Obavy z dovolenky v Štúrove
Ahojte tie čo máte zajednanú dovolenku v Štúrove ako vnímate čo sa tam deje? Máme 3 male deti a za mesiac tam máme ísť na dovolenku. Ja osobne mám akúsi obavu/ blbý pocit
My chodime do Sturova roky,2x po tyzdni v lete a preto ma strasne irituje ked citam a pocuvam ako media strasia ludí ,poskytuju neoverene informacie ,poskodzuju kupalisko a vsetkych ktorí tam pracujú. Je tam zajtra kvôli tomu tlačovkaChlapceka mi je luto, sucitim s jeho rodicmi,no evidentne sa nakazil inde. Logicky by to bolo este u niekoho prepuklo z tych 20 000 ludi ktori tak vtedy boli.Dnes otvorili aspon pre ubytovanych ,zakratko ,ked budu kompletne vysledky,otvoria vsetky bazeny a pre vsetkych. Mne osobne to pripada ako "Podhajska 2", pokazit meno,aby klesla cena a lacno potom kupit.
Nehovorim,ze nemali robit testy,je dobre,ze ich urobili,no este pred vysledkami ukazovat s istotou na Sturovo ,je nehoraznosť. Postvali proti nim cely narod,aj zahranicie...a ukazuje sa ze predcasne a nespravodlivo. Pritom hufne lietame k moriam kde sa kupeme casto vo vode do ktorej ustia kanalizacne potrubia z hotelov.....Doma mame termalne kvalitne kupaliska, ktore zavrhneme,lebo " jedna pani povedala...." ,tak to urcite bude pravda.
@maja707 Na celom svete máme za cca 90 rokov oficiálne potvrdených cca 380 prípadov. Čiže to, že to neprepuklo u nikoho iného z tých 20 000 ľudí čo tam bolo (ak to bolo tam) je práveže absolútne logické. Chlapček si proste vytiahol čierneho Petra 😔 Väčšia pravdepodobnosť je, že sa niekto utopí, alebo spadne na prázdninách z bicykla.
Ja som naopak rada za všetky informácie, aby človek vedel, kde hrozí nejaké riziko. Ak skutočne plávali aj inde (v skutku aktívna plavecká rodina, deti na plaveckom, kúpanie sa vo vlastnom bazéne, z ktorého rodičia údajne odmietli dať vzorku - povedala to nejakej pani Gitke z FB "niekto", kupali sa v Egypte, aj na nejakom jazere ako čítam po novom, resp. hocikde poza chrbát rodičov), tak aj tieto miesta sú preverovane. Sú??? Nie sú. Viete ešte i nejakej lokalite, ktorú prešetrujú? Nemyslím tak, ako teraz všetky, ale lokalitu, kde nateraz zakázali kúpanie kvôli podozreniu na amebu. Že RUVZ vydalo upozornenie, že na tomto a tomto jazere sa nekupajte? Ak by sa to stalo vášmu dieťaťu, ako rodič by ste nenadiktovali všetky možnosti? Nechceli by ste vedieť, odkiaľ, prečo a kto je za to zodpovedný? Či by ste si schválne zamlcali údaje, nech si to prípadne zliznu aj iní, a zákerným spôsobom by ste tlačili len na to, aby ste dali dole jedno kúpalisko?
Wikipedia hovorí, že : Štúdie ukázali vysoký výskyt protilátok v krvi proti Naegleria fowleri v širokej verejnosti, čo naznačuje, že kontakt s týmto organizmom je veľmi bežný.
