Cestovanie do Egytpa
Ahojte, v piatok mame cestovať do Egypta, dovolenku sme kupovali este v januari. Teraz váham co spravit. Je tu niekto kto sa tam tiez chystá , resp je v rovnakej situacii? Dakujem.
Ahoj no na Slovensku cestovky hojne predávajú Veľkonočné zájazdy do Egypta. Ale Austrália odporúča ľudom do Egypta necestovať a USA vyzýva občanov aby krajinu opustili. Nevieš, čo bude. Situácia sa môže zmeniť behom pár hodín. V celej krajine platí stav zvýšenej pohotovosti.
@slavomira236 samozrejme. Teraz ste všetky múdre ako lietadlo. No stačí jeden malý dronik a budete po💩 až za uška, ze?
Inak nebol aj Luxor bezpečný, až kým sa tam nezjavili ujovia so samopalmi?
@anonym_af0d4d Luxor? Máš pravdu, to bola tragédia. Ale odvtedy sa nič podobné neudialo, čiže už 29 rokov, pretože ten útok v Luxore bol v roku 1997. Trápne toto vyťahovať. Ak už sa musíš zapojiť, stačí napísať, že nešla by si, pretože máš strach. Ale vyťahovať niečo, o čom nemáš evidentne poňatia, len aby si si kopla a trocha pohladkala svoju frustráciu ktovie z čoho, je dosť mimo. Nie, reagovať na tvoj prípadný ešte frustrujúcejší komentár nebudem. 😉
Teraz čítam:
Hlavné riziká a aktuálny stav
• Letecká doprava: Káhirské letisko je momentálne jedným z posledných plne funkčných uzlov v regióne. Avšak kvôli uzatváraniu vzdušných priestorov v susedných krajinách dochádza k častým meškaniama a rušeniam letov.
• Sinaj a hranice: Severný a stredný Sinaj sú uzavreté vojenské zóny (Level 4 - Do Not Travel). Hraničný priechod Taba s Izraelom je síce otvorený, ale situácia je tam extrémne napätá kvôli útokom v južnom Izraeli.
• Demonštrácie: V Káhire a Alexandrii prebiehajú protesty proti regionálnej politike a ekonomickej situácii. Cudzincom sa odporúča vyhýbať sa akýmkoľvek zhromaždeniam – egyptské bezpečnostné zložky zasahujú tvrdo a dochádza k zatýkaniu aj náhodných okoloidúcich.
Praktické odporúčania, ak tam musíte ísť
• Nízky profil: Vyhýbajte sa miestam spojeným so západnými značkami (americké reťazce, hotely) a diplomatickým misiám.
• Sledovanie správ: Situácia sa mení z hodiny na hodinu. Registrujte sa v systéme Slovak (DROZD), aby o vás ministerstvo vedelo.
• Peniaze: Majte pri sebe dostatočnú hotovosť (USD alebo EUR), v prípade výpadkov bankových systémov alebo internetu.
• Záložný plán: Majte potvrdenú spiatočnú letenku a buďte pripravení letisko opustiť v momente, keď sa objavia prvé správy o ďalšej eskalácii.
Proste sledujte, nie média, ale oficiálne štátne weby (Najdôležitejšie pre bezpečnosť)
• MZV SR (Slovensko): Sledujte časť „Cestovné odporúčania“ pre Egypt. Ak tam naskočí výstraha, je to vážne.
• U.S. Department of State (Travel Advisories): Američania sú v tomto najrýchlejší a najprísnejší. Ak oni vydajú varovanie pre Káhiru, je to signál, že ich tajné služby niečo vedia.
• Smartraveller (Austrália): Majú veľmi prehľadné mapy Egypta, asi najlepšie rozdelené podľa nebezpečnosti.
Hurgada, Marsa Alam sú úplne iný svet než zvyšok krajiny. Hotely sú „bubliny“, kde personál robí maximum, aby turisti nič nepocítili, pretože cestovný ruch je pre Egypt hlavným zdrojom prežitia. Ale tiež nemajú neobmedzene možnosti.
@anonym_af0d4d Luxor? Máš pravdu, to bola tragédia. Ale odvtedy sa nič podobné neudialo, čiže už 29 rokov, pretože ten útok v Luxore bol v roku 1997. Trápne toto vyťahovať. Ak už sa musíš zapojiť, stačí napísať, že nešla by si, pretože máš strach. Ale vyťahovať niečo, o čom nemáš evidentne poňatia, len aby si si kopla a trocha pohladkala svoju frustráciu ktovie z čoho, je dosť mimo. Nie, reagovať na tvoj prípadný ešte frustrujúcejší komentár nebudem. 😉
@melanta asi by si sa mala radšej venovať tomu, co ti ide, ty pani "nefrustrovana". Ako som napisala, všetky ste tu hrdinky len dovtedy, pokiaľ sa niečo nestane.
