máš veľký rozhľad nie kríky, stromy

nyusika
21. aug 2025
@anonym_dba474

@nyusika
@janage toto sa vraj stalo 150 m od Stanisovskej jaskyne a bol to otec so synom na rekondicnom pobyte.To nie je hlboko v lese boli sme tam... kúsok od hlavného chodníka vedúceho cez Liptovský Ján.Ja mám obavy Liptov a okolie Mýta pod Ďumbierom by som bola opatrná.Najlepsie je také miesto kde máš veľký rozhľad nie kríky, stromy

@anonym_dba474 ano, to je pravda.
Ja vobec nespochybnujem, ze su medcede premnozene...ale ciastocne (dost vela) si za to mozeme sami.

anonym_afdff1
21. aug 2025
@nyusika

@anonym_dba474 ano, to je pravda.
Ja vobec nespochybnujem, ze su medcede premnozene...ale ciastocne (dost vela) si za to mozeme sami.

@nyusika môžeme sami/no ako sa to vezme, ako moze za to otec so synom

nyusika
21. aug 2025
@anonym_afdff1

@nyusika môžeme sami/no ako sa to vezme, ako moze za to otec so synom

@anonym_afdff1 nepochopene
mozeme si za to, ze ludia nezabezpecuju smetne nadoby, napriklad

la_dolce_vita
21. aug 2025

To co planujete, je v pohode. Rozpravajte sa s dcerkou hlasno, obcas tleskni alebo pouzi pistalku. Su to frekventovane miesta. My sme tie kopce okolo presli so sestrou a cely den same sme isli, to uz bol mierny stres. Ale boli sme hlucne. Su tam krasne trasy, skalne utvary, nadhera! Toto riziko vsak kazi pozitok..

sszuzu8
21. aug 2025
@anonym_dba474

@nyusika

@anonym_dba474 ach to vážne? S deťmi sme chceli ísť do liptovského Jana na výlet. Ale nie sme zdatne turistky. 😵 Asi to pre hodnotím

nacomeno2
21. aug 2025

Hlasno sa rozprávajte, smejte, keď sme boli pred pár týždňami v Tatrách, jeden turista mal dokonca na ruksaku zavesený redproduktor a púšťal si hudbu 🙂 nie samozrejme úplne na plné gule, ale zviera s citlivým sluchom by ho isto registrovalo . Inak ja sa tiež bojím, ale kúpili sme si zvonček na batoh, ktorý je teda dosť otravný, takže som kludnejsia.

anonym_9637ac
21. aug 2025
@nyusika

@anonym_afdff1 nepochopene
mozeme si za to, ze ludia nezabezpecuju smetne nadoby, napriklad

@nyusika Ľudia žijúci na severe by vedeli rozprávať. Väčšina tých, čo to zľahčujú a neveria žijú na juhu.

janage
autor
22. aug 2025
@la_dolce_vita

To co planujete, je v pohode. Rozpravajte sa s dcerkou hlasno, obcas tleskni alebo pouzi pistalku. Su to frekventovane miesta. My sme tie kopce okolo presli so sestrou a cely den same sme isli, to uz bol mierny stres. Ale boli sme hlucne. Su tam krasne trasy, skalne utvary, nadhera! Toto riziko vsak kazi pozitok..

@la_dolce_vita Ak by sme išli v skupine neriešim, ja chodím často sama u nás, ale tak tu nebol medveď dlho. Mám aj rolničku kdesi pohľadám a zvážim to ešte. Pred cca 4 rokmi po tej modrej veľa ľudí okrem nás nešlo, ale boli sme viacerí.

ibrunova
22. aug 2025
@janage

@la_dolce_vita Ak by sme išli v skupine neriešim, ja chodím často sama u nás, ale tak tu nebol medveď dlho. Mám aj rolničku kdesi pohľadám a zvážim to ešte. Pred cca 4 rokmi po tej modrej veľa ľudí okrem nás nešlo, ale boli sme viacerí.

@janage tá modrá je taká divoká, ja by som šla po žltej. Aj symbolický je na žltej. Žltá ide až ku jaskyni.

la_dolce_vita
22. aug 2025
@janage

@janage chodim tiez s rolnickou, pistalkou a sprejom po ruke. Je to stres, viem. U nas je medvedov privela, 2x som videla nazivo a urcite nie naposledy. Obmedzila som pohyb v prirode, ale nechcem uplne prestat, je to moja vasen. Clovek chce relax a pritom je v strese.

