icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

Strana
z28
janne318
27. mar 2022

@barbora544 Za málo, rado sa stalo. 🙂☺️
K Tvojej otázke: áno, piloti sú v spojení so zemou počas celého letu - aj keby sa neudialo nič. Povinne sa hlásia na príslušnej rádiovej frekvencii všetkým strediskám riadenia letovej prevádzky, cez ktorých priestor prelietajú. Momentálnu príslušnú frekvenciu majú aktívnu stále. V žiadnom prípade si nemôžu dovoliť vypnúť rádio, ani ho len tak zo srandy preladiť, aby si pokecali s kamošmi.
Ak náhodou počas letu dôjde k poruche rádia, existujú alternatívne spôsoby komunikácie, a tiež spôsob, akým sú piloti povinní oznámiť stratu spojenia - na svojom odpovedači nastavia kód 7600, ktorý znamená, že majú problém s rádiom.
V civilnom letectve sú celosvetovo dané 3 núdzové kódy:
7500 - únos lietadla alebo iný neoprávnený zásah
7600 - strata spojenia
7700 - stav núdze.

dilackovicova
28. mar 2022

@janne318 precitala som všetkých 28 strán a chcem sa veľmi pekne poďakovať za Tvoju pomoc a verím,že môj let do Ríma túto stredu zvládnem v pohode.

janne318
28. mar 2022

@dilackovicova ja ďakujem Tebe. 🌹🤗 Teší ma, ak môžem byť aspoň takto "virtuálne" trochu nápomocná. 😉
Rím je kúsok, je to krátky let. Držím palce, aby si to v kľude a bez problémov zvládla. Prajem príjemný, pokojný let a pekný pobyt. 🍀🍀🍀🌹

barbora544
28. mar 2022

@janne318 ja plánujem let do los Angeles a tiež má panický strach z toho 🙉🙈😥

janne318
31. mar 2022

@barbora544 Barborka, kľudne ak máš ešte nejaké otázky, pokojne sa pýtaj.
90% strachu vyvoláva u ľudí niečo nepoznané - a to platí všeobecne, nielen v oblasti letectva. Ľudia sa boja napríklad lekárskych zákrokov, pretože nevedia, čo sa bude diať a nepoznajú mieru rizika. Boja sa vycestovať do odľahlých alebo menej známych častí sveta, pretože o nich majú len málo informácií. No a s lietaním je to detto - ľudia sa boja lietať, pretože nepoznajú princípy lietania alebo im nerozumejú.
Tak ak môžem informáciami a ozrejmením problematiky prispieť k odbúraniu strachu - urobím to rada. ☺️🍀

barbora544
5. apr 2022

@janne318 Dakujem velmi pekne, ste velmi zlata 🙂 Este by som sa vas spytala, ako sa riesi situacia, ked dojde nahodou pocas letu nad morom k situacii, ze je potrebne nudzovo pristat? Je pravda, ze piloti maju okienka vo svojej kabine otvaratelne? Dakujem este raz za odpoved a ochotu🙂

janne318
7. apr 2022

@barbora544 Ďakujem veľmi pekne. 🤗☺️
Začnem od konca - áno, bočné okienka v kokpite sú otvárateľné (samozrejme, že nie za letu). 😉🙃 Za normálnych okolností sa v podstate ani veľmi neotvárajú. Akurát v teplých dňoch, keď nastúpime do lietadla, kým ešte nie je spustená klíma. A tiež je to jediný spôsob, ako si vieme v prípade potreby priamo z kokpitu narýchlo utrieť predné sklo. 😎😂
K Tvojej prvej otázke: letové koridory sú uspôsobené tak, aby v prípade núdze bolo kde pristáť. Podľa nariadenia ETOPS sa lietadlo nesmie štandardne vzdialiť viac, než 60 minút od náhradného letiska. V závislosti od typu lietadla môže byť tento čas predĺžený (toto sa však už upravuje a rieši individuálne, a len pri transatlantických letoch). Nariadenie vychádza z bezpečnostno-technických kritérií dvoj- a viacmotorových lietadiel a ich letových schopností v prípade technických problémov, pričom spomínané časy sú časy, ktoré je dvojmotorové lietadlo schopné preletieť pri jednom nefunkčnom motore, a viacmotorové pri dvoch nefunkčných motoroch. Náhradné letiská pozdĺž koridoru si piloti vytipujú ešte na zemi, v rámci predletovej prípravy. 😉