Aktualne som sa ubytovala v arealy , pri prichode som mala stastie,akurat bola tlacovka s mediami,hivoril primator,vedenie kupaliska,aj iní zainteresovaní.No a tu som prvy raz pocula tu najdôlezitelsiu informaciu.Chlapcek bol na plaveckom vycviku JEDEN DEN,pretoze hned po prichode mu bolo zle ,boli s nim na pohotovosti a predcasne ho vzali domov. Udajne maju aj doma bazen,ten vsak hygiena nevysetrila,lebo rodicia nesuhlasili. No a hygiena,hoci o tychto skutocnistiach vie, pomaha mediam v lyncovani Sturova a straseni obyvatelov nasej krajiny. Kupalisko si ide dat sukromne vysetrit vodu , aj na tejto tlacovke boli zastupcovia medii, som zvedava co budu pisat teraz. Dufam ze bude zverejneny realny obsah tlacovky.
Aktualne som sa ubytovala v arealy , pri prichode som mala stastie,akurat bola tlacovka s mediami,hivoril primator,vedenie kupaliska,aj iní zainteresovaní.No a tu som prvy raz pocula tu najdôlezitelsiu informaciu.Chlapcek bol na plaveckom vycviku JEDEN DEN,pretoze hned po prichode mu bolo zle ,boli s nim na pohotovosti a predcasne ho vzali domov. Udajne maju aj doma bazen,ten vsak hygiena nevysetrila,lebo rodicia nesuhlasili. No a hygiena,hoci o tychto skutocnistiach vie, pomaha mediam v lyncovani Sturova a straseni obyvatelov nasej krajiny. Kupalisko si ide dat sukromne vysetrit vodu , aj na tejto tlacovke boli zastupcovia medii, som zvedava co budu pisat teraz. Dufam ze bude zverejneny realny obsah tlacovky.
@maja707 Žiadny príčetný rodič by neodmietol dať vyšetriť vodu z domáceho bazénu, toto musí byt hoax. Ale veď počkajme si na prepis z tlačovky.
@maja707 to je zvlastne, v mediach to pisali celkom inak, tvrdili, ze v pondelok bol v skole v poriadku a zle mu ostalo streda, stvrtok. Neviem si predstavit, ze si rodicia nedaju otestovat vlastny bazen pre svoju vlastnu bezpecnost.Je to cele velmi zvlastne, ja som tam s detmi bola od 6.-8.6. na pretekoch, tiez mi vsetko jedno nebolo, hlavne, ked starsieho odvtedy pobolieva hlava. Otazne, ci sa dozvieme pravdu.
@maja707 to je zvlastne, v mediach to pisali celkom inak, tvrdili, ze v pondelok bol v skole v poriadku a zle mu ostalo streda, stvrtok. Neviem si predstavit, ze si rodicia nedaju otestovat vlastny bazen pre svoju vlastnu bezpecnost.Je to cele velmi zvlastne, ja som tam s detmi bola od 6.-8.6. na pretekoch, tiez mi vsetko jedno nebolo, hlavne, ked starsieho odvtedy pobolieva hlava. Otazne, ci sa dozvieme pravdu.
@mazula od zaciatku je to cisty medialny lync, video zhromazdenia je uz na youtube, podporu Vadasu vyjadrila aj Slovenska asociacia akvaparkov, kupalisk a plavarni, lebo su si vedomi, ze ked toto, co robia Vadasu, bude pokracovat, padnu vsetci. Video
https://www.youtube.com/watch?v=Ou83D010Nzc@mazula od zaciatku je to cisty medialny lync, video zhromazdenia je uz na youtube, podporu Vadasu vyjadrila aj Slovenska asociacia akvaparkov, kupalisk a plavarni, lebo su si vedomi, ze ked toto, co robia Vadasu, bude pokracovat, padnu vsetci. Video
@senta_sofia ale nejako to nevychadza, chlapcovi mali byt uz od 3.6. zle a do nemocnice isiel az 14.6. Pritom pisu, ze s touto amebou do cca 5 dni od prvych priznakov upadas do komy, datumovo to vobec nesedi
@senta_sofia ale nejako to nevychadza, chlapcovi mali byt uz od 3.6. zle a do nemocnice isiel az 14.6. Pritom pisu, ze s touto amebou do cca 5 dni od prvych priznakov upadas do komy, datumovo to vobec nesedi
@mazula predpokladam, ze maju udaje, kedy tam bol, kedze su oznaceni ako vinnici. Je na kompetentnych, aby sa k tomu vyjadrili.