janage
autor
22. aug 2025
@nyusika

@nyusika my sme boli v Jáne cca 20 a 17 rokov dozadu, jaskyňa vtedy ani nebola sprístupnená. Autá tam okrem lesnej stráže nemohli ani páchnuť - pochodili sme krížom krážom po okolí aj mimo chodníkov turistických, vyšli až horárni a o medveďovi čo len jednom ani zmienka. Teda podstatne menej ruchu a neverím, že menej odpadu lebo v sezóne fičali všetky veľké hotely.
Na porovnanie na Orave už vtedy boli tabuľky upozorňujúce na zvýšené nebezpečenstvo strtu s medveďom.

lucibka
22. aug 2025

@janage boli sme pred tyzdnom a za mna uplne v poriadku. Chopok, lanovka, Vrbicke pleso, Deman.jaskyna, vsetko su to turisticke oblasti, vsade ludia, takze podla mna sa mozete citit bezpecne a uzit si to...je to tam kraaasne!

janage
autor
22. aug 2025
@la_dolce_vita

@janage chodim tiez s rolnickou, pistalkou a sprejom po ruke. Je to stres, viem. U nas je medvedov privela, 2x som videla nazivo a urcite nie naposledy. Obmedzila som pohyb v prirode, ale nechcem uplne prestat, je to moja vasen. Clovek chce relax a pritom je v strese.

@la_dolce_vita ja sa viac bojím divej svine alebo psa bez dohľadu majiteľa. Nosím malý sprej (na psa) a vyhýbam sa skoro ráno a večer kvôli sviniam.

janage
autor
22. aug 2025
@lucibka

@janage boli sme pred tyzdnom a za mna uplne v poriadku. Chopok, lanovka, Vrbicke pleso, Deman.jaskyna, vsetko su to turisticke oblasti, vsade ludia, takze podla mna sa mozete citit bezpecne a uzit si to...je to tam kraaasne!

@lucibka ano toto je v pohode, mne išlo hlavne o tú modrú k jaskyni, je pohodová, ale vždy na nej bolo ľudí pomenej. Keď sme išli pred rokmi tak aj 30 až 50 min. sme nestretli živú dušu. Ale išli sme viacerí. Doma bežne chodím aj pol hoďku nič len jeden bicykel, ale to mám pochodené, ak bol medveď bola to jednorazovka a mimo mojich trás.

Či ste išli priamo po modrej od plesa k jaskyni?
A minulý rok nám vyslovene neodporúčali na Tri vody, že sú tam 3 medvede a to bol náš obľúbený výlet v predchádzajúcich rokoch

janage
autor
22. aug 2025
@ibrunova

@janage tá modrá je taká divoká, ja by som šla po žltej. Aj symbolický je na žltej. Žltá ide až ku jaskyni.

@ibrunova v čom divoká lebo mne sa zdala vždy v pohode, ideš dolu kopcom po spevnenej ceste neskôr asfaltke ak sa dobre pamätám. Po žltej sme nešli ani raz za symbolickým cintorínom už nepokračoval nikto, tam sa ľudia otáčali späť.

janage
autor
22. aug 2025
@lucibka

@lucibka a prosím ťa tá Tarzania v kopci ešte funguje?

lucibka
22. aug 2025
@janage

@lucibka a prosím ťa tá Tarzania v kopci ešte funguje?

@janage vies co, my sme sli normalne autom k Demanov.jaskyni, ale aj autobus ti tam stoji z Jasnej konecna. Tarzaniu som si popravde nevsimla alebo nepamatam, bola som na tej severnej strane Chopku prvykrat, tak len tieto zname klasiky. A k Trom vodam sme len tym smerom isli po znacke, neviem akej, ale odspodu, od hotela taka bocna cesta asfaltka isla smerom hore popri velkom potoku...no, asi som velmi nepomohla. Mne stacilo tam len sediet a pozerat sa donekonecna na tu prirodu 🙂

janage
autor
22. aug 2025
@lucibka

@janage vies co, my sme sli normalne autom k Demanov.jaskyni, ale aj autobus ti tam stoji z Jasnej konecna. Tarzaniu som si popravde nevsimla alebo nepamatam, bola som na tej severnej strane Chopku prvykrat, tak len tieto zname klasiky. A k Trom vodam sme len tym smerom isli po znacke, neviem akej, ale odspodu, od hotela taka bocna cesta asfaltka isla smerom hore popri velkom potoku...no, asi som velmi nepomohla. Mne stacilo tam len sediet a pozerat sa donekonecna na tu prirodu 🙂

@lucibka autobus viem, že tam chodí to sme sa chceli vyviezť potom hore do Jasnej, dole som ale chcela po tej modrej ako pár rokov dozadu. Ale zvážim aj možnosť busom tam aj spať od jaskyne.

la_dolce_vita
22. aug 2025
@janage

@ibrunova v čom divoká lebo mne sa zdala vždy v pohode, ideš dolu kopcom po spevnenej ceste neskôr asfaltke ak sa dobre pamätám. Po žltej sme nešli ani raz za symbolickým cintorínom už nepokračoval nikto, tam sa ľudia otáčali späť.