dilackovicova
13. apr 2023

Srdečne zdravím @jenny318 🙂 Letím zajtra s rodinou na Mallorcu a tak ako pred rokom keď som letela do Ríma si čítam vaše upokojujúce slová v tejto diskusii🙂 mám to ako takú meditačnu techniku 🙂 Veľa nových komentárov tu od minulého marca nepribudlo, ľudia sa už asi prestali báť lietať🙂 prajem krásny zvyšok dňa,Diana

barbora544
15. apr 2023

@janne318 a ako je to pri transatlantickych letoch? Ďakujem

janne318
10. jún 2023

@dilackovicova
@barbora544 dievčence veľmi sa ospravedlňujem, že som Vám neodpísala na Vaše príspevky. 🙏😒Dlho som nebola prihlásená na MK.

@dilackovicova ďakujem Dianka za Tvoje milé slová, veľmi si ich vážim. 🌹😘🤗 Ako si zvládla let? 🙂

nikazuz
11. jún 2023

@dilackovicova ja idem akurát letieť po troch rokoch, letim za 3 dni a uz teraz ma chyta strach (aj ked to bude 1 hod letu). Tak presne ma napadlo ze si idem zase precitat tuto diskusiu, pretoze pred 3 rokmi som letela za ocean a vdaka tejto diskusii som to zvladla vyborne ☺️

kingus
30. mar 2024

@janne318 ahoj…velmi rada by som sa s Tebou skontaktovala,precitala som si vsetky prispevky a musim povedat,ze Tvoje slova su naozaj napomocne…velmi dufam,ze sa k Tebe dostane tato sprava,ze si este aktivna na MK.ja lietam casto, letisko,lietadla a samotnu cestu uplne zboznujem,presnejsie som zboznovala. Nikdy som nemyslela na nic zleho, vedela som,ze sanca je minimalna. Turbulencie som si nevsimala, vsetko bolo v pohode, ked ma nieco aj napadlo,hmed mi vsetci povedali,ze sa to stat nemoze. Pred rokom ale nastal blok, v Ugande sme havarovali malym lietadlom, rovno do budovy. Prezili sme,stroj rozbity ale odvtedy…sa velmi bojim. Este pred samotnym narazom som si hovorila,ze ved sa to nemoze stat a stalo sa…tym padom som stratila doveru. Odvtedy som letela asi 15krat,naposledy pred 3 dnami( obrovsky vietor v londyne,budapesti,kyvalo nas riadne) a neskutocne sa bojim pocas vźletu,pristavania(to sa neda opisat) a turbulencii. Vsetko pocitujem 1000krat intenzivnejsie ako ostatni na palube(mam taky pocit), potim sa, trasiem sa, je to pocit bezmocnosti a brutalneho strachu. Uz neviem co robit. Dalsi let ma caka koncom mesiaca, bude to viac ciest a dlhe cesty, potrebujem pomoc a citim, ze tu mi dokaze poskytnut len niekto,kto sa v tom pohybuje. Uz sa mi to dokonca prenieslo aj na cestu autom, kludna som len vtedy,ked soferujem ja. Ked som spolusediaca,zda sa mi,ze sa rutime obrovskou rychlostou a nekontrolovane ( takto to bolo v tom lietadle) . Dakujem za precitanie dlhsieho prispevku,budem rada za kazde napomocne slovo,velmi to potrebujem. S pozdravom,Kinga

janne318
6. apr 2024

@kingus pošlem Ti správu do internej pošty. 🍀

Strana
z28