icon

Je legálne, aby hostiteľ Airbnb požadoval osobné údaje?

lenka_da
25. júl 2025

Ahojte, mam zaplatene ubytovanie v Prahe cez airbnb a hostitel ziada vsetky nase osobne udaje (meno, datum narodenia, cislo pasu) aj nasich deti. Ma na to pravo? Navyse, formular nie je v app airbnb, presmeruje ma to niekde inde. Zatial som mala cez airbnb ubytko len raz a hostitelka toto neziadala, urcite nechcela osobne udaje deti.

Strana
z2
really8
25. júl 2025
@vroni

@alyson29, pod vymysleným nickom reagujes ako nick, ktorý si si vymyslela. Máš tú svoju stopu, históriu a spôsoby. Si dohladatelna, keď ťa chce niekto osloviť (čo môže byť kľudne aj pozitívne). Proste si niekto na druhej strane. Aj keď môžeš byť žena či muž, z Košíc či New Yorku, jedna osoba alebo skupina, ale máš svoju identitu. Ako anonym si nikto, výkrik do tmy. Nemáš identitu, ani len vymyslenú, si len jednotlivý výron ega. Na "plkacie" témy to iste stačí. Ale na radu či výmenu skúseností sa týmto celá stránka stala de facto nepouzitelnou a klesla na úroveň akéhokoľvek iného zbytočného bulváru.

@alyson29 presne tak, su tu osoby, ktore su tu roky, vieme kde ziju, cim sa zivia, kolko maju deti a ako sa volaju. Ale aku mame zaruku ze je to pravda? Ze su tym kym si myslime?

@vroni Pre teba som zena z bb? Vies o mne ze mam dve male deti ako som v inych diskusiach prezradila? A mozno som dochodkyna z dunajskej stredy ktora sa sem na dochodku prisla zabavat. Je pre teba dolezizta identita aj ked vymyslena?

vroni
25. júl 2025
@really8

@alyson29 presne tak, su tu osoby, ktore su tu roky, vieme kde ziju, cim sa zivia, kolko maju deti a ako sa volaju. Ale aku mame zaruku ze je to pravda? Ze su tym kym si myslime?

@vroni Pre teba som zena z bb? Vies o mne ze mam dve male deti ako som v inych diskusiach prezradila? A mozno som dochodkyna z dunajskej stredy ktora sa sem na dochodku prisla zabavat. Je pre teba dolezizta identita aj ked vymyslena?

@really, to netuším a ani ma to nezaujíma. Mozes byť aj spolok penzistov z Varšavy. Ale keď zverejnis dobrý recept na rožky alebo sa podelis o skúsenosť s vysávačom, budem o tebe vedieť niečo relevantné. Alebo mi dáš typ, kde je vo Varsave dobre ihrisko 🤣 Keď sa náhodne stretneme v električke a ty povieš, že si Zuzka z vedľajšej ulice, kde mám záruku, že neklames a nie je to tvoja vymyslená identita? Dobre, asi by si ma in natura ťažko presvedčila, že si spolok penzistov, ale je to dôležité? Prezentujes tu svoje názory a postoje, keď sa na niečo hráš pod nickom, budeš odhalená raz dva. Pod anonymom môžeš lepšie fabulovat, ale zase nevytvoris dostatočne pozadie, lebo si anonym. Aj klamár má svoju identitu. Ale identifikovať ho (nie ako konkrétnu osobu ale ako klamára) môžeš len pod nejakým menom.

vroni
25. júl 2025
@alyson29

@really8 to je pravda, niekto sa tu môže hrať na právnika, zdravotníka a pritom použije len chatGPT 😄😄 za to som sa pýtala, aký je v tom rozdiel, veľa ľudí tu nemusí vystupovať so skutočnou identitou. A koľkokrát aj to málo, čo sem napíše/poradí, je proste nedostačujúce na to, aby ho odhalil. 😁