@janage my sme tak isli so sestrou od cintorina po zltej k jaskyni, od nej hore az na Krakovu holu. Je pravda, ze nikto tam nesiel, ale bolo to mimo sezonu, ak sa budete rozpravat, nemal by byt problem.

janage
autor
22. aug 2025
@la_dolce_vita

@janage my sme tak isli so sestrou od cintorina po zltej k jaskyni, od nej hore az na Krakovu holu. Je pravda, ze nikto tam nesiel, ale bolo to mimo sezonu, ak sa budete rozpravat, nemal by byt problem.

@la_dolce_vita len je už rozdiel aj 2 dospelí a jeden plus dieťa. Necítila by som sa dobre ak v neznámom prostredí idem sama. Ak tam naozaj chodí malo ludi, nebudem trvať silou mocou na svojej predstave a potom celú cestu trpnut.
Už som sa v podobnej situácii ocitla nechtiac, dali sme to, ale ako skúsenosť raz stačilo. A bez medveďa😉

janage
autor
22. aug 2025
@la_dolce_vita

@la_dolce_vita začiatkom leta už cez prázdniny keď Tatry praskali vo švíkoch sme išli modrú od tatranskych maliarov po žltú a k salviovemu prameňu. Na tej modrej sme za hodinu stretli 3 ľudí. 2 na začiatku a jedného ku koncu. Od žltej už bolo ľudí dosť. A to som to tam bola pred týždňom s kamoškou a so psom cez vikend a ludi sme stretli o dost viac.. A pohoda. Ale mimo vikendu hoci prazdniny dieťa a dospelý je pre mňa už proste iné.

la_dolce_vita
22. aug 2025
@janage

@la_dolce_vita začiatkom leta už cez prázdniny keď Tatry praskali vo švíkoch sme išli modrú od tatranskych maliarov po žltú a k salviovemu prameňu. Na tej modrej sme za hodinu stretli 3 ľudí. 2 na začiatku a jedného ku koncu. Od žltej už bolo ľudí dosť. A to som to tam bola pred týždňom s kamoškou a so psom cez vikend a ludi sme stretli o dost viac.. A pohoda. Ale mimo vikendu hoci prazdniny dieťa a dospelý je pre mňa už proste iné.

@janage cestou na Brncalku myslis? Tam chodi dost ludi, ale chapem ta samozrejme.

maya_hi
23. aug 2025

@janage chodiť na turistiku sám sa neodporúča, či už niekde medvede sú alebo nie 🫤 stačí, že si vyvrtneš členok a je problém

nelabe
23. aug 2025

@janage v jasnej je taký ruch po stavbe a toľko turistov že aj na huby chodíme radšej tam ....lanovky podobne nemáš sa čoho báť kedysi boli iba tam teraz sú v dedinách kúp si sprej

nelabe
23. aug 2025
@nelabe

@janage v jasnej je taký ruch po stavbe a toľko turistov že aj na huby chodíme radšej tam ....lanovky podobne nemáš sa čoho báť kedysi boli iba tam teraz sú v dedinách kúp si sprej

@nelabe a dcére rolničku na rupsak😉

janage
autor
27. aug 2025
@maya_hi

@janage chodiť na turistiku sám sa neodporúča, či už niekde medvede sú alebo nie 🫤 stačí, že si vyvrtneš členok a je problém

@maya_hi sama chodím po trasách kde je predpoklad, že niekto bude, su to skôr vychádzky s takmer nulovým rizikom úrazu. To by som potom len doma sedela lebo každý má niečo. Jedna opatruje rodičov, ďalšie majú deti, ktorým sa nechce a nemôže ich ešte nechať samé, ďalší cez víkend rodinný program atď.
Takže bud budem sedieť doma na zadku, chodiť popri cestách a dýchať výfukové plyny alebo pôjdem sama.
Mimochodom čoraz viac stretavam práve ženy stredného a staršieho veku čo takto chodia. Ono zhodou okolností už aj na naozaj frekventovanej vychádzkovej trase sa mi stalo, že hodina a jeden človek lebo troska mrholilo. Inak to tam je ako na korze. Cyklisti, chodci, rodiny s deťmi.
Áno občas sa stane, že niekto sám sa zraní atď, ale čo registrujem väčšia je šanca, že sa stanem obeťou dopravnej nehody.
Paradoxne sama až taky problém nemám, teraz ale cítim zodpovednosť za dieťa v mieste, ktoré nepoznám až tak dobre.
A áno nechodím skoro ráno, neskoro večer a mimo trasy tam, kde to nemám aktualne pochodené krížom, krážom.

Strana
z2