@mazula predpokladam, ze maju udaje, kedy tam bol, kedze su oznaceni ako vinnici. Je na kompetentnych, aby sa k tomu vyjadrili.
@senta_sofia urcite, len niekto potom dava nespravne informacie a vyvolava strach medzi ludmi
@maja707 To je naozaj zvláštne, lebo v novinach sa jedna učiteľka vyjadrila tak, že s ním bola v pondelok, keď sa vrátil z plaveckeho výcviku so spolužiakmi vtedy mu nič nebolo, a zle mu prišlo v stredu a vo štvrtok. Učiteľka by klamala?
@oblecenie99 tu už budú písať rôzne polopravdy.... záver je jasný, zistiť výskyt baktérie je veľmi ťažké a zdĺhavé, preto sa na to môže prísť až neskôr.
@maja707 toto, ako mu bolo zle vraj nie je pravda. Dnes už to hovorili v rádiu, niekto toto vypustil...
@oblecenie99 tu už budú písať rôzne polopravdy.... záver je jasný, zistiť výskyt baktérie je veľmi ťažké a zdĺhavé, preto sa na to môže prísť až neskôr.
@maja707 toto, ako mu bolo zle vraj nie je pravda. Dnes už to hovorili v rádiu, niekto toto vypustil...
@kalifka Nestačí, čo prežívajú rodičia, ešte sa aj špekuluje dookola 😔 je mi ľúto aj kúpaliska, bez ohľadu na to, či sa nakazil tam, alebo nie.
@kalifka Nestačí, čo prežívajú rodičia, ešte sa aj špekuluje dookola 😔 je mi ľúto aj kúpaliska, bez ohľadu na to, či sa nakazil tam, alebo nie.
@oblecenie99 mna by zaujimalo, ci rodicia suhlasili s medializaciou, pretoze obvykle sa informovanie obmedzi na konstatovanie, ze ide o maloletu osobu a nemozu poskytovat dalsie informacie. Skola dala stanovisko, ze nebudu poskytovat informacie, aby nemarili vysetrovanie. Napriek tomu maju media vypoved nejakej ucitelky. Necudujem sa, ze sa prevadzkovatel brani.
Neviem, preco sa hadate.. anicka tu napise zarucenu informaciu, ze chlapec bol v egypte, marika, ze v grecku, dalsia, ze tajne sa bol kupat v jazere, u babky vo vani, doma v bazene, kde rodicia odmietli poskytnut vzorky... potvrdene informacie od "znamych" rodiny, ze prisiel chory na vycvik, teraz ine info na fb od dalsieho rodinneho prislusnika..nechajte, nech to vysetruju
Neviem, preco sa hadate.. anicka tu napise zarucenu informaciu, ze chlapec bol v egypte, marika, ze v grecku, dalsia, ze tajne sa bol kupat v jazere, u babky vo vani, doma v bazene, kde rodicia odmietli poskytnut vzorky... potvrdene informacie od "znamych" rodiny, ze prisiel chory na vycvik, teraz ine info na fb od dalsieho rodinneho prislusnika..nechajte, nech to vysetruju
@sisa_s presne som chcela napisat, ze to riesi policia a by som sa pozrela, ako by rodicia v pripade suvisiacom s verejnym zdravim odmietli dat vzorku vody zo svojho bazena. to su take konspiracie ze az.
a tipujem, ze ameba sa v sturove nenajde (lebo aj v mnohych pripadoch po svete sa nenasla a nakaza sa len predpokladala podla toho, co ti ludia robili v predchadzajucich dnoch), ale pre vela ludi to bude "dokaz", ze tam teda nebola. je dost mozne, ze sa nikdy nedozvieme, kde sa chalan nakazil, co je len zivna poda pre konspiracie. ja to uz ani necitam, lebo kazdy ma "zarucene" info...