@alyson29, tak snáď konskými pokynmi sa nikto záväzne neriadi (dúfam). Keď sa tu od "doktorky" dozviem, že na boľavé koleno je najlepši hadí jed, tak sa snáď poradím ešte aj s googlom, ai a v neposlednom rade aj skutočným lekárom. Ale môže mi to dať prvotný impulz pozrieť sa iným smerom. Keď zistím, že je to blbosť, budem každý ďalší príspevok od "doktorky" posudzovať hodne skepticky. To, že si tu polovica osadenstva pridáva nuly k platom a vlastní (každá) pol republiky, to považujem za folklór a nie za informácie. Ale keď viem, že nejaký nick sa pohybuje vo svete mimo môjho, nebudem sa pokúšať o diskusiu

anonym_16b1ef
25. júl 2025

Tak ja neviem dievčatá bežné cestujem x krát do roka a väčšinou je to práve airbnb a nikdy, odomna nikto nič nepýtal. Tieto údaje som poskytla priamo airbnb keď som si pred x rokmi vytvárala účet a nikto sa nepýtal na ľudí ktorý cestujú so mnou.... Takže áno mne osobne to príde dosť cudne 🙈

myela
25. júl 2025

@lenka_da mozno to zavisi od krajiny. Ked sme boli v horach na SK a prisli Cesi, museli predkladat na zaevidovanie OP. My sme boli 2x cez airbnb na juznom Cypruse a hostitel od nas nic nepytal ani sme ohladom ubytovania nikomu doklady nepredkladali.

really8
25. júl 2025
@anonym_16b1ef

Tak ja neviem dievčatá bežné cestujem x krát do roka a väčšinou je to práve airbnb a nikdy, odomna nikto nič nepýtal. Tieto údaje som poskytla priamo airbnb keď som si pred x rokmi vytvárala účet a nikto sa nepýtal na ľudí ktorý cestujú so mnou.... Takže áno mne osobne to príde dosť cudne 🙈

@vroni myslim ze to beries tu prilis vazne. A aky je rozdiel ked tu recenziu da tanicka alebo anonym445? Tanicke sa automaticky da verit viac? Vytvarame si tu citove vazby k nikom, ked nieco napise niekto s oblubenym nickom tak mame tendenciu suhlasit, ze?
@anonym_16b1ef ked si sa registrovala davala si udaje vsetkych clenov rodiny? Ja len svoje

vroni
25. júl 2025
@really8

@vroni myslim ze to beries tu prilis vazne. A aky je rozdiel ked tu recenziu da tanicka alebo anonym445? Tanicke sa automaticky da verit viac? Vytvarame si tu citove vazby k nikom, ked nieco napise niekto s oblubenym nickom tak mame tendenciu suhlasit, ze?
@anonym_16b1ef ked si sa registrovala davala si udaje vsetkych clenov rodiny? Ja len svoje

@really8, Kona vážne???? Nezartuj. Mám citovú väzbu k reálnym ľuďom, aj keď sme niektorých (teda niektoré) som spoznala práve na koni. Ale ani nemám záujem plkať s niekým, koho v ďalšej diskusii viac neidentifikujem. Preto sa ani nezapájam do diskusií na sociálnych sieťach či novinach, proste mi takáto forma diskusie nevyhovuje.

svetlonos
25. júl 2025
@lenka_da

Dakujem vsetkym, ktori si dali namahu napisat slusnu odpoved pod svojim nickom.

@lenka_da
ahoj, niektoro chcú iní nie. Hlavne tie mena deti, tiez sa mi to nepáčilo veľmi. No zase na druhej strane chápem. My sme takto boli tento meduliac jednu noc v DE ako len som napísala svoje meno email a ze sme dve dospelé a 3 deti do 5 rokov. Nič majiteľ nechcel. Iny v minulosti hej

really8
25. júl 2025
@vroni

@really8, Kona vážne???? Nezartuj. Mám citovú väzbu k reálnym ľuďom, aj keď sme niektorých (teda niektoré) som spoznala práve na koni. Ale ani nemám záujem plkať s niekým, koho v ďalšej diskusii viac neidentifikujem. Preto sa ani nezapájam do diskusií na sociálnych sieťach či novinach, proste mi takáto forma diskusie nevyhovuje.

@vroni a preco ho musis identifikovat? Je dolezitejsie kto to hovori nez obsah?

vroni
25. júl 2025
@really8

@vroni a preco ho musis identifikovat? Je dolezitejsie kto to hovori nez obsah?

