icon

Je legálne, aby hostiteľ Airbnb požadoval osobné údaje?

lenka_da
25. júl 2025

Ahojte, mam zaplatene ubytovanie v Prahe cez airbnb a hostitel ziada vsetky nase osobne udaje (meno, datum narodenia, cislo pasu) aj nasich deti. Ma na to pravo? Navyse, formular nie je v app airbnb, presmeruje ma to niekde inde. Zatial som mala cez airbnb ubytko len raz a hostitelka toto neziadala, urcite nechcela osobne udaje deti.

Strana
z2
janai1
25. júl 2025

@lenka_da Zákon o hlásení pobytu občanov vyžaduje od ubytovacieho zariadenia viesť knihu ubytovaných. Tá má obsahovať údaje o mene a priezvisku ubytovaného, číslo jeho občianskeho preukazu alebo cestovného dokladu, adresu trvalého pobytu a dobu ubytovania.
Zákon o pobyte cudzincov nadväzuje na zákon o hlásení pobytu občanov. Pri cudzincoch, okrem uvedených osobných údajov (vyplývajúcich zo zákona o hlásení pobytu občanov), sa má uvádzať aj štátna príslušnosť a dátum narodenia.

anonym_81f3ec
25. júl 2025

@lenka_da ked ides do hotela a od teba vyziadaju obcianku tiez kvoli tomu zakladas diskusiu na MK?

anonym_bb80d7
25. júl 2025

Bože......dnes už sa človek toho druhého ani nebude môcť spýtať ako sa vôbec dotyčný volá,lebo veď ochrana osobných údajov .
Ako sa hovorí,už ani smerovku na aute nebudem dávať,veď vzhľadom na nariadenie európskej únie o ochrane súkromia nikto nemusí vedieť kam idem.

viktoriaandrascik
25. júl 2025

Som hostiteľ a áno vyžadujem doklady kvôli zápisu do knihy ubytovaných

luliu
25. júl 2025

Nie, že či má na to právo, on má povinnosť to žiadať!!!!

oblecenie99
25. júl 2025

Okrem vyššie spomenutých, tebe by bolo jedno, koho ubytujes vo svojej nehnuteľnosti?

marianarem
25. júl 2025

@lenka_da Z mojej skusenosti to asi zavisi od krajiny, mozno od mesta - niekde to neziadaju a niekde ano. Ak ma hostitel povinnost to nahlasit, tak treba zadat. My sme to teraz tiez v lete museli vopred nahlasit a az potom nam dali informacie o tom, ako sa do ubytka dostaneme.

deedol
25. júl 2025

to len svedci o tom, ze ubytovatel to robi legalne a spravne. ak nepyta, je to skor divne.
a aj formular mimo stranky je ok, mali sme to minule tak tiez, ked sme boli v CR. inak by musel prist osobne a odpisat si to z vasich OP/pasov.

lenka_da
autor
25. júl 2025
@anonym_bb80d7

Bože......dnes už sa človek toho druhého ani nebude môcť spýtať ako sa vôbec dotyčný volá,lebo veď ochrana osobných údajov .
Ako sa hovorí,už ani smerovku na aute nebudem dávať,veď vzhľadom na nariadenie európskej únie o ochrane súkromia nikto nemusí vedieť kam idem.

anonym_81f3ec
@anonym_bb80d7
Bezne chodim do hotelov a penzionov, vzdy odo mna pytali len moj doklad, od deti nie. Cez airbnb idem druhykrat, to vas tato otazka vazne tak velmi poburila?
Dnes som pochopila, preco tu vsetci zacali pisat anonymne 🤨

oblecenie99
25. júl 2025
@lenka_da

anonym_81f3ec
@anonym_bb80d7
Bezne chodim do hotelov a penzionov, vzdy odo mna pytali len moj doklad, od deti nie. Cez airbnb idem druhykrat, to vas tato otazka vazne tak velmi poburila?

