Ako cestovať bez znalosti cudzieho jazyka?
Blíži sa leto a s ním aj dovolenky. A mňa teda zaujíma ako cestujete keď neviete jazyk.
Chceli by sme ísť niekde k moru. Letecky. Určite cez cestovku. Ale nikto z nás nevieme žiadny cudzí jazyk. Deti máme malé. Všetky do 5 rokov. Už sme boli v Egypte raz dávnejšie, cez cestovku. Všetko sme zvládli v pohode, len troška ten jazyk bol bariéra. Ale teda nohami rukami a cez prekladač 😄 sme vybavili všetko čo sme potrebovali. Len keďže to už bolo dávnejšie, znova mam nejaký ten strach niekam vycestovať kvôli tomu jazyku. No tentoraz ak by sme sa niekde rozhodli ísť, tak určite len taliansko alebo Španielsko.
Tak neviem. Bola by som rada ak by ste sa podelili o vaše skúsenosti, hlavne tie co neviete cudzí jazyk a nebojíte sa cestovať ľade tade.
Ako viem, že cestovka vybavi všetko za zákazníka ale predsa len nieje delegat 24hod pri ňom.
Ďakujem 🙂
@anonym_autor
Prosím ťa, to reálne ešte existuje, že po základnej a strednej škole, clovek nemá aspoň B1 z jazyka?
toto je pre mna stale velmi zaujimave, ako v dobe globalneho sveta, youtube, netflixu a podobne nevie niekto mlady rozpravat po anglicky aspon ked uz nie dalsim jazykom
@anonym_b1684d Tak to budem pre teba asi zaujímavá, lebo neviem po anglicky nič…
A pre autorku-ja som bola v Nairobi a v Indii ( okrem iného), kde sa rozpráva po anglicky a bola som úplne sama a dala som to…A keďže vy idete s cestovkou, tak to bude úplne jednoduché…Smelo na dovolenku aj bez znalosti cudzieho jazyka🙂
ja ovladam 11jazykov a to by v tom bol cert, aby sa mi nedalo niekde dohovorit, som rocnik kedy sme sa v skole ucili 4 svetove jazyky.
Bol som v krajine kde ľudia mimo veľkomiest nevedeli anglicky a dokonca dvaja oslovený nevedeli ani čítať. Normálne google prekladač, miestna SIM karta, aj stiahnuté offline jazyky ak by nešiel internet.
Jedlo ukázať rukami ktoré chceš, cenu koľko platiť napísali na kalkulačke v mobile alebo ukázali bankovky.
toto je pre mna stale velmi zaujimave, ako v dobe globalneho sveta, youtube, netflixu a podobne nevie niekto mlady rozpravat po anglicky aspon ked uz nie dalsim jazykom
@anonym_b1684d prečo treba komentovať, či niekto ovláda alebo neovláda jazyk. Tomu nerozumiem. Namiesto toho, aby si je poradila, čo sa pýtala, tak ju kompletne zrušis... Ach jaj...
Milá autorka, v dnešnej dobe cestovať s cestovkou bez jazyka nie je žiadny problém.vybavia všetko za teba, pôjdete s delegátom, prípadne prekladača v mobile sú teraz na super úrovni. Akurát sa netreba báť, a len to chce odvahu vystúpiť zo svojej komfortnej zóny.
ja ovladam 11jazykov a to by v tom bol cert, aby sa mi nedalo niekde dohovorit, som rocnik kedy sme sa v skole ucili 4 svetove jazyky.
@anonym_7ff7aa prosím ťa a to v akej škole ste sa učili? Takú základnú ani strednú na Slovensku nepoznám ktorá má v osnovach 4 svetové jazyky. Jedine, ak by bola v zahraničí.
Ak ovladas 11 jazykov, klobúk dole, ale na to sa autorka nepýtala.
Ona má opačný problém a potrebuje skôr radu a skúsenosti a nie niekoho, kto nemá problém sa dohovoriť nikde na svete🤦
@anonym_autor
Prosím ťa, to reálne ešte existuje, že po základnej a strednej škole, clovek nemá aspoň B1 z jazyka?
@zmrzlinka2021 Ja som sa napríklad na škole učila iba nemčinu, ktorú som po škole nemala kde používať a väčšinu som za tých 30 rokov pozabúdala, už sa nemecky iste nedohovorím. A teda povedzme si pravdu, tá kvalita výučby na školách bola vtedy mizerná. Anglicky viem iba to, čo som pochytila z okolia a od detí, keď sa učili do školy.