@really8, áno, je to minimálne rovnako dôležité kto hovorí ako čo hovorí. Výrok "rozdam svoj majetok chudobným" bude mať inú váhu od rodiča a inú od politika. Napríklad.

sense
25. júl 2025

Ak ťa to presmerovaná inam, kontaktuj majitela. Pôjdem proti prúdu, ak ťa to presmerovaná inam len tak by som osobné údaje nevyplnala
A to nemám problém na recepcii predložiť pas kvôli evidencii

lenka_da
autor
26. júl 2025
@sense

Ak ťa to presmerovaná inam, kontaktuj majitela. Pôjdem proti prúdu, ak ťa to presmerovaná inam len tak by som osobné údaje nevyplnala
A to nemám problém na recepcii predložiť pas kvôli evidencii

@sense Dakujem. Tiez som toho nazoru, ale uz som to vyplnila, co uz :/

mircalla
26. júl 2025

@lenka_da Minuly rok to pozadovali odo mna v Portugalsku. Trosku na zarazilo, ze to slo cez booking komunikacny kanal, ale bolo to pre nejaku agenturu, co robi online check in, nie majitel, tak som si to radsej overila.
Kazdopadne zial dnes uz je na booking vela podvodov, ideme s kamoskou do Bojnic a pdvodny mail dostala, ze trebe overit cislo kreditky atd. majitel nic take nepozadoval....
Takze ano, je to bezne, ale pre istotu si vsetko specialne na booking.com overujem

mircalla
26. júl 2025

@alyson29 To je blbost na entu. Clovek, co tu ma nick - ludia si ho s tym nickom spajaju, je tu podla nazorov o nom vytvoreny urcity obraz, pokial je aktivny...inymi slovami ma tu nejaku reputaciu. Vsetko co napise je dohladatelne, niektore sa stretli aj osobne. Zatial co absurdne diskusie s ocislovanymi anonymami....totalne zavadzajuce a nepredhladne.

sense
26. júl 2025
@mircalla

@lenka_da Minuly rok to pozadovali odo mna v Portugalsku. Trosku na zarazilo, ze to slo cez booking komunikacny kanal, ale bolo to pre nejaku agenturu, co robi online check in, nie majitel, tak som si to radsej overila.
Kazdopadne zial dnes uz je na booking vela podvodov, ideme s kamoskou do Bojnic a pdvodny mail dostala, ze trebe overit cislo kreditky atd. majitel nic take nepozadoval....
Takze ano, je to bezne, ale pre istotu si vsetko specialne na booking.com overujem

@mircalla nám sa to stalo tento rok prvýkrát tiež cez booking ale v Taliansku, volali sme do hotela a oni povedali že nevyplnat .

sense
26. júl 2025
@lenka_da

@sense Dakujem. Tiez som toho nazoru, ale uz som to vyplnila, co uz :/

@lenka_da napr keď som bookovla priamo hotel vo Viedni tak bola možnosť online checkinu , tam tá síce presmerovalo má stránku rezervacneho kanálu celej siete hotelov ale ani tam netrebalo zadať číslo dokladu , len meno , dátum narodenia a adresu

alyson29
26. júl 2025
@mircalla

@alyson29 To je blbost na entu. Clovek, co tu ma nick - ludia si ho s tym nickom spajaju, je tu podla nazorov o nom vytvoreny urcity obraz, pokial je aktivny...inymi slovami ma tu nejaku reputaciu. Vsetko co napise je dohladatelne, niektore sa stretli aj osobne. Zatial co absurdne diskusie s ocislovanymi anonymami....totalne zavadzajuce a nepredhladne.

@mircalla ako vieš, že sem píšem reálne veci? A nemám vymyslený pod nickom život? Ja tu svoje súkromie ani neriešim, len sa sem tam zapojíme do ten, kde z mojich názorov nič nezistis, ani len ako žijem 😁 jedine, že mám manžela a čakáme bábätko a to je tak všetko. A či si ma niekto s niečím spojí mi môže byť absolútne jedno, pretože sem nikdy nič zo svojho súkromia nezavesím 😃 to, že sem niekto pridáva každý prd a ešte aj súkromie, to už je ich problém.

mircalla
26. júl 2025
@alyson29

@mircalla ako vieš, že sem píšem reálne veci? A nemám vymyslený pod nickom život? Ja tu svoje súkromie ani neriešim, len sa sem tam zapojíme do ten, kde z mojich názorov nič nezistis, ani len ako žijem 😁 jedine, že mám manžela a čakáme bábätko a to je tak všetko. A či si ma niekto s niečím spojí mi môže byť absolútne jedno, pretože sem nikdy nič zo svojho súkromia nezavesím 😃 to, že sem niekto pridáva každý prd a ešte aj súkromie, to už je ich problém.