Ja by som len chcela vedieť, ako by ste sa chovali Vy, keby Vám umrelo takto dieta. Asi by ste tak v pohode neboli, ako tu poniektore sebavedomo vystupujete
@sisa_s presne som chcela napisat, ze to riesi policia a by som sa pozrela, ako by rodicia v pripade suvisiacom s verejnym zdravim odmietli dat vzorku vody zo svojho bazena. to su take konspiracie ze az.
a tipujem, ze ameba sa v sturove nenajde (lebo aj v mnohych pripadoch po svete sa nenasla a nakaza sa len predpokladala podla toho, co ti ludia robili v predchadzajucich dnoch), ale pre vela ludi to bude "dokaz", ze tam teda nebola. je dost mozne, ze sa nikdy nedozvieme, kde sa chalan nakazil, co je len zivna poda pre konspiracie. ja to uz ani necitam, lebo kazdy ma "zarucene" info...
@deedol ti, co maju zarucene info uz davno tvrdia, ze aj ked sa najde, tak sa to ututle, aby niekto neprisiel o biznis. Informovanie sa malo obmedzit na konstatovanie, ako si napisala ty, prebieha vysetrovanie, informacie zverejnime, ked to bude mozne, ale nie tento lync, co tu je z kazdej strany uz bezmala dva tyzdne
@deedol V tejto krajine sú už všetci zmagorení konšpiráciami. Moja úplne obľúbená bola, že doteraz tu to nebolo, doniesli to iste cudzinci. Jedna staršia pani sa rozčuľovala na FB, že to len škodiť vedia, je horúco a ľudia sa chcú kúpať. Už som to nevydržala, tak som sa jej spýtala, čo by napísala, ak by sa to nevysetrovalo vôbec, a či by tam teraz zobrala svoje vnúčatá. Ja osobne budem mať toto leto určite rešpekt a blbý pocit aj pred domácim bazénom.. viem, poznám rizika a pravdepodobnosť, ale blbý pocit zostane, aj ja mám deti.
Neviete niekto, robia sa teraz tieto vzorky na všetkých kúpaliskách? Lebo ak som dobre pochopila, na toto sa bežne nerobí kontrola.. lebo ak hej, aj by som bola zvedavá, ako obstáli iné, na améby všeobecne, nemyslím tu smrtiacu, ale tie akože neškodné. Či sú fakt ozaj že úplne bežné, napriek chlóru, lebo vtedy by sa mali nájsť vo viacerých, či? Tu to bolo osem vzoriek z desiatich.
A toto ste citali,ze chlapec mal priznaky uz pocas plaveckeho a rodicia pre neho museli prist? Doteraz nam tvrdili,ze az po plaveckom to prepuklo a od 11.6 mal priznaky. Viem,ze je to Pluska,ale preco by si zamestnanec toto vymyslal??? Aby mal problemy? Ci to nie je ozaj tak,ze sa kupal uz predtym "niekde" a zacalo sa mu to prejavovat tam.
@deedol V tejto krajine sú už všetci zmagorení konšpiráciami. Moja úplne obľúbená bola, že doteraz tu to nebolo, doniesli to iste cudzinci. Jedna staršia pani sa rozčuľovala na FB, že to len škodiť vedia, je horúco a ľudia sa chcú kúpať. Už som to nevydržala, tak som sa jej spýtala, čo by napísala, ak by sa to nevysetrovalo vôbec, a či by tam teraz zobrala svoje vnúčatá. Ja osobne budem mať toto leto určite rešpekt a blbý pocit aj pred domácim bazénom.. viem, poznám rizika a pravdepodobnosť, ale blbý pocit zostane, aj ja mám deti.
Neviete niekto, robia sa teraz tieto vzorky na všetkých kúpaliskách? Lebo ak som dobre pochopila, na toto sa bežne nerobí kontrola.. lebo ak hej, aj by som bola zvedavá, ako obstáli iné, na améby všeobecne, nemyslím tu smrtiacu, ale tie akože neškodné. Či sú fakt ozaj že úplne bežné, napriek chlóru, lebo vtedy by sa mali nájsť vo viacerých, či? Tu to bolo osem vzoriek z desiatich.