@anonym_autor No tu si do teba zase rypnú. Také rady nad zlato.
Ináč aj ja som zvedavá na tipy ako sa dohovoriť okrem rúk a prekladača.
Žiadny jazyk nepotrebuješ. V letoviskách bývajú oznamy aj po anglicky alebo naťukáš do prekladača, sumu v obchode si prečítaš a ostatné dohodneš rukami, nohami. Ešte sa mi nestalo žeby sme sa nedohodli aj keď každý hovoril po svojom.
@zmrzlinka2021 Ja som sa napríklad na škole učila iba nemčinu, ktorú som po škole nemala kde používať a väčšinu som za tých 30 rokov pozabúdala, už sa nemecky iste nedohovorím. A teda povedzme si pravdu, tá kvalita výučby na školách bola vtedy mizerná. Anglicky viem iba to, čo som pochytila z okolia a od detí, keď sa učili do školy.
@belllinka ale aspoň niečo vieš.
Ešte taký tip preložený text si skopíruj a daj preložiť späť do slovenčiny, či to dáva zmysel. Niekedy musíš aj na trikrát inak formulovať vetu aby to dávalo zmysel.
Moji rodičia nevedia žiaden jazyk, ani angličtinu, chodia s cestovkou a chvália si. Cestovka má na recepcii zakladač, kde je všetko vysvetlené v slovenčine, ako ísť na autobus, popis miestnych jedál, čo odporúčajú a podobne. Ak niečo potrebujú špeciálne na hoteli, povedia delegatovi hneď na začiatku, prípadne mu zavolajú, má aj nejaké úradné hodiny, kedy tam sedí. Vo veľkých letoviskách sú zamestnanci zvyknutí komunikovať s ľuďmi, čo nevedia ani ceknut, majú na obrázkoch, aký tovar/služby ponúkajú, cenu im ukážu na kase/kalkulačke, alebo napr keď si prenajímali skúter, mali tam kartičky s inštrukciami v rôznych jazykoch aj cz/sk. Alebo v hoteli pri jedlách boli obrázky prasaťa alebo kuraťa alebo ryby alebo cojaviem, aby vedeli že čoho to je. Cestovka ponúka fakultatívne výlety so slovenským/českým sprievodcom. Proste cez kanceláriu vo frekventovanom letovisku by som sa nebála. To je niečo úplne iné ako na vlastnú päsť.
@anonym_autor ani rusky nevies? Vo vela hoteloch v krsjinach kde sme boli vedeli rustinu..ja anglina len upne zakladimy ziadne casy a dohovorim sa vzdy aj bez prekladaca. V uk som rodila chodils na poradne bez znalosti anglictiny prakticky. Na zs sme mali rustinu na strednej sice bola anglina ale kazdy rok novy ucitel takze nenaucila som sa nic prakticky.
Ked ides na obyč dovolenku cez cestovku nepotrebuješ vediet jazyk na 100%. Moja svokra pravidelne chodi každy rok do turecka, nevie absolutne ziaden jazyk a nikdy nemala problem niečo vyriesit. Ked nestacil prekladac zavolala do cestovky a ti vsetko vyriesili. Podla mna sa nemusis bat a okrem toho taketo destinacie ako Spanielsko alebo taliansko navštevuje vela slovakov, možno ak si booknes dovolenku cez slovensku cestovku budes mat na hoteli aj dalsich slovakov. Nevsimaj si odsudzuje komentare, kazdy ma nieco co vie lepsie a co horsie
Chorvátsko, Slovinsko, Poľsko, krajiny ktoré majú more a dohovoríš sa tam bez nutnosti znalosti cudzieho jazyka len s pomocou bedekra či prekladača. Všade inde keď ideš cez cestovku podla mňa neriešiš v zásade veľmi takže ti stačí mobil s prekladačom. Plus máš dva mesiace na naučenie základných fráz, resp neverím že na naučenie skôr oprášenie lebo aj máš 5 ročné dieťa musela si mať v škole povinne cudzí jazyk.
@anonym_autor
@anonym_b1684d ja tiež neviem, ako anglicky text by som si zhruba prelozit vedela ale dohovoriť sa nie. A neviem čo s tým má youtube...myslíš že každý pozerá videá a rovno v angličtine?
@zmrzlinka2021 predstav si, neviem či zrovna s hodinami anglictiny na zš a sš bude človek v živote plynule komunikovať pokiaľ už po škole a angličtinou nepríde do kontaktu, resp.nevenuje sa jej
Existujú rôzne prekladače. Aj apky v mobiloch sú aj také diktafoniky a ani to nie je drahé.
