Dieťa ide na dovolenku so starými rodičmi
Ahojte,ako je to,ked dieta ide do zahranicia so st.rodicmi? potrebuje nejake povolenie al. nieco podobne?
ja vždy dávam, ked idú deti so starkými rodičmi (teda okrem ČR a PL), vzor je na stránke MZV - https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info...
ja som to dala spravit pre nasich, ked idu s detmi, maju to pri pasoch, davam to vzdy na rok - platnost, teraz budem menit zase. tiez som dala podpis overit na matrike. uz ma seru tieto vselijake papierovacky.
mna by aj zaujimalo, ked mam deti v starostlivosti, ci ex potrebuje nejaky moj suhlas na papieri, ak si deti niekam brava do zahranicia. hlavne maleho si berie v lete pracovne na vyjadzy po europe. ja s tym problem nemam, ale kedze sme rozvedeni, no neviem ako to je.
najlepsie bolo, ked sme leteli na dovolenku dva roky dozadu. ja ine priezvisko, deti ine priezvisko, moj priatel ine priezvisko a nikto nikde sa na nic nepytal, nepatral pri pasovych kontrolach. to mi doslo teda dost zvlastne. neviem, ale sak asi to vybehne ak si hodia do systemu ze mena rodicov alebo nieco. neviem..
a my to mame asi najblbsie, kedze cechy mam od baraku 3 km, v rakusku som za pol hodiny, tajtrlikujeme kade tade, nasi s detmi, ex s detmi, atd. to aby sme furt mali nejaky papier, ked ideme tot do hohenau alebo hodonina... otras.
Ja som sla s manzelom a s dcerkou z USA do Prahy s prestupom v Nemecku a vo Frankfurte po mne chceli nejaky dokaz, ze je to moja dcera, hoci ma rovnake priezvisko ako manzel. Nastastie sme mali pri sebe rodny list. Ale u nas to bolo dane asi aj tym, ze kazdy sme obcanom ineho statu. Cestou naspat, ked som s dcerkou uz letela sama, odo mna tiez vyzadovali rodny list. Ako by to bolo keby s nou sli stari rodicia, by ma teda zaujimalo, stopro by po nich nieco chceli.
@hettinka urcite ano. len uniest ho moze aj tak. aj ked bude mat potvrdenie ex odo mna. jedneho dna povie, ze si bere maleho na jazdu pracovnu a nevrati sa s nim. co teda ex neurobi, ale ked chce nejaky ex uniest dieta, tak ho unesie. a my sa mozeme aj na hlavu postavit. a kym to zistime, mozu byt za horami-dolami. staci ked ti ex povie, ze si bere na jeden den dieta na vylet do CR do ZOO - cize musi mat pas. ak to dieta ma rovnake priezvisko ako on, nikde mu obstrukcie robit nebudu. neviem, ono by to chcelo asi aj nieco ine v tomto smere. lebo ten papier je len papier.

@veaaa to je ako ktora krajina... na internete stiahnes nieco ako "vzor" akehosi povolenia na sprevadzanie dietata pri vycestovani do zahranicia.
moj tak bol so starymi rodicmi na 5 dni vo svajciarsku - tak som to vyplnila (identifikacne udaje dietata + identifikacne udaje osoby ktora ho sprevadza) - vzor som nasla bol v ang aj v slovencine na jednu stranu, a podpis som preistotu dala overit na matrike.
ale realne to nikto od nich pocas cesty nepytal, ani na letisku.