@lenka_da Je to individuálne, naposledy v hoteli, kde sme boli ubytovaní, chceli aj pas nášho vtedy 4 ročného syna (bolo to v HU), a moje, aj mužove doklady.

anonym_bb80d7
25. júl 2025
@lenka_da

anonym_81f3ec
@anonym_bb80d7

@lenka_da áno pobúrila pretože dnes sa už každý oháňa ochranou súkromia a ochranou osobných údajov, či sa zamestnávateľ môže pýtať či mám alebo nemám deti.....no nie nemôže, nemá totižto právo NATO aby mohol vedieť koho vlastne zamestnáva.Tak isto tvoj ubytovatel nemá právo vedieť koho zamestnáva meno: x
Priezvisko : y
Lebo ochrana osobných údajov a ochrana súkromia.

anonym_bb80d7
25. júl 2025
@anonym_bb80d7

@lenka_da áno pobúrila pretože dnes sa už každý oháňa ochranou súkromia a ochranou osobných údajov, či sa zamestnávateľ môže pýtať či mám alebo nemám deti.....no nie nemôže, nemá totižto právo NATO aby mohol vedieť koho vlastne zamestnáva.Tak isto tvoj ubytovatel nemá právo vedieť koho zamestnáva meno: x

@anonym_bb80d7 *ubytováva

lenka_da
autor
25. júl 2025
@anonym_bb80d7

@anonym_bb80d7 boze, ty ochrana 😉 a preco potom pises ako anonym?

vevesh
25. júl 2025
@lenka_da

anonym_81f3ec
@anonym_bb80d7

@lenka_da fakt zalezi od ubytovania. Niekde je az od urciteho veku deti, niekde iba dospeli a niekde musia platit dan za kazdu dusu, aj psa. Takze podla toho pytaju pas/pasy ubytovanych....

anonym_bb80d7
25. júl 2025
@lenka_da

@anonym_bb80d7 boze, ty ochrana 😉 a preco potom pises ako anonym?

@lenka_da v rámci ochrany súkromia 🤣

lenka_da
autor
25. júl 2025

Dakujem vsetkym, ktori si dali namahu napisat slusnu odpoved pod svojim nickom.

really8
25. júl 2025
@lenka_da

Dakujem vsetkym, ktori si dali namahu napisat slusnu odpoved pod svojim nickom.

@lenka_da trosku trapne

vroni
25. júl 2025
@really8

@lenka_da trosku trapne

@really8, prečo trápne, veď ma pravdu. Anonymné odpovede sú zväčša tie najagresivnejsie a honiace si vlastné ego. Nebyť schopná odpovedať na úplne normálnu otázku ani pod vlastným nickom je úbohosť.

really8
25. júl 2025
@vroni

@really8, prečo trápne, veď ma pravdu. Anonymné odpovede sú zväčša tie najagresivnejsie a honiace si vlastné ego. Nebyť schopná odpovedať na úplne normálnu otázku ani pod vlastným nickom je úbohosť.

@vroni takze ty vies kto je betkakvetka? Alica123? Zuzanka4? Nevies. Iba si to myslis. Ziadnu agresivnu odpoved tu nevidim btw.

malaopicka
25. júl 2025

A načo si myslíš, že by zneužil ubytovatel osobné údaje tvoje decka? Je to normálny postup, my sme dávali pas aj 5 mesačného v hoteli. Netreba robiť také caviky. Dať mu to nemusíš, ale on ťa nemusí ubytovať. Každý má právo výberu.

lenka_da
autor
Autor odpoveď zmazal
alyson29
25. júl 2025

@lenka_da a ty nie si anonymná? Okrem toho, že tu si pod nickom, bez fotky a v profile tiež nič nemáš okrem dvoch zdieľaných príspevkov... Či ty si niečo iné než ostatní anonymi tu? Ja v tom nevidím rozdiel..

vroni
25. júl 2025
@really8

@vroni takze ty vies kto je betkakvetka? Alica123? Zuzanka4? Nevies. Iba si to myslis. Ziadnu agresivnu odpoved tu nevidim btw.

@really8, na tento nezmysel už som tu odpovedala asi miliónkrát, miliónprvý sa mi už fakt nechce. Dovedené ad absurdum: väčšine ľudí v živote si sa zrejme neidentifikovala. Takže si pre nich stále anonymna. Asi rovnaká logika

vev82
25. júl 2025

@lenka_da je to legálne. Mal by ti dat vyplnit tieto udaje priamo cez system Airbnb. Presne kvoli gdpr.