My ovládame angličtinu aj nemčinu, ale v Španielsku používame prekladač občas, hlavne v dedinách mimo turistické oblasti
@anonym_7ff7aa wow, to kde je taká škola. Môj syn mal tri jazyky a to už všetci obdivovali.
@anonym_autor Tak pokial chcete ist len cez cestovku, nemate sa coho bat. Ak pojdete letecky, tak delegat bude na letisku a pojdete vsetci z lietadla do 1 autobusu. Delegat s nami dosiel do hotela na recepciu, povedal nam zakladne veci, a cakali sme na kluce od izby. Vylety organizovala cestovka a boli v slovencine takze nic sme nemuseli riesit. Ak by ste isli autom do toho Talianska, niekde na sever pripadne Rimini, tak to nie som si ista ci by vas na hoteli cakal delegat a to by som ti odporucila ist bez cestovky, pozriet ubytko cez booking alebo priamo na stranke letoviska, rezervovat pripadne rovno zaplatit aby ste tam s tym nemali uz problem. A tych par viet sa da naucit co povies na recepcii, pripadne ak nemas nejaky prekladac, tak kludne aj napisat. Tam nic extra nepotrebujes, daju ti kluce od izby, ukazu kde mozete parkovat, kde su ranajky a tak. Na izbe byva vzdy nejaky manual v anglictine aj nemcine, tak ked nic ine, prelozite si to do slovenciny. Ina vec je ak by sa nieco stalo a museli by ste to riesit ale do poistovne mozte volat po slovensky a oni budu to riesit.
@anonym_b1684d tak obmedzený názor som dlho nezažila
@anonym_b1684d prečo treba komentovať, či niekto ovláda alebo neovláda jazyk. Tomu nerozumiem. Namiesto toho, aby si je poradila, čo sa pýtala, tak ju kompletne zrušis... Ach jaj...
Milá autorka, v dnešnej dobe cestovať s cestovkou bez jazyka nie je žiadny problém.vybavia všetko za teba, pôjdete s delegátom, prípadne prekladača v mobile sú teraz na super úrovni. Akurát sa netreba báť, a len to chce odvahu vystúpiť zo svojej komfortnej zóny.
@jaja1979 je dost divne ze mlada baba nevie ani tuk v cudzom jazyku a muz detto.
Maju male deti cize kolko?35rokov?
Na materskej sa mohla naucit, ked uz v skole nevieme co robila, ale bdjdky zaklad musi mat.
Cez cestovku koniec koncov ten jazyk vobec nepotrebuje a navyse prekladacov je cela kopa. Ci ani mobil pocitac neovlada?
@jaja1979 je dost divne ze mlada baba nevie ani tuk v cudzom jazyku a muz detto.
Maju male deti cize kolko?35rokov?
Na materskej sa mohla naucit, ked uz v skole nevieme co robila, ale bdjdky zaklad musi mat.
Cez cestovku koniec koncov ten jazyk vobec nepotrebuje a navyse prekladacov je cela kopa. Ci ani mobil pocitac neovlada?
@natalka13 bože môj. Sa tu už nepokakajte z toho ze nie každý vie cudzí jazyk. A keď ťa to zaujíma, ja som mala v škole nemčinu, ktorej som nechápala a ani nechápem. Na materskej sa mohla naučiť?? No NIE, na materskej sa nemohla absolútne učiť, na materskej mala toho dosť čo robiť.
Pýtala som sa na niečo iné, nie na názor keď mladí nevedia anglicky.
Ostatným ďakujem, idem pozrieť ten translator, o tom som netušila
@natalka13 bože môj. Sa tu už nepokakajte z toho ze nie každý vie cudzí jazyk. A keď ťa to zaujíma, ja som mala v škole nemčinu, ktorej som nechápala a ani nechápem. Na materskej sa mohla naučiť?? No NIE, na materskej sa nemohla absolútne učiť, na materskej mala toho dosť čo robiť.
Pýtala som sa na niečo iné, nie na názor keď mladí nevedia anglicky.
Ostatným ďakujem, idem pozrieť ten translator, o tom som netušila
@anonym_autor Dovolenku si užiješ a na to nepotrebujem žiadny jazyk❤️
@anonym_autor jednoducho, mam mobil a google prekladac pismom, obrazkom a slovom🙂...
@anonym_autor a sak ked idete cez cestovku nemusis sa bat, ved chcete ist iba k moru