Ako cestovať bez znalosti cudzieho jazyka?
Blíži sa leto a s ním aj dovolenky. A mňa teda zaujíma ako cestujete keď neviete jazyk.
Chceli by sme ísť niekde k moru. Letecky. Určite cez cestovku. Ale nikto z nás nevieme žiadny cudzí jazyk. Deti máme malé. Všetky do 5 rokov. Už sme boli v Egypte raz dávnejšie, cez cestovku. Všetko sme zvládli v pohode, len troška ten jazyk bol bariéra. Ale teda nohami rukami a cez prekladač 😄 sme vybavili všetko čo sme potrebovali. Len keďže to už bolo dávnejšie, znova mam nejaký ten strach niekam vycestovať kvôli tomu jazyku. No tentoraz ak by sme sa niekde rozhodli ísť, tak určite len taliansko alebo Španielsko.
Tak neviem. Bola by som rada ak by ste sa podelili o vaše skúsenosti, hlavne tie co neviete cudzí jazyk a nebojíte sa cestovať ľade tade.
Ako viem, že cestovka vybavi všetko za zákazníka ale predsa len nieje delegat 24hod pri ňom.
Ďakujem 🙂
A ešte k tomu jazyku v pohode sa dorozumieť všade aj bez prekladača..keď si neviem rady začnem po Spišský alebo Šarišský a sa ma pýtali polka ? Jes of korse 😂😂😂
@anonym_autor tak ja tiež viem trošku po nemecky, anglicky len tak aby sa nepovedali...ale kľudne cestujem. Ono pokiaľ netreba riešiť nič zložité, tak sa to dá.
Mne tiez pride smutne, ked mladi ludia nevedia ani ceknut v inej reci. A nechapem to. To nechodili do skoly ci ako? Este chapem generaciu 60+, ale tridsiatnici...obraz SK skolstva. Ze sa vobec cudujem.
Mne tiez pride smutne, ked mladi ludia nevedia ani ceknut v inej reci. A nechapem to. To nechodili do skoly ci ako? Este chapem generaciu 60+, ale tridsiatnici...obraz SK skolstva. Ze sa vobec cudujem.
@anonym_57536b Prečo hneď obraz slovenského školstva? Ja som chodila do školy dávno, maturitu som mala pred 31 rokmi. Učili sme sa rusky a nemecky na ZŠ a na strednej nemecky a anglicky. Učilo sa prevažne z kníh, učitelia sa menili, možnosti boli ozaj obmedzené oproti dnešku, ale mnohí z triedy sme sa jazyk naučili. Maturovala som z ANJ a potom som ju šla študovať. K nemčine som sa vrátila v práci, musela som, no základ tam bol, zvyšok cez jazykovku. Ale mala som spolužiakov, ktorí sa za celé roky nenaučili skoro nič. Nezaujímalo ich to, nešlo im to, nevenovali sa škole vôbec, namiesto sedenia pri kníhe šli radšej na brigádu alebo sa baviť. A nenaučili sa ani iné veci, dokonca neovládali poriadne ani rodný jazyk. Vlani sme mali stretávku po maturite, 30 rokov. Mnohí spolužiaci dodnes nevytiahli päty z dediny a nešli ďalej ako do okresného mesta a tam jazyky nikdy nepotrebovali. Niektorí vychovajú svoje deti v rovnakom duchu, iní presne naopak.
To nie je obraz školstva, a už vôbec nie jeho vina, ale len a len konkrétnych ľudí, ich rodín a toho, ako sa postavia k životu. Možnosti majú všetci rovnaké, ale rozum, motivácia a snaha je u ľudí rôzna. Z toho sa nedá viniť systém.
@anonym_autor sice nemam osobnu skusenost, lebo AJ hovorime aj s dcerou plynule, ale na tvojom mieste by som sa s CK nebala, obzvlast v ramci Europy, kedy mas mobilny internet v ramci pausalu ako doma, cize google translator a ficis uplne v pohode ;) Drzim palce, uzijte si dovcu aj s detuchami 🙂
@anonym_autor podľa mňa ak ideš cez cestovku tak nie je dôvod sa obávať neznalosti cudzieho jazyka. Po škole som nevedela nič a keď som šla s cestovkou nikdy som nepocítila problém. Teraz už viem ale škola ma to teda nenaučila ... Ale teraz chodíme už že všetko si sami riešime to už je iné potom ale cez cestovku nemusíš mať obavy.
@anonym_57536b Prečo hneď obraz slovenského školstva? Ja som chodila do školy dávno, maturitu som mala pred 31 rokmi. Učili sme sa rusky a nemecky na ZŠ a na strednej nemecky a anglicky. Učilo sa prevažne z kníh, učitelia sa menili, možnosti boli ozaj obmedzené oproti dnešku, ale mnohí z triedy sme sa jazyk naučili. Maturovala som z ANJ a potom som ju šla študovať. K nemčine som sa vrátila v práci, musela som, no základ tam bol, zvyšok cez jazykovku. Ale mala som spolužiakov, ktorí sa za celé roky nenaučili skoro nič. Nezaujímalo ich to, nešlo im to, nevenovali sa škole vôbec, namiesto sedenia pri kníhe šli radšej na brigádu alebo sa baviť. A nenaučili sa ani iné veci, dokonca neovládali poriadne ani rodný jazyk. Vlani sme mali stretávku po maturite, 30 rokov. Mnohí spolužiaci dodnes nevytiahli päty z dediny a nešli ďalej ako do okresného mesta a tam jazyky nikdy nepotrebovali. Niektorí vychovajú svoje deti v rovnakom duchu, iní presne naopak.