anonym_6ee6fe
25. júl 2025

Je povinne aby vas ako cudzincov nahlasili na cudzinecku policiu do 3 dni, cize to pytat musi, aj deti. Ak by nepytali tak to znamena ze to robia na cierno alebo ze nehlasia skutocny pocet ubytovanych ( a teda aj menej platia na mestskej dani -zasa ciernota ale to je ine). Tam kde si bola cez airbnb a nepytali od teba nic tak bud to bolo na Slovensku alebo na cierno. A teraz posledne dva roky co platformy ako airbnb podavaju hlasenie o orenajimateloch priamo statu tak si nikdo nelizne ist vo velkom na cierno. Su za to velke pokuty. Ked ta nenahlasi na cudzinecku policiu tak za kazdu osobu je to 20 tisic czk pokuta. Tak ak ste napriklad 4 tak si to spocitaj kolko by kvoli tebe zaplatila pokutu ak by ta nenahlasila. Osobne som o tom rozpravala s policajtami z cudzineckej policie ktory prisli na kontrolu.

alyson29
25. júl 2025
@vroni

@really8, na tento nezmysel už som tu odpovedala asi miliónkrát, miliónprvý sa mi už fakt nechce. Dovedené ad absurdum: väčšine ľudí v živote si sa zrejme neidentifikovala. Takže si pre nich stále anonymna. Asi rovnaká logika

@vroni ja by som chcela vedieť rozdiel medzi anonym nickom a vymysleným nickom bez fotky a info v profile. Pretože pre mňa sú to oba anonymné profily a je absolútne jedno, či je taká alebo onaká.

vroni
25. júl 2025
@alyson29

@vroni ja by som chcela vedieť rozdiel medzi anonym nickom a vymysleným nickom bez fotky a info v profile. Pretože pre mňa sú to oba anonymné profily a je absolútne jedno, či je taká alebo onaká.

@alyson29, pod vymysleným nickom reagujes ako nick, ktorý si si vymyslela. Máš tú svoju stopu, históriu a spôsoby. Si dohladatelna, keď ťa chce niekto osloviť (čo môže byť kľudne aj pozitívne). Proste si niekto na druhej strane. Aj keď môžeš byť žena či muž, z Košíc či New Yorku, jedna osoba alebo skupina, ale máš svoju identitu. Ako anonym si nikto, výkrik do tmy. Nemáš identitu, ani len vymyslenú, si len jednotlivý výron ega. Na "plkacie" témy to iste stačí. Ale na radu či výmenu skúseností sa týmto celá stránka stala de facto nepouzitelnou a klesla na úroveň akéhokoľvek iného zbytočného bulváru.

alyson29
25. júl 2025
@vroni

@alyson29, pod vymysleným nickom reagujes ako nick, ktorý si si vymyslela. Máš tú svoju stopu, históriu a spôsoby. Si dohladatelna, keď ťa chce niekto osloviť (čo môže byť kľudne aj pozitívne). Proste si niekto na druhej strane. Aj keď môžeš byť žena či muž, z Košíc či New Yorku, jedna osoba alebo skupina, ale máš svoju identitu. Ako anonym si nikto, výkrik do tmy. Nemáš identitu, ani len vymyslenú, si len jednotlivý výron ega. Na "plkacie" témy to iste stačí. Ale na radu či výmenu skúseností sa týmto celá stránka stala de facto nepouzitelnou a klesla na úroveň akéhokoľvek iného zbytočného bulváru.

@vroni ďakujem za vysvetlenie 😁 lebo tu márne pátram a nikto mi na to nedal ešte odpoveď. Ja síce nešmírujem, nehľadám kto, čo, kedy napísal, ale v tomto máš pravdu, že niečo po sebe ten človek v témach zanechal, aj keď stále pod rúškom to môže byť nedohľadateľný človek. A úroveň MK ani nekomentujem, už to nie je to, čo bývalo.. 😏 škoda

really8
25. júl 2025
@vroni

@vroni prosim ta nemas tu ziadnu identitu. Vies kolko nickov tu klame? Myslis ze len pre to ze ma svoj nick dana osoba nemoze dnes tvrdit ze je ucitelka a zajtra ze je doktor? Prilis ste sa upli na nejake nicky.

alyson29
25. júl 2025
@really8

@vroni prosim ta nemas tu ziadnu identitu. Vies kolko nickov tu klame? Myslis ze len pre to ze ma svoj nick dana osoba nemoze dnes tvrdit ze je ucitelka a zajtra ze je doktor? Prilis ste sa upli na nejake nicky.

@really8 to je pravda, niekto sa tu môže hrať na právnika, zdravotníka a pritom použije len chatGPT 😄😄 za to som sa pýtala, aký je v tom rozdiel, veľa ľudí tu nemusí vystupovať so skutočnou identitou. A koľkokrát aj to málo, čo sem napíše/poradí, je proste nedostačujúce na to, aby ho odhalil. 😁

Strana
z2