@alyson29 Som tu dlhu dobu. Mam svoje oblubene a neoblubene nicky, a uz viem co cca cakat. Vacsina ludi tu svoje rodinne zazemie, job atd ani nesharuje, ked tam 1-2 info, nic konkretne. Mna toto ale nezaujima. Ide mi skor o nazory s ktorymi sa dany nick prezentuje. Viem, ze @vroni nazory sa mi pacia a vo vela veciach sa zhodneme. Viem, ze zije v zahranici, je scestovana, ma prehlad, nic konkretne. Takze ak da radu ohladom tejto temy napriklad, viem, ze to je cenne info. Cennejsie ako od niekoho, kto nevytiahol z domu paty 15 rokov a nema skusenosti. Co sa tom nechapes? Zaroven som si ti vsimla, ze zeny, co vedia argumentovat, su inteligetne atd. sa tu nepotrebuju schovavat za anonym. Rovnako viem, kto tu voli Smer, kto sa vyzna v zakonoch, kto v pracovnom prave, kto je lekar…Som tu 17 rokov, vtedy, ked radili Chat GPT ani neexistoval…Ci akoze ozaj si myslis, ze tie dlhe roky, co tu komunikuju si clovek neurobi nazor? Jasne, ze si vacsinou nickom nepamatam, ale je dobre vediet, ze nekomunikujem z niekym, kto ma 4 identity. Vacsinou to tak robia tie, ze sa hanbia daco napisat

mircalla
26. júl 2025
@alyson29

@really8 to je pravda, niekto sa tu môže hrať na právnika, zdravotníka a pritom použije len chatGPT 😄😄 za to som sa pýtala, aký je v tom rozdiel, veľa ľudí tu nemusí vystupovať so skutočnou identitou. A koľkokrát aj to málo, čo sem napíše/poradí, je proste nedostačujúce na to, aby ho odhalil. 😁

@alyson29 A chapem anonymnu diskusiu ci prispievanie ak ide o delikatny problem, nechcem zverejnovat veci zo svojho sukromnia...Toto je napriklad bezna diskusia.

really8
26. júl 2025
@vroni

@really8, áno, je to minimálne rovnako dôležité kto hovorí ako čo hovorí. Výrok "rozdam svoj majetok chudobným" bude mať inú váhu od rodiča a inú od politika. Napríklad.

@vroni chapem co tym chces povedat. Ja sa ti snazim vysvetlit ze ani tu nevies kto je vlastne politik (u vacsiny)

alyson29
26. júl 2025
@mircalla

@alyson29 Som tu dlhu dobu. Mam svoje oblubene a neoblubene nicky, a uz viem co cca cakat. Vacsina ludi tu svoje rodinne zazemie, job atd ani nesharuje, ked tam 1-2 info, nic konkretne. Mna toto ale nezaujima. Ide mi skor o nazory s ktorymi sa dany nick prezentuje. Viem, ze @vroni nazory sa mi pacia a vo vela veciach sa zhodneme. Viem, ze zije v zahranici, je scestovana, ma prehlad, nic konkretne. Takze ak da radu ohladom tejto temy napriklad, viem, ze to je cenne info. Cennejsie ako od niekoho, kto nevytiahol z domu paty 15 rokov a nema skusenosti. Co sa tom nechapes? Zaroven som si ti vsimla, ze zeny, co vedia argumentovat, su inteligetne atd. sa tu nepotrebuju schovavat za anonym. Rovnako viem, kto tu voli Smer, kto sa vyzna v zakonoch, kto v pracovnom prave, kto je lekar…Som tu 17 rokov, vtedy, ked radili Chat GPT ani neexistoval…Ci akoze ozaj si myslis, ze tie dlhe roky, co tu komunikuju si clovek neurobi nazor? Jasne, ze si vacsinou nickom nepamatam, ale je dobre vediet, ze nekomunikujem z niekym, kto ma 4 identity. Vacsinou to tak robia tie, ze sa hanbia daco napisat