@oblecenie99 nie, bezne sa take testy nerobia. v tejto situacii netusim. co sa tyka inych ameb, niektore chlor nepreziju, ine ano, ale neviem, ake presne sa nasli v tych vzorkach zo sturova.
vela ludi (vratane nasej rodiny) sa kupe aj v jazere, kde sa voda netestuje vobec (male ciste strkovisko), takze kludne to tam moze zit. mozno kvoli zmene klimy a vysokym teplotam bude takych pripadov aj pribudat, doteraz boli caste skor na juhu USA a v inych teplych krajinach, kde sa voda vyhreje aj na 30 stupnov a amebam sa dari. u nas byvali jazera studensie, ale uz to neplati a pri brehu je voda teplejsia.
@oblecenie99 tvrdili, ze sprisnia kontroly, ale ci naozaj pobrali vzorky alebo len nakazali dat im spravit rozbory, to netusim. Ja som povedala, ze v zaujme objektivity by RUVZ mali povinne zverejnit vzorky vsetkych kupalisk, aj prirodnych, najma ak testuju na pritomnost niecoho, co ani vyhlaska neuklada
@deedol ti, co maju zarucene info uz davno tvrdia, ze aj ked sa najde, tak sa to ututle, aby niekto neprisiel o biznis. Informovanie sa malo obmedzit na konstatovanie, ako si napisala ty, prebieha vysetrovanie, informacie zverejnime, ked to bude mozne, ale nie tento lync, co tu je z kazdej strany uz bezmala dva tyzdne
@senta_sofia "ze aj ked sa najde, tak sa to ututle" - o tomto som este nepocul ale ako pises normalne by som tomu aj uveril - pozri co sa robi - kupalisko organizuje zhromazdenia, siri klamstva odhora dole, robi tlak aby ked uz nie uplne vyvratit pripadne zistenia tak vsetko spochybnit...
A toto ste citali,ze chlapec mal priznaky uz pocas plaveckeho a rodicia pre neho museli prist? Doteraz nam tvrdili,ze az po plaveckom to prepuklo a od 11.6 mal priznaky. Viem,ze je to Pluska,ale preco by si zamestnanec toto vymyslal??? Aby mal problemy? Ci to nie je ozaj tak,ze sa kupal uz predtym "niekde" a zacalo sa mu to prejavovat tam.
@iwesska "niekolko dni po zaciatku plaveckeho" moze stale poukazovat na sturovo.
@iwesska toto uz vyvratili, ze je to blbost. Ani to nesedi casovo…
Ja odpadavam, co si ludia povymyslaju. Fakt
@iwesska tak si vyber...hore pise maja707 potvrdenu informaciu, ze tam bol 1 den...a tu zamestnanec "uz niekolko dni"
@iwesska Toto siri kupalisko uz dlhsiu dobu ze odisiel po jednom dni... no preco asi? Preco siria teoriu o nejakej zahranicnej dovolenke?
@iwesska tak si vyber...hore pise maja707 potvrdenu informaciu, ze tam bol 1 den...a tu zamestnanec "uz niekolko dni"
@sisa_s No ale kazdopadne to sedi minimalne na to,ze predcasne odisiel. To,kolko dni,to uz beriem s rezervou vzhladom na media. Len to potom velmi nesedi s tym,ze priznaky sa zvycajne prejavia na cca 5 den.

@bubinda osobne si myslím ze ak by to bo z kúpaliska ktoré je preplnené ľuďmi tak by žiaľ nebol jediný inkubačna doba je veľmi krátka takže by asi prepukla akási pandémia...
@kulumulu123 pandemia? Lokálne? Tak máš bordel v pojmoch, ale dovolíš si robiť tu múdru a robiť závery🤦♀️