To nie je obraz školstva, a už vôbec nie jeho vina, ale len a len konkrétnych ľudí, ich rodín a toho, ako sa postavia k životu. Možnosti majú všetci rovnaké, ale rozum, motivácia a snaha je u ľudí rôzna. Z toho sa nedá viniť systém.
@anonym_8423c0 presne je veľa dôvodov prečo ťa jednoducho škola jazyk nedokázala naučiť (ja som aj chcela ale zase ..teda po zábavách som nechodila .. na druhej strane som nebola ochotná urobiť nič viac ako co odo mňa v škole chceli a to bolo málo a žiaľ spôsob výučby jazykov na škole sa ukazal na mňa absolútne nefunkčný keďže som mala dislexiu a veľa spolužiakov ktorý ju nemali a boli 5 krát rýchlejší usiel mi vlak...smola) ale tak učím sa teraz a našla som si v tom koníček ...ale nie každý taký koníček chce mať a v živote sa nedá stihnúť všetko...
Dá sa aj bez cestovky a bez jazyka len potom treba odhodiť hanbu.
Ja hovorím anglicky/nemecky na C1, maturovala som aj z ruštiny na B2ku a vyrazila som do Kolumbie sama... do dedín kde v podstate vedeli len slangovou španielčinou a normálne som tam vždy a všetko vykšeftila a vyzistila všetko čo potrebujem bez toho aby som vedela španielsky viac než A1.
Vyriešila som zápal hrdla na miestnej klinike, pokutu, ukradnutý mobil/peniaze aj všetko ostatné čo ma postretlo.
O rok na to som šla radšej do Madridu na intenzívny kurz španielčiny pred odletom ale nemôžem povedať, žeby mi to pomohlo a o rok nato som zas musela fungovať "znakovou" rečou a rečou tela :D
Jo a zabudla som dodať, že tam často nebol žiaden signal/internet a nepotrebovala som v podstate prekladač. Stačila logika a vynaliezavosť.
@anonym_autor
Prosím ťa, to reálne ešte existuje, že po základnej a strednej škole, clovek nemá aspoň B1 z jazyka?
@zmrzlinka2021 ja sa ucim po anglicky 30 rokov a teda cez B1 som sa realne nedostala..proste nemam cit na jazyk.
@anonym_autor podla mna cez cestovku ist je zaklad a potom vezmes telefon a cez translator natukas vetu a prelozi ti to vpohode do akeho jazyka chces..ked som chcela nieco komplikovanejsie vzdy som isla cez to a nebol problem.uzite si dovolenku a jazyk nech vas neodradza 🙂
@anonym_57536b ako môžeš dávať sko príklad anglictinu na zš a sš? Veď z toho žiadny C1 spíker nebude🤦♀️ veď to sú úplne základy tam...ako píše anonym vyššie no čo sa z tých učebníc akože naučíš čo použiješ vo svete? Maximálne ako použiť správny čas. Ja som tiež naposledy anglinu použila na maturite čo je 10 rokov dozadu. Odvtedy som s ňou neprišla do kontaktu. Na výške som ju nemala a rovnako ani v práci ju nepotrebujem.
@anonym_57536b ako môžeš dávať sko príklad anglictinu na zš a sš? Veď z toho žiadny C1 spíker nebude🤦♀️ veď to sú úplne základy tam...ako píše anonym vyššie no čo sa z tých učebníc akože naučíš čo použiješ vo svete? Maximálne ako použiť správny čas. Ja som tiež naposledy anglinu použila na maturite čo je 10 rokov dozadu. Odvtedy som s ňou neprišla do kontaktu. Na výške som ju nemala a rovnako ani v práci ju nepotrebujem.
@1sally12 ja mam AJ zo ZS zo sociku a na cestovanie uplne staci. Sprievodcovi malokedy rozumiem, to musi fakt dobre a pomalsie hovorit, ale recepcia restiky letiska uplne staci.
Dnesne 30tnicky co nevedia ceknut na AJ kaslali na skole.
Jo a zabudla som dodať, že tam často nebol žiaden signal/internet a nepotrebovala som v podstate prekladač. Stačila logika a vynaliezavosť.
@procrastique ak si stiahneš do google prekladača offline jazyky vieš prekladať písomný text aj bez signálu
ak máš dáta tak vieš diktovať vety alebo fotiť a prekladať napísaný text, napríklad jedálny lístok
@1sally12 Ved ja netvrdim, ze kazdy musi byt na urovni C1. Ale autorka je podla vsetkeho mlada zena, a ma stresy z toho, ze sa nedohovori na dovolenke. Tam nepotrebujes ziadne zlozite vety a super slovnu zasobu. Staci uplny zaklad. Ale ona nevie ani to, ked sa musi nohami-rukami dorozumievat. Toto nechapem. Vsak aj keby som bola hlucha a slepa(obrazne povedane), tak za tych x rokov v skole by sa aj tak muselo nieco na mna nalepit. Aj proti mojej voli.
toto je pre mna stale velmi zaujimave, ako v dobe globalneho sveta, youtube, netflixu a podobne nevie niekto mlady rozpravat po anglicky aspon ked uz nie dalsim jazykom
@anonym_b1684d nevyžiadanej odpoved

Cez slovensku cestovku fakt kdekolvek.My sme.raz boli so Saturom na Thasosse a dokonca delegatka byvala v nasom hoteli a nemala.problem cokolvek riesit za ludi co neovladali jazyk.