A to, ze ty máš peniaze na cestovanie a iné iba závidia dokáže napísať len totálna povysenecka osoba 🤮
@melanta tak to si prehnala,
@anonym_ff3510 nechaj ju tak. Ľudí nepresvedčíš, keď sú skalopevne rozhodnutí. Keď náhodou situácia vyeskaluje, uzatvoria sa medzinárodné letiská, tak hádam nejaký vládny špeciál pre ľudí opäť poletí.
Slovenské ministerstvo zahraničných vecí (MZVEZ SR) má pre Egypt aktuálne nastavený 3. stupeň.
USA informujú svojich občanov v regióne (vrátane tých, ktorí prechádzajú cez Egypt z Izraela), že by mali sledovať komerčné lety. Ak sa niekto rozhodne odísť, mal by tak urobiť teraz, kým sú komerčné linky funkčné.
@anonym_ff3510 nechaj ju tak. Ľudí nepresvedčíš, keď sú skalopevne rozhodnutí. Keď náhodou situácia vyeskaluje, uzatvoria sa medzinárodné letiská, tak hádam nejaký vládny špeciál pre ľudí opäť poletí.
Slovenské ministerstvo zahraničných vecí (MZVEZ SR) má pre Egypt aktuálne nastavený 3. stupeň.
USA informujú svojich občanov v regióne (vrátane tých, ktorí prechádzajú cez Egypt z Izraela), že by mali sledovať komerčné lety. Ak sa niekto rozhodne odísť, mal by tak urobiť teraz, kým sú komerčné linky funkčné.
@maury ja som nenarástla na jej dovolenku, nech ide kto chce kam chce. Zhadzuje ženy, ktoré píšu že sú frustrované bez peňazí preto ostatné cestovatelky hejtuju. Zvyčajne píše veľmi dobré rady, ale to jej vyhlásenie, tá posledná veta, je cez čiaru.
@luna14 máme kúpené letenky a booknutý hotel na koniec apríla, neplánujeme to rušiť. Inak je to zbytočná diskusia na MK. Pretože je to raj pre ženy, ktoré sú frustrované z toho, že nemajú peniaze na cestovanie.
@melanta samozrejme, kto má iný názor, je frustrovaná chudera bez peňazí..
To kedy sa tvoj svet premenil na takýto smutne čierno-biely?
Ja by som s detmi nesla. Dospeli sami Ok. Dospely sa lahsie prisposobi rychlemu zhorseniu situacie, ak by sa nieco zomlelo. Ale je to na Tvojom zvazeni, dnes je to tam bezpecne, zajtra nemusi, ale moze. Momentalne hop, alebo trop. Ale, to plati aj pre ine destinacie.
@anonym_e56393 presne toto si myslim
@maury ja som nenarástla na jej dovolenku, nech ide kto chce kam chce. Zhadzuje ženy, ktoré píšu že sú frustrované bez peňazí preto ostatné cestovatelky hejtuju. Zvyčajne píše veľmi dobré rady, ale to jej vyhlásenie, tá posledná veta, je cez čiaru.
@cacianka áno, je to blbé. Keď niekto prejaví iný názor, je chudera bez peňazí. Riadne patetické. Čo už. Ja osobne by som tam nešla a už vôbec nie s dieťaťom a peniaze pritom na to mám. Egypt patrí medzi tie lacnejšie. Keby sa napríklad bavíme o Francúzskej Polynézii alebo o niečom na opačnom konci sveta, to je už o inom

Pre rypákov - peniaze ma netrápia, mozem si dovolit tam v prípade potreby zostat kolko je potrebné. Nikto vyplakávať ani čakať na sk vládu nebude. Zaujimalo ma len, ako to vidia aj ini ludia, ktorí CESTUJÚ. Samozrejme ze som v Egypte uz bola.
Prepacte nezvyknem pisat sprosto, ale, kto si ako pýta….
Ostatným Vám ďakujem za každé slovo uistenia, čo som chcela už viem, vypínam si radsej upozornenia 😅❤️ ešte raz Vdaka a vela šťastných míľ ;)
@luna14 máme kúpené letenky a booknutý hotel na koniec apríla, neplánujeme to rušiť. Inak je to zbytočná diskusia na MK. Pretože je to raj pre ženy, ktoré sú frustrované z toho, že nemajú peniaze na cestovanie.