@mircalla ja tu pod anonymom nikdy nekomentujem, ani sa nezapájam do diskusií, čo mi nič nehovoria 🤷🏻‍♀️ toto bola výnimka, kde som si všimla, že sa rieši anonymná diskusia a teda ma zaujímal fakt, aký rozdiel v tom vidíte niektoré 😊 a nehovorím, že všetky používajú chatGPT, zas nesplietaj jablká s hruškami, ale niektoré ho používajú a o danej téme vedia makové. Ja mám svoj názor, ty si maj svoj, svoju odpoveď od druhých som dostala a na ďalšie sa nepýtala ☺️ ďalej má auto téma naozaj nezaujíma, keďže ako som spomínala, zapájam sa len sem tam do diskusií a nebaví ma tu mlieť dookola o tom som.. dík za pochopenie!

vroni
26. júl 2025
@really8

@vroni chapem co tym chces povedat. Ja sa ti snazim vysvetlit ze ani tu nevies kto je vlastne politik (u vacsiny)

@really8, pozri, niekedy ťa šokujú aj tí najbližší a zistíš, že ich vlastne vôbec nepoznáš. A občas tak sokujes aj sama seba. Proste tá hranica anonymity je flexibilná. Ale v bežnej každodennej prevádzke fungujú medziľudské kontakty na identite. Anonymné udania s listy vo všeobecnosti tiež nevzbudzuju veľa úcty a uznania, hoci podpísaná Zuzana Nováková môže byť rovnako nick ako ten na koni, ale už to nie je anonymné. Obete nehody v autobuse sú anonymne, ale Peter a Janka, ktorí šli na svadobnú cestu vzbudia viac emócií (a kľudne môžu byť imaginarni a výplodom fantázie novinára). A na rovnakom princípe to funguje aj tu. @mircalla to napísala veľmi presne.

really8
26. júl 2025
@vroni

@really8, pozri, niekedy ťa šokujú aj tí najbližší a zistíš, že ich vlastne vôbec nepoznáš. A občas tak sokujes aj sama seba. Proste tá hranica anonymity je flexibilná. Ale v bežnej každodennej prevádzke fungujú medziľudské kontakty na identite. Anonymné udania s listy vo všeobecnosti tiež nevzbudzuju veľa úcty a uznania, hoci podpísaná Zuzana Nováková môže byť rovnako nick ako ten na koni, ale už to nie je anonymné. Obete nehody v autobuse sú anonymne, ale Peter a Janka, ktorí šli na svadobnú cestu vzbudia viac emócií (a kľudne môžu byť imaginarni a výplodom fantázie novinára). A na rovnakom princípe to funguje aj tu. @mircalla to napísala veľmi presne.

@vroni ok, ked to takto beries. Mne to pride ako keby ste si mysleli ze ked vidite niekde marcina viete presne aky je lebo ved ho roky poznate ako frantiska stromokocura zo susedov. Ta identita tu moze byt ale falosna. Na jednej ruke spocitas ludi co tu sli ako realne osoby.

lenka_da
autor
27. júl 2025
@really8

@vroni ok, ked to takto beries. Mne to pride ako keby ste si mysleli ze ked vidite niekde marcina viete presne aky je lebo ved ho roky poznate ako frantiska stromokocura zo susedov. Ta identita tu moze byt ale falosna. Na jednej ruke spocitas ludi co tu sli ako realne osoby.

@really8 pochopim, ak sa jedna o nejaku citlivu temu, vtedy je uplna anonymita na mieste. Ale pokial ide o beznu diskusiu, registrujem zvysenu aroganciu anonymnych prispievateliek. Navyse, takmer vzdy su tieto odpovede uplne bezcenne, nicim prinosne pre diskusiu. Tych uzivateliek s identitou je tu rozhodne viac, nez si myslis. Mam osobnu skusenost s viacerymi, ze vedia podat pomocnu ruku a uplne vystupit z anonymity. To iste plati z mojej strany, ak sa na mna obratila baba z MK so ziadostou o profesijnu radu, tiez som vedela byt napomocna a poskytla som telefon + skutocny mail. Natrafila som tu na skvele baby, vieme o sebe, kto sme a kde pracujeme a ich prispevky boli pre mna nesmierne cenne a vazim si, ze boli ochotne pomoct vysoko nadstandardne.
Ale chapem, ze takato situacia moze byt nepredstavitelna pre niekoho, kto citi potrebu pod ruskom anonymity iba vyjadrit silu vlastneho ega a dehonestovat ostatnych. Ja mam overene: co hladas, to aj najdes...

Strana
z2